Тиждень географії "Географічні ребуси, шаради, кросворди"

Про матеріал

Одним із напрямів вивчення географії в школі є позакласна робота, до якої вчитель залучає учнів, що виявили зацікавленість його предметом. Користуючись різними інформаційними джерелами учні дізнаються про існування споріднених до географії наук. Вчитель виявляє інтереси учнів, залучає їх до позакласної роботи, використовуючи для цього додаткову літературу та надаючи можливість практично застосувати здобуті знання у своїй діяльності. Матеріал можна використати для проведення тижня географії або будь-яких позакласних заходів, що проводяться у класі.

Перегляд файлу

           ГЕОГРАФІЧНІ ШАРАДИ

  1. Перше можна зі снігу зліпити,

   Бруду шматок теж може ним бути.

     Ну, а друге - передача м'яча,

     Важлива це у футболі завдання.

     Ціле люди в походи беруть,

     Адже без нього вони шлях не знайдуть

(Ком + Пас = Компас.)

  1. З "Ч" - по небу я гуляю

І грозу вам звіщаю.

З "Л" - я місто на річці

Від Москви неподалік.

Пряник мій і самовар

Знають всі: і малий і старий.

(Туча - Тула.)

  1. Перше - летюча вода,

У російської лазні зустрінете завжди.

А друге - є марка машини

З російського, хлопці, автопарку.

C:\Windows\System32\config\systemprofile\Desktop\глобус(1).jpgВсі ж разом - столиця Франції,

Це місто модницям всім сниться.

(Пара + "Іж" = Париж)

 

 

 

 

 

 

 

 

                            ГЕОГРАФІЯ НА ВСІ СТО!

Відгадайте слова, які є географічними поняттями, назвами та іменами, в яких є числівник 100.

_ _ СТО _ - сторона світла.                                 (Підсток.)

_ СТО _ - початок річки.                                  сток.)

СТО_ _ _ _ - головне місто країни.                      (Столиця.)

_ СТО _ _ _ - держава в Прибалтиці.                 стоня.)

_ _ СТО _ - місто "Золотого кільця" Росії.

                                                                              (Ростост.)

_ _ _ _ СТО_ _ _ _ - героїчне місто в Криму, що дав назву знаменитого вальсу.

                                                                     евастополь.)

_ _ _ _ СТО _ - столиця Ямайки, порт на Карибському морі.

                                                                            (Кінгстон.)

_ _ СТО _ - місто США, порт на Атлантичному океані.

                                                                                (Бостон.)

_ _ СТО _ - місто в Німеччини, порт на Балтійському морі.

                                                                              (Росток.)

СТО_ _ _ _ _ _ - столиця Швеції, порт на Балтійському морі.

                                                                       (Стокгольм.)

_ _ _ СТО _ _ _ ім'я мореплавця, який відкрив Америку.

                                                           (Хрістофор Колумб.)

_ _ _ _ _ _ СТО _ - прізвище дослідника, який відкрив водоспад Вікторія, однойменний місто Замбії.

                                                                            (Лівінгстон.)

 

 

 

Українські вчені - географи

C:\Windows\System32\config\systemprofile\Desktop\geo_woblyj_cikave.jpgC:\Windows\System32\config\systemprofile\Desktop\geo_Rudnytskiy_rivne.gifСтепа́н Льво́вич Рудни́цький (3 грудня 1877, Перемишль, Австро-Угорщина — 3 листопада 1937, урочище Сандармох, Карельська АССР) — український географ і картограф, академік  НАНУ. Основоположник української політичної та військової географії. До 1997 панувала думка про загибель Рудницького безпосередньо на Соловках.

Виріс у родині вчителя гімназії. Вищу освіту здобув в університетах Львова (де слухав лекції М.Грушевського, І.Шараневича, Л.Фінкеля, А.Ремана), підвищував кваліфікацію у Відні та Берліні. З 1899 працював у львівських гімназіях.

 

 

 

 

 

 

Воблий Костянтин Григорович

Народився 15 (27 травня) 1876 року в Царичанці Кобеляцького повіту Полтавської губернії в сім'ї сільського священика. В 1896—1900 роках навчався в Київській духовній академії. В 1900 році вступив на юридичний факультет Тартуського (тоді Юр'євського) універстету, в 1901 році перевівся до Варшавського університету, який закінчив 1904 році. З 1906 року — приват-доцент політекономії і статистики Київського університету, пізніше — професор Київського комерційного інституту.
У 1928—1930 роках — віце-президент АН УРСР. У 1939—1942 роках— завідуючий відділом, а в 1942—1947 роках — директор Інституту економіки АН УРСР; одночасно (1933—1947 роки) — завідуючий кафедрою економічної географії Київського університету. Організатор української економіко-географічної школи.
Основні наукові праці присвячені проблемам розвитку і розміщення продуктивних сил України, створенню нових галузей промисловості та комплексному розвиткові районів. Розробив наукову схему економічного районування України. Виділив на території країни такі райони: Південно-Східний, Центральний і Західний. Вивчав проблеми бурякоцукрової промисловості, комплексного освоєння Великого Дніпра, внутрішньої і зовнішньої торгівлі.

Легенда про Чорне море

Давно це було. Жив на світі казковий богатир, сили не- чуваної, сміливості небаченої. Мав він зброю дивовижну — чарівну золоту стрілу. Та не тим стріла славилась, що була з чистого золота викута, коштовними каменями прикрашена, а тим, що мала чудесну властивість. Варто було богатиреві взяти свій лук, натягти тугу тятиву - і летіла стріла на край світу з такою швидкістю, що людське око не помічало польоту її. І там, де вона пролітала, спалахувало повітря, закипала вода, плавилася земля, гинуло все живе.

Страшна це була зброя. На щастя, була вона в надійних руках. Богатир був людиною чесною, справедливою і вогнен­ну стрілу без потреби до рук не брав. На інші країни він не зазіхав, а на його вітчизну вороги не нападали - боялись.

Багато-багато років жив на землі цей богатир і невсипуще беріг чудодійну стрілу. Та ось настав час розставатися йому з життям. Задумався богатир: кому передати стрілу? Чи є в світі людина, якій можна було б довірити стрілу, не побоюю­чись, що вона використає її на шкоду людству? Не можна за­лишити на землі вогненну стрілу, бо злі люди, заволодівши такою страшною зброєю, можуть підпалити весь світ і зруй­нувати його.

І вирішив богатир сховати чарівну стрілу, та так, щоб її ніхто не зміг знайти протягом тисячоліть! І лише тоді, коли люди навчаться цінувати й берегти мир,- тоді вони знайдуть стрілу, щоб використати її чудодійну силу в мирній праці.

Покликав богатир синів своїх і говорить їм:

        Діти мої, я старий і тяжкохворий. Недовго лишилося жити мені на світі.

Відімкніть підземелля ось цими ключами, візьміть золоту стрілу і киньте її посередині Чорного моря.

Виконуючи волю вмираючого батька, сини тієї ж ночі ви­рушили в дорогу.

Зійшли брати на сині гори, піднялися до блакитного неба, і перед їхніми очима далеко внизу розкинулося величезне, безкрає море. У його тихих водах відбивалося велике червоне сонце, що саме сходило.

Це було Чорне море.

І раптом брати відчули, що шкода їм розлучатися з дорого­цінною стрілою. І вирішили вони не викидати таке багатство в море.

А коли б вони мали вогненну стрілу, то завоювали й під­корили б усі країни, які вони знають, збудували б на вершині гори великий замок, взяли б собі за жінок найкращих у світі красунь...

І домовилися брати, що сховають стрілу в горах, а батькові скажуть, що виконали його волю. Так і зробили.

Проте батько якимось чином розкрив їхній намір і з обу­ренням накинувся на своїх синів.

Тоді сини, переконавшись, що неможливо залишити за со­бою чудодійну зброю, знову вирушили до берегів далекого моря і з жалем виконали наказ батька.

Вогненна стріла впала в морську безодню. Потемніло від гніву море, закипіли, захвилювалися його тихі води.

І відтоді не може заспокоїтися Чорне море. Трапляється, завирує воно, заклекоче, здійме величезні хвилі, марно нама­гаючись викинути з глибин своїх смертоносну зброю.

 

Кросворд "Країнами та материками"

C:\Windows\System32\config\systemprofile\Desktop\кросворд 3.jpg

C:\Windows\System32\config\systemprofile\Desktop\кросворд.jpg

 

C:\Windows\System32\config\systemprofile\Desktop\voprosi.jpgПо горизонталі:  3. Місто на Волзі.  6. Найглибше озеро в світі.  7. Скупчення уламків гірських порід, пов’язаних з льодовиком.  9. Заглибина суходолу, заповнена водою.  12. Місто а Саратовській області.  14. Столиця  Венесуели.  16. Притока Дніпра.   17. Притока Волги.  21. Острів в Середземному морі. 23. Місто  в Челябінській області, поблизу якого видобувають мідну  руду.  24. Річка в Англії.  25. Острів в Японії. 26. Видатний англійський вчений-природознавець.  27. Ім’я  мандрівника, яким названо частину світу.

По вертикалі: 1. Видатний російський флотоводець та мореплавець.  2. Хутровий звірок.  4. Озеро в Казахстані.  5. Річка в Якутії.  8. Озеро в Угорщині.  10. Озеро в Північній Америці.  11. Місто на Далекому Сході.  13. Місто на річці Іртиш.  15. Курорт на  Чорноморському  узбережжі Кавказу.  18. Частина суходолу, оточена з усіх сторін водою.   19. Столиця Італії.   20. Столиця Іспанії.  22. Пустиня в Південній Америці.  23. Провінція в Конго .

Кросворд "Шляхами  географії"

По горизонталі: 9. Ділянка землі, поверхневий шар якої  характеризується надмірною  вологістю. 10. Одна з мальовничих ділянок  узбережжя Середземного моря.  11. Смуга  хребтів у Карпатах.  12. Стадо  корів. 15. Система  палеозою, в якій  найчастіше зустрічаються поклади кам’яного вугілля. 18. Ліва притока Єнісею.  24. Сплав олова та міді.  27.  Пустиня в Америці.  28. Місто в Ірані. 29. Сяйво  навколо Сонця під час затемнення.

По вертикалі: 1. Безліса рівнина, зайнята посівами. 2. Частина океану. 3. Міра часу. 4. Низька  та вузька намивна смуга вздовж берега моря, озера, річки.  5. Півострів на Чорному морі.  6. Невеликий канал  ( канава)  в Середній Азії, по якому тече вода з річки або іншої водойми для зрошування.  7. Річка  в Ленінградській області . 8. Річка  в Італії,  яка впадає в Лігурійське море. 13. Природна мінеральна речовина, яка  містить  у собі  метали.  14. Піщаний горб, що утворився на березі  моря, озера, річки під дією вітру. 16.  Річка на Далекому Сході.  17. Столиця Швейцарії. 19. Мис на заході Азії.  20. Дерево, поширене в Сибіру. 21. Місто в Франції. 22. Річка в Чехії. 23. Озеро  в північній  частині  Ефіопії, з якого  бере початок  Голубий Ніл. 24.  Столиця Азербайджану.  25. Річка, що є кордоном Польщі та ФРН.  26. Пояс Землі із схожими природними умовами.

 

 

 

 

 



 

docx
Додано
7 листопада 2018
Переглядів
3774
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку