Урок - подорож до Асканії - Нова з теми: " Розв`язування задач на всі дії з дробами".

Про матеріал
Матеріал містить завдання для проведення уроку - подорожі до Асконії - Нова. Сприяє вихованню патріотичних почуттів учнів.
Перегляд файлу

Тема: Розв`язування задач на всі дії з дробами (6 клас).

Мета: Систематизувати знання, набуті в ході вивчення теми «Дії зі звичайними дробами», відпрацьовувати навички використання цих знань для розв`язку вправ, рівнянь, задач.

Розвивати прийоми розумової діяльності, логічне мислення, культуру математичного мовлення, виховувати почуття патріотизму, любові до рідного краю.

Обладнання: Картки-завдання, таблиці «Алгебра в таблицях» Є. П. Нелін, Харків «Світ дитинства» 2006, ілюстрації заповідника Асканія-Нова. Презентація « Асканія - Нова».

Хід уроку.

  1. Організаційний момент.

    Урок допомагали готувати учні 10 кл. Вони підготували історичний матеріал, доповідь про заповідник Асканія-Нова.

     Клас поділяється на три команди. Команда обирає собі капітана. Гра-подорож відбувається за певним маршрутом, зупинки якого розташовані на дошці.

 

1 зупинка:  Історична

2 зупинка:  Зоологічний парк

3 зупинка: Ботанічний парк

 

  1. Актуалізація опорних знань.

Учитель: У нас сьогодні не звичайний урок математики, а урок-подорож. Маючи певні знання набуті в ході вивчення теми «Дії зі звичайними дробами» ми опинимось у степу Таврії. Навколо лише трави, трави, трави, безкрайні простори. Але ось вдалі відніється темна полоса ліса, якісь побудови, пруди, дубрави. Що це за оазіс, за маленький рай серед степу? Птахи, звіри і рослини живуть тут у великій дружбі з людиною, яка їх береже і охороняє.

Щоб відповісти на це запитання треба розшифрувати назву цього парку виконавши усно завдання.

Участь приймають всі три команди. Та з них яка швидше розшифрує завдання отримує 10 балів. Назва цього міста містить два слова.

 

  1. Дано дріб ; Доповніть її до 1.  Відповідь: 

 

  1. Дано дріб . Обернена дорівнює

 

  1. 1 + х = + .  Відповідь:  х = 0

 

  1. ÷ х =   Відповідь:  х =

 

  1. Яку частину метра складає 40 см.  Відповідь:  =

 

  1. Яку частину прямого кута складає кут .   Відповідь:  =

 

  1. х = 3     Відповідь: х = 15

 

  1. В саду серед усіх дерев 35 вишень, що складає усіх дерев. Скільки дерев росло в саду?  Відповідь: 56

 

  1. Михайлик прочитав книги, в якій 300 сторінок. Скільки сторінок прочитав Михайлик? Відповідь: 140

 

  1. Подайте частку 7 : 20 у вигляді дробу.   Відповідь:  

 

  1. Оберніть дріб на десятковий.   Відповідь:  0,35

 

І

0

Я

   А

М

С

К

15

А

Н

Р

 

56

140

0,35

Н

М

О

К

В

А

 

Відповідь: Асканія-Нова

 

Учитель: Сьогодні ми не тільки будемо розв`язувати задачі на всі дії з дробами, а й побуваємо у красивому заповіднику ношої Батьківщини Асканії-Нова. Але перш за все попрацюємо над повторенням теоретичного матеріалу за допомогою таблиць Е. П. Неліна (ст.16, табл.11).

 

  1. Удосконалення знань і вмінь.

  1 зупинка: Історична. Щоб потрапити на цю зупинку і почути дивну історію виникнення заповідника треба розв`язати рівняння: 

    Учні класу розв`язують самостійно.

    Біля дошки працює капітан першої команди (інші члени команди йому допомагають).

Учитель: Діти, ви правильно розв`язали рівняння і тепери маєте змогу потрапити до Асканії-Нова. Учні 10 кл. познайомлять вас з історією цього міста.

 

Історія Асканія-Нова (Презентація)

На початку XIXстоліття, після об`єднання з Росією Криму та Таврії почалось освоєння степу. Царський уряд надав Указ про колонізацію Таврії. Німецький герцог Фердинадд Ангальт-Кетенський став володарем 48 тис. десятин цілинного тавриського степу. У 1832 році він будує оселю, яку називає Асканія-Нова. Далі ця земля була продана німецькому купцю Фридриху Фейну. У цій родині у 1863 році народився хлопчик Фридрих Фальц-Фейн. Це була дуже жива та цікава дитина. Він дуже любив природу, захоплювався нею та вивчав її, охоче спілкувався з сільскими хлопцями, а коли виріс в степу зробив цей надзвичайний заповідник. У лютому 1921 р. Совнарком України Асканія-Нова була оголошена Першим Державним степним заповідником і передана Наркомзему республіки. Лише у 1984 році «Асканія-Нова» офіційно стала біосферним заповідником, а далі отримала ім`я свого засновника Фридриха Фальц-Фейна! Ось так дитяче захоплення змогло зробити такий дивний рай серед степу.

Асканія-Нова (заповідник)

Біосферний заповідник "Асканія-Нова" ім. Ф. Е. Фальц-Фейна

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3b/Askania-Nowa-Ukraine-Map.png/290px-Askania-Nowa-Ukraine-Map.png

Розташування:

Херсонська область, Україна

Найближче місто:

смт. Асканія-Нова

Координати:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9a/Erioll_world.svg/18px-Erioll_world.svg.png46°27′07″ пн. ш. 33°52′51″ сх. д.

Площа:

33307,6 га

Заснований:

1898 року

Керуюча організація:

Українська академія аграрних наук

 

2 зупинка: Зоологічний парк.

Як тільки ви потрапите у зоологічний парк вас зустрічатимуть надзвичайно красиві птахи, які просто гуляють алеями зоопарку. Це фазани.

Фазан

 

 

 

 

 

 

 

 У зоологічний парк нас поведуть члени другої команди. Вони приготували вам різні задачі, розв`язавши які ви потрапите до мешканців зоопарку.

  1. Гуски можуть літати на висоті 800 м., що складає  висоти польоту лелеки, висоти польоту ластівки та висоти польоту орла. Знайдіть висоти польоту лелеки, ластівки та орла.
  2. Граничний вік солов’я складає віка зозулі, віка лебідя та віка ворони. Знайдіть скільки можуть жити зозулі, ворона та лебідь, якщо соловей живе 18 років.
  3. Краса та гордість парку Асканія-Нова антилопа канна. Тут її приручили та навчились доїти. Її молоко можна зберігати декілька місяців без кіп`ячіння. Його використовують для лікування язви шлунку та гастриту. Жиру ньому 11%, білка 9%, третина з яких – імунні глобуліни. Знайдіть: скільки жира, біряку та імунних глобулінів у 2 л. молока антилопи канна?
  4. Туристи вирішили помандрувати до заповідника Асканія-Нова. Допоможіть туристам, розв`яжіть задачу № 391( підручик Математика, 6 клас Н. А. Тарасенкова, І. М. Богатирьова, О. М. Коломоєць, З. О. Сердюк Київ, « Освіта», 2014)

     Після того, як клас розв’язав задачі учні 10 кл. розповідають про зоологічний парк Асканії-Нова.

     Тваринний світ заповідного степу, в основному, зберіг свою аборигенну фауну, за винятком крупних видів ссавців та птахів. Тут зустрічаються типові мешканці степового ландшафту: малий ховрашок, степовий байбак, тушканчик великий, заєць-русак, мишовидні гризуни, а також середні та дрібні хижаки: звичайна лисиця, степовий тхір, ласка.

http://7chudes.in.ua/userfiles/херсон-асканія4.jpg

     У густому травостої мешкають не менше 1155 видів членистоногих, 7 видів земноводних і плазунів, 18 видів ссавців, в різні пори року зустрічається більше 270 видів птахів, з яких 107 видів залишаються на гніздування.

    На території Великого Чапельського поду в умовах, наближених до природних, утримуються табуни диких копитних з різних континентів. Тут протягом усього року напіввільно мешкають бізони, сайгаки, лань європейська, коні Пржевальського, туркменські кулани, благородні олені, кафрські буйволи. Влітку сюди випускають худобу ватусі, стадо антилоп канна, гну та нільгау, зебр та вихідців з далекої Індії – гаялів. Ближче до осені в центрі поду збирається велика кількість перелітних птахів: різні види качок, багатотисячні зграї журавлів, сірих гусей, куликів.

  1. Підведення підсумків уроку.

Асканія-Нова вийшла у півфінал всесвітнього конкурсу «Сім нових чудес природи».

Що нового узнали ви сьогодні на уроці? Що ви ще знаєте про цей заповідник?

 

http://7chudes.in.ua/userfiles/херсон-асканія6.jpg

 

 

 

 

docx
Додано
5 січня 2021
Переглядів
344
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку