Твоє життя - твій вибір

Про матеріал
Виховний захід для поглиблення знань учнів про шкідливість тютюнопаління, алкоголю, наркотиків; формування у них об’єктивних поглядів на це соціальне зло; виховання здорового способу життя.
Перегляд файлу

                                        Твоє життя – твій вибір

                                                                 Хто сам себе опанував,

                                                                       Найтяжчу річ він доконав...

                                                                   Ти сам себе таким зроби,

                                                                        Щоб інших ти навчати міг,

                                                                     Сам над собою запануй,

                                                                    То запануєш над людьми.

                                                                                                             І. Франко

МЕТА: поглиблення знань учнів про шкідливість  тютюнопаління, алкоголю, наркотиків;  формування у них об’єктивних поглядів на це соціальне зло; виховання здорового способу життя.

ОБЛАДНАННЯ: напис на плакаті «Твоє життя – твій вибір», «Попереджений є озброєний», плакати переможців конкурсу «Ми проти шкідливих звичок». Напередодні проведене тестування серед учнів - старшокласників «Чи знаєш ти про вплив тютюнового диму?», запис пісень Елвіса Преслі.

(Лине спокійна музика).

 Вчитель: Любі діти! Подивіться, будь ласка, на чудовий світ за вікном. Усміхніться, порадійте за приємний сонячний весняний день. Привітно, з повагою гляньте на свого сусіда по парті. Сьогодні у нас з вами цікава ділова розмова.

Бесіда з учнями

 Вчитель: Чим ми з вами відрізняємося один від одного?

 Учні: - Ми всі люди, але Я є Я. Двох однакових людей не буває.

  • Я не просто учень, я – (ім’я дитини). Я – особистість.
  • Ми маємо різні характери.
  • В нас різні портрети, різні інтереси.
  • В різних випадках ми чинимо по-різному, кожен по-своєму.
  • Але нас об’єднує одне – кожен із нас повинен бути просто людиною.

Учень читає вірш:

Можна бути простим,

Можна бути і вченим,

В’їдливим, наче дим

Або прикладно чемним.

Можна і непомітним

Життя своє прожити,

Можна в лаври одітим,

Сильним і знаменитим.

Взірця нема у тім

Якогось для всіх єдиного.

Тільки завжди в житті

Треба бути людиною.

  М. Сопілка.

Учень.

               Багато згубних є спокус на світі.

               Протистояти їм завжди зумій,

               Бо вартий той лише життя й волі,

               Хто кожний день іде за них на бій.

               Борися ж за життя своє щасливе,

               Витримуй впевнено проблем всіх груз.

               Про тебе скажуть: 

        — Ось іде мужчина, а не тупий,

              безмозкий боягуз!

 

Вчитель: Здавна в різних країнах світу встановлювалися певні правила, норми, вимоги до поведінки людини в певних умовах. Імператори і філософи, королі і поети, вожді племен, актори виголошували, оспівували моральну, етичну, похвальну поведінку і карали, висміювали за порушення писаних правил поведінки.

 Ще за часів Київської Русі в “Поученні синам” Володимира Мономаха було закладено певні етичні норми.

 Учень зачитує “Поучення синам” Володимира Мономаха1117року:

 Дітям моїм у доброчесності домогтись успіхів бажаючи, пишу поучення вам улюблені.

 Найперше, задля Бога і душі своєї, страх майте Божий у серці своїм і милостиню чиніть щедро, бо це є початок всякому добру.

 Не наслідуй лиходіїв, не завидуй тим, що творять беззаконня...Майте душі чисті, непорочні, лагідну бесіду, при старших – мовчати, при мудрих – слухати, старшим – покорятися, з рівними і меншими – приязнь мати; без лукавства розмовляти, багато розуміти; не лютувати словом, не хулити розмовою, не надміру сміятися, соромитися старших; додолу очі мати, а душу – вгору; уникати і не старатися повчати легковажних; власть над іншими ні за що мати, а од усіх честь. Якщо ж хто з вас може іншим помогти – од Бога нагороди нехай сподівається. У своєму житті научися діяти благочестиво, навчися за євангельським словом, очима управляти, язик здержувати, ум смиряти, тіло упокорювати, гнів подавляти, помисел чистий мати, спонукати себе на добрі діла Господа ради; тебе позбавляють – не мсти, ненавидять – люби, гонять – терпи, хулять – благай.

 Найбільш усього – гордості не майте в серці і в умі. Старших шануйте як батьків, а молодших – як братів. Не лінуйтеся, брехні стережіться і пияцтва, бо в цьому душа погибає і тіло. Недужого відвідайте. І людину не минайте не привітавши, добре слово їй подайте. А коли добре щось умієте – того не забувайте, а чого не вмієте – того учітеся. Не лінуйтесь ж ні до чого доброго. Хай не застане вас сонце на постелі.

Бесіда

  1. З яким якостями хотів бачити своїх синів В. Мономах?
  2. Які етичні норми закладено у його “Поученні синам”?
  3. А якими бажають бачити вас ваші батьки?
  4. Якими ви самі бачите себе у майбутньому дорослому житті?

 

 Вчитель: Плине день за днем, рік за роком, і ось ви вже не дитина, але й не доросла людина. Починають з’являтися нові думки, почуття, інтереси. А як ви розумієте вислів: “Пам’ятай, життя є дар, і той, хто його не цінує, цього дару не заслуговує (Леонардо да Вінчі)?

Бесіда з класом

  Вчитель: - Чи задумувалися ви, за для чого живе людина на Землі?

  • Що є найголовнішим для людини?
  • Чого я прагну у житті?
  • Хто мої друзі?
  • Які вони?
  • Який я?

Можливо  допоможе дати відповіді на поставлені  цікава телепередача.

(Звучить сигнал телепередачі )

Ведуча І: Доброго дня, шановні друзі! Сьогодні ви станете учасниками телепередачі «Твоє життя – твій вибір», вона присвячена темі, яка на сьогодні вважається однією з найактуальніших у суспільстві. Це шкідливі звички серед молоді. З вами  ведучі Ілона Бобир та Катерина Яріш.

Ведуча ІІ: Чи знаєш ти, що нині у твоєму житті триває один з найцікавіших і найважливіших періодів – час дорослішання? Жодна сила не захистить тебе, якщо ти цього не хочеш, тому не забувай: ти з’явився на цей світ не для того, щоб марнувати своє життя і життя рідних, ти – неповторна особистість, у тебе є вище призначення, мрії, які ти маєш здійснити. Тебе оточують люди, яким ти безмірно дорогий і які близькі тобі.

  Ведуча І:   Людині, на жаль, не дано знати свого майбутнього, щоб успішно обминути всі небезпеки. Але вона завжди має вибір: вести здоровий спосіб життя чи занапастити його наркотиками, алкоголем або нікотином; вічно тремтіти від страху чи наполегливо гартувати волю, набувати відповідних знань та вмінь, щоб з гідністю долати життєві труднощі. Але, щоб мати змогу зробити правильний і свідомий вибір, тобі, насамперед, слід дістати правдиву інформацію про тютюн, алкоголь, наркотики. І наша передача допоможе тобі в цьому. Зроби свій вибір, вибери здоров’я – обери життя!

Ведуча ІІ: До нас завітали учні – науковці, представники Довідкового бюро «Сумна статистика» та   агентства «Сучасна профілактика»,  які пояснять про вплив наркотичних речовин на організм людини. Запрошуємо їх до розмови.

1-а учениця: Любий старшокласнику, перед тим як закурити – подумай! Перш ніж взяти в руки сигарету, згадай, що нікотин досягає клітин мозку за 7 секунд, збуджуючи нервову систему. Він діє на організм так:

  • мозок знаходиться у стані підвищеного збудження;
  • прискорюється серцебиття і підвищується кров’яний тиск;
  • послаблюється м’язова діяльність і знижується потрапляння в кров органічних речовин, які нейтралізують стреси;
  • погано циркулює кров у капілярах;
  • зменшується апетит і порушується баланс вуглеводів.

    Сигаретний дим містить тисячі хімічних елементів, але найшкідливішим є нікотин. Нікотин – одна із найнебезпечніших отрут рослинного походження. Пташки помирають, якщо до їхнього дзьоба піднести скляну паличку, кінець якої змочений нікотином. Для людини смертельною дозою є від 50 до 100 мг – це дві- три краплі. Саме така доза потрапляє в організм після викурювання 20-25 сигарет ( в одній сигареті міститься приблизно 6-8 мг нікотину, 3-4 з яких потрапляє в кров). Ви, напевно, поцікавитесь, чому людина не помирає від такої дози, адже вона є смертельною? Тому, що доза вводиться не одразу, а поступово. Пропоную до вашої уваги  наступне відео.

Ведуча І: Напевно, кожному цікаво знати, що:

- коли людина курить за день від 1 до 9 сигарет, вона скорочує життя на 4,6 року порівняно з людиною, що не вживає тютюнових виробів; від 10 до 19 сигарет – на 6,2 року;

-люди, які почали курити до 15-літнього віку, помирають від раку легень у 5 разів частіше, ніж ті, що почали курити в 25 років;

  •                       люди, які довго і багато курять, у 10 разів частіше хворіють на виразку шлунка, в 13 разів – на інфаркт міокарда, у 30 разів – на рак легень;
  •                       немає такого органа, якого б не зачепив тютюн;
  •                       смертельна доза для дорослого організму міститься в 1 пачці сигарет, якщо її викурити одразу, а для підлітка досить півпачки.

Нікотин за своєю отрутністю можна порівняти з синильною кислотою. До складу тютюнніж 1200 шкідливих речовин. За останнє десятиліття вчені з’ясували, що у людей, які не курять, починають з’являтися хвороби, притаманні курцям. Чому? Люди, які не курять, перебувають в одному приміщенні з курцями. Під час куріння до організму потрапляє 20 -25 % шкідливих речовин, а 50% - у повітря, яким дихають оточуючі.

До  виступу запрошуємо  представника  довідкового бюро «Сумна статистика».

 

Часто кажуть, що одна крапля  нікотину вбиває коня. Коли говорити точно, то однієї краплі чистого нікотину вистачить, щоб знищити трьох коней масою до півтони кожний.

    Якщо завзятому курцеві поставити медичну п'явку, то вона дуже швидко відпадає і гине у судомах, бо смоктала кров із нікотином. 

    В одному французькому курортному містечку Ніцца група молодих людей влаштували змагання, хто більше викурить сигарет підряд. Переможців чекав приз. Виграли двоє, вони викурили по 60 сигарет, але призу так і не отримали, бо померли. Кількох інших учасників «змагання» у важкому стані доставили до лікарні. Цей випадок внесений до Книги рекордів Гіннеса.  Тож  курити чи ні  вибирай сам  до вашої уваги пропоную наступне відео.

 

Згідно даних ВООЗ у  2000 р. в результаті вживання тютюну в світі загинуло понад 4,2 млн. людей.

До кінця 2020-х рр. кількість жертв збільшиться до10 млн. в рік.

У ХХ ст. куріння забрало життя 100 млн. людей.

Підраховано, що 150 млн. людей, що палять сьогодні, загинуть на протязі 25 років, якщо не покинуть, причому половина з них - молодь.

Щоденно від наслідків куріння в світі гине приблизно 13,5 тис. людей.

Щороку - 4,5 млн.

В Україні палять біля 51% населення ( 1/3 з них жінки).

Щороку в Україні гине 120 тис. чол.

У Європі менше всіх палять шведи - кожен 5-й , більше за всіх - іспанці.

 

Ведуча А як борються з тютюнопалінням у світі знають у  агентстві «Сучасна профілактика». Але  зараз ми  маємо  зробити  невеличку   перерву  на рекламу  . Буквально декілька  хвилин і ми продовжимо  обговорення  нашої теми.

Відео  антиреклама.

Ведуча. Слово представникам    агентства  «Сучасна профілактика».

Із палінням вже давно борються різними засобами. В більшості країн світу заборонена реклама на ТВ. У Європі, за новими правилами оформлення сигаретних пачок, 30% площини займає антиреклама. На тютюнових пачках розміщують фото легень, серця, нирок курців. Коли в європейських країнах ввели заборону на куріння у громадських місцях, то статистика серцево-судинних захворювань знизилася на 40%. (На даний момент в Україні готується проект закону про заборону тютюнопаління у громадських місцях.)

У США практично на всіх авіарейсах заборонено палити, а в багатьох закладах курців на роботу не приймають.

Вперше курцю було відмовлено у прийомі на роботу ще у 1907 р. У своєму листі автомагнату Генрі Форду винахідник Томас Едісон писав, що головна небезпека цигарок знаходиться у папері, який при спаленні виділяє миш'як. "Він дуже сильно впливає на нервові центри, вбиває клітини мозку, тому я не приймаю на роботу курців."

Взагалі на Заході курити не модно! А у нас мода ще 20-тирічної давності!

 

Гра «Асоціації»

Перш ніж продовжимо нашу бесіду, давайте зіграємо в гру «Асоціації».

Правила дуже прості: я говорю слово, а ви по черзі говорите перше, що спадає на думку при цьому слові.

Отже, почнемо зі слова ВІДПОЧИНОК.

(Учні  по черзі перераховують, що у них асоціюється з названими словами. Відповіді можна записати і в кінці уроку зіграти ще раз і порівняти результати)

Потім: СВЯТО, СТІЛ; ПИТИ, АЛКОГОЛЬ, ПИВО, ВИНО, КОНЬЯК,

(Починати потрібно з позитивних слів - ВІДПОЧИНОК, СВЯТО. Тільки після того, як аудиторія згадає про алкоголь, пропонуються «алкогольні» терміни)

 

Вчитель.  Більшість з вас може сказати, власне, кому яке діло, якщо я іноді в компанії друзів випиваю трохи гарного пива або чого іншого. Нехай на шкоду своєму здоров'ю. Свою «норму» я добре знаю. Нехай я проживу на 20 років менше. Зате буде, що згадати. Це моє життя і мій вибір.

І чи впевнені ми, що це дійсно стосується тільки нас?

 

2-а учениця: А тепер хочу зосередити увагу на такій хворобі, як алкоголізм. Алкоголь – отрута для будь- якої живої клітини. Саме він є початком сп’яніння. Через 5-10 хвилин після прийняття етилового або винного спирту кров всмоктує його і розносить по всьому організму. Під дією алкоголю порушуються майже всі фізіологічні процеси в організмі, а це може призвести до дуже тяжких захворювань. У стані алкогольного сп’яніння людина може розказати будь-яку таємницю; вона перестає бути обережною, тому недарма кажуть: «Що у тверезого в голові, те у п’яного на язиці». Під дією алкоголю активізуються інстинкти, послаблюються воля і самоконтроль, нерідко люди роблять вчинки і помилки, про які жалкують усе життя. Якщо п’янство – результат неправильного виховання, слабкої волі, наслідування шкідливим звичкам, то алкоголізм – це серйозна хвороба, яка потребує спеціального лікування. А що ж спонукає до вживання першої чарки? Причин дуже багато, хоча жодну з них не можна вважати важливою. Це і звичка в сім’ї, свято і горе, знаменна дата чи збіг обставин, досягнення чи невдача, традиція чи випадок. Алкоголь – це теж наркотик, оскільки наркотичними називають речовини, які зумовлюють токсичне отруєння, психічну і фізичну залежність. За умови тривалого вживання алкоголю організм звикає до постійного отруєння, і людина починає відчувати позитивні емоції, ейфорію – піднесений настрій. Навіть здається, що після чарки стаєш сильнішим, сміливішим і красивішим, словом, усе навколишнє постає у рожевому кольорі. А насправді, це все самообман. Бо людина у стані алкогольного сп’яніння слабкіша, менш спритна та нерозсудлива, тому не розуміє справжньої небезпеки і переоцінює свої можливості.

Ведуча  : у нас знову працює Довідкове бюро «Сумна статистика». Послухаємо їх повідомлення.

  •   Сьогодні рівень споживання алкоголю в Україні є одним з найвищих у світі і становить близько 20 літрів чистого спирту на душу населення на рік (офіційна статистика повідомляє про 12-13 літрів). Це при тому, що червоною рискою є 8 л, після чого наступає деградація суспільства;
  •   За останні 10 років кількість осіб, що знаходяться в залежності тільки від пива, зросла 10-12 разів;
  •   12% смертей від серцево-судинних захворювань насправді сталися в результаті отруєнь, і в першу чергу алкогольних;
  •   кожен другий з проживаючих  сьогодні в Україні 40-річних чоловіків не доживе до 60 років (50%),  а в бідній, але непитущій Албанії - лише кожен двадцятий (7%);
  •   за даними МВС України, більша частина убивць нетверезі  в момент злочину. Такий же стан і у 40% самогубців;
  •   90% злочинів проти особистості (тяжкі тілесні ушкодження, пограбування, зґвалтування і т.д.) здійснюють особи в стані алкогольного сп'яніння;
  •   Близько 50% смертельно травмованих у ДТП гинуть  із підвищеним вмістом алкоголю в крові;
  •   85% техногенних катастроф (аварій автомобільних, аварій на виробництві, нещасних випадків у побуті) відбувається через людей, що знаходяться в стані сп'яніння або «після вчорашнього». А страждають від цих аварій навколишні і, можливо, навіть непитущі люди;
  •   кожен літр середньодушового споживання алкоголю приносить в рік 10-12 тис. понівечених немовлят;
  •   там, де до 50-х рр.. в області був один, а то й жодного дитячого будинку, нині їх по 40-50;
  •   вік прилучення до спиртного знизився із 17 до 14 років. Майже третина неповнолітніх в окремих областях України випивають щодня;
  •   батьки прилучають дітей до алкоголю в 60,5% випадків переважно у віці до 10 років;
  •   76,9% підлітків, систематично приймають алкоголь, вчаться погано, 23% вчаться на середньому рівні і лише близько 1,5% показують результати трохи краще середнього рівня;
  •   жителі України в середньому близько 12% усього життєвого терміну (8 років) проводять у стані хвороб і стійких розладів здоров'я;
  •   за 20 років населення України скоротилося більш ніж на 6 мільйонів (51,94 млн. на 1 січня 1991 року - 45,76 млн. у січні 2011 р.). В середньому це 330 тисяч чоловік щорічно.
  •   З  ІІ половини ХХ століття алкоголь визнано наркотичною речовиною.

       Якщо систематично вживаючи алкоголь з друзями ніхто не завдає шкоди нікому, крім самого себе, то звідки ж всі ці дані? Хто їздить в нетверезому вигляді, хто виховує питущих дітей, хто в стані алкогольної інтоксикації скоює злочини, хто, врешті-решт, закидав всі парки та заповідники країни пляшками і недопалками? Невже незначний відсоток алкоголіків (приблизно 2,1%) натворили все це в нашій країні?

 

Учитель:  А тепер послухайте легенду

... Один сильний молодий чоловік подорожував по життю з чарівною ніжною дівчиною. Не сказати, щоб їм щастило в житті. Але кожен з них робив свою добру історію і прагнув створити своє яскраве майбутнє .. І несподівано вони потрапили в рай. Подорожуючи по життю, вони дуже втомилися. Вирішивши відпочити, молода людина ліг в тіні розлогого дерева небувалої краси. Дівчина заснула поруч.

     Коли молоді люди прокинулися, то відчули сильний голод, і кожен з них подумав: «Я відчуваю голод. Я б хотів трохи їжі». І негайно з'являється їжа. Вони відразу стали їсти, а їжа була така смачна…

     Коли голод пройшов, вони озирнулися навколо. Бог мій! Вони з великим подивом побачили те, чого прагнули і мріяли! Їх охопило казкове почуття .. Вони не наважувалися повірити своїм очам, але вони бачили це! Вони бачили щасливу планету! Вони бачили світ без божевілля, злочинності і воєн.

     Із  захопленням спостерігали вони за планетою і  у них з'явилася інша думка: «От було б чудово насолодитися красою цього Всесвіту ...» В раю немає заборон, і вони відразу ж помітили феєрверк фантастичних змін у Всесвіті, і з'явилося незабутнє почуття блаженства від прекрасного.

     Розташувавшись в тіні дерева, спокійно насолоджуючись красою Всесвіту і  прохолодою вітерцю, вони стали дивуватися:

 - Що це діється? Що відбувається? Може, ми спимо? Або тут є декілька привидів, які розігрують жарти з нами?

    І привиди з'явилися. Вони були жахливі, жорстокі і огидні - саме такі, якими вони собі їх уявляли. Вони затремтіли від страху і подумали: «Зараз вони точно вб'ють нас». І вони їх убили.

Учитель:  Як ви думаєте, про що йшла мова у цій легенді?

Ведуча надаємо слово історикам

Історики.  Слово „наркотик” походить від грецького „наркотикус”, тобто приголомшуючий.  Психоактивні речовини, що отримують з рослин, у багатьох народів використовуються в обрядах і навіть у побуті. Конопля була відома ще в Стародавньому Єгипті, дурман і блекота входили в чарівні суміші. Бумерангом в історії називають завезення опіуму в Китай наприкінці XVІІІ століття із Англії. Історія така. 1820 року китайський імператор заборонив ввіз наркотиків у свою країну, та британці продовжували це робити контрабандою. Конфлікт розгорівся               1839р., коли чергова партія товару була конфіскована і знищена. 1841 року англійський корпус кількістю 4 тис. чоловік зайшов у Китай, війна тривала півтора роки й була названа „опійною війною”. Завершилася вона угодою китайців та британців про торгівлю наркотиками. У результаті до кінця ХІХ століття в Китаї вже було кілька мільйонів наркоманів. В середині ХХ сторіччя наркотики бумерангом ринули  з Азії в Європу. Їх жертвами стали правнуки тих, хто колись сприйняв продаж опію китайцям як вдалу угоду.

Ведуча І.  Дякуємо за змістовне повідомлення  історикам і пропоную вам музичну паузу.

(Звучить запис виступу  Елвіса Преслі)

Ведуча ІІ: Братан Джонс - гітарист групи Rоjlling Stones, Елвіс Преслі – король рок-н-ролу, Фреді Меркурі – це дуже короткий перелік з дуже довгого списку відомих у світі  музикантів – молодих жертв наркотиків.

Ці люди, безумовно, мали і розум, і великий талант, і волю, а крім того, гроші, найкращих лікарів, найсучасніші ліки, та це їм не допомогло.

Наркотики – особливо небезпечні психоактивні речовини, вживання їх змінює здатність людини адекватно сприймати й оцінювати навколишній світ, тверезо мислити, приймати відповідальні рішення, руйнує її соціальне середовище, ставить у залежність від злочинів, сприяє залученню до протизаконних дій. Вони загрожують серцевим нападом, отруєнням, передозуванням, зараженням небезпечними хворобами. Більшість наркотиків з часом породжують залежність: фізичну і психічну. Фізична залежність характеризується виникненням толерантності до наркотиків і абстинентним синдромом («ломки») у разі відсутності чергової дози. Абстинент ний синдром – це період адаптації організму до життя без наркотиків. Він триває близько тижня. За кожен день «ломки» людина втрачає кілька кілограмів, вона не може спати і їсти. Чому ж деякі, переживши пекельні муки, знову беруться за старе? Бо на відміну від фізичної психічна залежність переслідує людину довгі роки. Саме вона може змусити її повернутися до згубної пристрасті, тому що виникає на рівні почуттів і підсвідомих стереотипів.

Ведуча І: На  перший погляд здається, наркоманія – це проблема лише тих, хто вживає наркотики, але це не так.

Вона стосується кожного з нас. Деякі, пов’язані з нею втрати можна перерахувати. Це, наприклад, втрачені доходи через непрацездатність наркоманів, витрати на їхнє лікування, кошти на утримання правоохоронних органів. Але як оцінити збитки від злочинів, скоєних під впливом наркотиків, як порахувати страждання самих наркоманів та їхніх родин…

Ведуча ІІ: Сучасна молодь не може відмовитися від запропонованих друзями чи знайомими наркотичних речовин. Тому ми запросили психолога, який дасть кілька порад щодо набуття впевненості у ситуаціях, де потрібна відмова.

Психолог: Якщо ти опинився у ситуації, де потрібно відмовити,

Спробуй діяти так:

  1.                           Усвідом суть проблеми. Подумай, що тобі не подобається в ситуації, яка склалася, і чого ти хочеш насправді.
  2.                           Поясни своє ставлення до ситуації, повідом, що тебе хвилює ( наприклад: «Я не люблю, коли, …»)
  3.                           Сформулюй свою відповідь, чітко сформулюй, якою ти хочеш бачити ситуацію (наприклад:«Я б хотів, щоб ти …»)
  4.                           З’ясуй, як ставиться співрозмовник до твого висловлювання, попроси його розказати про це.

5.Уважно вислухай співрозмовника, нехай він висловить свої думки і почуття.

6. Подякуй, незважаючи на реакцію співрозмовника, закінчи розмову словами подяки.

 

Ведуча І: Зрозуміло, кожен у реальних життєвих ситуаціях знаходить відповіді й приймає рішення самостійно, отже,  відповідальність за власні вчинки -  перш за все на кожному з нас.

Ведуча ІІ: Дякуємо всім гостям студії. До нових зустрічей!

Та пам’ятай.

Це новий день,

Це нове життя,

І це те, що вибираю саме я.

Це новий крок,

У здоровий світ –

Це мій вибір!

( звучить музика)

    Наше здоров’я – у наших руках.

    Наш клас – за здоровий спосіб життя

Іде в світле, прекрасне, нове майбуття.

Ми хочемо жити найкращим життям,

Тому кожен учень у школі затям:

Пияцтво згубне, до добра не веде,

Тягне в болото, підніжку дає.

Розум забирає, на «подвиги» пхає,

А п’яниця після тяжко зітхає.

Куріння – не стиль, не мода, не клас.

Куріння – лише заборона для нас.

І що ж ти такого в палінні знайдеш,

Нічого. Лиш сам себе ти уб’єш.

Як хочеш сховатись, втекти від сім’ї,

Забути всі біди й проблеми свої –

В наркотиках відповідь ти не шукай,

А краще сідай і книги читай.

Спокуса це справді велика для нас,

Але краще думай про нинішній час:

Про школу, сім’ю та про цінність життя.

Не бійся дивитись в своє майбуття!

 

  Вчитель.   Ось наша передача підходить до завершення, тому хочу розповісти вам таку легенду.

              Колись  давно  у Китаї жив  розумний  але  пихатий мандарин (знатний  вельможа). Цілий  день  він  тільки і робив, що приміряв багате вбрання та вихвалявся   перед  підданими  своїм розумом.  Так  минали  дні за днями, роки  за  роками…  Аж  ось  країну облетіла  звістка, що  неподалік  оселився  чернець,  розумніший  за  самого  мандарина.  Розлютився  мандарин, почувши  про  це. 

 Вирішив він оголосити  поєдинок і відстояти  свою  славу нечесним  способом:  «Візьму я в руки метелика , сховаю його за спиною і запитує, що у мене в руках - живе  чи  мертве?  Якщо  чернець скаже, що живе,я роздушу метелика , а якщо  мертве - відпущу  його.»

  І ось настав день поєдинку . Чи  мало  людей  зібралось у  пишній  залі, щоб побачити ці змагання найрозумніших чоловіків.  Мандарин  сидів  на  високому троні, тримав  за спиною  метелика і з нетерпінням  чекав  ченця.  Аж  ось двері відчинилися , і до зали увійшов  невисокий,  худорлявий  чоловік.  Він підійшов, привітався і сказав, що готовий відповісти на будь- яке запитання.   Тоді мандарин  сказав:  «Скажи-но мені, що я тримаю в руках- живе чи мертве?».

  Мудрець усміхнувся і відповів: «Усе в твоїх руках!» Збентежений мандарин випустив метелика з рук, і той полетів, радісно тріпаючи крильцями.

 

Відео  «Прості  правила  здоров'я»

 

 

 

doc
Додано
13 лютого 2020
Переглядів
885
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку