Творча робота Всеукраїнського конкурсу-есе

Про матеріал
Конкурсна робота у формі есе на тему: "Євроінтеграція України очима молодого покоління"
Перегляд файлу

1

Енергодарський навчально-виховний заклад № 1

Енергодарської міської ради Запорізької області

 

 

 

 

Тема: «Євроінтеграція України очима молодого покоління»

Напрямок: «Молодь про Угоду про асоціацію»

 

 

 

 

 

 

Автор: Бурка Маргарита Андріївна,

учениця 10-Б класу ЕНВК№1,

моб. тел. 050-522-84-36

 

Керівник: Чиж Віолетта Сергіївна,

вчитель історії та правознавства

ЕНВК № 1, моб. тел. 099-35-88-236

 

 

 

 

 

 

 

Енергодар

2019

У свій час великий син українського народу Михайло Грушевський сказав: «Якщо ми, українці, хочемо, щоб нас поважали інші народи, то треба, нарешті, почати з поваги до самих себе». Дійсно, ми маємо навчитися поважати себе і вірити в себе. Ми маємо показати світові, що ми – європейці в прямому розумінні цього слова – і ми хочемо, щоб нас сприймали і з нами рахувались як рівні з рівними – не більше і не менше.

У євроінтеграційному процесі кожної країни настає момент, коли із зовнішньополітичного питання він перетворюється на низку конкретних і досить складних завдань політики внутрішньої. Для України такий момент настав із підписанням Угоди про асоціацію з Європейським Союзом у 2014 році: наші наміри було втілено у чіткому "плані євроінтеграційних дій".

У таких умовах постали питання: чи є перспективи євроінтеграції України і чи може українське суспільство об’єднатися навколо ідеї євроінтеграції?

На основі цих питань Фондом «Демократичні ініціативи» ім. І. Кучеріва та фірмою «Ukrainian Sociology Service» було проведено соціологічне опитування щодо ставлення населення України до членства в ЄС. За даними дослідження, в Україні сформувалася досить стабільна громадська думка, де переважає позитивне ставлення до вступу України в Європейський Союз. «ЄС – це однозначно вибір молодих, де 54% респондентів віком від 18 до 30 вважають за позитивне євроінтеграцію України», – за словами  Бекешкіної І., директор фонду «Демократичні ініціативи». 

Основними перевагами від членства в ЄС українці вважають можливість вільного пересування  людей за кордон (39%), підвищення рівня життя (37%), вільний доступ  молоді до навчання в університетах держав-членів ЄС (34%). Майже кожен четвертий українець сподівається, що членство в ЄС сприятиме проведенню внутрішніх реформ в України. І хоча суспільні уявлення українства про ключові переваги ЄС лишаються достатньо стабільними, деякі з них останнім часом стали більше поширюватися.

Безперечно, євроінтеграція – це важливий крок для будь-якої країни, і, звісно, Україна не є винятком. Але чи варто робити такий важливий крок?

 На мою думку, варто почати з того, що Європейський Союз гарантує розвиток та домінування демократії серед країн-членів. Свобода, у будь-якому її прояві, є найважливішою життєвою цінністю для всього людства, тому до неї так прагне українське суспільство. Я вважаю, що слугуватиме прискорювачем для становлення дійсного народовладдя в Україні.

 Як на мене, євроінтеграція стала відображенням запиту українців на «велику ідею», яку політична система не змогла реалізувати за попередні роки. В умовах економічної кризи і невдалих соціальних змін, зірки прапора ЄС стали для молоді ще більше привабливими, адже старше покоління ставиться до євроінтеграції більш скептично.

Насправді, сьогодні європейська інтеграція і європейський вибір країни може стати національною ідеєю та об`єднати нашу державу.
ЄС – це об’єднання, насамперед, країн, які мають однакові західні світоглядні цінності: демократизм, лібералізм, інституціоналізм і тут не треба забувати, що вступ до ЄС — це довготривалий процес реформування країни та законодавства, тобто потрібно починати з внутрішніх перетворень.             

Особисто для мене, як для школярки та майбутньої студентки, гостро стоїть питання якості освіти в Україні. Я вважаю, що після євроінтеграції на прикладі держав-членів ЄС Україна покращить рівень якості середньої та вищої освіти, спроектує певні особливості навчання за кордоном на себе та змінить  стандарти освітнього процесу. Це означає, що наші вищі навчальні заклади будуть випускати висококваліфікованих спеціалістів, які будуть користуватися попитом не тільки на Батьківщині, а й за кордоном.

Все ж таки, європейський вибір України відкриває нові перспективи співробітництва з розвинутими країнами, надає можливості економічного розвитку, зміцнення позицій України у світовій системі міжнародних відносин. Це – найкращий спосіб реалізації національних інтересів.

Як твердив колись Вацлав Гавел: «Демократія зв’язує руки тим, хто її поважає, а тим, хто не поважає, дозволяє майже все». Тому всі рішення ми маємо ухвалювати, думаючи про державу Україна, її народ, майбутнє нації.             

doc
Додано
24 квітня 2019
Переглядів
544
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку