"Толерантність. Врятує світ лиш доброта"

Про матеріал
Матеріали презентації є хорошим доповненням до проведення виховноі години до Міжнародного дня толерантності
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Толерантність Виконала Таміла Бойченко Нікопольський ліцей №6 Нікопольської міської ради

Номер слайду 2

16 листопада

Номер слайду 3

16 листопада

Номер слайду 4

Номер слайду 5

У всьому світі відзначається Міжнародний день толерантностіЙого запровадили у 1995 році за рішенням Генеральної Асамблеї ООН. Саме цього дня ЮНЕСКО ухвалило Деклорацію принципів терпимості. У Декларації йдеться про рівність цсіх людей, незалежно від їхньої віросповідання, етнічної належності чи кольору шкіри.

Номер слайду 6

Декларація принципів толерантності ЮНЕСКО 1995 року «Толерантність — це повага,прийняття та оцінка багатого розмаїття культур нашого світу, наших форм самовираження та способів бути людьми».

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Розшифровка слова. Т - терпимість. О - оптимізм, оригінальність. Л - любов. Е - енергійність. Р - рівність. А - активність. Н - найдійність. Т - тактовність. Н - необхідність, незалежністьІ - ініціативність, інтелегентність. С - співчуття. Т - терпіння. Ь - м'якість, душевність

Номер слайду 9

ЛЮДИНА, ЯКА РОБИТЬ ІНШИХ ЩАСЛИВИМИ, НЕ МОЖЕ САМА БУТИ НЕЩАСНОЮ. ГОЛЬВЕЦІЙ, ФРАНЦУЗЬКИЙ ФІЛОСОФ XVIII ст.

Номер слайду 10

Розшифровка слова“Усі люди мають недоліки – хто більші, хто менші. Ось чому і дружба, і допомога, і спілкування були б неможливими, якби не існувало між нами взаємної терпимості”. Г. Гвіччардіні – італійський філософ-гуманіст

Номер слайду 11

Толерантні люди більше знають про свої недоліки та переваги. Вони критично ставляться до себе і не прагнуть у всіх бідах звинувачувати інших. Вони не перекладають власної відповідальності на інших. Толерантна людина не ділить світ на два кольори – чорний та білий. Вона не акцентує на розбіжностях між «своїми» та «чужими», а тому готова вислухати й зрозуміти інші точки зору.

Номер слайду 12

Притча ” Все залишає свій слід”“Жив собі хлопчик із жахливим характером. Якось батько дав йому мішок цвяхів і звелів по одному забивати їх у паркан щоразу, коли хлопчик втрачає терпець і з кимось свариться. У перший день він забив 37 цвяхів. Згодом навчився контролювати себе, і кількість цвяхів щодня зменшувалася. Хлопчик зрозумів, що легше опановувати свої емоції, ніж забивати цвяхи. Нарешті настав день, коли він не забив жодного цвяха. Син підійшов до батька і сказав про це. Тоді батько звелів синові витягати з паркана по одному цвяху в ті дні, коли він не втратить самоконтролю і ні з ким не посвариться. Минав час, і згодом син зміг похвалитися батькові, що у паркані не залишилося жодного цвяха Батько відповів: “Ти добре поводишся, але подивися, скільки дірок залишилося. Паркан уже ніколи не буде таким, як колись”.

Номер слайду 13

ВИСНОВОК:“Якщо ви з кимось сваритеся й говорите щось неприємне, то залишаєте після себе такі ж рани, як ці дірки від цвяхів і вони не зникнуть, незважаючи на те, скільки разів ви потім перепросите. Словесні рани завдають такого ж болю, як і фізичні. Не залишайте на своєму шляху дірок! Не забивайте цвяхів ворожнечі, нерозуміння, жорстокості в душі людей!

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Гра: “Знайди слова”

Номер слайду 16

Як з цим йде справа в Україні?В Україні відношення до цього питання визначене Конституцією. Вона забороняє прояви расизму і расової дискримінації, а також дії, спрямовані на збудження національної і расової ворожнечі, приниження національної гідності, пропаганду винятковості, переваги або неповноцінності громадян за ознакою їх національної або расової приналежності. За подібні діяння може послідувати громадянська або кримінальна відповідальність.

Номер слайду 17

Вправи, які навчають толерантності1. Привітання «Мене звуть... Я люблю себе за те, що...»Вправа проводиться в колі. Кожен по черзі говорить дві фрази «Мене звуть...» і «Я люблю себе за те, що...». Не відволікайтеся на спори і обговорення з приводу бажань. Просто висловлюйте їх по черзі, неупереджено і швидко. Мета вправи – формування позитивної самооцінки.2. Вправа «П’ять добрих слів»Кожен з учнів має обвести свою руку на аркуші паперу і на малюн­ку долоні написати своє ім'я. Потім учень передає свій аркуш сусідові праворуч, а сам отримує малюнок від сусіда ліво­руч. На кожному пальці намальованої долоні треба написати будь-яку привабливу, на їхню думку, рису її власника (наприклад: «ти дуже добра», «ти завжди заступаєшся за слабших», «мені подобається твій одяг»). Аркуш повертається до власника. Коли робота завершена, вчитель збирає малюнки і зачитує написи, а група має здогадатися, кому вони призначені. Мета вправи – розвиток навичок спілкування.3. Експрес-діагностика «Що означає бути толерантною особистіс­тю?»В анкетах учасників та у ведучих на плакаті записано риси толе­рантної особистості. За підсумками всіх анкет формується уявлення групи про толерантну особистість. Мета вправи – звернути увагу дітей на риси характеру, які притаманні толерантній особистості, і прорефлексувати над тим, чи вони є толерантними.

Номер слайду 18

Чи згодні ви з цим твердженням?

Номер слайду 19

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!Щоб зробити світ кращим — необхідно почати з себе та своїх близьких. Уникайте «мови ворожнечі», виховуйте в собі поважне ставлення до людей та їхніх поглядів, щоб в інший момент вони проявили толерантність до вас.

Номер слайду 20

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛURL: Декларація принципів толерантностіhttps://www.unesco.org/en/legal-affairs/declaration-principles-tolerance?hub=66765 Міжнародний день ​​толерантностіhttps://naiu.org.ua/useful/etika-spilkuvannya/tolerance/ День толерантностіhttp://www.toleranceday.org/ 9 вправ, які навчають толерантності https://osvitanova.com.ua/posts/4497-9-vprav-iaki-navchaiut-tolerantnosti Створення хмари слів https://wordart.com/gallery

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Ракова Наталія Володимирівна
    Дякую, матеріал цікавий і корисний
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
14 листопада 2023
Переглядів
103
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку