Українська трагедія 32-33 років

Про матеріал

Матеріали ( сценарій) до проведення шкільного заходу на тему: "Голодомор 32-33 років , як геноцид Українского народу". Це цілеспрямована акція проти українців як нації і українських селян як класу.

Перегляд файлу

 «Українська трагедія -33»

Голодомор 1932-1933 років в Україні.

 

В.1. У світі сталося багато трагедій. Страшних трагедій. Так , були різні війни , катастрофи ,які збирали життя людей.

Коли люди гинули від стихійних лих , аварії літака чи потягу, виверження вулкану – це одне. Коли люди гинуть на війні , захищаючи свою Батьківщину від ворога, - це друге. Але коли люди гинуть від голоду – це зовсім інше.

Особливо голоду штучного , навмисно створеного владою.

 

В.2.Але пам*ять людей - це нескінченна книг , в якій записано все : і життя людини і життя країни. Багато сторінок вписано криваво-чорним кольором . Читаєш і подумки здригаєшся від жаху . Особливо вражають сторінки , де викарбовано слова про голод. «Немає страшнішої смерті , ніж повільна смерть від голоду.»

А так вмирала майже вся Україна.

 

В.1.Ви добре знаєте , що Україна завжди була багатою на родючу землю і на хліб. Ще нашу країну називали «житницею Європи».

 

В.2.Хіба можна уявити , що народ – хлібороб помирає на чорноземах від голоду ?

 

В.1.Хіба можна уявити ,що людина збирала врожай, радувалась , що ний прогодувати свою родину , своїх дітей , а на наступний день влада все забрала , не лишаючи ані зернинки , ані картопельки?

Фільм

Вірш « Голодомор ».

Голодна смерть безжалісно косила

Люд кожнім місті , в кожному селі .

Плач , стогін по землі мої носила ,

Сиріт і трупи сіючи в пітьмі …

 

Голодомор , небачене страхіття ,

Що , холод навіває крізь роки

Що серце кригою до сліз стискає.

Й скорботу розливає навкруги.

 

Голодомор . Всього лиш тільки слово,

Але волосся піднімається з чола.

І постаті голодних й очманілих

Неначе йдуть до нас із небуття.

 

Старі , малі…. За що вони віддали

Свої надії , мрії та літа?!

За що вони голодні умирали

На чорноземах косячи життя?

 

Голодомор . Московське лихоліття.

Це розпачу та відчаю набат.

Вінок терновий і петля на шиї,

Якими наділив нас « старший брат».

 

Голодомор – незагоєна рана ,

Яка пече неначе в оці сіль…

То Сталіну за « вільний дух» данина ,

То України вічний смуток біль.

 

Забути ті часи немає права

Й жахливі тридцять третього жнива

Хай будуть докором насильству й зрада ,

Допоки наша нація жива.

 

Музична композиція (вихід двох дівчат зі свічками)

Звучить метроном  (хвилина мовчання)

 

В.1.Це наша історія . Ми не можемо її викреслити з нашої пам*яті …. Ми не можемо це забути….. Винуватці трагедії мають бути визначені в Україні і світовим співтовариством як такі , що чинили злочин супроти людства.

В.2.Сподівось ,що ця трагедія ніколи не повториться . Ви , молодь України , гарантія того , що країна ніколи не зазнає такого лиха . наша Пам*ять не дозволить нікому це зробити.

 

Музична композиція

 

 

 

 

 

 

 

 

«Урок пам*яті , присвячений жертвам голодомору 1932-1933 рр.»

В.1.Сьогодні ми згадаємо страшні сторінки історії нашого народу – Голодомор 1932-1933 років. Ця трагедія забрала життя мільйони наших земляків .В українських селах від голоду помирали і дорослі і діти . Як підрахували історики , у той час в Україні щодня помирало понад 25 тисяч людей.

В.2.(слайд) Голодомор - це зумисне організований радянською владою у 1932-1933 роках штучний голод , який призвів до смерті мільйонів українців . Він був розрахованим на придушення українського - визвольного руху і фізичного знищення частини українських селян.

В.3.(слайд) Геноцид – цілеспрямовані дії з метою знищення повністю або частково окремих груп населення чи цілих народів за національними , етнічними , расовими або релігійними мотивами.

В.2.Заможні господарі є фундаментом сільського господарства.

На них припадає 50% валового збору зерна . Влада навмисно ліквідує найкращі господарства . які незалежні від держави. Знищує їх або депортує на Урал , до Сибіру. Вивезено понад 250 тисяч сімей це понад мільйона осіб, це робилось з митою залякування.

Режим наводить страх на сільське населення. Майно розкуркулених сімей розподіляється між більшовицькими активами.

В.3.В 1929 році влада розгортає тотальну колективізацію . У селян забирали най дорожче «Батьківську землю». Селяни втрачають власність. Режим отримує можливість  певністю реквізувати зерно.

Наслідки колективізації:

  • Зниження продуктивності праці,
  • Падіння врожаїв,
  • Початок голоду.

 

В.1. Особливу занепокоєння влади викликає Україна. Потужна національна еліта , економічно незалежне селянство становлять загрозу для комуністичного режиму.

В.2. 11 серпня 1932 р Сталін у листі до Кагановича вимагав застосування закону щодо охорони громадської власності та боротьби проти спекулянтів. Підкреслював , що «найголовніше зараз - Україна».

Запровадження  натуральних штрафів і чорних дощок , блокад.

В.3. Відтепер усе колгоспне майно належало державі. Режим затверджує на законодавчому рівні можливість вилучення продовольчих запасів у населення. Режим отримує можливість повністю реквізувати і розпоряджатися майном колгоспу. 

 

В.1. Експортуючи  зерно за межі країни, влада відмовляється від зовнішньої допомоги, блокуючи на західних кордонах гуманітарну допомогу. Офіціально в країні відсутній голод.

В.2. Голод ламає  людину як особистість, в організмі відбуваються як фізіологічні так і психологічні зміни деформується емоційна сфера , спотворюється мораль.

В.3. Голодомор є одним із найбільших злочинів влади.

Дотепер ми не знаємо імен всіх, хто загинув від голодної смерті , їх не назвали героями , їм ставили пам*ячників чи обелісків.

Нас заставляли просто про це забути . Забути про злочин влади більшовиків. Сьогоднішнім уроком ми доведемо , що пам*ять неможна знищити.! (презентація)

Музикальна композиція (дівчата виносять свічки)

Звучить метроном (хвилина мовчання)

В.1. .Це наша історія . Ми не можемо її викреслити з нашої пам*яті …. Ми не можемо це забути….. Винуватці трагедії мають бути визначені в Україні і світовим співтовариством як такі , що чинили злочин супроти людства.

В.2.Сподівось ,що ця трагедія ніколи не повториться . Ви , молодь України , гарантія того , що країна ніколи не зазнає такого лиха . наша Пам*ять не дозволить нікому це зробити.

 

docx
Додано
5 березня 2018
Переглядів
714
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку