Учнівська науково-пошукова конференція "Речовини і елементи, важливі для людини"

Про матеріал
Учнівська науково-пошукова конференція "Речовини і елементи, важливі для людини" проводиться з метою ознайомлення з особливостями впливу різних речовин й елементів на людський організм.
Перегляд файлу

imageнауково-пошукова

image

imageДля правильного функцонування потребуе 93Hi м'кроелементи. Ось

Na (нанјй)

Забезпечуе роботу нервових кттин Фодукти:

image

Тема: Речовини i елементи, imageдля людннн.

Меп:

*        Ознайо.млення з особливостя.ми впливу pi3HH.x imageна людський оргднлз-м:

*        фор.М> виння критичнот мислення; image виховх вати самосттйноТ творчоТ дтяльностт, imagei схмоорга}-йзацп.

План конференцй

1. Встх пне слово викладзча.

imageЗначення pi3Hll-x речовнн i xi.Mi LIHH.x imageдля людини. imageL image -людини. Доповй)ач 2.

4. Значення жиру в opI“dHi3Mi. imageЗ.

imageСлово викладача проimage

6. Цинк — важливий елемент в opr-aHi3Mi. Доповй)ач 4, S

imageЙод, йот роль в Hkui0HYBaHHi image6, 7, 8.

S. Селен в imageДоповй)ач 9.

image Фер_хм, його значення для image 10, II.

10. 3aIQAbHi ВИСНОВКИ.

11.Заключне слово викладача.

image

Тема: Речовини i елементи, imageдля людини.

Мета:

image Ознайомлення з особливостями впливу imageна людський

image

image формування критичного мислення; image виховувати   самостп1ноТ творчоТ imagei

image

Планimage

1.     Вступне слово викладача.

2.     Значення        речовин i imageдля людини. image 1.

З. Ылки в imageлюдини. image2.

4.       Значення жиру в imageДоповгдач З.

5.       Слово викладача проimage

6.       Цинк — важливий елемент в image 4, 5.

7.       Иод, його роль в image 6, 7, 8.

8.       Селен в image 9.

9.       Ферум, його значення для image10, 11.

10.   image висновки.

11.   Заключне слово викладача.

image

1. Викладач.

До складу орга\йзму людини входить багато речовин та He06xiJl11i для роси, розвитку й людини.

речовини жири, вуглеводи, а також вода. Щодо         то вони на      яких е значна в          та макроелементи,   в          входять до складу

јподини.

imageСаме здорова Тжа забезпечус нормальне i правильне imageорглйзму, а цього залежить здоров'я людини. Ми знаемо, що найважливйпа для людини — здоров'я. В k0HVIM1YIAii нашо; держави ТАКОЖ про це говори•њся в cTa•rri З image жилтя i здоров'я, честь i i безпека визнаються в YkpaiHi найвищою

Сьогојџй ми поговоримо про чош•о вони ne06xiAHi людшЙ, як ними як змйпо«чъся стан людини при надлишку тих чи eJ1eMeHTiB.

2. image 1. Значения imageixi.•titllltcr елемеиппв ДЈШ ЛЮДИНИ.

()fMAHi3M людини складасться з води на 60%, з яких 34% припадае на op13HiVlHi сполуки i 6% на Основними компонентами сполук с елементи-органогени. У сполук 22

елементи. XiMiHHi елементи концентруються в органах та тканинах. MikP0- та макро- накопичуеться в в

kicTk0Biii та тканинах. тканини е основним депо для багатьох Mik-poeACMeHTiB. Також що Цинк концентрусгься в

Йод — у Флуор — в 3Y6iB; Арсен, накопичуються у та — у нирках; Станум — в тканинах кишковику; — у та

                            - у               ока; Бром, Манган, Хром - у                               переважно

концентрусться в       та         тканинах.       та Хлор в основному в         а          та         — у     У та      входять до kicTk0B0i та зубноТ тканини. у МдЗ(РО4)2 в твердих тканинах 3Y6iB.

           Десятъ житгево                                           (Са, К, Na, Мд, Fe, Zn, Си, Мп, Мо,

Со) називають «металами житгя», без яких неможливе opraHi3MY в Щоденне потрапляння до з продуктами харчування повинно бути у певних Така ж повинна i виводитись з opraHi3MY, ix BMicT знаходиться у

imageбагатотранна. Макроелементи       тканин, image осмотичний тиск, РН середовища, йонну та кислотно-лужнуimage

image BiTaMiHiB та ак-гивних речовин беруть участь в процесах розмноження, росту, 06MiHY та        Макро-          Taki як           Флуор, Фосфор, Йод,

image

сприяють формуванню kicTk0B0T та зубно; тканини.

З. image 2. Юлки в imageлюдини.

Ылки         важливу роль в        Житгя неможливе без по i           - це     складно; будови, макромолекули (протеТни) яких складаються i3 сполучених    собою

image   image Н Х-   • \-с-с-он+ но.

Перший    очищений image був отриманий в 1728             Я. imageЦе був 6iJ10k пшеничного зерна         клейковина. стали називати протеТнами         гр. protos — перший).

image


i 1 1 1 11010.

yııjopcıııısı opızıııİ'jMİ.

'3MİlllOB[i'111CH ııpvı 311Mİııİ 0/411icî IIMİIIOKHCJJMH

IICII'I'HJIIIHX jıaııqıorİB i YMOB

G)iuııça, sııça BH'jııatıac Horo (j)YHK14İî B


image

      1         ci'jıvı.

image AJ11,6YMİıı image B MOJIOIIİ, ŞICCIIIOMY 6İJlKY İ ıçpoıji.

image y                 ııc           aJlC        B pog6aıwıc11HX povıvıııax COJICİİ. //l() ı gıoGyjıiııiıj ııajıcııc,l'lü,   ıçpoııi i M'yıgoıjvıVı 6İJlOK MİO'WIII.

I             CJIİıııx image JiHlJlC B po•ıGaıwıcııvıx porıqvıııax JlYl'iB. 3ycıpİ 11ü10T1,cg B POCJIVjııa,X.

J             imageimage(o cıoıcpoııpo•rcîııİB BİJUlOCHTbCH ııaıypwıı,ııoıx»

I İpoı image '3 MOJICKYJI[IMVI illiljoı•o 'I'HIIY.

image'414'$l'jaııy y BHVJIH/Iİ cepmıy. 110 tlHX

image13011" image CKJıany xpşııuİB, poı i", cJıvıııvı.

image3t1'31wıqağİ Tl•ına ııepeııocıııııç

image

'46Y/UIHKİB 6arwrı,ox XB0P06.

İle 11İKaıjo:


Число що входять в молекули окремих дуже pi3He: у 51, в - близько 140. Тому i image

молекулярна маса       коливаеться в дуже широких межах -         10 тисяч до багатьох             На ocH0Bi визначення вщносноТ молекулярноТ маси i елементарного       встановлена   формула бтковоТ молекули kPOBi (C738Hl 1660208S2Fe)4. Менша молекулярна маса може бути в

image

простих i деякихimageприроди. Наприклад, молекулярна маса гормону близько 6500, а Bipycy грипу — 320 ООО ООО.

                                 людина вже глибоко                                                                              i

приступила до штучного отримання            на ocH0Bi тих же досконало            в          розвитку            CBiTY.

Виявилось, що, розмножуючись на поживному середовииџ, можуть створювати велику        масу. Штучне здобутгя        було актуальним питанням вже в минулому          коли стало      що       з   за допомогою

(пептидних)     синтези низькомолекулярних          3 xiMika Е.      У 1903—1907 рр. Е. синтезував що складаеться з 19

         Отже, image   тобто його

4. image З. Значения .усиру в opzaHi3Mi.

          Жири -                                             i вищих одноатомних карбонових кислот.

Головним за яким речовини об'еднали в одну групу, е те, що вони не розчиняються у але добре розчиняються у неполярних розчинниках: ecTepi,

За структурою жири е складними естерами триатомного спирту та високомолекулярних жирних кислот.

кислоти — це сполуки, до складу яких входить карбоксильна група та довгий вуглеводневий ланцюг.

imageта олеТнова   кислоти. Жири - природна сировина, з якоТ за допомогою     перетворень вперше добули             kap60H0Bi кислоти -             й

image

2

image

                    з                        4

image

припущення щодо в жирах «прихованоТ кислоти» були ще в XVII cT0JIiTTi. Мила — HaTpi€Bi й image вищих карбонових кислот — здавна виготовляли imageз лугом.

1741 р. французький xiMik Клод Жозеф Жоффруа (1685-1752) сильнот HeopI•aHiLIH0i кислоти на мило добув масну на дотик BiH припустив, що добута маса е жиром. й науковець виявив, що це не так. ж були кроки на шляху з'ясування природиimage

-      за допомогою яко; 1779 р. шведський xiMik Карл            Шееле виявив: один з            (розкладання imageводи)      -           1817 р. його   Шеврьоль добув з     уже «солодку            Шееле».

значення мало ним у продуктах водних imagei кислот на pi3H0MaHiTHi жири сполук. Ними виявилися kap60H0Bi кислоти — стеаринова, олеТнова.

Сорок P0kiB потому Марселен Бертло встановив структуру image i з нього та вищих карбонових кислот синтезував жир. Отже, склад i структуру природних було доведено експериментально.

Жири у BCix рослинах i тваринах. У рослинах вони накопичуються переважно в у у тваринних image

жири (баранячий, свинячий, яловичий i т.п.), як правило, е твердими речовинами з невисокою температурою плавлення (виключення - риб'ячий жир). imageжири         переважно imageкислоти.

imageimageжири (масла) отримують i3 зерен масляних рослин, наприклад i3 соняшника, хлопка, льону, сот. За ступенем очистки рослинного масла imageна:

кислоти.


                       Жири        image                                  жири                          image А, Dimage

image              (наприклад, риб'ячий жир, особливо                        жир), Е (бавовняна, кукурудзяна

Жири image гарною що залежить сорту 1 консистенцй жиру. Краще засвоюються жири i жири з низькою температурою плавлення.

imageЖири мають    Вони використовуються в у imageмила, маргарину i т.п.

                         Жири мають величезне                        значення. Вони виконують в

imageВони охороняють теплових втрат, тому що е поганим тепла. Частина жиру використовуеться для побудови

               (структурний жир), частина                              у            запасноТ резервно; речовини

(резервний жир). Жир захищае органи (наприклад, image MexaHit4HPIX imageтому що мае визначену

Жири в можуть утворюватися не з що надходять з Тжею, але й у синтезу з i При повному жиру з T>ki BiH все ж таки утворюсться i в досить може

image Основним джерелом утворення жиру в       служать переважно вуглеводи.

5.  Викладач.

в людини дуже важливу роль тому, що вони приймають участь у     систем i

i, якщо якогось не вистачае або забагато в луодина             це        появляеться дискомфорт,   самопочуття, а появляються            розлади здоров'я. З'ясуемо   елементи яким чином впливають на людини.

6.  image 4. Цинк — валсливий елемент в image

В           дорослоТ людини imageблизько 1,5-3 г цинку. 0cH0BHi запаси в структурах, а також у imageяечках i   тканинах.

image

Цинк:

*                      регулюе функцй нервовоТ системи (разом з image групи В imageмозочка, покращуе       пам'ять i увага) надае потужний вплив на iMYHHY систему      piBeHb            i тимозину, захисну     i           i вироблення сприяе видаленню вуглекислоти) регулюе             статевих залоз           вироблення статевих важливий для            аденоми простати) imageвпливае на           процеси, знижуе ризик викидня i затримки росту плода) imageдля нормального росту, розвитку i статевогоimage

             image HopMaJTi3ye 06MiH              (прискорюе окислення                 i piBeHb цукру в kPOBi

image(входить до складу image разом з BiTaMiH0M А за гостроту зору, смакове сприйняття i нюх imageдля нормального росту волосся i а також при загоеню ран

*                     

image

HopMaJTi3ye процеси травлення (синтезуе ряд травних imageimage значущий для синтезу нуклеТнових кислот (ДНК, РНК i рибосом) image мае imageа також покращуе imageimage бере участь у процесах кровотворення

image5.

Добова потреба здоровоТ дорослоТ людини в цинку становить близько 10-25 мг.

Симптоми imagei передозування

imageможе розвиватися при недостатньому (менше 1мг До основних цинку

зниження image схуднення image порушення сну

image

*                      imageдепресй• image порушення imageimage розшарування HiITiB imagei випадання волосся image розлади нюху imageзору

image nepM{iimage

image

                 (                   CMMII'JOMHimage

imageMini, Kaj1MiJO

Ta CliJ(1JJJIYHK0B0i 3aJ103

J ()jcepeJja I(Hlljcy:

image

ropixn, 6060Bi, rap6Y30Be JjaciJlH%, rpH6H, Jcpyr1H, qaCHHK, Kanycma, cnap)Ka, MC)JlYKa, 1'PYLHi, CJIHBH, BVf111JlS1, Kaperor1JIA, 6YP%K, MOPKBa; WIOBHHa neqiHKa, M'HCO, PH6a i image MOJIOKO, cmp, M'SICO CITHILi,image

7. image 6. HOD, noto POJ1b d)Y/1Kqionyganni opzani3MY.

B opralli3Mi JIIOJLHHH 3aJ1e>1CHO Bin BiKY, BarH, CTaTi Ta MiC11flimage

MiCTHTbCSl 15-50 Mr image 50% BCbOro Vf0ÅY 3HaXOÅHTbCfl B LUHTOBHÅHiii 3aJ103i, eraiCO)K Bill ner10HYCTbCS1 B neqiHLLi, ACCIHHKax, JlereHflx, HHPKax, ron0BHOMY M03KY, CiM'%HHKax, M'S13ax i MOJIOHHHX 3C103ax IliJL qac JlaKrauii. LIHHK i 3Mi30 MO)1CYTb 110CHJJfOBaTH Ai10 MOLLY.

no OCHOBHHX (l)YHKILiji ji0ÅY B opraHi3Mi BiÅHOCATb:

*       BXOAHTb no cKJ1any THPOKCHHY i Tpii0ÅTipoHiHa (rOPMOHH, uXO BHP06JIMOTbCR ULHTOBHAHOIO 3aJ1030}0 i 1110 p06J1flTb BWIHB Ha 3poc'raHHA, P03BHTOK i 06MiH peHOBHH opraHi3MY)

*       BHKJI}OHHO BOKJIHBHM              P03BHTKY ÅiTeÄ (noninmye p03YM0BHii i (bi3HHHHii

P03BHTOK ÅiTeii, MiHiMi3YC 110%Ba AiTeä 3 BPOÅ%CHHMH BanaMM P03BHTKY)

image HopMani3yc p060TY HepBOB0i CHCTeMH i 110Kpauxye M03KOBY aKTHBHiCTb image 6epe ywacTb B 6iJIKOBOMY, )KHPOBOMY i BOAHO-eneKTPOJ1iTHOMY 06MiHax image KOHTPOJI}O€ ByrneBOAHHMf 06MiH image perymoe p060TY iMYHH0i CMC'reMH

*       BilJIHBae Ha 3HH)KeHHA piBHA xonecTepHHY B KPOBi image npucKopoe ninoni3 i cnpøqe 3HHKHeHH}O ueJ1}0J1iTY

*       бере участь у image06MiHY деяких BiTaMiHiB imageгормональний баланс imageimage впливае на стан волосся, HiTTiB i 3Y6iB image 3an06ir-acimage

Добова потреба в imageстановить:

*       для дорослих i imageстарше 1 1 P0kiB 120-150 мкг image для 175 мкг image для годуючих мам 200 мкг.

image 7.

Симптоми imagei передозування

image

imageimageйоду може виявитися при менше О мкг щодня. До основних

imageimageменструального циклу pi3ki        ваги image набряки обличчя,    i тулуба формування зобу ненормальне

розвитку у 3pocTaHHi

image

У великих дозах ( 2-5 мг/добу) йод токсичний, а при дозах 35-350 мг одноразово imageрезультати. 0cH0BHi симптоми передозування йоду в

image

image йодизм image розвиток запалення слизових оболонок в image

image 8.

Головним джерелом йоду вважаються морепродукти: TPiCka, i 6ypi морська капуста, молюски, палтус, оселедець, сардини, креветки. Ще одним важливим джерелом йоду е йодована

Також йод входить до складу рослинних i тваринних image але його залежить його BMicTY в грунтах. У районах, де йоду в IPYHTi мало, BMicT його в харчових продуктах може бути в 10-100 pa3iB менше звичайного. з рослинних i тваринних джерела йоду: буряк, салат, крупи, шпинат , морква, картопля, капуста, квасоля, хурма, яблука, виноград, сливи, абрикоси, продукти.

8. image9. Селен в opc•aHi3Mi.

Селен - це елемент, якого в небагато, i image BiH у дуже малих image селен супроводжуе ciPkY та й сполуки. Зазвичай селен накопичуеться там, де е вулкани: у цих селеном трунти, рослини, BiH в тварин, комах i т.д. Але в частка селену в k0Pi дуже мала - не 0,00001 %.

селен вважався небезпечною отрутою - i це так, проте тут все залежить дози. У великих дозах BiH отруюе, а його нестача призводить до хвороб i передчасноТ cTapocTi.

Селен захищае нашу iMYHHY систему,         до негативних           BipyciB i      попереджае утворення що руйнують          i зменшуе Тх в контролюе житгя i кожноТ      попереджае запалення,         i захворювання. Вже             селену роблять його житгево      для людини i тварин.

                      Захищаючи структуру ДНК, селен разом з                     i кобальтом контролюе

нормальне          розвитку новоутворень. image жодна нормальна господиня не використовуватиме       продукти харчування, проте BCi ми купуемо в     i           Хто може поручитися, що вони з абсолютно      зерна, особливо, якщо          дощове?

Якщо в зернах з яко? отримано борошно, буде хоч трохи вона не загине при i HaBiTb збереже до розмноження, причому розмножуватися почне саме в людини, потрапивши туди з i булочками. Достатня в в тому i селену, здатне i зупинити й розмноження в

                   Антиоксидантна              селену дуже важливо i для                           серця: селен

зменшуе вплив не дозволяючи Тм пошкоджувати тканини, i бере участь в YTBopeHHi необМднюс для нормально; роботи серцевих

image

Завдяки сво1м протизапмьним властивостям, селен попереджае розвиток арлтнллв, image астми, ncopia3Y, i полегшуе вже наявних захворювань.           image

Селен попереджае розвиток image склерозу, а також захищае людину image впливу такн.х MeTaJliB, як ртуть, свинець i платина. € коли люди, що працюють на виробництвах, не мають проблем 3i здоров'ям, тому що грунту в тих peri0Ha,x селеном - огже, в людей селену достатньо, i BiH за.хищас Тх отруення. Селен також знижуе деяких що застсовуються при image методом xiMi0Tepanii.

Як noxpi6H0 отримувати селен? Звичайно, з харчування: саме цей шля.х е оптимальним, так як селен засвоюегься дуже потано. Селен в 0J1iT i морепродук-гах - креветках, устрицях, ка-льмара.х, kanycTi; PH6i, особливо маслинах, бобових, кешыо, кокосах; i kpyni. Багато селену в часнику, пнвннх пшеничних б\лих грибах i свинячому (солоному).

Селен можна також отримувати з морськоТ нирок тварин (свиней, телят, 6HkiB), жовтка яець, кукурудзи, чорного i зерновогоimage

В добу 20 до l()() мкг селену. Якщо селену надходить менше 5 ,мкг в день, то розвивасться Токсичною для людини е доза в 5 мг.

Зберегти накопичений в селен можна, якщо зменшити споживання image i по вживання TopTiB, i газованих напоТв. продукти, як i цукор, дуже сильно заважають засвоенню селену в

imageЗасвоенню селену допомагае BiTaMiH Е.

При селену знижуеться втрачаеться imageмислення, слабшае iMYHiTeT; у людей, що працюють на виробництвах, дуже швидко розвиваються захворювання; людина часто XBOPie

imageзастудами i захворюваннями - виникають погано гояться рани i травми; 3ip тощо.

9. image 10. Ферум, пого значення Для opzaHi3MY.

Значення             для      здоров'я людини навряд чи можна Досить сказати, що цей    е складовою частиною image

       н1ж 70                         Загальний BMicT               в тканинах i органах людського

становить приблизно 3-4 г.

За добу людина повинна споживати з Тжею близько 10-20 мг            Однак з imageв травному TpakTi всмок-гуеться   близько 10%, тобто 1-2 мг, i

        приблизно                ж             щоденно виводиться з

imageЗначна частина цього втрачаеться щодня при 3JlY11WBaHHi а також при навантажень потреба в          зростае. Так, при заняттях катанням           приблизно 25-35 мг            на

        добу, плаванням — до 40 мг, лижним спортом i            на            дистанцй - до 45 мг. image

                функцй         вimage

Майже 7()% всього   що знаходиться в       людини, входить до складу дихтльного kPOBi, що отримав назву     Саме обумовлюс       цього   пов'язувати кисень i переносити його до BCix той фак-г, що у        зв'язуеться з киснем в l()() pa3iB ak-T\lBHii11e,    у          якого-небудь активного з'сднання. IaBiTb всього лише   досить для того, щоб            всю для 06MiHY речовин i     Для людей, що регулярно     тренування у а тим   для cnopTcMeHiB,     в достатньоТ     означае повною Mip010 забезпечити BCi opraHi3MY киснем   час виконання вправ.

Ще одне важливе активне з'еднання, яке включае в себе атоми називаеться - дихальний серцевоТ i скелетно; мускулатури.

           Це з'еднання активно бере участь у                           киснем                       працюючих

3W1i30 в допомагае М'ЯЗОВИХ волокон в тривалих навантажень, коли надходить з kPOBi кисень витрачаеться дуже швидкими темпами. За рахунок виконання свое? функцй можна розвивати i тренувати таку важливу для спортсмена як

також входить до складу ряду image так чи беруть участь у процесах imageкисню i забезпечують вироблення енергй.

image11.

imageлюдини розвиваеться в наступних випадках: крововтрати       xBop06i, легеневих i ниркових кровотечах, гемороТ, рясних i тривалих при imageпаразитичними черв'яками, викликають

Нестача цього     може бути обумовлена також потребою в ньому в     росту,             та годування. 1110Xli розвиваеться при          всмок-гування поживних речовин з киптечника, а також     перенесених             захворювань. Однак           з причин розвитку такого      стану е все ж незбалансоване харчування, при якому в        продукти i ОДНОЧаСНО у             kiJlbk0UIi npAcYTlli страви 3i    kapT011J1i та

image

imageДеф\ццт за-д;за призводить до розвизху м'язовоТ image i падитки, cyxocTi передчасноТ появи зморшок, imageHiITiB i волосся, imageзайвоТ imageв денний час, imageзосерсдження уваги.

image

imageimage!адм7рае ккадходжеиня в optuHi3M людини також загрожуе неприемними image для здоров'я. При цьому надлишки imageпочина:оть накопичуватися в клГтииах печптки, серця,

imageведе до пошкодження тканин i порушення Такий стан виникае при BcM0kIYBaHocTi з травного тракту, при деяких спадкових захворюваннях, а також неконтрольованого imageвикористанняimage

              Джерела            в продуктах

imageпродукги тваринного походження. В першу чергу це яловичина, свинина, баранина, м'ясо лося, кролика.

Серед рослиннот i>ki також можна продукти, що imageвелику квасоля, горох, пшоняна i гречана крупи, кукурудза, яблука, Якщо ж ви лобите готувати салати, то обов'язково включайте до Тх складу шпинат - в kYJIbTypi теж дуже високий BMicT даного imageЯк не дивно, але при 3anoBHeHHi image в imageлюдини можуть допомогги HaBiTb image наприклад, халва i молочний шоколад.

            imageз                речовинами

imageimageimage

image

imageјђетологами встановлено, що впливом аскорбТовоТ кислоти imageзначне всмоктування в шлунково-кишковому TpakTi. Засвоенню цього також сприяють фруктоза, cop6iT, бурштинова кислота.

10.Ви клада ч. 3azaJlblli висновки.

Показуе картинку, викладену з круп, 606iB, кукурудзи i запитуе про те, елементи вони «бачать» на imagei роблять висновки про значення для людини з почутого.

Отже, для житгя i людського дуже багато серед яких i метали, i неметали. Bci вони дерево

нашого житгя, а ще вони можуть дозволити швидко отримати сади (показуе експеримент, коли в             утворюють на дерева структури).

11.Викладач. Зањтючне слово.

imageimageimageми з вами проговорили про важливе значення i здоров'я людини. Ваше завдання здоров'я близьких, image

pdf
Пов’язані теми
Хімія, 11 клас, Розробки уроків
Додано
15 грудня 2023
Переглядів
126
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку