Траєкторія руху. Шлях. Переміщення.

Про матеріал
Розробка презентації до уроку фізики в 7 класі на тему: "Траєкторія руху. Шлях. Переміщення"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Траєкторія руху. Шлях. Переміщення. Фізика 7 клас. Урок 9

Номер слайду 2

Перевірка домашнього завдання. Дайте означення механічного руху. Наведіть приклади. Що таке тіло відліку? Як задають систему координат? Які об’єкти утворюють систему відліку? У яких випадках тіло, що рухається, можна розглядати як матеріальну точку? Як ви розумієте вираз «механічний рух є відносним»?

Номер слайду 3

Перевірка домашнього завдання. Чи можна вважати космічний корабель матеріальною точкою, коли він: здійснює переліт Земля — Марс? здійснює посадку на поверхню Марса?

Номер слайду 4

Траєкторія руху. Траєкторія руху — це уявна лінія, яку описує в просторі точка, що рухається.

Номер слайду 5

Види траєкторії

Номер слайду 6

Залежність траєкторії від вибору системи відліку. Траєкторія руху яблука для пасажирів автобуса — короткий відрізок прямої (на схемі — лінія 1), для людини на узбіччі дороги — крива лінія (на схемі — лінія 2)

Номер слайду 7

Шлях. Шлях — це фізична величина, яка дорівнює довжині траєкторії. Шлях позначають символом l. Одиниця шляху в СІ — метр:[ l ] = м

Номер слайду 8

Переміщення. Напрямлений відрізок прямої, який з’єднує початкове та кінцеве положення тіла, називають переміщенням. Переміщення S показує, в якому напрямку та на яку відстань перемістилося тіло за певний інтервал часу[ S ] = м

Номер слайду 9

Порівняння шляху (l) і переміщення (S)

Номер слайду 10

Дайте відповідь на запитання. Дайте означення траєкторії руху. Дайте означення шляху. Назвіть одиницю шляху в СІ. Чому, знаючи тільки шлях, не можна визначити кінцеве положення тіла? Дайте означення переміщення. Як переміщення позначають на кресленнях? У якому випадку модуль переміщення дорівнює подоланому шляху? Чи залежать траєкторія руху тіла, шлях і переміщення від вибору системи відліку? Наведіть приклади.

Номер слайду 11

Розв’язування задач. Гелікоптер піднімається вертикально вгору. Зобразіть траєкторію руху точок А і В, розташованих на лопатях гвинта гелікоптера: а) відносно пілота; б) відносно Землі.

Номер слайду 12

Розв’язок:

Номер слайду 13

Розв’язування задач. У початковий момент часу тіло перебувало в точці А з координатами х0 = 4 м, у0 = –3 м. Через певний інтервал часу тіло перемістилося в точку B з координатами х = – 4 м, у = 3 м. Накресліть у зошиті систему координат, зазначте точки А і B, зобразіть вектор переміщення та визначте його модуль. Чи можна, використавши дані задачі, визначити шлях, подоланий тілом?

Номер слайду 14

Розв’язування задач. Мотоцикліст, рухаючись ареною цирку, проїжджає коло радіуса 13 м за 8 с. Визначте шлях і модуль переміщення мотоцикліста: а) за 4 с руху; б) за 8 с руху.

Номер слайду 15

Домашнє завдання. Вивчити: § 7 Впр. 7 (1) – усно. Впр. 7 (3) – письмово

pptx
До підручника
Фізика 7 клас (Бар’яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Горобець Ю.І., Ненашев І.Ю., Кірюхіна О.О.; за редакцією Бар’яхтара В.Г., Довгого С.О.)
До уроку
§ 8. Матеріальна точка. Траєкторія руху
Додано
27 вересня 2021
Переглядів
9332
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку