Унікальні форми рельфу

Про матеріал
конспект уроку на тему "Унікальні форми рельєфу" формує знання про унікальні форми рельєфу Землі; підводить учнів до розуміння необхідності раціонального ставлення до природних багатств; розвиває відповідальне ставлення до природних багатств свого краю, виховує прагнення досліджувати навколишній світ, берегти природні витвори.
Перегляд файлу

ЗЗСО «Судченський ліцей»

 

 

 

 

 

Розробка уроку з  географії

на тему:

« Унікальні форми рельєфу та їх

охорона»

6 клас

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мета: сформувати знання про унікальні форми рельєфу Землі; підвести учнів до розуміння необхідності раціонального ставлення до природних багатств;  розвивати відповідальне ставлення до природних багатств свого краю, виховувати прагнення досліджувати навколишній світ, берегти природні витвори.

Тип уроку: комбінований

Обладнання: підручник географії,фізична карта світу, презентація.

     Структура уроку

І.  Організаційний момент

ІІ. Актуалізація опорних знань і вмінь учнів

ІІІ. Мотивація навчальної та пізнавальної діяльності

ІV. Вивчення нового матеріалу

V.  Закріплення нових знань і вмінь учнів

VІ.  Підсумок уроку

VІІ. Домашнє завдання

Хід уроку

І. Організаційний  момент

ІІ. Актуалізація опорних знань і вмінь

Бесіда за запитаннями.

  1.     Назвіть основні форми рельєфу дна Світового океану.
  2.     Що таке материкова обмілина або шельф?
  3.     Що називається материковим схилом?
  4.     Як називається найглибша частина дна, що укрита товстим шаром осадових порід?
  5.     Що утворюється у місцях розходження літосферних плит на дні океану?

Прийом «Картографічна розминка»

  1.     Покажіть найбільші Серединно-Атлантичний та Східно-Тихоокеанський  хребти  Світового океану.
  2.     На карті показати найглибший жолоб Світового океану.

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності.

Земля – найпрекрасніша, неповторна планета з цінними корисними копалинами та багатими формами поверхні, які створені природою для задоволення всіх духовних та матеріальних благ людини. Проте сьогодні ми чуємо по радіо, телебаченню, читаємо у пресі про негативний вплив діяльності «людських рук» на природу. Щораз рідше і рідше зустрічаємо недоторкані, дикі ліси, степи,  навіть форми людина умудрилась змінити.

 

 

 

 

Прийом «Асоціативний кущ» 

З якими поняттями у вас асоціюється слово « унікальний»

                                       Унікальний

                                                          

Один у своєму роді, винятковий    своєрідний              рідкісний

 Кожен рік на планеті Земля змінюється рельєф, тобто всі нерівності – гори і рівнини. Але саме завдяки внутрішнім (ендогенним) силам утворилися такі захоплюючі, рідкісні, своєрідні витвори природи, як  Башта Диявола. Досить багато є унікальних природних пам’яток, пов’язаних із зовнішніми силами (екзогенними) процесами: це  Великий каньйон  Колорадо, кольорові гори Данься. Але, як можна насолоджуватись красою витворів природи, якщо їх не побачити. Саме завдяки сучасним комп’ютерним технологіям ми поринемо у світ прекрасного і дивовижного.

ІV. Вивчення нового матеріалу.

Для того, щоб зрозуміти, усвідомити, якою неповторною та унікальною є наша планета, полюбити її, берегти і цінувати пропоную розглянути унікальні форми рельєфу. Вони зустрічаються дуже рідко на землі, проте це, мабуть, найпрекрасніші форми нашої планети.

Демонструється презентація.

На території Хустщини маємо Хустський масив Карпатського заповідника "Долина нарцисів". Саме тут ростуть унікальні дикі гірські нарциси, які не збереглися ніде більше у Європі. Як стверджують вчені, в льодовиковий період сталися геологічні катаклізми, і з гір сповз величезний шмат землі разом із рослинами, які й стали знаменитістю цієї долини.

Дуже багатий Кримський півострів. Тут, зокрема, розташований Кара-Даг - єдиний у Європі вулкан минулої ери, своєрідний мінералогічний музей просто не­ба.

Карадаг (Чорна гора) розташована у Кримських горах.  Про неї ходить величезна кількість легенд. Греки вважали, що саме там  знаходиться вхід  в підземне царство Аїда.

 

Тут і Аюдаг - «ненароджений вулкан», свідок сили внутрішніх процесів

Аюдаг – гора вулканічного походження.  Це не вулкан, як Кара – Даг,  а масовий  вихід  магми на поверхню.  Гора має складну геологічну  будову.  Це   заповідник, цілий  природний  мінералогічний музей,  в якому знаходиться 40 видів мінералів.

Всесвітньо відомий  Єллоустонський  національний парк він займає піднесену  рівнину, створену сотні тисяч років  тому могутніми потоками  лави. Саме наслідками  вулканічної діяльності  цікавий  цей парк.  Тут   розташовані  озера  з гарячою водою, гарячі джерела, але дійсним скарбом  парку  є гейзери. Серед них є  гіганти, що викидають  могутні стовпи води  заввишки  до 100 метрів, але це видовище спостерігається раз на кілька  років. Є гейзери, що викидають  воду кожні 3-5 хвилин заввишки до кілька метрів. Є групи гейзерів, що  сполучаються між собою  під землею і викидають  воду одночасно, кожний  день влаштовуючи «вистави» природних  фонтанів.

 

Каньйон річки Колорадо.Цей каньйон створила річка Колорадо, яка прорізала товщу гірських порід завглибшки понад 1,5 км і завдовжки 446 км. Краї каньйону дуже розчленовані

 

Фудзіяма - вулкан, який вважається одним з найкрасивіших на планеті. Він розташовується на території Японії, де обожнюється споконвіку. Слід зазначити, що і в даний час в цій країні гора вважається священним національним символом. Стародавні японці вважали, що саме тут мешкали Боги. У зв'язку з усім цим, немає нічого дивного в тому, що її зображення зустрічається не тільки на численних картинах і фото, але також і на національних японських банкнотах. Побутує легенда, що гора з'явилася на абсолютно рівній ділянці всього за одну ніч, причиною чого стало сильний землетрус.

Найбільша на Землі пустеля, розташована в Північній Африці. Сахара займає всю північ Африки, простягнувшись більш ніж на 5000 кілометрів від Єгипту та Судану до західних берегів Мавританії і Західної Сахари. Найбільша пустеля світу покриває площу близько 9 млн. км (близько 30% площі Африки, а це трохи більше площі Бразилії). Із заходу Сахара омивається Атлантичним океаном, з півночі обмежена Атлаських горами і Середземним морем, а зі сходу — Червоним морем. Південна межа пустелі визначається зоною малорухомих древніх піщаних дюн, на південь від якої розташовується Сахель — перехідна зона до савані.

Водопад Анхель — найвищий в світі водопад, загальна висота 979 метрів, висота безперервного падіння 807 метрів і входить в список Усесвітньої спадщини ЮНЕСКО в регіоні Гран Сабана штату Болівар, Венесуела, Південна Америка.

На північному сході штату Вайомінґ (США) є одна з найвиразніших природних скульптур — «Башта диявола». Її навіть зображено на поштовій марці. Існує думка, що «Башта диявола» є залишком давнього геологічного утворення або вулкана.

Башта диявола - стовпчикова скеля . На північному сході штату Вайомінґ (США), що нагадує вежу, що складається з складених пучком окремих кам'яних стовпів. Ця гора незвичайно правильної форми, виникла 200 млн. років назад, довгий час справляла враження штучної споруди. Гора довгий час служила предметом побожного поклоніння і джерелом страхів у місцевого населення, при цьому стверджувалося, що на самій вершині неодноразово спостерігалися дивні світлові явища.

 

Вулкан Келімуту, Індонезія.У самому центрі індонезійського острова Флорес знаходиться незвичайний вулкан Келімуту. Це місце на землі найкрасивіше, а все завдяки незвичайним кратерного озерам, води яких завжди мають різний колір. Вони з'явилися після останнього виверження, що стався приблизно 40 років тому. Кожен з водойм має власну назву. За місцевими переказами, вони вбирають душі померлих людей. У західній точці вулкана Келімуту знаходиться Озеро літніх людей. Воно бірюзового кольору. Два інших розташовані зовсім поруч, і відокремлені один від одного лише стінкою кратера. Озер дівчаток і хлопчиків зеленого кольору, а Зачаровані - криваво-червоне. Їх води здатні змінювати свій колір від чорного до червоного, зеленого або бірюзового. Згідно з переказами, це трапляється тоді, коли душі гніваються.

“Сходи в небо” – Гаваї  "Сходи в небо", цей пішохідний маршрут проходить по гірській місцевості острова Оаху на Гаваях. 3992 сходинок піднімаються на висоту 850 метрів над рівнем моря і відкривають чарівний вид на острів.

Провінція Ганьсу славиться своїми кольоровими скелями Чжан'е Данкс, внесеними до списку Всесвітньої спадщини Юнеско в 2010 році. Розкидані гряди скель, розфарбовані в різні кольори веселки, містять в своїх надрах велика кількість ізольованих печер.Наукові дослідження довели, що раніше в цій місцевості розташовувалися водні басейни, які в ході глобальних катаклізмів висохли і залишили такий різнобарвний слід. Зараз тут обладнано безліч дощатих туристичних маршрутів.

Справжнім порталом в казковий світ виглядає український «Тунель кохання», розташований на Україні- в невеликому містечку Клевань. Зелені крони дерев, що зімкнулися над покинутою залізницею, створюють утихомирену картину. Існує повір'я, що бажання закоханих, загадані тут, обов'язково збуваються.

Печера оптимістична.Це найдовша у світі гіпсова печера, розташовується на Тернопільщині. Це горизонтальний лабіринт довжиною більше 240 км. Дзеркала підземних озер та дивовижні за формою і кольорами кристали. А ще "снігові кучугури" – скупчення на дні ходів прозорих голчастих кристаликів гіпсу, які назвали "печерним снігом". Здається, час тут зупинився. Адже температура повітря в Оптимістичній печері не змінюється ніколи – вона не залежить від зміни пір року на поверхні.

Урицькі скелі. Це пам'ятка природи національного значення, яка не має аналогів у Європі. Височенні скелі (до 50м) стоять просто посеред лісу (Львівщина). Важко уявити, та їх вік складає 55 млн. років. Ерозійні останці масивних пісковиків внаслідок тектонічних рухів землі перейшли у майже вертикальне положення, утворивши собою дивовижної форми скелі. Кам'яне царство, де рік за роком вода, вітер і сонце виточували цілу систему гротів - таємничих печер і ходів.

Національний природний парк «Прип`ять-Стохід» був заснований в 2007 році. Він вважається одним з наймолодших парків України. Парк   відіграє дуже важливу роль   у збереженні унікальної первозданної природи Полісся.

Шацький природний парк налічує 24 унікальних озера, що розливаються на території одного з найбільших болотно-озерно-лісових комплексів в Європі - Полісся. Шацькі озера потопають у зелених просторах хвойних лісів. Це єдиний водний комплекс, тож озера, не маючи чітких меж, з'єднуються між собою протоками і каналами. Водойми багаті на рибу, лікувальні грязі, мають чисту, надзвичайно прозору воду і піщані береги. Найглибше із них - Світязь - визнане одним із 7 природних чудес України.

Для взаєморозуміння між природою та людиною потрібно опікуватись проблемами охорони довкілля.

V. Закріплення вивченого матеріалу

Бесіда за запитаннями.

  •           Які форми рельєфу у вашій місцевості можна вважати унікальними? Відповідь обґрунтуйте.
  •           Назвіть унікальні форми рельєфу, які вам найбільше запамяталися?
  •           Як і з якою метою охороняють унікальні форми рельєфу?
  •           Наведіть приклади зовнішніх процесів, що руйнують створені внутрішніми процесами унікальні форми.
  •           У чому виявляється негативний вплив господарської діяльності на земну поверхню
  •           Як можна зменшити негативний вплив діяльності людини на земну поверхню.

VІ. Підсумок уроку

Розтерзана вже нелюдом Земля.

Кругом лиш лишаї, відкриті рани,

Копальні, шахти… і рілля

Розхристана глибокими ярами.

 

Звання «ЛЮДИНА» вже не гідна ти,

Наукою розвинута істото,

Ти міряла освіти, ти мріяла рости,

На хліб насущний зароблять не потом!

 

А тут затих вже лісовий скрипаль,

І не співає вечір дифірамби,

Відкрилась людям вже космічна даль,

Закрився рікам шлях оковом дамби.

Щоб попередити лихо, ми повинні знати звідки воно насувається. Сьогоднішній час – найвищий, для того, щоб людина задумалась над своєю діяльністю і зберегла те, що ще залишилось незруйнованим, те, що отримала задарма від природи.

Унікальні форми рельєфу є природним багатством, яке потрібно зберігати та охороняти. Вони несуть у собі цінну наукову інформацію про події давнього минулого Землі, впливають на розвиток та поширення організмів певної місцевості, є центрами туристичної пізнавальної активності.

Зруйновані унікальні форми не можливо відновити. Тому їх охороняють у заповідниках, заказниках, національних парках.

VII.Домашнє завдання

  1. Опрацювати відповідний текст підручника.
  2. Повторити тему до підсумкового уроку.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

doc
Пов’язані теми
Географія, Розробки уроків
Додано
26 лютого 2020
Переглядів
616
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку