Українсько-польські відносини після Другої світової війни

Про матеріал
презентація для уроку інтегрованого курсу "Історія: Україна і світ" авт. Мудрого, Аркуші.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Поміркуйте, про що ми сьогодні будемо говорити

Номер слайду 2

Українсько – польські відносини після Другої світової війни. Параграф 6

Номер слайду 3

Розгляньте карикатуру. Подумайте, на яку тему вона створена.

Номер слайду 4

1. Польський варіант «народної демократії»Пригадайте, яку роль відігравала Польща в Другій світовій війні?Чи розглядали майбутнє Польщі під час конференцій 1945 р.?Які рішення на Ялтинській конференції були прийняті стосовно Польщі?

Номер слайду 5

Державна влада. Червень 1945 р. – створення Тимчасового уряду національної єдності. Грудень 1945 р. – створення Польської робітничої партії (ПРП).1948 р. – ПРП було перейменовано в Польську об’єднану робітничу партію (ПОРП). ПОРП очолив Болеслав Берут.

Номер слайду 6

2. Формування українсько-польського кордону. Обмін населенням між Польщею і УРСРУмови: Польща визнає територіальні зміни на користь СРСР за пактом Молотова-Ріббентропа;Частину українських земель (Холмщина, Лемківщина, Надсяння, частина Підляшшя) з населенням майже 800 тис. українців передано Польщі;Організація обміну населенням.9 вересня 1944 р. – Люблінська угода Польщі і СРСР.

Номер слайду 7

16 серпня 1945 р. – Договір про радянсько-польський державний кордон. Умови: Кордон повинен проходити по лінії Керзона з відхиленням на користь Польщі на 5-30 км.

Номер слайду 8

15 лютого 1951 р. – Угода між СРСР та ПНР про обмін ділянками державних територій. Умови: До Львівської обл. відійшли землі в районі м. Кристинопіль (Сокаль, Белз, Варяж, Угнів), до Польщі – Устрицький район Дрогобицької області.

Номер слайду 9

Поясніть, які зміни відбулись в карті Польщі після Другої світової війни.

Номер слайду 10

Прочитайте уривок. Про що в ньому йдеться?Ст. 55 підручника

Номер слайду 11

3. Збройні дії УПА на Закерзонні. Операція «Вісла»28 квітня – липень 1947 р. – тривала операція «Вісла». Мета: Полонізувати українців, які не бажали виїхати в УРСР;Заселити північні і західні території Польщі;Позбавити УПА підтримки населення. Результати: Вислано приблизно 140-150 тис. українців

Номер слайду 12

Операція «Вісла» - насильницька депортація українського населення Закерзоння на захід і північ Польщі, на території, що нещодавно належали Німеччині.

Номер слайду 13

4. Події Другої світової війни і перших повоєнних років в історичній пам’яті українців і поляків

Номер слайду 14

Домашнє завдання. Параграф 6, читати і переказувати. Опрацювати конспект.

pptx
Додано
8 жовтня 2023
Переглядів
409
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку