Транспортна система 7 клас

Про матеріал
транспортна система 7 клас ,підійде на урок біології,головне про транспортну систему
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Транспортна система. Параграф 37

Номер слайду 2

Метаболічні процеси, що перебігають у клітинах тіла тварин, вимагають безперервного припливу поживних речовин і кисню, а також видалення продуктів обміну. Всі організми тим чи іншим шляхом здійснюють перенесення речовин з однієї частини тіла в іншу. В одноклітинних організмів перенесення речовин відбувається шляхом дифузії молекул, переміщенням яких сприяє рух цитоплазми. У великих тварин існує спеціальна система внутрішнього транспорту. Найпростіші із сучасних тварин, у яких є спеціальна транспортна система,— це не-мертини. У них є одна спинна і дві бічні кровоносні судини, з’єднані поперечними судинами. У більших і складно організованих тварин система кровообігу складається зазвичай із кровоносних судин і серця.

Номер слайду 3

Транспорт речовин у кишковопорожнинних, губок, плоских і круглих червів. Кишковопорожнинні, губки, плоскі черви не мають кровоносної системи. У кишковопорожнинних і губок транспорт речовин по всьому організму здійснюється шляхом дифузії (поліпи, губки) або за допомогою розгалужень кишкової порожнини (медузи). Рідина, що циркулює в каналах кишкової порожнини кишковопорожнинних,— гідролім-фа — доставляє до клітин поживні речовини і видаляє продукти обміну. Гідролімфа містить солі та органічні речовини; її склад несталий. У плоских червів транспорт речовин відбувається також шляхом дифузії. У них немає порожнини тіла, і речовини транспортуються тканинною рідиною між клітинами мезодерми. Дифузія полегшується сплощеною формою тіла і численними розгалуженнями кишечника.

Номер слайду 4

У більшості тварин для транспортування поживних речовин по організму тільки дифузії недостатньо. Це зумовлює виникнення кровоносної системи. Основними компонентами кровоносної системи є:• рідина, яка циркулює (кров, лімфа, гемолімфа);• судини, якими циркулює рідина (артерії, вени, капіляри);• пульсуючий орган, що забезпечує рух рідини (серце, кровоносна судина)

Номер слайду 5

Гемолімфа — рідка тканина, що циркулює в судинах і міжклітинних порожнинах багатьох безхребетних тварин (членистоногі, молюски) з незамкненою системою кровообігу. Складається з води, неорганічних і органічних сполук. Кров — рідка сполучна тканина, що складається з плазми і клітин (формених елементів) — лейкоцитів, еритроцитів і тромбоцитів. Циркулює у замкненій системі кровоносних судин.

Номер слайду 6

Цікаво знати: Гемоглобін - це залізовмісний білок еритроцитів, який здатний переносити кисень. Він надає крові червоного забарвлення. Зустрічається у всіх хордових тварин. Гемеритрин – залізовмісний білок крові кільчастих червів. Він надає крові фіолетового (рожевого) забарвлення. Гемоціанін – білок крові молюсків і деяких членистоногих, який містить мідь (купрум), що надає крові голубого забарвлення. Хлорокруорін – залізовмісний білок, що міститься в гемолімфі і надає крові деяких кільчастих червів (п'явок) зеленкуватого кольору

Номер слайду 7

У незамкненій кровоносній системі кров виходить з кровоносних судин, потрапляє в порожнину тіла або проміжки між органами і через відкриті кінці венозних судин знову надходить до кровоносної системи (членистоногі, частина молюсків, голкошкірі). У замкненій кровоносній системі кров тече тільки судинами (кільчасті черви, хребетні і деякі інші тварини).

Номер слайду 8

основними функціями крові є:1) дихальна (перенесення кисню й вуглекислого газу);2) поживна (перенесення поживних речовин);3) видільна (транспорт від клітин до органів виділення продуктів обміну, надлишку речовин);4) регуляторна (перенесення гормонів від залоз до клітин, чим забезпечується гуморальна регуляція);5) терморегуляторна (перенесення тепла від м’язів, печінки по всьому організму для підтримання постійної температури тіла);6) гомеостатична (за допомогою переміщення йонів чи сполук здійснюється підтримування сталості внутрішнього середовища);7) захисна (перенесення антитіл, лейкоцитів для захисту організму від чужорідних речовин і клітин);8) опорна (рідка кров характеризується нестискуваністю й бере участь у створенні гідравлічного скелета в дощового черв’яка, виноградного слимака, голкошкірих). Функції крові здійснюються її клітинами (еритроцити, лейкоцити і тромбоцити) або міжклітинною речовиною, яка називається плазмою. Основну масу клітин крові становлять червоні кров’яні тільця - еритроцити.

Номер слайду 9

Дякую за увагу! презентацію робила Периста Анжеліка

pptx
Додав(-ла)
Perysta Angelika
До підручника
Біологія 7 клас (Довгаль І.В., Ягенська Г. В., Жолос О. В., Ходосовцев О. Є., Костіков І. Ю., Волгін С. О., Додь В. В., Сиволоб А. В., Скрипник Н.В., Толстанова Г. М.)
Додано
1 лютого 2022
Переглядів
1426
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку