Презентація "Український художній авангард"

Про матеріал

Презентація описує внесок українських митців у розвиток світового авангардногого живопису.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

УКРАЇНСЬКЙ ХУДОЖНІЙ АВАНГАРДІлюстративний матеріал взято в інтернет-мережі

Номер слайду 2

АВАНГАРД В перекладі з французької означає «військовий передовий загін, що першим розриває ряди противника»

Номер слайду 3

Кінець ХІХ століття. Світовий живопис пройшов величезний шлях і досяг ідеалу у зображенні навколишньої дійсності

Номер слайду 4

А на початку нового століття в мистецькому середовищі з’являється бунтівна молодь, яка говорить:«А давайте ми все це відмінимо!»

Номер слайду 5

Аж отак!І почнемо все з початку

Номер слайду 6

Так мистецтво авангарду повністюзруйнувало традиційні засади художньої творчості.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

ШОКУЙ! ЕПАТУЙ! ПРИВНОСЬ НОВЕ!

Номер слайду 9

Якщо стиль модерн був викликаний неприйняттям індустріалізації та урбанізації…

Номер слайду 10

…то авангард органічно пов'язаний з цими процесами. Він є прямим породженням нових ритмів життя, прискорених темпів змін, індустріалізації, величезних емоційних та психологічних перевантажень.

Номер слайду 11

Крім правил авангардисти зруйнували ще й критерії оцінювання мистецтва. Раніше було зрозуміло: чим більш схоже на реальність, тим краще.

Номер слайду 12

А як зрозуміти, чиї лінії і плями більш талановиті?Як ви думаєте?

Номер слайду 13

"авангард — це занурення у глибокий духовний досвід, де людина почувається згустком космічної енергії, а не маленькою стражденною істотою". Як стверджував видатний український учений Вернадський, який створив учення про біосферу, Василь Кандинський

Номер слайду 14

І до цього вселенського духовно-мистецького стрибка початку ХХ ст. великою мірою доклались українці, водночас не розгубивши своїх "родових" прикмет. Український авангард просто вібрує сакральністю давньоруської ікони та вітальною силою нашого народного мистецтва.

Номер слайду 15

Україна завжди була культурним донором росії і протягом століть постачала у столицю імперії свої найкращі таланти. Когось із них це влаштовувало, а хтось відчайдушно підкреслював свою українськість. Як не дивно, серед останніх були і художники-авангардисти

Номер слайду 16

Український авангард – мистецька течія 1910-1930 років, що витікає з європейського модернізму і традиційного українського народного мистецтва.

Номер слайду 17

Перший абстрактний твір з'явився саме в Україні — малюнок Василя Кандинського на обкладинці мистецького каталогу «Салон Іздебського 2» (1910). Перші міжнародні виставки авангарду також відбулися в Україні – в Одесі та Києві.

Номер слайду 18

Василь Єрмилов. Обкладинка часопису «Авангард», 1929.

Номер слайду 19

Одразу декілька майбутніх авангардитсів навчалися в Київській мистецькій школі у Миколи Пимоненка. Олександра Екстер. Казимир Малевич. Олександр Богомазов. Олександр Архипенко. Василь Кандинський

Номер слайду 20

Микола Корнилович Пимоненко

Номер слайду 21

Уродженець Києва. У дитинстві багато часу проводив в селах на Поділлі, Харківщині, Чернігівщині, де близько знайомився з культурою українського села. Дуже шанував свого першого вчителя – кілька творів пізнього періоду Малевича були оммажем (даниною пошани) Пимоненку. Каземир

Номер слайду 22

У автобіографії називав себе українцем. Листи часто писав українським суржиком, впереміжку з російською і польською. Низка його живописних і графічних творів осмислює трагічні теми долі українських селян.

Номер слайду 23

Ця картина називається «Складне передчуття», або «Торс у жовтій сорочці»Зверніть увагу на кольори

Номер слайду 24

Хоча ця картина і зображує червону кінноту, в ній все одно присутні ті ж самі кольори

Номер слайду 25

І, звичайно, апогей творчості Малевича – всім відомий «Чорний квадрат» як маніфест безпредметного мистецтва 1915 рік

Номер слайду 26

Тоді ще не було навіть назви новому художньому стилю, іконою якого стане знаменитий "квадрат" – супрематизму. А перша публічна презентація роботи відбудеться лише через шість місяців – у грудні 1915 року на "Останній футуристичній виставці картин 0,10".

Номер слайду 27

Ренгенограма «Чорного квадрата»Малевич мріяв створити систему абсолютно вільного мистецтва.І створив те, що не мало жодного зв’язку з предметним світом.

Номер слайду 28

Він не зовсім чорний, і не зовсім квадрат. З-під нього просвічує інше зображення, створене раніше. Як гадаєте, навіщо?

Номер слайду 29

Василь Кандинський: «Кожен витвір мистецтва – дитя свого часу»

Номер слайду 30

Василь Кандинський – художник, теоретик мистецтва, основоположник абстракціонізму. Він перевернув звичні уявлення про живопис і вписав своє ім’я золотими літерами у світову історію мистецтва. Його картини зберігаються в музеях по всьому світу, а його творча спадщина коштує мільйони доларів.

Номер слайду 31

В 1918 році вона створює в Києві художню студію, через яку пройшли десятки видатних художників-авангардистів. Стикнувшись з методами тиску на художників з боку радянської влади, О. Екстер в 1920-х рр. емігрувала до Франції. АМАЗОНКА АВАНГАРДУ,ЯСКРАВИЙ ПРЕДСТАВНИК ЄВРОПЕЙСЬКОГО КУБІЗМУ ТА ФУТУРИЗМУ.

Номер слайду 32

Олександра Екстер вважається справжньою революціонеркою в сценографії. ВОНА СМІЛИВО ЛАМАЄ КАНОНИ, формулює нову концепцію сценічних декорацій, конструює запаморочливі ескізи костюмів до балетів Б. Ніжинської і постановок О. Таїрова.

Номер слайду 33

Вона внесла у вже існуючий кубізм нові яскраві барви. Художниця спеціально приїхала до Києва, щоб отримати паспорт УНР

Номер слайду 34

Палітра Пікассо до і після знайомства з Олександрою Екстер

Номер слайду 35

Соня Делонеполтавка, яка започаткувала французьку моду

Номер слайду 36

1920-х роках ім’я Соні Делоне знав кожен паризький художник, у 1930-х – кожна європейська модниця, у 1940-х – всі солідні декоратори, ілюстратори, дизайнери – навіть автомобільні. Вона – перша жінка, виставка робіт якої відбулася в самому Луврі у 1964 році – при житті, і єдина жінка, яка в 90 років отримала почесне звання офіцера Ордену Почесного легіону. В Україні про видатну полтавчанку, на жаль, згадали аж у наш час, коли кілька років тому привезли виставку її плакатів.

Номер слайду 37

ДАВИД БУРЛЮКУКРАЇНСЬКИЙ ХУДОЖНИК-ФУТУРИСТ,ПОЕТ, ТЕОРЕТИК МИСТЕЦТВА, ЛІТЕРАТУРНИЙ І ХУДОЖНІЙ КРИТИК, ВИДАВЕЦЬПройшовши періоди захоплення імпресіонізмом, неопримітивізмом та іншими модерними мистецькими течіями, став ідеологом футуризму як у живописі, так і в літературі.

Номер слайду 38

Масштаб Давида Бурлюка подібний до стихійного явища. За власними підрахунками вiн створив 15 тисяч картин. Свій мистецький темперамент він оцінював так:"Коли я малюю, мені здається, що я дикун, який тре сук однієї барви об другий, щоб отримати кольоровий ефект. Ефект палахкотіння…”.

Номер слайду 39

Олександр Богомазов«УКРАЇНСЬКИЙ ПІКАССО»Художник, який не мав навіть повної середньої художньої освіти, але завдяки унікальному таланту і працездатності піднявся до рівня найвидатніших представників європейського авангарду. Олександр Богомазов увійшов до історії українського мистецтва як один з фундаторів національного кубофутуризму.

Номер слайду 40

«Велич мистецтва Богомазова – це велич найвищої майстерності. Унікальна в певному розумінні творчість Богомазова гідна того, аби посісти одне з перших місць в історії футуризму».© Французький мистецтвознавець А. Наков

Номер слайду 41

Що буде в мистецтві далі, взагалі не зрозуміло. Але зміни завжди ведуть до розвитку…

Номер слайду 42

ПІДСУМКИ: Дякую за увагу!Вчитель КУ «Пологівський ліцей «Основа» Пологівської міської ради Запорізької області Юлія Онищук

pptx
Пов’язані теми
Мистецтво, 9 клас, Презентації
Додано
13 листопада 2023
Переглядів
307
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку