Урок - мандрівка для учнів 6 класу «Мій рідний край – Херсонщина»

Про матеріал

Урок - мандрівка для учнів 6 класу «Мій рідний край – Херсонщина». Містить презентацію. Матеріал про заснування міст Херсона ,Каховки, сіл Костогризове , Наталівки.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вчитель: Мойсейчук Наталія Вікторівна. Чарівний мій край, Херсонщина

Номер слайду 2

Таврійський степ

Номер слайду 3

Хвилі Чорного моря

Номер слайду 4

Північно – Кримський канал

Номер слайду 5

Дніпро - Славута

Номер слайду 6

Чайки над Арабатською косою

Номер слайду 7

Святовведенська церква у Бериславі

Номер слайду 8

Монастирська споруда(Червоний маяк)

Номер слайду 9

Олешківська січ

Перегляд файлу

 

Урок – мандрівка для учнів 6 класу

 

«Мій рідний край- Херсонщина»

 

 

 

Тема : «Мій рідний край – Херсонщина»

Мета: поглибити знання учнів про Херсонщину, сторінки історії та видатних людей краю, заповідні куточки нашої області. Розвивати мовлення учнів, творчу уяву, вміння працювати з історичними та географічними джерелами.

Сприяти формуванню історичної пам`яті, вихованню патріотизму, любові до рідного краю.

Обладнання : символи Херсонської області та Каховського району, карта області , виставка літератури «Минуле та сьогодення Херсонщини », портрети історичних діячів, відомих спортсменів ,електронна презентація «Чарівний мій краю, Херсонщина», відеофільм « До 70-річчя утворення Херсонської області», комп`ютер, ватмани, маркери.

Форма проведення: урок  - мандрівка

Попередня робота щодо проведення уроку: запрошення  відомого односельця , бібліотекаря  , батьків учнів. Учні готують коротенькі повідомлення про історичних діячів, спортсменів; матеріал про  заснування міст Херсона ,Каховки, сіл Костогризове , Наталівки. Разом з батьками готують  фотоматеріали та цікавинки про Херсонщину.

На дошці написано епіграф :

                                                                                   Південна краса України,

                                                                                    Смаглява моя сторона,

                                                                                    Земля, до якої ми линем

                                                                                     У цілому світі одна

                                                                                                  М.І Братан

 

Хід уроку

1.Організація класу

Діти, сьогодні ,у нас незвичайний урок. До нас завітали шановні гості : ( представлення гостей), і звичайно ваші найрідніші люди – батьки. Всі наші гості – це жителі чудового степового краю: Херсонщини. Тож привітайтеся з ними і подаруйте їм свою усмішку.

2.Мотивація

На дошці написано епіграф сьогоднішнього уроку, це слова нашого земляка , відомого поета – М.І. Братана.

 Вправа «Асоціативний ряд». Які асоціації, враження, спомини виникли  у вас після читання цих слів?

 Херсонщина… Безмежні  степи, спекотне сонце, лагідні морські хвилі, могутній Дніпро – Славута, заповідні куточки природи, щедрі врожаї, буремні історичні події і надзвичайно працьовиті люди. Це все наш рідний степовий край. Про нашу рідну Херсонську область ми з вами і поговоримо на сьогоднішньому уроці. Ми спробуємо  поглибити свої знання з історії Херсонщини, дізнатися про видатних людей Таврійського краю, заповідні куточки природи.

Наш урок ми проведемо у формі  цікавої подорожі.  Швидше беремо все необхідне: знання, вміння, навички, гарний настрій! Як усі відомі мандрівники все слухаємо, запам`ятовуємо, фотографуємо і отримуємо позитивні емоції.

3.Мандрівка по Херсонщині

Зупинка «Географічна»

Учні показують Херсонську область, Каховський район,   називають обласний  та районний центри.

 Херсонська область – наймолодша область південної України, утворена в 1944 році. На території області (площа 28,5 тис. км2, це 4,7% території країни) 18 районів, 259 сільських рад, 698 населених пунктів. Населення області становить 1078,2 тис. осіб (на 01.01.2013 р.).

Херсонщина – це єдина область України, що омивається трьома морями – Чорним, Азовським і рукотворним Каховським. В області 19 великих і малих річок, і найбільш розгалужена зрошувальна система в Європі площею понад 400 га. Херсонські землі складають половину зрошувальних земель держави.

Географічна шарада. Відомо , що на Херсонщині знаходиться найбільша напівпустеля Європи. Назвіть історичну назву міста, від якого походить ця географічна назва. Перша частина слова –клич  футбольних вболівальників

(Оле- оле-оле!!!),  друга -  це те, що залишиться від шашок, якщо від них забрати перший склад.( шки) . Відповідь – Олешки.

Зупинка « Історична»

Найбільш ранні сліди людини на території області належать  до 10-5 тис. до н.е. У 3—на поч. 2 тис. до н.е.. більшу частину степу займали скотарські племена. Згодом тут кочували племена кіммерійців та скіфів. Часи Київської Русі були представлені як кочовими племенами (печеніги, торки, половці) ,так і слов`янським населенням - у м.Олешшя. Починаючи з 15 ст. територія майбутньої Херсонщини перебувала під владою Кримського ханства та Османської імперії. Козаки заснували тут Кам`янську (с. Республіканець Бериславського району) та Олешківську(сучасний Олешківський район) січі.

Після російсько-турецьких воєн 18 ст. на звільнені землі почали переселятися селяни з Київської, Полтавської, Нижегородської та інших губерній. У 1796 році вся територія краю ввійшла до складу Новоросійської губернії. На початку 19 ст.  правобережну частину її включено до складу Миколаївської губернії, а лівобережну  - до Таврійської.

 У 1803 р. створено Херсонську губернію і повіт із центром у Херсоні. У 1919 р. Херсонську губернію розділили на Херсонську і Одеську, а у 1920 р. її перейменували на Миколаївську область.

30 березня 1944 року указ Президії Верховної Ради СРСР проголосив створення Херсонської області у складі УРСР.

(Перегляд уривків відеофільму « До 70-річчя утворення Херсонської області»).

Історія Херсонщини включає в себе також історію нашої славної Каховщини.

Наш район було засновано у 1923 році. Коли і як було засновано Херсон, Каховку , Костогризове, Наталівку розкажуть учні, які приготували коротенькі історичні довідки про ці події.

Виступи учнів.

1-й учень. Херсон було засновано  у 1778 році з метою зміцнення південних рубежів Російської імперії за наказом імператриці Катерини II.  Місто названо на честь  давнього Херсонеса Таврійського. Керував будівництвом міста Іван Абрамович Ганнібал. Херсон став центром суднобудування.

2- й учень. Каховка виникла у 1791 році на місці  турецько - татарської фортеці Іслам- Кермен. Названа на честь генерала Каховського, який отримав тут землі. Але фактичним засновником Каховки вважається Дмитро Матвійович Куликовський, який зберіг у назві ім` я першого власника. Каховка славилася своїми багатотисячними ярмарками.

3- й учень. Історія села Наталівка бере початок  у  1838 році, як маєток графа Строганова. Він купив тут землі і перевіз сюди селян із Гадяцького повіту Полтавської губернії. Село назвали на честь дружини графа Наталії. У 1894 році у Наталівці була відкрита земська школа.

4- й учень. У 1870 році група селян з села Костогризівки Олешківської волості (нині Олешківського району) вирушила на пошуки кращого життя. Це краще життя селяни вирішили знайти в степах Таврії. Через добу подорожі вони зупинились на південних кордонах володінь графа Мордвинова, недалеко від його економії. Тут і облаштувалися. Але через деякий час були вигнані з насидженої землі. Незабаром селяни почули, що по сусідству поміщик Строганов продає землю, склалися і купили ділянку землі, де й знаходиться зараз с.Костогризове. Спочатку село називалось Строганівка. У 1911 році перші переселенці перейменували назву села в Костогризове.

Херсонщина та Каховщина мають свою символіку, яка поєднує минуле і сьогодення, традиції та досягнення області.

Вчитель знайомить учнів із символікою краю.

Зупинка «Видатні постаті на карті Херсонщини»

Учні розповідають про відомих людей  життя яких пов`язані з Херсонщиною. При цьому показують на карті області місця, які  пов`язані з ушануванням їхньої пам`яті.( Г. Потьомкін, Д. Овсянико – Куликовський, Ф. Фальц- Фейн,

П.Покришев, М. Жук , О. Шовкуненко).

Зупинка « Спортивна слава Херсонщини»

Херсонщина дала світові відомих спортсменів, які примножили її славу та стали її гордістю.

Учні вдома приготували коротенькі повідомлення та фото спортсменів . На уроці по ходу розповіді оформлюють колаж. ( Л. Латиніна, В. Борзов, С. Пострехін, Т.Лисенко, Н. Жукова, В.Вірчис).

Створення колажу.

Перегляд фрагментів відеофільму  « До 70-річчя утворення Херсонської області».

Зупинка  «Літературна»

Наш край оспіваний у творчості відомих земляків, які прославилися на ниві літератури.

Сільський бібліотекар  розповідає про літературну діяльність наших земляків.

Вчитель звертає увагу учнів на виставку літератури « Минуле та сьогодення Херсонщини ».

Зупинка «Херсонщину люди прикрашають»

На Херсонщині , у всі часи її існування  , жили робітники , службовці та  звичайні сільські трударі , які просто щоденно виконували свою роботу . Вони сіяли хліб, орали поле , доїли корів , доглядали худобу , вирощували овочі , навчали та виховували дітей. Один із них завітав сьогодні до нас.

Слово надається гостеві.

«Хвилинка запитань» . Учні задають запитання гостю.

Зупинка «Чарівний мій край, Херсонщина»

Піщані морські пляжі, мальовничі плавні, цілюща суміш південного сонця та степового повітря сприяють розвитку рекреаційно – туристичного комплексу нашої області. У рейтингу десяти регіонів внутрішнього туризму  в Україні Херсонська область посідає четверте місце.

 Особлива наша гордість – біосферні заповідники  Асканія – Нова та Чорноморський, три національні парки – Азово – Сиваський, Олешківські піски , Джарилгач.

Перегляд електронної презентації « Чарівний край, Херсонщина».

Виступи учнів і батьків про їхні подорожі Херсонщиною( супроводжується показом фотографій із сімейних альбомів).

4.Закріплення матеріалу

Учні та гості об`єднуються в групи.

 Робота в групах.  Шестикласники та гості складають сенкан  до слова 

«Херсонщина».

Гра « Аукціон». Хто більше назве імен, географічних назв , історичних фактів з історії та сьогодення Херсонщини.

5. Підсумок уроку

Сьогодні ми здійснили мандрівку по нашій славній Херсонщині, згадали відомі імена, зазирнули у чарівні куточки природи. Побажаємо нашій області достатку і процвітання.

Самі ж , як справжні мандрівники поділимося враженнями від уроку- мандрівки.

Обмін враженнями.

 

 

 

 

 

 

CИМВОЛІКА ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

 Герб та прапор Херсонської області затверджені рішенням ХХ сесії депутатів ХХІІІ скликання обласної ради від 25 жовтня 2001 року № 440. Автори прапора та герба: С.Г. Сазонов, Ю.П.Щепелев.             

Герб Херсонської області являє собою картуш у формі барочного щита із заокругленими нижніми кутами.

 На синьому фоні у вигляді символів жовтого кольору розташовані: якір, хлібне колосся, циркуль, нагорі – Очаківські ворота Херсонської фортеці. Над щитом міститься корона. По внутрішній стороні щита проходить контурна лінія жовтого кольору. Щит обрамлений золотим дубовим вінцем з назвою області на жовто-синій стрічці.

 Якір – символ надії. До того ж він означає, що Таврійський край є водними воротами України (Азовське та Чорне море, річка Дніпро).

 Хлібне колосся – основа заможності.

Циркуль – це чіткість побудови, вірність обраному шляху, економічне відродження.

Очаківські ворота Херсонської фортеці – точка відліку літопису краю.

Золотий дубовий вінець – символ вічності та могутності.

Зображення корони – данина історичній спадщині – гербові Херсонської губернії.                 

Прапор Херсонської області – прямокутне полотнище із співвідношенням сторін 1:1,5, закріплене з одного боку на древку або шнурі.Полотнище прапора розділено на три смуги: у середині біла, на якій у лівому куті відображено малий герб області, нагорі та внизу – смуги синього кольору.

Білий колір означає чистоту та щирість, синій – велич водних просторів.

  CИМВОЛІКА КАХОВСЬКОГО РАЙОНУ

 Герб Каховського району затверджений рішенням районної ради від 21.03.2003 року. Автор герба -  Федченко Світлана Віталіївна, вихователька дитячого садку Каховського заводу електрозварювального устаткування.

 Прапор Каховського району затверджений рішенням районної ради від 23.07.2008 року. Автор проекту -  Денисюк Тетяна Олександрівна, методист районного будинку культури імені Фрунзе.             

Опис герба: Герб Каховського району являє собою щит із закругленими нижніми кутами.

 На синьому фоні три золоті зірки, що є «Чумацький шлях», велич всесвіту, жива пам’ять поколінь, мир, зв’язок з символікою центра району міста Каховка.

 У центрі герба сходить золоте сонце над каналом білого кольору.

 Меліоративна споруда – канал умовно поділяє щит герба на дві нерівні частини: верхня – це небо, чистота, простір, нижня – це води Дніпра, джерело заможного життя.

 Щит герба подається у картуші жовтого кольору, на якому синіми літерами напис: «Каховський район». В оздобленні картуша хлібні колосся – достаток, хліб, щирість, основа заможності.

Опис символіки: Сонце – символізує тепло, світло, радість та олійну культуру – соняшник, що має розповсюдження в районі.

 Канал – це головний Каховський магістральний канал, завдяки якому зрошуються водою Дніпра землі Півдня України.

    Опис прапора:  Прапор Каховського району: - прямокутне полотнище із співвідношенням сторін 1:1.5, закріплене з одного боку на древку або шнурі.

 Полотнище прапора горизонтально поділено на три смуги: блакитну, жовту, червону.

 У лівій стороні на жовтій смузі розміщений герб району.

Опис символіки: Блакитний колір – символ безхмарного неба, води, життя, чистоти та щирості.

 Жовтий колір – щедрість ланів (символ багатства, справедливості), символізує навколишні поля золотистої пшениці.

 Червоний – це зв’язок поколінь, зв’язок з історією нашого краю в часи козаччини, громадянської та Великої Вітчизняної війни.

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Потьомкін Григорій Олександрович

[1739-1791]

 державний і військовий діяч,  генерал-фельдмаршал

Фрідріх Едуардович Фальц- Фейн

[1863-1920]

 засновник заповідника "Асканія-Нова"

 

Жук Михайло Іванович

[1883-1964]

Художник, поет

 

Покришев Петро Опанасович

 [1914-1967]

 Військовий льотчик,

 двічі Герой Радянського Союзу

 

 

 Шовкуненко Олексій Олексійович

[1884-1974]

 художник

 

zip
Додано
17 квітня 2018
Переглядів
1430
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку