Українські творці космічної техніки

Про матеріал

Розробка матеріалу до уроків астрономії в 10-11 класах.

Космонавтика— це одна з галузей науки і техніки, яка приховує у собі ще багато таємниць. Польоти у космос — давня мрія людини. Минули століття роздумів про Всесвіт, що нас оточує. Без телескопів та будь-якої техніки, ще не знаючи законів руху, лише спираючись на візуальні спостереження зірок і планет, піонери науки про Всесвіт, заклали підвалини нового світогляду. Копернік і Галілей поклали початок справжнього вивчення космосу. До¬слідження руху планет призвели до відкриття спочатку описових законів Кеплера, а потім закону всесвітнього тяжіння Ньютона.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Українські творці космічної техніки

Номер слайду 2

Павло Попович (народився в Київській області) — 4-й космонавт Землі Георгій Береговий - Військове звання: генерал-лейтенант авіації Місії: Політ на косміч. кораблі «Союз-3» (1968) Нагороди: Діяльність космонавт. Звання Генерал-лейтенант авіаціїНагороди Герой Радянського Союзу

Номер слайду 3

Українці у всесвітіГеоргій Добровольський (м. Одеса) льотчик-космонавт, Герой Радянського Союзу, підполковник ВПС, командир космічного корабля «Союз-11» та орбітальної космічної станції «Салют-1»Віталій Жолобов (Херсонська область) — 1976 р. український космонавт та політик, полковник-інженер запасу, президент науково-дослідного судна «Космонавт Юрій Гагарін», академік, Дійсний член транспортної академії України. Володимир Ляхов (Луганська область)— 1979 ,р.,1988 р. льотчик-космонавт СРСР, двічі Герой Радянського Союзу

Номер слайду 4

Леонід Іванович Попо́в (31 серпня 1945, Олександрія) — український космонавт, двічі Герой Радянського Союзу. Нагороди. Леоні́д Дени́сович Кизи́м (5 серпня 1941, Красний Лиман Донецької обл. — †14 червня 2010[1]) — радянський український космонавт, двічі Герой Володи́мир Володи́мирович Васю́тін ( 8 березня 1952, Харків — † 19 липня 2002) — радянський космонавт українського походження.17 вересня 1985 року Васютін здійснив свій перший політ у космос як командир корабля «Союз Т-14» до станції «Салют-7». Під час перебування на станції Васютін важко захворів і на 62-й день свого перебування там був вимушений повернутися на Землю.

Номер слайду 5

Александр Александрович Волков — лётчик-космонавт СССР, полковник ВВС России, Герой Советского Союза, глава первой и единственной в Мире династии космонавтов. Его сын — Сергей — также космонавт. Анатолій Павлович Арцебарський (рос. Анатолий Павлович Арцебарский, 9 вересня 1956, смт. Просяна Покровського району Дніпропетровської області УРСР) — радянський льотчик-космонавт українського походження, льотчик-випробувач, Герой Радянського Союзу, полковник запасу. Здійснив політ на «Союзі ТМ-12» та орбітальному комплексі «Мир»Ю́рій Іва́нович Мале́нченко (народився 22 грудня 1961 у м. Світловодськ Кіровоградської області) — російський космонавт українського походження. У космосі побував чотири рази. Герой Російської Федерації та Національний Герой Казахстану.

Номер слайду 6

Леонід Каденюк – перший космонавт незалежної України

Номер слайду 7

Леонід Каденюк народився 28 січня 1951 року в селі Клішківці, Хотинського району, Чернівецької області, в сім'ї сільських вчителів. В 1967 році після закінчення середньої школи із срібною медаллю вступає в Чернігівське вище авіаційне училище льотчиків (ЧВВАУЛ). 1971 рік отримав диплом льотчика-інженера за спеціальністю «Пілотування і експлуатація літальних апаратів» 1976 рік відібраний до загону радянських космонавтів у групу багаторазової космічної системи «Буран». У 1977—1979рр. пройшов загальнокосмічну підготовку і отримав кваліфікацію космонавта-випробувача. З 1977 до 1983року — космонавт-випробувач групи багаторазової космічної системи «Буран»1984-1988рр. — льотчик-випробувач Державного науково-дослідного інституту Військово повітряних сил СРСР1988—1996р. — космонавт-випробувач, льотчик-випробувач багаторазової космічної системи «Буран».1989рік — закінчив Московський авіаційний інститут — літакобудівний факультет.1988—1990— пройшов інженерну та льотну підготовку за програмою «Буран» як його командир. В період 1990—1992 рр. по повній програмі пройшов підготовку в якості командира транспортного корабля «Союз-ТМ»

Номер слайду 8

«БТКК «Буран»», Орбітальну станцію «Салют», частково орбітальний комплекс «Мир» та американський БТКК «Space Shuttle» Брав участь у розробці та випробуваннях авіаційно-космічних систем, у їх ескізному та макетному проектуванні, а також у льотних випробуваннях систем. Літав більш ніж на 50 типах та модифікаціях літаків різного призначення, в основному — винищувачів, а також на американському тренувальному літаку Northrop T-38. За час підготовки до космічних польотів пройшов підготовку з проведення наукових експериментів на борту космічних літальних апаратів у найрізноманітніших напрямках: біологія, медицина, метрологія, екологія, дослідженні природних ресурсів Землі із космосу, геології, астрономії, геоботаніки. В 1995році відібраний в групу космонавтів Національного космічного агентства України. Пройшов підготовку до космічного польоту в NASA на американському космічному кораблі багаторазового використання як спеціаліст по корисному навантаженню.

Номер слайду 9

Політ на «Коламбії»Емблема місії STS-87 на БТКК «Коламбія»

Номер слайду 10

Крім експериментів над рослинами в космічному польоті виконувалися експерименти Інституту системних досліджень людини по тематиці «Людина і стан невагомості». Каденюк Л. К. —генерал-майор Збройних Сил України, заступник Генерального інспектора генеральної військової інспекції при Президентові України з питань авіації і космонавтики. Автор п'яти наукових праць.

Номер слайду 11

Нагороди. Відзнака Президента України — орден «За мужність» I ступеня — за визначний внесок у піднесення міжнародного авторитету національної космічної галузі, особисту мужність і героїзм, виявлені під час проведення українсько-американських наукових досліджень на борту космічного корабля «Коламбія» (19 січня 1998р.)Відзнака Президента України «Герой України» з врученням ордена «Золота Зірка» — за заслуги перед Українською державою у розвитку космонавтики, визначний особистий внесок у зміцнення міжнародного співробітництва в космічній сфері (3 грудня 1999 р.)Орден «За заслуги» III ст. — за значний особистий внесок у розвиток ракетно-космічної галузі, вагомі трудові здобутки у створенні та впровадженні космічних систем і технологій, високу професійну майстерність (12 квітня 2011 р.)

Номер слайду 12

Відзнака «Іменна вогнепальна зброя» — за особисті заслуги у забезпеченні обороноздатності України, зразкове виконання військового та службового обов'язку (25 січня2001 р.). Нагороджений багатьма медалями. Медаль: Герой України «Золота Зірка»

pptx
Пов’язані теми
Астрономія, Виховна робота
Додано
21 січня
Переглядів
67
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку