Українська мова 3 клас НУШ. Тема уроку. «Префікс. Словотворча роль префіксів ».

Про матеріал
Українська мова 3 клас НУШ. Тема уроку. «Префікс. Словотворча роль префіксів ». Мета. Поглибити знання учнів про складники основи та їх графічне позначення. Ознайомити з роллю префіксів у словах; їх словотворчою функцією. Формувати уміння утворювати нові слова за допомогою префіксів і розуміння пояснювати нові відтінки та значення, які надають префікси словам. 
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вельможко Людмила Петрівна Вчитель початкових класів , м, Дніпро, КЗО “ СЗШ № 97 імені П. І. Шкідченка» ДМР Українська мова 3 клас НУШ. Тема уроку. « Префікс. Словотворча роль префіксів ».

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Дружно всі взялись за ручки Приступаєм до науки Пишем вправи і диктанти Любим мову ми вивчать.

Номер слайду 4

Нема солодшої — повір, За неї, пречудову! Схилились голівки до праці мерщій. Ти всі перешкоди здолати зумій!

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Вузлик ще один сьогодні будемо в'язати. На уроці тему... будемо вивчати.« Префікс. Словотворча роль префіксів».

Номер слайду 7

25 жовтня Класна робота Хвилинка каліграфії

Номер слайду 8

СЛОВНИКОВИЙ ДИКТАНТ

Номер слайду 9

зозулязагадка

Номер слайду 10

Дай відповідь: Як називається те, що ми чуємо? Як називається те, що ми бачимо? Які бувають звуки? Назвіть голосні ?Назвіть літери, які позначають два звуки? Коли вони позначають два звуки? Назвіть приголосні, які позначають два звуки? Що ви знаєте про ь? Що означають слова близькі за значенням? . Що означають протилежні слова за значенням?

Номер слайду 11

Слова — це назви тих предметів, які людина бачить навколо себе, ознаки та дії цих предметів.

Номер слайду 12

Вправа 99 Прочитайте слова першої колонки. Що в них спільне? Зверніть увагу на виділену частину. Перед якою частиною слова вона стоїть?• Утвори й прочитай сполучення слів першої колонки.• Утвори й запиши словосполучення другої колонки. Познач префікси. Як вони змінюють зміст словосполучень? Склади й запиши речення з одним з них (вибір власний).

Номер слайду 13

Летів журавель,  вилетів журавель,  долетів журавель,  залетів журавель,  перелетів журавель. Пишу текст,  спишу текст,  допишу текст,  запишу текст,  перепишу текст.

Номер слайду 14

Пишу текст вправи. Спишу текст охайно. Допишу текст до кінця. Запишу текст під диктовку. Перепишу текст начисто. Склади й запиши речення

Номер слайду 15

Частину слова, що стоїть перед коренем, називають префіксом. . За допомогою префікса утворюються нові слова: ніс — приніс, везли — привезли.

Номер слайду 16

Хвилинка відпочинку. Фізкультхвилинка

Номер слайду 17

Вправа 100. . Прочитай вірш Зажурились мама й татко — Не засне лелеченятко. Мама казку розказала, Та дитяти не приспала. Не заплющуються очі, Бо дзьобастик їсти хоче! — Зараз тато, — каже ненька, — Жабку принесе маленьку... Т. Чорновол

Номер слайду 18

Випиши підкреслені слова. Познач префікс. До виділених слів добери антоніми, познач префікси за зразком. Зажурились, розказала, приспала,  заплющуються,  принесе. Заплющуються - розплющуються,  принесе - віднесе.

Номер слайду 19

Вправа 101. Прочитай словосполучення, уставляючи потрібні префікси. Збирати гриби,  зайти в хату,  розказати казку,  вибігти з класу,  прочитати в книжці, посадити яблуньку,  полити квіти, написати листа,  запросити в гості.

Номер слайду 20

Зайти  в  хату – вийти  з  хати, вибігти  з класу - забігти  в  клас. Добери антоніми до підкреслених словосполучень . Підкресли приймен-ники.

Номер слайду 21

ГРА “Продовжте речення”На уроці я навчився…Мені сподобалося…Хотів би ще навчитися…Найскладніше було…Найлегше було…

Номер слайду 22

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯВправа 102. Прочитай слова. Заніс, прилетіли, закопав, відплив. Добери до кожного слова антонім. Запиши в стовпчик.

Номер слайду 23

Перевірка: Вправа 102 Заніс - виніс, прилетіли - улетіли закопав - викопав відплив - приплив

Номер слайду 24

Мета. Поглибити знання учнів про складники основи та їх графічне позначення. Ознайомити з роллю префіксів у словах; їх словотворчою функцією. Формувати уміння утворювати нові слова за допомогою префіксів і розуміння пояснювати нові відтінки та значення, які надають префікси словам. Українська мова 3 клас НУШ. Тема уроку. «Префікс. Словотворча роль префіксів ».

pptx
Додано
1 квітня 2022
Переглядів
1278
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку