Україна в ранньомодерну добу та її внесок в загальноєвропейську спадщину.

Про матеріал
Презентацію доцільно використати на підсумковому уроці курсу "історія України" 8 класу
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Україна в ранньомодерну добу та її внесок в загальноєвропейську спадщину.

Номер слайду 2

Кожен європейський народ мав лише йому притаманні особливості розвитку. Проте були речі спільні для декількох країн одночасно. До прикладу в Московській державі, Французькому та Іспанському королівствах формувалися абсолютні монархії, а в Англії та Нідерландах відбулися події, які привели в подальшому до встановлення монархій конституційних. Історія України XVI—XVIII ст. є складовою частиною розвитку європейської цивілізації, повністю пов’язана і взаємозалежна від загальноєвропейських процесів. Коли ми подивимося на суто українську історію, то відкриємо для себе, що подібні європейським процеси й тенденції були й у нас, звісно — зі своїми особливостями. Від початку XVI ст. перед українським народом постало питання: «Що далі?» Українська аристократія шукала своє місце в нових політичних умовах. Головною ідеєю було відновлення держави у вигляді «великого князівства».

Номер слайду 3

Розвиток освіти і релігія. Активність українського населення проявлялася в найрізноманітніших напрямах. Князь Василь-Костянтин Острозький заснував Острозьку академію і спонсорував роботу й продукцію книгодрукаря Івана Федоровича. Це дало поштовх бурхливому книговиданню, яке увінчала славнозвісна Острозька Біблія.І подібно до того, як на Заході розгорялися дискусії та суперечки між протестантами і католиками та в самій католицькій церкві, так і в українському середовищі набувала поширення гостра полемічна література. Відбувалися Церковні собори в Бересті 1596 р., які призвели до розколу православної церкви й утворення унійної (греко-католицької) церкви. Потужним поштовхом для оновлення православ’я стали церковні реформи Петра Могили. І той елемент конкуренції, який зародився на зламі XVI-XVII ст. між церквами і в середовищі освіти (як-то єзуїтські колегіуми й братські школи), дав поштовх стрімкому розвитку українського православ’я.

Номер слайду 4

Зародження й розвиток козацтва. У Західній Європі такі вільні військові люди із числа збіднілої шляхти й інших людей організовувалися або в загони найманців, на кшталт ландскнехтів, або проявлялися у вигляді граничар у Хорватії і Сербії, ускоків і секеїв в Угорщині, донського козацтва в Московії. Схожі процеси відбувалися й на українських землях. Знищення князівств, перерозподіл аристократією земельної власності колишніх великих князів викинули на соціальне узбіччя багато військового люду. Причому це вояцтво не збиралося ставати селянством, а можливостей реалізувати себе на чужині в ролі найманців не існувало. Відбувається народження нової політичної сили — козацтва, яке змінило аристократію на чолі боротьби за державність.

Номер слайду 5

Українське козацтво народило таке унікальне явище, як Запорозька Січ. Українські князі взяли участь в його організації і зміцненні. А панство із західноукраїнських земель, як-то Петро Конашевич-Сагайдачний, вивели Військо Запорозьке на рівень національного захисника. Спочатку запорозьке козацтво виступило як гарант Православної церкви через вступ до Київського братства Війська Запорозького. А потім, як вважали сучасники, вже на полях Хотинської битви 1621 р. запорожці відіграли роль рятівника Речі Посполитої у протистоянні османській навалі. Спроби Речі Посполитої організувати українську військову силу в окреме військо реєстрових козаків і сподівання цим самим розколоти козацьке середовище не мали успіху.

Номер слайду 6

«Ординація Війська Запорозького» сприяла збереженню запорозького військового ядра, хоч і обмежувала права українського козацтва. Тому в 1648 р. настав час поєднання всіх видів козацтва та військового люду із числа приватних магнатських і колишніх кварцяних вояків. Це дало ту непереборну силу, яка зламала весь старий уклад в Центрально-Східній Європі. Адже Національно-визвольна війна, яка спалахнула в 1648 р., остаточно вивела на історичну арену Українську козацьку державу. І відбулося це тоді, коли на протилежному боці Європи вирувала Англійська буржуазна революція. Тому порівняння Богдана Хмельницького з Олівером Кромвелем стало звичним і традиційним серед описів тих подій.

Номер слайду 7

Економічні зміни в Європі й УкраїніЛіквідація у XVII ст. ознак особистої залежності селян, панщини, впровадження елементів капіталістичного виробництва, становлення виборчої системи (загальнодемократичної — через генеральні ради, і олігархічної — у вигляді старшинських рад) — усе це було новим для Центрально-Східної Європи. І водночас — подібним для Англії і Нідерландів. Центрально-Східна Європа з двох боків опинилася між буржуазними республіканськими країнами. Натомість Схід Європи, включно з українськими землями, був задіяний до економічного розвитку Західної Європи лише своєю сировиною. Тому саме землевласник залишався головною фігурою економічного життя в Україні. Значну роль відіграв також чинник чисельності населення і величини територій, які давали більше сировини і, відповідно, більше ресурсів. Саме тому Українській козацькій державі було складно знайти величезні ресурси на ведення визвольних війн.

Номер слайду 8

Здобутки українського суспільного і культурного розвитку XVI—XVIII ст. в загальноєвропейській спадщиніУнікальність українців полягає в тому, що попри всі жахи і трагедії війн вони змогли дати світові українське бароко, Конституцію Пилипа Орлика, філософію Григорія Сковороди, загальнодержавну освіту з вінцем у вигляді Києво-Могилянської академії та православних колегіумів. Українська козацька держава за рівнем розвитку культури стала взірцем для сусідів, насамперед Московії, яка церковною реформою Нікона знаменувала початок «витягування» з українських земель всього нового, модерного. І подальший розвиток Російської імперії відбувався багато в чому завдяки українському людському ресурсу.

Номер слайду 9

Українська козацька держава не отримала свого власного монарха і не закінчила процес формування конституційних інститутів влади. Проте існування самої козацької держави протягом майже 150 років мало величезний вплив на психологію українського народу. І тому участь українців у Битві народів під Віднем 1683 р., коли остаточно було покладено край османському наступу на Європу, мало особливе значення для Європи, зокрема й для України. З одного боку, спільна перемога продемонструвала силу єдиної Європи. З іншого — на фоні невдач українського державотворення ця подія стала знаменною демонстрацією існування й значення України як складової частини Європи.

Номер слайду 10

Цікаво знати!Кава «по-віденськи», винайдена запорозьким козаком Юрієм-Францом Кульчицьким, стала символом українського внеску в доленосні для Європи події.

Номер слайду 11

Треба пам’ятати, що створення козацтва, Запорозької Січі й Української козацької держави були лише частиною того глобального проекту, який вдалося здійснити українському народу. Цим проектом було повне заселення й колонізація Дикого Степу: на сході — до Дону й Кубані (на кінець XVIII ст.), на півдні — до узбережжя Чорного моря і Придунав’я. Слобідські козацькі полки, Запорозька Січ, Військо Запорозьке (Гетьманщина), Правобережні козацькі полки, Задунайська і Банатська Січі й Чорноморське-Кубанське військо багато в чому відрізнялися. Проте у своїй основі мали спільний стрижень «українства». Завдяки чому весь цей міграційний потік сприймався в цілому як один єдиний український рух.

Номер слайду 12

Висновок Із часом зникли держави, які сприяли ослабленню українського політичного проекту другої половини XVII - початку XVIII ст. (тобто — проекту створення Української держави). Саме тоді українське Правобережжя і Південь заклали ту основу, на якій у майбутньому відновиться українська державність.

Номер слайду 13

Узагальнимо!https://learningapps.org/view23800067

Номер слайду 14

Домашнє завдання. Опрацювати матеріал презентації, відео. Виконати вбудоване завдання

pptx
Додано
14 жовтня
Переглядів
23
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку