Українські дисиденти – виклик системі

Про матеріал
Дисидентський рух з'явився у період хрущовської "відлиги" переважно серед української інтелігенції й вів боротьбу тільки конституційними засобами. Їх представники спочатку заперечували лише окремі дії та документи радянської влади, але згодом, у відповідь на репресивні заходи союзу, рух вилився в окремі течії, серед яких вже постали охочий повністю відокремитися від Радянського союзу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Українські дисиденти – виклик системі

Номер слайду 2

Епіграф уроку:"Одне із двох — або люби свободу,або залеж від милості владик!”Ліна Костенко

Номер слайду 3

Мета уроку : узагальнити і розширити знання учнів про особливості опозиційного руху в Україні , методами боротьби дисидентів проти тоталітарного режиму на Україні, із формами переслідувань радянською владою інакодумців, діяльністю видатних діячів дисидентського руху; формувати в учнів уміння аналізувати історичні події, критично оцінювати історичні факти та діяльність історичних постатей; робити висновки та аргументовано обстоювати власні погляди; закріплювати навички роботи з історичним документом; прищеплювати почуття національної гордості та самосвідомості, повагу до національної історії, до борців за незалежність України, спонукати здійснити свій внесок в розвиток української державності.

Номер слайду 4

Завдання уроку. Охарактеризувати особливості опозиційного руху в України в 60-х – 80-х роках ХХ століття;Вчитися порівнювати основні вимоги першої та другої хвиль дисидентського руху; працювати з джерелами інформації, робити висновки та узагальнення;Визначати внесок дисидентів у боротьбу за незалежність України, поглибити знання про діячів дисидентського руху.

Номер слайду 5

Проблемне питання “Хто вони - українські дисиденти ?”

Номер слайду 6

Етапи опозиційного руху: В історії українського дисидентського руху вирізняють два етапи: На першому етапі (2-га пол. 1950 – серед. 1960-х рр.) шістдесятники займалися культурологічною діяльністю,ІІ- серед. 1960-х – 1970-ті рр. На другому етапі поширюються легальні форми боротьби: написання листів, петицій, звернень; мітинги та виступи біля пам’ятників, самоспалення, утворення громадських організацій та утворення Української Гельсінської групи.

Номер слайду 7

карта

Номер слайду 8

Чотири основні течії в українському дисиденствіСАМОСТІЙНИЦЬКА: Боролись за державну незалежність України шляхом агітації за вихід її зі складу СРСР. представники входили до таких політичних об’єднань, як Об’єднана партія визволення України (1953-1958 р.р.), Український національний комітет (1957-1961 р.р.) та ін. НАЦІОНАЛЬНО-КУЛЬТУРНИЦЬКА: представлена колишніми шістдесятниками, які вимагали духовного і культурного відродження, збереження і примноження традицій , мови, правдивого висвітлення історичного минулого, виступали проти незаконних арештів, за надання українській мові статусу державної в республіці. ПРАВОЗАХИСНА: учасники виборювали права людини, вимагали дотримання Конституції та законів, ідей гуманізму та демократії, свобод і прав людини, захищали права національних меншин. РЕЛІГІЙНА:представники виступали за свободу совісті населення та захист прав заборонених конфесій, вільне здійснення релігійних обрядів, повернення відібраних державою храмів та відбудову зруйнованих, звільнення засуджених за віру, реабілітацію страченого духовенства.

Номер слайду 9

Історична довідка1 серпня 1975 у м. Гельсінкі (Фінляндія) главами держав і урядів 33 європейських країн був підписаний «Заключний Акт Наради з безпеки і співробітництва в Європі». Під документом підписалось керівництво Радянського Союзу. 9 листопада 1976 року правозахисник Микола Руденко провів прес-конференцію для іноземних журналістів, де оголосив про створення Української Громадської групи сприяння виконанню Гельсінкських угод(УГГ).

Номер слайду 10

Українська гельсінська група (УГГ) —легальна організація яка була заснована1976 р. у Києві з метою сприяння виконанню Гельсінських угод, виконанню Декларації прав людини ООН і Заключного Акта Наради з безпеки та співробітництва в Європі.

Номер слайду 11

Українська Гельсінкська ГрупаІван Кандиба Левко Лук’яненко. Оксана Мешко. Олекса Тихий. Олесь Бердник Петро Григоренко. Микола Матусевич. Микола Руденко

Номер слайду 12

За активну участь в роботі Української Гельсінкської Групи в 1977 році був засуджений як «особливо небезпечний рецидивіст» Левко Лук’яненко (10 років таборів та 5 років заслання). Депутат Верховної Ради України. Герой України. Левко Лук’яненко

Номер слайду 13

Українська Гельсінська спілка – легальна загальнонаціональна організація, заснована в липні 1988 р., яка ставила на меті обстоювати права нації й прагнула в майбутньому перетворити СРСР на конфедерацію незалежних держав

Номер слайду 14

В'ячеслав Чорновіл. Левко Лук”яненко. Ліна КостенкоІван Драч. Микола Руденко. Василь Стус

Номер слайду 15

Проблемне питання “Хто вони - українські дисиденти ?”

Номер слайду 16

Значення Дисидентського руху. Незважаючи на мало чисельність дисидентський рух був реальною моральною та ідеологічною загрозою системі, оскільки формував і зберігав певні суспільні ідеали. Рух опору в Україні — це дії, спрямовані на здійснення державних законів і статей Конституції, які визначають громадянські та національні права і права УРСР в СРСР. Рух опору в Україні здобув широкий розголос у СРСР та за кордоном. Важливіші його публікації дісталися за кордон і були перекладені на чужі мови. Гуманні політичні позиції руху здобули йому прихильне наставлення поступових кіл світу. Дисиденти зайняли помітне місце у світогляді населення

Номер слайду 17

Тест

Номер слайду 18

Домашнє завдання. Опрацювати §13 заповнити таблицю форми та методи боротьби дисидентів.  Написати твір – есе : Як я розумію вислів В”ячеслава Чорновола “Дай, Боже нам любити Україну понад усе сьогодні – маючи , щоб не довелося гірко любити її, втративши!» 

Номер слайду 19

Свою Україну любіть. Любіть її… Во время люте. В останню, тяжкую минуту за неї Господа моліть. Тарас Шевченко

pptx
Додано
14 лютого 2023
Переглядів
2368
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку