Типи угруповань тварин. Ієрархія.

Про матеріал
Презентація "Типи угруповань тварин за К.Лоренцом. Ієрархія". Презентація містить описи та конкретні приклади, подані у відео-форматі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ТИПИ УГРУПОВАНЬ ТВАРИН ЗА К. ЛОРЕНЦЕМ. ІЄРАРХІЯ У ГРУПІ.

Номер слайду 2

Мета уроку:розглянути що таке угруповання та їх значення у житті тварин;з’ясувати поняття ієрархії тварин;визначити які способи та прояви ієрархій бувають в угрупованнях тварин.

Номер слайду 3

Конрад Лоренц - батько етологіїКонрад Захаріас Лоренц народився у Відні в 1903 році, коли місто було ще столицею Австро-Угорської імперії. У дитинстві Лоренц вже показав дуже інтенсивний інтерес до тварин, що приведе його до присвятити себе зоології , з особливою увагою до орнітології. З дитинства він мав велику кількість домашніх тварин, деякі з них дуже незвичайні. Впровадив та дослідив явище “Імпринтингу” у тварин

Номер слайду 4

Угруповання тварин — це такий тип взаємовідносин, за якого особини утворюють стабільні групи, що займають та захищають певну територію.

Номер слайду 5

Ознаки тваринних угруповань:постійний обмін інформацією між особинами угруповання;підтримання відносно сталих відносин в угрупованні;схрещування переважно між особинами певного угруповання.груповання тварин складається з порівняно невеликої кількості особин. Типи угруповань тварин за К. Лоренцем

Номер слайду 6

Вивчаючи поведінку тварин різних типів угруповань, К. Лоренц поділив тваринні угруповання на два типи:анонімніперсоніфіковані.

Номер слайду 7

Анонімні угруповання. Ознаки анонімних угруповань1. Відсутність складної структури взаємовідносин між окремими особинами: а) немає ні вожаків, ні тих, хто за ними йде; б) особини «незнайомі» одна з одною персонально.2. Дуже згуртовані угруповання.3. Члени угруповання погоджено реагують на сигнали, які мають для них життєво важливе значення.

Номер слайду 8

Види анонімних угрупованьвідкриті, у яких особини не проявляють агресії до «чужаків» — особин свого виду, але з інших анонімних угруповань, що тимчасово приєднуються до них;

Номер слайду 9

• закриті, у яких особини проявляють агресію до таких «чужаків». Види анонімних угруповань

Номер слайду 10

Ознаки персоніфікованих угруповань1. Мають упорядковану структуру:а) можливий розподіл ролей:• один домінує над усіма (лідерство);• один домінує над усіма, другий домінує над усіма, крім першого, і т. д (ієрархія — підпорядкованість нижчого вищому);б) кожний член «знає» всіх інших «персонально» («в обличчя»). Персоніфіковані угруповання

Номер слайду 11

Персоніфіковані угруповання2. Стабільні, переважно замкнені, що ґрунтуються на стійких взаємовідносинах.3. Турбота старших особин про цілісність угруповання та безпеку його членів.

Номер слайду 12

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ!• Тварини в угрупованнях підтримують постійний обмін інформацією, знаходяться у певних відносно сталих відносинах та створюють пари переважно між собою, а не з тваринами інших угруповань.• Типи угруповань тварин за К. Лоренцем: анонімні та персоніфіковані.• Анонімні угруповання тварин не мають структури. Типи анонімних угруповань: відкриті, закриті.• Персоніфіковані угруповання створені на особистих контактах, де можливий розподіл ролей — ієрархія.

Номер слайду 13

Рефлексія

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 7 клас, Презентації
Додано
26 березня 2023
Переглядів
6401
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку