Тренінг. «Краса та сила слова»

Про матеріал

Вдало дібране слово завжди буде влучним, спричинить бажаний результат. Тому не можна говорити, не оцінивши наперед наслідків, котрі можуть спричинити наші слова. Слово — сила, і тільки якщо вона буде розумною, вона працюватиме на добро.

Перегляд файлу

Тренінг. «Краса та сила слова»

Вчитель: Ковальська К.В.

Мета: Формувати в учнів комунікативну компетентність, розвивати культуру мовлення, уміння лагодити з однолітками.

Обаднання. Дошка, проектор, роздатковий матеріал.

Хід тренінг

Вчитель. Добрий день діти. Сьогодні у нас тренінг, тому давайте складемо правила тренінгу.

(На дошці пишуться правила)

Вправа. Припусти

На дошці написано «Краса та сила ….». Кожному учню потрібно запропонувати свій варіант.

Вчитель. Ваші варіанти були цікаві ми сьогодні поговоримо про слово. Перше речення одного з Євангелій — «Спочатку було слово». Саме завдяки силі Божого слова, як розповідається в Біблії, народилася земля, все, що існує та живе на ній, навіть людина. Людство завжди вірило й продовжує вірити в силу слова, недарма в селах і досі існують різноманітні замовляння проти різних болячок. Люди дають імена своїм дітям, прислухаючись до їхнього звучання, називають човни та літаки тільки позитивними назвами, вірячи, що це збереже їх від лиха. У давнину в школах навіть навчали ораторського мистецтва, бо найкращі оратори завжди були в пошані серед простих людей, оскільки вміли впливати на них.

Вправа. Моя думка.

Учні повинні опрацювати твори. Учні отримують твори та повинні їх опрацювати.

          «Я на сторожі їх поставлю слово»  Т.Г.Шевченко

Слово – це наш найцінніший скарб. Воно супроводжує нас від народження. Перші матусині слова… Ми їх не пам’ятаємо. Проте в перші хвилини життя, прийшовши у цей невідомий світ, дитина чує слова любові. Вони дають відчуття затишку та тепла.

Слово до слова – так і створюється мова. Вона з’являється не раптом. Мова проходить довгий шлях розвитку. Вона росте и шириться разом зі своїм народом. Рідна мова таїть у собі народну душу.

Великі митці та письменники завжди розуміли силу слова. Вони раз за разом нагадують нам про красу та своєрідність рідної мови. Але на цьому її можливості не закінчуються.

Слово супроводжує нас впродовж життя. Ми вчимося його використовувати у власних цілях. Красиво и переконливо говорити - ціла наука. Багато людей вивчають ораторське мистецтво, адже розуміють – слово ключ до людини, її дій та вчинків. Словом можна похвалити та покарати, викрити зло та втішити нещасного. Влучне слово здатне захистити не гірше, ніж зброя.

«Слово, моя ти єдиная зброє...» - пише Леся Українка, слабка та виснажена хворобою жінка, проте велика поетеса та мужній борець за свободу. Вона, високоосвічена та талановита, знала декілька мов і як ніхто розуміла страшну і в той же час велику силу слова.

Слова допомагають нам висловлювати такі прекрасні почуття як любов, дружба, повага та вдячність. Завдяки словам ми можемо ділитися цими почуттями, передати їх іншим.

На жаль, слова не завжди використовують для добра. Іноді завдяки силі слова людей обманюють, їх судженнями маніпулюють. Гіркі слова, сказані в розпалі гніву, ранять не менше, ніж дії. Дуже часто вони приносять біль та розчарування. «Мова – найстрашніша зброя: легше вилікувати рану від меча ніж від слова», писав П.Кальдерон де ла Барка.

Отже, слово – багатогранне. Від нас залежить, стане воно добрим чи злим. На мій погляд, варто робити усе для того, щоб в світі ставало все більше любові, істини та краси, а для цього треба словом і ділом творити добро кожен день.

Твір “Сила слова” або “Слово — це зброя”

На світі існує невидима сила. Вона є водночас зброєю та лікарем. Вона здатна змінювати світ та зцілювати душі. Ця сила є словом. Є навіть приказка: “слово — вершина людського”. Я з нею цілком згодний. Слово — одне з найвищих досягнень людей.

Особливо велике значення для людини має рідне слово. Його дитина чує ще в колисці від мами, потім вперше вимовляє його своїми вустами, а потім вчиться розбирати його літери у книгах. З рідним словом виростає людина, особистість.

Що це таке — слово? “Словом можна вбити, словом можна врятувати, словом можна з собою ціле військо скликати!” - такі рядки поети присвячують йому. Одне тільки слово може збудити в людині відчай або лють. А може підбадьорити, надихнути, повернути до життя.

Також слід зауважити, що слово і мовчання пов'язані, вони лежать на тих самих важелях. Недарма кажуть, що слово — це срібло, а мовчання — золото. Це правильна приказка. Часто буває, що необачно скривдиш друга або когось з родини, а потім стає соромно. Краще б і не говорив нічого.

До того ж безкінечно базікати не можна. Слова можуть втрачати свою цінність, якщо ми говоримо їх занадто багато або не за темою розмови, а також не підкріплюємо реальними справами. Тобто, просто кидаємо слова, обіцянки на вітер.

Слово є силою, якщо воне не пусте. Гостре слово українських письменників, наприклад, вголос говорило про гноблення простого народу. І сьогодні сміливе слово здатне захистити людину, встановити справедливість. Так будемо користуватися словом обережно та влучно, бо воно є великою силою та цінністю! І тільки від людини залежить, як використати цю силу: на зло чи на добро.

Заповнивши таблицю.:

Назва твору

 

Основна думка

 

Що ви взяли собі на замітку

 

Вибірково учні озвучують свої таблиці.

Вчитель. Слово — сильна зброя. Та, як і будь-яка зброя, воно може використовуватися як у мирних, так і в воєнних цілях. Словом можна не тільки дошкулити супернику, але й сильно вразити його. Після серйозної сварки ми завжди дуже переживаємо, а якщо сварка ця відбулася з близькою людиною, нам може й боліти. Звичайно, це не тілесний біль, бо ран на тілі сварка не лишає, але душу ранить. А якщо суперечка виникла на пустому, образили нас незаслужено, то душевні рани будуть глибокими, довго гоїтимуться. Погане слово може навіть убити, бо переживання після почутого можуть спричинити, наприклад, серцевий напад,ідо призведе до фатальних наслідків. Буває й так, що навіть правда, сказана кимось, виявляється настільки гіркою, що слабка людина може навіть спробувати вчинити самогубство.

       Вправа. Кава.

У чашку вчитель наливає воду, а потім додає каву. Провадиться бесіда, що людина це вода, а кава це слова. Учням пропонується висловити свою думку про аналогію між кавою та водою, людиною та словом. Бажано поговорити про те чи можна назад розділити каву та воду.

Вчитель. На щастя, слово, як і будь-яка речовина, може бути як отруйним, так і цілющим. Слово підтримки, заспокоєння, дружня порада допомагають нам вистояти в скрутній ситуації. Слово як лікувальний засіб використовують навіть у сучасній медицині: психологи розмовляють із пацієнтом, намагаючись виявити причини його стану й допомогти йому. Слова інших людей — вольових, сильних — в усі віки зрушували цілі народи на глобальні зміни, спричиняли революції й перевороти. Зі словами «За Батьківщину!» під час воєн навіть майже беззбройні солдати творили справжні дива, долали ворожі армії.

              Вправа. Побажання.

Учня повинні стати в коло і говорити приємне побажання один одному. Причому перший говорить побажання, другий повторює побажання першого і додає своє ітд, останній повинен повторити побажання усіх.

            Вправа. Вірю не вірю

Перегляд відео про вплив слів на воду з подальшим його обговоренням учні пвиня висловити думку чи вірять вони, чи ні.

Вчитель. Вдало дібране слово завжди буде влучним, спричинить бажаний результат. Тому не можна говорити, не оцінивши наперед наслідків, котрі можуть спричинити наші слова. Слово — сила, і тільки якщо вона буде розумною, вона працюватиме на добро.

Що таке слово? Це головний стрижень в механізмі спілкування. І якщо з ним щось не гаразд, то механізм ламається і люди перестають розуміти одне одного. Одним словом, яке злетіло з гнівних вуст, можна зламати людині життя. Наприклад, не компетентний педагог кине в обличчя студенту: «Бездара!», і окрилений мріями молодий чоловік може перетворитися на розчарованого і невпевненого в собі песиміста.

Ми повинні навчитися думати головою і відчувати серцем, щоб наші думки формувалися і вимовлялися осмисленими словами, які будуть насичувати світ тільки позитивом і мудрістю.

 

docx
Додано
28 серпня 2018
Переглядів
11754
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку