Урок - гра "Кмітливі байкознавці"

Про матеріал
Пропонуй до вашої уваги урок з елементами гри. Хочу поділитись з такими видами роботи на уроці літератури: гра ".Далі....", вгадай байку за ілюстрацією та ін.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Кмітливі БайкознавціПідготувала вчитель української літератури. Фурман Інна Віталіївна

Номер слайду 2

Метазнати зміст байок « Щука», « Вовк і Кіт»; (теорію літератури)байка, алегорія, мораль тему та ідею байок Леоніда Глібова ;

Номер слайду 3

Вміти самостійно критично характеризувати байки ; працювати в колективі; уміти працювати з текстом твору, добирати факти; визначати художні деталі у творах; аналізувати вчинки героїв; виражати свою власну думку ; робити висновки.

Номер слайду 4

Цінуватикрасу і силу художнього слова найкращі людські цінності дотепний гумор.

Номер слайду 5

Епіграф . Здається, байка просто бреше , А справді ясну правду чеше. Нікого в світі не мине, Читайте , згадуйте мене.

Номер слайду 6

Девіз уроку. Не просто слухати, а чути. Не просто дивитись, а бачити. Не просто відповідати, а міркувати. Дружно й плідно працювати! Девіз уроку

Номер слайду 7

1. завдання “Юний ерудит”Хто ці люди ? Що вам відомо про цих осіб? Їх коротка біографія

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Леонід Глібов Леонід Іванович Глібов народився 4 березня (21 лютого) 1827 р. в с. Веселий Поділ на Полтавщині. Батько майбутнього письменника був управителем маєтків поміщиків Родзянків у с. Веселий Поділ, а згодом — ус. Горби. Там Глібов пізнавав красу народних звичаїв і пісень. Початкову освіту Глібов здобув дома, а пізніше, з 1840 р., вчився в Полтавській гімназії. Перша поезія « Сон » З його творчого доробку відомо 107 байок, понад 50 загадок, 14 акровіршів, ліричні поезії.

Номер слайду 10

Езоп. Видатний байкар, засновник жанру байки, він нібито був рабом із Фрігії (Мала Азія), невеликим на зріст, некрасивим та ще й горбатим. Зате боги щедро нагородили його даром слова, гострим розумом і мистецтвом створювати байки.(VI ст. до н. е.)

Номер слайду 11

Езоп “Лев и Лісник”

Номер слайду 12

“ Лев та Кінь”

Номер слайду 13

“Сонце і Вітер”

Номер слайду 14

“ Собака на сіні”

Номер слайду 15

“Вітер і Глечик”

Номер слайду 16

Народився в 1769 році в Москві в родині бідного армійського офіцера. Батько служив в драгунському полку, вислужившись з солдатів, був головою магістрату в Твері, помер в 1778, залишивши вдову з двома малолітніми дітьми. Дитячі роки Івана Крилова пройшли в Твері. Грамоті вивчився вдома, французькою мовою займався у сім'ї знайомих. У 1777 Крилов був записаний в цивільну службу підканцеляристом калязінського нижнього земського суду, потім тверського магістрату.

Номер слайду 17

Г. Сковорода. Народився 3 грудня 1722 року в селі Чорнухах на Полтавщині в сім’ї малоземельного козака. Батьки відзначалися побожністю, миролюбством, гостинністю, чесністю. Зростаючи у середовищі мудрої праведності, їхній син з ранніх літ відзначався схильністю до зосередженості на своєму внутрішньому світі, твердістю духу, великим бажанням до науки і знань.просвітитель-гуманіст, філософ, поет, перекладач

Номер слайду 18

2.завдання “Впізнай байку і назви автора”

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Назва? Автор? (1, 2, 3)

Номер слайду 22

Назвіть персонажі

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

3. Перевірка знань теорії літератури. Байка – це…

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Інтерактивна гра “ Далі. Далі. Далі.” 1. Алегорія – це2. До кого звернувся Вовк за допомогою у байці «Вовк і Кіт»3. Що попросив Вовк у Кота?4. Чому Вовк забіг у село?5. Звідки біг Вовк?6. Чому Лисиця допомагала у суді щуці?7. Назвіть судів у байці « Щука»8. У чому звинувачували у суді Щуку?9. Що за першим разом присудили Щуці суді?10. Як покарали Лисицю?11. Перший український байкар.12. Хто родоначальник байки?

Номер слайду 29

Гра “ Далі. Далі. Далі.” 1. Як називався перший твір . який написав Глібов?2. Глібов писав тільки байки?3. Які стосунки були у Лисиці і Щуки?4. Якими рисами наділена Лисиця?5. Чому Кіт не допоміг Вовкові?6. Назвіть імена людей кому Вовк завдав шкоди.7. Як розумієш прислів’я « А все таки катюзі, як кажуть буде по заслузі?8. Як ставиться Глібов до суддів у байці «Щука»9. Хто з байкарів мораль у байці називає « сила »10. Хто байки писав у прозі?11. Відомий російський Байкар?12. у якому столітті жив Езоп?

Номер слайду 30

Творче завдання в парах. Відредагуй байку “ Вовк і Кіт” , “ Щука” Гра “ Перекладачі ” ( спрощене завдання ) Гра “ Перекладачі ” ( спрощене завдання)

Номер слайду 31

Домашнє завдання групи “ Юний зоолог”

Номер слайду 32

Рефлексія- Найбільші труднощі я відчув …- Я зрозумів, що …- Я не вмів, а тепер умію …- Я не знав, а тепер знаю …- На наступних уроках мені хотілося б знову …

Номер слайду 33

Номер слайду 34

pptx
Додано
11 вересня 2022
Переглядів
287
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку