Урок - практикум. Ознайомлення з будовою лупи та мікроскопа. Правила роботи з ними

Про матеріал

ознайомитися з будовою збільшувальних приладів, засвоїти основні правила роботи з ними ; розвивати практичні вміння працювати з збільшувальними приладами , готувати їх до роботи та правильно за ними доглядати ; виховувати охайність , акуратність .

Перегляд файлу

Тема Практична робота. Ознайомлення з будовою лупи та мікроскопа. Правила роботи з ними
Мета: ознайомитися з будовою збільшувальних приладів, засвоїти основні правила роботи з ними ; розвивати практичні вміння працювати з збільшувальними приладами , готувати їх до роботи та правильно за ними доглядати ; виховувати охайність , акуратність .
Обладнання: ручна та штативна лупи, світловий мікроскоп, постійні мікропрепарати клітин водоростей.

 

Хід заняття

 

І. Організаційний момент .

Психологічний тренінг

Вправа « Підніми настрій за одну хвилину»

– Діти , заплющіть очі і пригадайте найприємнішу подію останнього тижня . Відчуйте ті почуття , які були в той час . А тепер спробуйте перенести їх в сьогоднішній день . Розплющіть очі і нехай ті усмішки , які з»явились у вас на обличчі будуть звами впродовж усього нашого уроку.

ІІ. Виконання практичної роботи : Хід роботи:
1. Роздивіться ручну та штативну лупи. Ознайомтесь із правилами користування ними.
2. За допомогою луп розгляньте жилкування листків.
3. Ознайомтесь із правилами користування мікроскопом.
4. Роздивіться окремі деталі будови світлового мікроскопа: тубус, окуляр, об’єктив, штатив з предметним столиком та дзеркалом, макро-та мікрогвинти, діафрагму.
5. Підготуйте мікроскоп до роботи та визначте кратність збільшення об’єкта дослідження.
6. Розгляньте під мікроскопом постійні мікропрепарати

7. У зошиті замалюйте та позначте основні частини лупи та мікроскопа .
8. Запишіть у зошит висновки, зроблені на підставі виконаних досліджень.

Правила роботи з мікроскопом.

1. Мікроскоп зберігають захищеним від вологи, пилу та світла. При перенесенні мікроскоп беруть правою рукою за колонку штатива, а лівою підтримують знизу.

2. Окуляр, об’єктив, дзеркало протріть серветкою. Поставте мікроскоп перед собою ближче до лівого плеча. Праворуч від мікроскопа покладіть альбом.

3. Вивчення будь-якого об’єкта починають з малого збільшення. Поставте в робоче положення об’єктив малого збільшення (х8). Для цього повертайте револьвер, поки потрібний об’єктив не займе центроване положення (над отвором предметного столика), про що буде свідчити легке клацання спеціального пристрою револьвера.

4. Підніміть за допомогою макрогвинта об’єктив над предметним столиком на висоту 0,5 см. Відкрийте діафрагму і підніміть конденсор.

5. Дивлячись в окуляр (лівим оком), поверніть дзеркало в напрямку до джерела світла, поки поле зору не буде освітлено яскраво і рівномірно.

6. Покладіть на предметний столик препарат з перехрещених волосин накривним скельцем догори, щоб об’єкт знаходився в центрі отвору предметного столика.

7. Потім під контролем зору повільно опустіть тубус за допомогою макрометричного гвинта, щоб об’єктив знаходився на відстані біля 2 мм від препарату.

8. Дивіться в окуляр і одночасно повільно піднімайте тубус за допомогою макрогвинта, поки в полі зору не з’явиться зображення об’єкта. Запам’ятайте, що фокусна відстань для об’єктива малого збільшення дорівнює приблизно 0,5 см.

9. Щоб перейти до розглядання об’єкта при великому збільшенні мікроскопа, необхідно відцентрувати препарат, тобто помістити точку перехрещення волосин точно в центр поля зору. Для цього, дивлячись в окуляр, пересувайте препарат руками, поки він не займе необхідне положення. Якщо об’єкт не буде відцентрований, то при великому збільшенні точка перехрещення волосин залишиться поза полем зору.

10. Поворотом револьвера за годинниковою стрілкою переведіть в робоче положення об’єктив великого збільшення (х40). Опустіть тубус під контролем ока (дивіться, як опускається тубус, не в окуляр, а збоку) майже до препарату. Запам’ятайте, що фокусна відстань для об’єктива великого збільшення дорівнює приблизно 1 мм!

11. Дивлячись в окуляр, повільно (!) піднімайте тубус, поки в полі зору не з’явиться зображення. Застосовуючи мікрометричний гвинт, потрібно одержати контрастне зображення волосин. Мікрометричний гвинт можна повертати не більше, як на півоберта. Якщо не видно зображення волосин під великим збільшенням, це означає, що препарат був не відцентрований або пропущена фокусна відстань. У цьому випадку перейдіть знову до малого збільшення і виконайте пункти 9-11.

12. При малюванні препарата дивіться в окуляр лівим оком, а в альбом – правим. 2.Пряме та обернене зображення літери 2.1. Розглянути несиметричну друковану літеру газетного шрифту спочатку під лупою, а потім ту ж літеру – під мікроскопом (7×8). 2.2. Замалювати цю літеру і вказати, що лупа дає пряме, а мікроскоп – обернене зображення.

ІІІ. Підсумок заняття . Домашнє завдання .

1.Вправа « Незакінчене речення»

– Практичні навички із сьогоднішнього заняття для мене (не)будуть корисними , тому що …

2. Ознайомитися з відповідним параграфом з міні-посібника .

Підготувати кросфорд з ключовим словом «мікроскоп»

 

docx
Додано
11 квітня 2018
Переглядів
1947
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку