Урок - подорож у 7 класі "Мандрівка у пошуку знань"

Про матеріал
Урок – подорож у 7 класі «Мандрівка у пошуку знань» проводиться у формі гри. Мета уроку - узагальнити та систематизувати знання з тем «Механічний рух», «Взаємодія тіл», втілити у навчальний процес наскрізні змістові лінії: «Громадянська відповідальність» - вміння працювати в команді, приймати виважені рішення; «Здоров`я і безпека» - вміння застосовувати набуті знання та навички для збереження власного здоров`я та здоров`я інших, «Підприємливість та фінансова грамотність» - забезпечення кращого розуміння практичних фінансових питань, сприяння розвиткові лідерських ініціатив, здатності успішно діяти в технологічному середовищі; «Екологічна безпека та сталий розвиток» - формування соціальної активності, відповідальності та екологічної свідомості, готовності брати участь у збереженні довкілля і розвитку суспільства; розвивати пізнавальну самостійність і дослідницьку діяльність, критичне і творче мислення, вміння аналізувати інформацію, застосовувати набуті знання при розв`язуванні якісних та кількісних задач; виховувати комунікативні якості, працьовитість, бажання подальшого вивчення природничих дисциплін.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок - подорож «Вітражі. Фантазія зі скла та світла»

Номер слайду 2

Утворення робочих груп: Шляхом жеребкування, вибору учнями одного з чотирьох кольорів, здійснюється поділ на 4 групи

Номер слайду 3

Номер слайду 4

1. Перші згадки про вітраж сягають сивої давнини. Якщо вважати, що перші вироби з плавленого скла були початком вітражної майстерності, то вік вітражів: А) 1.5 тис років; Б) 3 тис. років; В) 5 тис. років; Г) 650 років

Номер слайду 5

2. До якого виду мистецтва належить вітраж? А) Декоративно – прикладного; Б) Монументального; В)Живопис; Г) Графіка.

Номер слайду 6

3. В Україні перші згадки про вітражі датуються часами: А) Володимира Великого; Б) Короля Данила Галицького; В) Гетьмана Богдана Хмельницького; Г) Михайла Грушевського

Номер слайду 7

4. Для виготовлення вітражів використовують скло. Щоб його виготовити плавлять суміш кварцового піску із різними домішками. Температура плавлення кварцового скла 1300 ͦС. Обчисліть кількість теплоти, яка необхідна для нагрівання 1 т скла від 0 до температури плавлення, якщо питома теплоємність скла с=840 Дж/кг ͦС.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Результат округліть до десятих

Номер слайду 10

6. Який тиск створює цей вітраж товщиною 30 мм нижньою гранню завдовжки 235 см на підвіконник?

Номер слайду 11

Р=F/S=mg/ab=479602.8 Па=0,5МПа

Номер слайду 12

7. У вітражах Петра Холодного переважає блакитний колір, довжина якого 480 нм, знайдіть частоту його випромінювання.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

8. У якому з Храмів Львова знаходиться єдиний вітражний іконостас? А) Церква Ольги та Єлизавети Б) Латинський кафедральний собор В) Храм Святого Івана Золотоустого Г) Церква Успіння Пресвятої Богородиці

Номер слайду 15

9. Показник заломлення скла 1,5. Знайдіть швидкість поширення світла у ньому.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

10. Для якого з перелічених кольорів світла скло має найбільший абсолютний показник заломлення? А) Зелений; Б) Червоний; В) Блакитний; Г) Для всіх.

Номер слайду 18

11. Який шлях пройде монохроматичне світло у вакуумі за той самий час, за який воно проходить у склі довжиною 3 м?

Номер слайду 19

Номер слайду 20

12. Промінь світла падає з повітря на поверхню скла. Кут падіння променя 45, показник заломлення скла 1,6. правильні твердження: А) кут заломлення променя у склі більший за 35; Б) усе світло, що падає, проходить у скло; В) кут заломлення променя у склі більший за кут падіння; Г) кут заломлення променя у склі менший за 30.

Номер слайду 21

Закон заломлення: sinα/sinβ=n₂/n₁ Відношення синуса кута падіння до синуса кута заломлення рівне відношенню показника заломлення другого середовища до першого, так як промінь світла падав під кутом 45⁰ з поверхні (n₁=1) то: sinβ=sinα/n₂≈0.44, β≈26° (відповідь Г)

Номер слайду 22

13. В якому середовищі світло поширюється з найбільшою в природі швидкістю?

Номер слайду 23

14. Яка швидкість світла?

Номер слайду 24

15

Номер слайду 25

16. Яке явище на малюнках є дисперсією? А) Б) В) Г)

Номер слайду 26

Ескізи вітражів «Пори року»

ppt
Пов’язані теми
Фізика, 7 клас, Розробки уроків
Додано
11 грудня 2021
Переглядів
363
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку