Типи порушень постави

Про матеріал
Легко помітити людину з ідеальною поставою. Вона стоїть високо, плечі та голова рівні відповідно до спини та ніг. Але мало хто має ідеальну поставу. Погана постава не тільки виглядає не естетично, вона також впливає на травлення, дихання, м’язи, зв’язки та суглоби. То які існують типи постави і чи є одна найкраща поза? Чотири найпоширеніші постуральні типи, що відхиляються від хорошої нейтральної пози.
Перегляд файлу

Типи порушень постави

 Бондарчук О.М, вчитель фізичної культури Херсонського ліцею ХОР

 

Легко помітити людину з ідеальною поставою. Вона стоїть високо, плечі та голова рівні відповідно до спини та ніг. Але мало хто має ідеальну поставу. Погана постава не тільки виглядає не естетично, вона також впливає на травлення, дихання, м’язи, зв’язки та суглоби.

То які існують типи постави і чи є одна найкраща поза?

Чотири найпоширеніші постуральні типи, що відхиляються від хорошої нейтральної пози:

  • Поза кіфозу

Дехто із поставою Кіфоза має округлі плечі, що надає їм надмірний вигин спини та шийний відділу хребта. Вони часто мають згорблений вигляд і приспущені груди. Ця поза зазвичай спричинена дегенеративними змінами в організмі, м’язовою слабкістю та компресійними переломами.

Проблеми з поставою кіфозу поширені серед людей похилого віку, офісних працівників, великогрудих жінок, людей з ожирінням та дуже високих людей.

  • Поза лордозу

У кожної людини з поставою Лордоза хребет трохи вигинається донизу спини, але такі люди мають надмірну кривизну, часто з підвищеним нахилом тазу. Живіт і голова теж висунуті вперед. Це часто називається порожнистою або сідловидною спинкою.

Поза лордозу поширена серед водіїв вантажних автомобілів та вагітних жінок.

  • Похитнутись назад

Позиція похитування назад - це коли таз витягується вперед, повз центр ваги. Щоб компенсувати зміну сили тяжіння, людина, що похитується назад, буде робити нахили головою вперед, а верхня частина спини буде вигинатися вперед. Їх грудна клітка часто опущена, плечі затягнуті, і вони мають тугий верхню м’яз живота.

Похитування назад найчастіше зустрічається у вагітних жінок, людей із ожирінням, які переносять вагу в області живота, та у підлітків, які мають певне «ставлення» до постави.

  • Плоска спина

Замість природних вигинів хребта, у людей з плоскою спиною, хребет є більш рівним, ніж зазвичай у людей з рівною спиною. Таз моє деформоване положення, змушуючи людей з рівною поставою спини нахилятися вперед. Тривалий час стояти важко, і вони можуть відчувати постійний біль у спині та ногах. М'язовий дисбаланс часто винен у цій позі.

Синдром плоскої спини може бути викликаний дегенеративною хворобою диска та компресійними переломами.

Яка найкраща постава?

Найкраща постава - нейтральна поза, коли хребет, таз і стегна розташовуються вертикально. Вплив будь-якого руху збалансований по спіралі. Лише невеликий відсоток населення має ідеальну нейтральну позу.

Нейтральна поза означає правильне використання м’язів, щоб кістки та суглоби були ідеально вирівняні. Правильне вирівнювання зменшує ймовірність ненормального зношування суглобових поверхонь та навантаження на зв’язки.

Як ви можете переконатися, що у вас хороша постава?

Якщо ви не впевнені, яка ваша постава, ви можете подивитися в дзеркало в повний зріст і попросити друга допомогти, щоб він відповів на такі питання:

  • Ваша голова прямо, а не вперед або назад?
  • Ваші плечі рівні і на одній лінії з вухами?
  • Простір між руками та боками рівний?
  • Ваші стегна рівні?
  • Живіт у вас рівний?
  • Поперек має невеликий вигин?
  • Ваші колінні чашки направлені прямо та не повернуті?
  • Кісточки прямі?
  • Підборіддя паралельно підлозі і не нахиляється вгору або вниз?

Що таке погана постава?

Погана постава часто спричинена напруженими, розтягнутими або слабкими м’язами, які створюють різне навантаження на тіло. Погана постава впливає на те, як ми сидимо, стоїмо і ходимо.

Погана постава може спричинити естетичні та функціональні проблеми. Замість того, щоб стояти високо і прямо, погана постава може змусити вас виглядати менш впевнено.

З часом ваша погана постава може спричинити низку проблем зі здоров’ям, пов’язаних з вашим хребтом, плечима, колінами та стегнами. Ви можете відчувати біль у спині та ногах, погану гнучкість, слабкі м’язи, стиснуті нерви та обмежену здатність спалювати жир.

Як поліпшити погану поставу

Більшість людей можуть покращити свою погану поставу. Одного усвідомлення їх неправильної позиції може бути достатньо для деяких людей, і вони докладуть усвідомлених зусиль, щоб поліпшити свою поставу. З часом, стає звичкою правильно сидіти і стояти.

Інші люди можуть поліпшити свою поставу за допомогою фізичних вправ. Регулярне виконання вправ, зосереджених на проблемній зоні, може зміцнити і навчити тіло правильному положенню.


Джерела

 

 

  1.                The Four Types of Posture – Which One Are You?: [Електронний ресурс] // Еrgolink. URL: https://www.ergolink.com.au/blog/the-four-types-of-posture-which-one-are-you (Дата звернення: 22.02.2021).
  2.                Kyphosis.: [Електронний ресурс] // Wikipedia. URL: https://en.wikipedia.org/wiki/Kyphosis (Дата звернення: 22.02.2021).
  3.                Lordosis.: [Електронний ресурс] // Wikipedia. URL: https://en.wikipedia.org/wiki/Lordosis (Дата звернення: 22.02.2021).
  4.                Kyphoscoliosis.: [Електронний ресурс] // Wikipedia. URL: https://en.wikipedia.org/wiki/Kyphoscoliosis (Дата звернення: 22.02.2021).
  5.                Pott disease.: [Електронний ресурс] // Wikipedia. URL: https://en.wikipedia.org/wiki/Pott_disease (Дата звернення: 22.02.2021).
docx
Додано
24 лютого 2021
Переглядів
780
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку