"Українське козацтво"

Про матеріал
Презентація розповідає про звичаї та спосіб життя козаків Запоріжської Січі. Матеріал буде корисним для проведення виховного заходу до Дня українського козацтва.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Українське козацтво

Номер слайду 2

14 жовтня — День українського козацтва відзначається в Україні відповідно до Указу Президента України від 07 серпня 1999 року № 966/99. Зазначене свято встановлено, враховуючи історичне значення й заслуги козацтва в утвердженні української державності та його вагомий внесок у сучасний процес державотворення./

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Головні цінності козаків

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Січовиком міг стати будь-хто — українець, поляк, серб, татарин, московит або єврей. Природно, після переходу в православʼя. В реєстрах козаків досить часто трапляються прізвиська Перехрест, Хрест, Жиденко, Жидовкин, Ізраїтель, Мойсеєнко та ін.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Згадаймо і про оригінальний човен, який козаки використовували для військових походів. Як би дивно це не звучало, але його можна назвати «прабатьком» сучасних підводних човнів. Він складався з двох днищ, між якими розміщували вантаж аби занурити судно у воду. Так козаки непомітно підпливали до ворогів. Перед початком наступу вантаж викидався, а судно раптово піднімалось на поверхню. Звичайно, це ставало несподіванкою для противника, адже ніхто не очікував, що запорозьке військо може з’явитись з морських глибин :) Для такого ж діла використовувались перевернуті чайки – славнозвісні човни козаків, котрі не боялись ні штормів, ні ворожих військових кораблів. Їх часто перевертали догори дном, аби непомітно підкрастися до ворога.

Номер слайду 11

Небесні покровителі козаків«Михаїл – Архангел! Закрий Ти мене залізними дверима і замкни тридев`ятьма замками-ключам. І рече мені, рабу Божому, Михаїл Архангел: закриваю я тебе, раба Божого …, залізними дверима і замикаю  тридев`ятьма замками-ключами і дам ключі зіркам…Візьміть ключі, понесіть на небеса!». Так молились наші прадіди козаки характерники до Святого Архистратига Михаїла, просячи в нього небесної помочі перед боєм. У козаків характерників був один дуже добрий звичай: зібрані на свято Архистратига Михаїла жолуді дуба, що росли обіч Запорозької Січі, або ж у місцевості де на той час у поході перебував їх Кіш, вони приторочували в торбинку до сідла свого бойового коня і розкидали на місцях, де запорожці отримували чергові перемоги  над ворогами батьківського краю та  православної віри. З часом на тих місцях виростали діброви, як природний символ козацької звитяги та бойової слави  Війська Запорозького Низового.

Номер слайду 12

Найбільшим і найзначущим святом була Покрова для козаків. У цей день на Січі відбувалися вибори нового отамана. Козаки вірили, що свята Покрова охороняє їх, а Пресвяту Богородицю вважали заступницею і покровителькою православного воїнства.

Номер слайду 13

Оскільки українці переважно звертаються до ікони Святого Миколая, запорізькі козаки часто брали їх на свої "чайки" у якості талісмана, відправляючись у віроломне Чорне море. 

Номер слайду 14

Подвиги козаків описувались у народній творчості: віршах, легендах, піснях та думах.

Номер слайду 15

Пропоную прослухати відомі пісні та думи про козацтво: Дума про козака Голотуhttps://www.youtube.com/watch?v=X7wn. O-Qt. Ft. U&ab_channel=%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D1%81%D1%8 C%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D1%83%D0%BB%D1%8 C%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0%28 Leshijy%29 Дума про Байдуhttps://www.youtube.com/watch?v=p. UO70v10s. Cw&ab_channel=1nn234 Ой на горі та женці жнутьhttps://useraudio.net/search/%D0%BE%D0%B9-%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D0%BE%D1%80-%D1%82%D0%B0-%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D1%86-%D0%B6%D0%BD%D1%83%D1%82%D1%8 CЇхав, їхав козак містомhttps://ipleer.com/song/166436691/Ukra_nska_narodna_-_hav_hav_kozak_m_stom/Козака несуть і коня ведутьhttps://www.youtube.com/watch?v=H9 Xiejh. Jhf. E&ab_channel=1nn234 Гомін, гомін по дібровіhttps://www.youtube.com/watch?v=Ff-eg. BHVpd4&ab_channel=1nn234

Номер слайду 16

Цікава література про козацтво

Номер слайду 17

Перевіряємо свої знання з історії українського козацтва. Тест. “Джура чи отаман. Що ви знаєте про українське козацтво?”https://www.radiosvoboda.org/a/quiz-djura-or-ataman/28790272.html

Номер слайду 18

Козацька пісня в серці лине, Хоч вже давно пройшли віки, Ви зберегли нам Україну, Навіки славні козаки!

Номер слайду 19

Дякую за увагу!

pptx
Додано
19 березня 2023
Переглядів
550
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку