Творча робота " Світ явищ, у якому живе людина"

Про матеріал
Метою презентації є узагальнення з теми " Фізичні явища в природі". Розглянули механічні, теплові, світлові, звукові, електричні та магнітні явища. Приклад виконання проєктної роботи з теми
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ФІЗИЧНІ ЯВИЩА СВІТ ЯВИЩ, У ЯКОМУ ЖИВЕ ЛЮДИНА

Номер слайду 2

Все, що створила природа і людина, називають фізичними тілами. Тіла з часом змінюються. Зміни, що відбуваються з тілами, дістали назву явищ. У природі спосте- рігається величезна кількість явищ. Причини явищ різні. Ними можуть бути вплив вітру, соняч- ного світла, води та багато іншого.

Номер слайду 3

Повзе гусениця, падає сніг, тече річка, летить птах, мчить автомобіль. Всі ці тіла рухаються, або змінюють своє положення відносно інших тіл. Таку зміну називають механічним рухом. Явища, пов‘язані з рухом тіл, - це механічні явища. МЕХАНІЧНІ ЯВИЩА

Номер слайду 4

Інколи можна побачити слід руху тіла – чорну смугу на дорозі, що утворилася під час гальмування автомобіля, слід черепахи на піску, слід від лиж на снігу тощо. Це все лінії, по яких рухалися тіла. Такі лінії називають траєкторіями руху тіл.

Номер слайду 5

Характеристиками механічного руху є шлях, час та швидкість. Шлях – це відстань, яку тіло долає під час механічного руху. Щоб визначити пройдений тілом шлях, необхідно виміряти довжину траєкторії руху цього тіла. Для механічного руху важливо знати час, протягом якого він триває. Щоб обчислити швидкість руху тіла, необхідно поділити пройдений ним шлях на час, протягом якого відбувався рух.

Номер слайду 6

Рух деяких тіл супровод- жується звуковими явищами. Якщо струну бандури натягнути, а потім відпустити, вона почне коливатися. Струна передає власні коливання частинкам повітря, розташованим до неї найближче, а ті – сусіднім і так далі. Внаслідок цього і виникає звук. Явища розповсюдження коливань у середовищі, які сприймає наше вухо, називають звуковими явищами. ЗВУКОВІ ЯВИЩА

Номер слайду 7

Тіло, що своїми коливаннями створює звук, є джерелом звуку. Поширення звукових коливань називається звуковою хвилею. Від джерела звуку вона поширюється в усі боки. Поширення звукової хвилі можна порівняти з поширенням хвилі, що виникає на воді, якщо кинути у воду камінець. Звукові хвилі поширюються з різною швидкістю. Звукова хвиля може огинати невеликі перешкоди. Якщо ж перешкоди значні звукова хвиля відбивається від них. Так виникає луна.

Номер слайду 8

ТЕПЛОВІ ЯВИЩА Сонце – найбільше джерело тепла і світла на землі. Але воно не гріє нас постійно. Тому люди знайшли інші джерела тепла. Вони спалюють дерево, вугілля, торф, нафту, газ. Одержуючи тепло, тіло нагрівається. Явища, пов‘язані з нагріван- ням і охолодженням тіл, називають тепловими явищами.

Номер слайду 9

Різні джерела тепла нагрівають тіла по-різному. Міру нагрітості тіл учені назвали температурою. Для вимірювання температури існують термометри. Тепло завжди передається від більш нагрітого тіла до менш нагрітого. Різні тіла та речовини по різному проводять тепло. Це залежить від того з яких речовин вони складаються. Під час нагрівання гази, рідини та тверді тіла здатні збільшувати свої розміри – розширюватися.

Номер слайду 10

СВІТЛОВІ ЯВИЩА У природі існують тіла, що водночас з теплом випромінюють ще й світло. Це Сонце, багаття, свічка, електрична лампочка, блискавка тощо. Їх називають гарячими джерелами світла. Є також холодні джерела світла: деякі медузи, риби, полярне сяйво.

Номер слайду 11

Світло – це хвиля, яка поши- рюється тільки у прозорих середовищах (повітрі, воді). Явища, пов‘язані з поширен- ням світла, називають світловими. Світло поширюється від джерела прямолінійно у всі боки. Але воно не може проникати через непрозорі предмети. Доказом цього є утворення тіні. Світлові промені здатні змінювати свій напрямок, тобто заломлюватись. Відбувається це при переході світла з одного прозорого середовища в інше, наприклад з повітря у воду чи скло.

Номер слайду 12

МАГНІТНІ ЯВИЩА Магніт діє вибірково – одні тіла він притягує, інші ні. В магнітів одна половина зафарбована в синій колір – це північний полюс, а друга половина зафарбована в червоний колір – це південний полюс. Магніти притягуються різнойменними полюсами і відштовхуються однойменними. Розділити полюси магніту неможливо – навіть найменший шматочок завжди матиме два полюси. Притягання тіл до магніту дістало назву магнітних явищ.

Номер слайду 13

Для орієнтування на місце- вості люди виготовили прилад – компас. Він дає змогу визначати сторони горизонту за будь-якої погоди. Основна складова цього приладу – магнітна стрілка. Вона вільно обертається. Наша планета сама є магнітом. Магнітна стрілка компаса що миті відчуває магнітну дію Землі. І тому один її кінець завжди вказує на північ, а інший – на південь.

Номер слайду 14

ЕЛЕКТРИЧНІ ЯВИЩА Не тільки магніти можуть діяти на тіла на відстані. Якщо пластма- сову лінійку натерти папером, то вона притягуватиме до себе маленькі клаптики паперу так само, як магніт залізо. Це сталося тому, що внаслідок тертя лінійка наелектризувалася. Наелектризуватися можуть й інші тіла. Речовина складається з найменших частинок – атомів. Учені довели, що в складі атома містяться ще менші часточки – протони та електрони. Вони поводять себе як різнойменні полюси магнітів – притягуються один до одного.

Номер слайду 15

У ненаелектризованому тілі кількість протонів і електронів однакова. Але коли ми потерли лінійку об папір, то деякі електрони перейшли з одного тіла на інше. На лінійці кількість електронів та протонів стала різною. Лінійка наелектризувалася і почала притягувати шматочки паперу. Явища, пов‘язані з електризацією тіл, мають назву електричних явищ. Електрони досить вільно рухаються в середині металів у різних напрямках. Їхній рух в одному напрямку називається електричним струмом.

Номер слайду 16

Електричні явища трапляються і в природі. Під час грози можна спостерігати блискавку. Внаслідок тертя в хмарах шарів повітря і краплин води відбувається їх електризація. Під час грози наелектризовані хмари можуть зблизитись настільки, що від цього виникає електричне явище – блискавка. Вона супроводжується гучним звуком – громом. Під час грози блискавка також може виникнути між хмарою та землею. Це дуже небезпечно, бо від блискавки трапляються пожежі і гинуть люди.

Номер слайду 17

Ми розглянули механічні, теплові, звукові, світлові, магнітні та електричні явища. Незважаючи на відмінності, всі перелічені явища мають спільну ознаку: під час цих явищ руйнування одних та утворення інших речовин не відбувається. Такі явища називаються фізичними.

ppt
Пов’язані теми
Фізика, Презентації
Додано
30 жовтня 2023
Переглядів
206
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку