Урочиста лінійка до Дня захисника Вітчизни

Про матеріал
День захисника́ України — свято, яке відзначається в Україні 14 жовтня у День Святої Покрови Пресвятої Богородиці водночас із Днем Українського козацтва. Із 2015 року указом Президента є державним святом. Сьогодні великої ваги ізбуває відродження українського козацтва, бо це і відродження України. Указом Президента України 14 жовтня оголошено Днем українського козацтва. Таким чином, Покрова святкується у нас не тільки як народне релігійне, а й національне свято.
Перегляд файлу

Урочиста лінійка до Дня захисника Вітчизни

Підготував заступник директора з військово-патріотичного виховання учитель предмету «Захист Вітчизни» КЗ СЗШ №25 Кам´янської міської ради

Ляшенко Ігор Леонідович

 

Учитель: Доброго дня, шановні вчителі, учні та усі присутні у цій залі. Сьогодні ми зібралися, щоб засвідчити свою повагу усім, хто носить військову форму і відзначити свято –День захисника України!

Винос прапора

На нашій зустрічі присутні…  Гостi...

Ведучий 1.

Ви, хто носить почесне звання захисника Вітчизни, уособлюєте усі етапи розвитку нашого славетного війська: ті, хто вів смертельний двобій із фашизмом, брав участь у так званих локальних воєнних конфліктах, миротворчій діяльності, несе сьогодні нелегку військову службу та вiдстоює територіальну цiліснiсть України. Щиро зичимо вам доброго здоров’я,  щастя, родинного затишку, миру, натхнення і високих звершень на благо розквіту Великої Української Держави!

Ведучий 2.

 Вітчизну зі святом вітаємо нині

І хочемо, щоб вона мужніла і цвіла,

Навіки слава, слава Україні,

Її народу слава і хвала!

Звучить Гімн України

Учитель - Слово надається  …….

Ведучий 1.День захисника́ України — свято, яке відзначається в Україні     14 жовтня у День Святої Покрови Пресвятої Богородиці водночас із Днем Українського козацтва. Із  2015 року указом Президента є державним святом. Сьогодні великої ваги ізбуває відродження українського козацтва, бо це і відродження України. Указом Президента України 14 жовтня оголошено Днем українського козацтва. Таким чином, Покрова святкується у нас не тільки як народне релігійне, а й національне свято.

Виступ Президента України

Ведучий 2.Ми пишаємося, що Україна ніколи не поневолювала інших народів, а вміло захищала себе від ворогів. Був час, коли всю нашу землю загарбали й поділили між собою сусідні держави. Нестерпно було жити українському народу у неволі.

Ведучий1. І почав він утікати в пониззя Дніпра, за пороги, де були дикі степи. Втікачі називали себе козаками, тобто вільними людьми.

Ведучий 2. На островах, що лежали посеред бистрої Дніпрової води, вони заснували Запорозьку Січ. 

 Ведучий 1.Запорізька Січ, Козацтво – легендарне минуле українського народу, його святиня. Синонім свободи, людської та національної гідності і талановитості.

Ведучий 2. Козацтво України вважало Пресвяту Богородицю своєю покровителькою і заступницею.

Ведучий 1. Покрова Пресвятої Богородиці була одним із найголовніших свят запорозьких козаків. Це свято було храмовим, адже у центрі козацької твердині завжди стояла Покровська церква.

Ведучий 2. Вона була священною для кожного січовика – від її порога вони вирушали на захист рідної землі і з подякою за порятунок поверталися до неї після походів.

Ведучий 1. Саме на свято Покрови козаки проводили свої ради, на яких вибирали нового гетьмана або кошового отамана. 

Демонстрація відеокліпу із к.ф. «Огнем і мечем»- "Запорозький марш"

 

 Ведучий 2.   Україна! Країна смутку і печалі, краси і радості; різних звичаїв і обрядів, гучної української пісні, швидкого танцю, чарівної природи, а головне – добрих, щирих, гостинних людей.         

Україно! Ти — моя молитва!

Ти моя розлука вікова.

Гримотить над світом люта битва

За твоє життя, твої права.

Україно! Ти для мене диво!

І нехай пливе за роком рік,

Буду, ненько, горда і вродлива,

З тебе дивуватися повік.

Ведучий 1.     Все частіше ми звертаємося до наших витоків: історії нашої країни, рідної мови, козацької вольниці. Звертаємося до минулого, щоб зрозуміти сучасне.

Корені нашої духовності у минулому, коли була ненька-мати – Запорозька славна Січ. Вона – праматір української державності і реальна військово-політична сила України, яка упродовж століть протидіяла спробам турецьких султанів, кримських ханів та польської шляхти поставити український народ на коліна. 

 Ведучий 2.       Запорізька Січ, Козацтво – легендарне минуле українського народу, його святиня. Синонім свободи, людської та національної гідності і талановитості. Козацтво України вважало Пресвяту Богородицю своєю покровителькою і заступницею.

Звучить козацька пісня

 

Ведучий 1Воїне, лицарю славний,
Ти зброю тримаєш в руках,
Щоб на нашу країну-державу
Злий не позарився враг.
Будь мужній і будь достойний
Ти слави своїх батьків,
Відважний вкраїнський воїне,
Нащадку славних козаків!

 Ведучий 2. Боротьба за незалежність України продовжується і зараз . На Донеччині  і Луганщині, на превеликий жаль, гинуть наші патріоти- добровольці  та воїни української армії. У цій страшній борні  наш народ і наша армія мужніє, вдосконалюється і перемагає.

Демонстрація відеокліпу «Все віддам за любу неньку нашу Україну»

Учитель- Учнi нашого закладу приготували воiнам, які боронять нашу Державу, поробки-обереги , малюнки, листи.  Ми сьогоднi віддаємо ці подарунки нашим волонтерам, якi передадуть їх на передову.

Ведучий 1. Схилімо голови низько перед пам’яттю і подвигом славних синів України, героїв небесної сотні і героїв АТО, і промовимо молитву за  душі загиблих.

Хвилина мовчання-   запис метроном 

Після цього

На фоні вiдеопісні «Мамо, не плач»

Ведучі говорять по одному рядку        

Пам’ятайте про тих, хто безвісті пропав,

Пам’ятайте про тих, хто  не встав, як впав.

Пам’ятайте про тих, хто згорів як зоря,-

Такі чисті і чесні, як повітря прозоре.

Пам’ятайте про тих, хто за правду повстав,

Пам’ятайте про тих, хто поліг на заставах.

Пам’ятайте про тих, хто потрапив під танки…

Є в місцях невідомих невідомі останки.

Є у лісах, є у горах і є під горою –

Менше у світі могил, ніж безсмертних героїв.

Пам’ятайте про них і у праці, і в пісні –

Хай відомими стануть всі герої безвісні.

Учитель: Україна для кожного із нас є  святою і рідною, тому її захист — це найперший обов’язок.. Вона полита потом і кров’ю сотень поколінь, їхніх працелюбних і героїчних предків

Улюблена Богом перлина

Для всіх українців одна —

Козацька моя Україна, Хлібів золотих сторона.

-Щиро й сердечно хочу привітати Вас із Днем захисника Вітчизни – святом, що увібрало у себе багаті і славні козацькі традиції, уособлює мужність і героїзм оборонців та визволителів рідної землі впродовж усієї багатовікової української історії.

 Бажаю Вам родинного щастя, сімейного затишку, козацького здоров’я, невичерпної енергії і миру!

ВИНОС ПРАПОРА

На цьому наш захід завершено. Дякую за увагу та іще раз вітаємо  усіх із Днем Захисника України!

Звучить пісня про Україну

docx
Пов’язані теми
Захист України, Сценарії
Додано
25 вересня 2019
Переглядів
3174
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку