Урок - презентація . "Рей Дуглас Бредбері. "451 градус за Фаренгейтом" - роман-антиутопія"

Про матеріал
Презентаційний матеріал для вивчення роману - антиутопії "451 градус за Фаренгейтом" та творчості Рея Бредбері. Матеріали містять аудіокнигу, енкранізацію твору та практичні завдання до уроку.
Перегляд файлу

image

Тема  та мета уроку

Рей Дуглас Бредбері. “451 градус за Фаренгейтом” – роман- антиутопія. Тема знецінення культури

-     imageОзнайомитись з відомостями про життя і творчість відомої постаті зарубіжної літератури Рея Дугласа Бредбері та його твором "451º за Фаренгейтом";

-     розглянути провідні мотивах твору;

-     розвивати навички критичного мислення;

-     Формувати навички роботи з фантастичним твором та

розвивати активне мовлення;

-     формувати повагу до культурних та духовних надбань людства, відповідальне ставлення до майбутнього.

Відгуки читачів

Пожежники-палії 100%

imageЄ книги, які поза часом. Такою залишаєтьсяпо цейчас 451 градус за Фаренгейтом, хочайнаписана вона вжев далекому минулому1953  р оці. З автором я вжепознайомивсячерез Марсіанські хроніки, які         з асіялив мені зерно. І зерно проросло на повнузавдякиційкнизі. Книга п росто чудова! Я не втомлююсьзахоплюватисьпророцтвуРея Бредбері. Ф еноменальна людина. Не даремновінотримавПулітцера!

Детальніше: https://www.yakaboo.ua/ua/fahrenheit-451-938339.html#tab-reviews

Бачити більше 100%

Людина без відкритої свідомості, без спраги до пізнання, вона    лише пасажир в своєму житті. Рей Бредбері думаю хотів показати цінність знань. А що як не книги на протязі всіх часів людства, є цим символом.   Але в нього вийшло зобразити і донести більше.

Детальніше: https://www.yakaboo.ua/ua/fahrenheit-451-938339.html#tab-reviews

451 градус за Фаренгейтом – температура, при якій займається та горить бумага…

Про суспільний настрій сердець…

Повний контроль суспільства урядом…  

Читання книг – кримінальний злочин, який безпощадно карається державою…

imageПожежники, покликані розпалювати вогонь 451 за Фаренгейтом – температура, за якої горить папір – температура суспільного наст рою та сердець мешканців антиінтелектуаль ного світу. Саме таким постає життя людей майбутнього на сторінках роману Рея Бред бері. Думати, до речі, заборонено також…    І, схоже, уряд країни досяг би своєї мети,    змусивши націю відмовитися від усіх знань і почуттів, якби не пожежник, внутрішня сво бода якого сягнула вище термометра за Фа ренгейтом…

image


image


image

imagé

Паспорт твору

За матеріалами https://dovidka.biz.ua/451-za-farengeytom-analiz/

Автор Рей Бредбері

Рік написання – 1953

Жанр – роман антиутопія

Тема – побудова суспільства в майбутньому. Тяжке прозріння людини в тоталітарному суспільстві.

Ідея - Читання книг, освіта врятує світ від загибелі

imageПровідні мотиви твору “451 градус за фаренгейтом”: книги та читання, пожежі, тоталітарний контроль,    інакомислення.

Проблематика – знецінення культури, тотального    контролю, інакомислення, натовп і влада.

image

Всіх героїв роману можна розділити на дві групи: тих, які читають книжку і тих, які не читають.

Читають

Не читають

Фабер читає, “мені аж болить від того, що відбувається”, допомагає Гаєві Монт егу врятуватися «радіопередавач, читає Біблію»

Мілдред постійно дивиться телевізор,  забул а навіть, де і коли вперше зустрі лася зі свої м чоловіком, не має про що з ним говорити

, не хоче мати дітей, вимагає грошей

Кларіс Маклелен , як і вся її сім’я. з не ю цікаво поговорити      навіть про най менші дрібниці “як вам  не соромно, ви

ні в кого не закохані”  (про кульбабу, пр

о дощ), вміє              дружити

image

брандмейстер Бітті , вважає себе  неви нним, бо люди самі перестали читати, п родовжує цитату про Рідлі (“з божою по міччю, Рідлі, ми сьогодні запалимо таку свічку, якої їм не загасити довіку”, “світ с покійно обходиться без книг”, цинізм пе реходить у відчай, прагне смерті)

Місіс Бауеллс , “це не так страшно: дев’ять днів з десяти діти в школі, а коли вони прих одять додому, я заганяю їх в вітальню і вмик аю телевізор, це як закинути брудний одяг у пральну машину.

Гай Монтег спочатку з одними, потім з іншими “я не хочу робити тільки те, що мені скажуть, я не хочу переходити на чиїсь

image

Композиція роману

В основі його композиційної структури лежить принцип антитези. Вся книга буквально прони зана протипоставленими світла і темряви, суєти і спокою, шуму і тиші.

Експозиція – знайомство читача з версією сучасного світу, в якому немає місця книгам. Будь-які друковані видання знаходяться під забороною і підлягають спалення. Цим займаються спеціаль но навчені люди – пожежники, до яких належить головний герой роману Гай Монтег.

Зав’язка – сигнал пожежної тривоги закликає пожежників якомога швидше висуватися до місця виявлення забороненої літератури.

Розвиток подій – знайомство Монтега з Кларисою, яка відкриває йому очі на справжній стан   речей. Поступове переосмислення головним героєм світу, в якому він звик жити, ні про що не  замислюючись і ні в що не вникаючи.

imageКульмінація – добровільне самоспалення жінки, яка не бажала розлучатися зі своїми улюблени ми книгами, які служили їй джерелом справжньої радості, приємних переживань, безцінних спо гадів.

Розв’язка – переживши зраду дружини, зацикленої на перегляді телепередач, Монтег примикає до опозиції – людям, які вирішили будь-що-будь зберегти нащадкам багату літературну спадщи ну.

Джерело: https://moyaosvita.com.ua/literatura/analiz-451-gradus-za-farengejtom-bredberi/

image


 


image

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Гончарова Ніна Іванівна
    Дякую! Якісна робота!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pdf
Додано
26 квітня 2021
Переглядів
7875
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку