Україна в роки Другої світової війни. Тема 26 підготовка до ЗНО

Про матеріал
Дана презентація підійде учням та вчителям при підготовці до ЗНО. Презентація вміщує всю інформацію, відповідно до програми ЗНО, на тему "Україна в роки Другої світової війни".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Україна в роки Другої світової війни 1939-1945 рр.

Номер слайду 2

23 серпня 1939 р. – підписання між Німеччиною та СРСР пакту про ненапад, терміном на 10 років. Відомий в історії також під назвою «пакт Молотова-Ріббентропа».

Номер слайду 3

Номер слайду 4

1 вересня 1939 р. Німеччина напала на Польщу, що поклало початок Другій світовій війні.17 вересня 1939 р. Червона Армія перейшла радянсько-польський кордон і зайняла Східну Галичину й Західну Волинь.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Окупаційний нацистський режим в Україні.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Економічне пограбування України виявлялося у вивозі до Німеччини сировини, устаткування, продовольства, творів мистецтва, примусовій праці населення на окупованій території, вивезенні 2,5 млн молодих людей — остарбайтерів на роботу до Німеччини. Установлення «нового порядку» супроводжувалось терором, репресіями, масовими стратами військовополонених і мирних громадян: в Україні діяло 180 концтаборів, 50 гетто, загинуло понад 5 млн мирного населення. Окупаційний режим проводив політику планомірного й організованого знищення євреїв — Голокост, символом якої стали масові розстріли у Бабиному Яру (м. Київ), Дробицькому Яру (м. Харків).

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Установлення «нового порядку» в Україні викликало розгортання антифашистського руху Опору, який мав три течії: радянську, націоналістичну і польську. Показати відео!

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Націоналістична течія. У 1940 р. відбувся остаточний розкол ОУН на дві течії – помірковану на чолі з А. Мельником (ОУН-М) і радикальну (революційну), керовану С. Бандерою (ОУН-Б).

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Проголошення акту відновлення Української держави. Установлення «нового порядку» в Україні викликало розгортання антифашистського руху Опору, який мав три течії: радянську, націоналістичну і польську. Прибувши до Львова, спеціальна група, очолювана заступником С. Бендери Я. Стецьком, 30 червня 1941 р. на засіданні громадськості міста прийняла Акт відновлення Української держави. У відповідь  5 липня 1941 гестапівці заарештували С. Бандеру, Я. Стецька та відправляють їх у концентраційний табір Заксенгаузен оскільки вони відмовились відкликати Акт відновлення Української держави. Було заарештовано 300 членів ОУН, з яких 15 було розстріляно, розпочалось переслідування бандерівців. В нових умовах ОУН (М) продовжувала співпрацювати з Німеччиною, а ОУН (Б) розпочала створення власних збройних загонів. УПА. Офіційною датою створення УПА вважається 14 жовтня 1942 р. - день Покрови, свято Богородиці, покровительки Війська Запо­різького. Проте своє формуваннянаціоналістичне підпілля розпочало ще в 1941 р., саме тоді в серпні на Волині з'являється антирадянські партизанські збройні формування під керівництвом. Тараса Бульби-Боровця. Згодом ці формування отримали назву"Поліська Січ". Загальна чисельність формувань "Січі" складала 2-3 тисячі осіб. Загострення ситуації та протистояння не лише з червоноармійцями, але і німцями посилило авторитет "Січі", яку перейменували в Українську повстанську армію. В середині 1943 р. сили УПА були залучені до своїх загонів ОУН. Остаточне формування основних бойових з’єднань УПА відбулось в листопаді 1943 р. Всі бойові з’єднання та загони УПА підпорядковувались Головному військовому штабу. Всі загони входили до складу трьох Генеральних воєнних округ - УПА-Північ (Волинь і Полісся);УПА-Захід (Галичина, Закерзоння, Буковина, Закарпаття), створена на основі УНС; УПА-Південь (Поділля, Південна Волинь, Кременеччина). Четверту округу – УПА-Схід, не вдалося утворити. В вересні 1943 р. введена посада Головнокомандувача УПА, ним став Роман Шухевич (псевдо –Тарас Чупринка).

Номер слайду 25

Кожна з генеральних округ поділялась на воєнні округи (групи). В складі військових округ діяли окремі загони (інші назви – курені, бригади) які були основними тактичними одиницями в 1943– 1945 рр. Чисельність куреня становила від 300 до 600 бійців. Курені часто мали на озброєнні міномети і навіть гармати. Курінь поділявся на сотні (відділ). Чисельність сотень залежно від обстановки коливалась від 60 до 200 бійців. Найменшими структурними одиницями були чоти (підвідділи) та рої. Відкрите протистояння з німцями розпочалось з лютого 1943 р., повстанці перешкоджали вивозу робочої сили до Німеччини, лише за жовтень-листопад 1943 р. УПА мала 47 збройних зіткнень з німцями. Починаючи з 1944 р. починається протистояння УПА з радянськими регулярними підрозділами та спецслужбами. УПА доводилось воювати на декілька фронтів: Проти німецьких військ та їх союзників. Проти польських загонів Армії Крайової (АК). Проти радянських партизан та регулярних чатсин Червоної армії.

Номер слайду 26

ВОЛИНСЬКА ТРАГЕДІЯ1943 – один із кривавих епізодів укр.-польс. конфлікту часів Другої світової війни на Волині, За польс. підрахунками, під час цієї трагедії з польс. боку загинуло щонайменше 35 тис. осіб (гол. чин. польс. цивільної сільс. людності), Навесні 1943 Крайовий провід Організації українських націоналістів (бандерівців) на Волині прийняв рішення про вигнання з Волині місц. поляків. На той час українці складали бл. 80 % нас. Волині, поляки – 15 %. Обґрунтовувалося таке рішення необхідністю перешкодити планам польс. провідних політ. сил повернути повоєн. Польщі зх.-укр. землі; а також покарати ч. місц. поляків за співпрацю з гітлерівцями (поляки пішли на службу до останніх з метою посилити свої позиції в цьому регіоні напередодні поразки вермахту і вступу сюди Червоної армії), за допомогу рад. партизанам (останні нерідко робили місц. польс. поселення своїми продовольчими базами, що заважало ОУН(б) й УПА вести боротьбу з їхнім "ворогом номер один" – СРСР, власне – з рад. партизан. з'єднаннями), за вбивства польс. партизанами укр. громад. діячів на Холмщині.

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Радянські війська разом з партизанськими загонами остаточно визволили територію України від нацистських загарбників, однак Велика Вітчизняна війна тривала до підписання Акта про беззастережну капітуляцію Німеччини. 9 травня 1945 р. — День Перемоги над нацистською Німеччиною. Народ України зробив величезний внесок у розгром Німеччини: до збройних сил СРСР було направлено 6 млн чоловік, орденами й медалями нагороджено 2,5 млн чоловік, звання Героя Радянського Союзу удостоєно 2 069 українців. Український народ заплатив величезну ціну за перемогу: матеріальні втрати становили 1,2 трлн крб, прямі збитки — 285 млрд крб, людські втрати — близько 8 млн чоловік.

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Персоналії

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Дякую за увагу!!!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Більченко Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Плутахіна Тетяна Ігорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Петренко Любов Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
23 травня 2021
Переглядів
6766
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку