Урок - тренінг "Фізична активність і харчування".

Про матеріал
Познайомити учнів із складовими їжі та їх значенням для організму дитини; розвивати вміння та навички складати раціон харчування; виховувати бажання рости здоровими.
Перегляд файлу

Інтерактивний урок фізичної культури

4  клас

Урок - тренінг

Тема: Фізична активність та харчування.

Мета: познайомити учнів із складовими їжі та їх  значенням для організму дитини; розвивати вміння та навички складати раціон харчування; виховувати  бажання рости здоровими.

Мета уроку: учні повинні:

  • відрізняти корисну їжу від шкідливої;
  • самостійно складати свій раціон харчування(меню на тиждень).

Обладнання і матеріали:  правила роботи на уроці (смайлики), м’яч, маркери, картки з продуктами , які містять вітаміни, плакат «Меню на тиждень», картки для об’єднання.

 

Хід уроку

 

І. Вступна частина.

Ось дзвінок нам дав сигнал –

Працювати час настав.

Тож і ми часу не гаймо,

Урок здоров’я починаймо.

 

  1. Знайомство.

Учні по черзі передають м’яч  і говорять  «Я – Даринка, для мого організму корисно їсти …» (овочі, фрукти, м’ясо, …)

 

2) Правила роботи на уроці.

-Для того, щоб плідно працювати і краще засвоїти матеріал , давайте пригадаємо правила роботи на уроці. В цьому нам допоможе Фізкультуркін і Смайлики. (Вчитель демонструє Смайлики,  діти називають правило).

       Правила роботи на уроці:

- бути активними; Картинки по запросу картинка смайлики

-  уважно слухати; Похожее изображение

- не перебивати; Картинки по запросу картинка смайлики

- правило піднятої руки;  Картинки по запросу картинка смайлик поднимает руку

- допомагати один одному;  Картинки по запросу картинка смайлик поднимает руку

- посміхатися; Картинки по запросу фото смайлики

- радіти успіхам своїм та інших; Картинки по запросу картинка смайлики

-  вимкнути телефон.     Картинки по запросу фото смайлики

-Ми повинні пам’ятать ці правила впродовж усього уроку.

 

ІІ. Основна частина

  1. Актуалізація знань учнів.
  • З чого складається наша їжа? (Білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мінеральні речовини)
  • В яких продуктах є вітамін А? вітамін В? вітамін С? вітамін Д?

(Відповіді учнів).

Природні джерела вітаміну А

 

Рослинного походження:

 зелені, жовті та помаранчеві овочі (морква, гарбуз, солодкий перець), шпинат, броколі, зелена цибуля, , бобові, фрукти та ягоди. Тваринного походження: риб'ячий жир, ікра, печінка (особливо яловича), кисломолочні продукти.27 июл. 2021 г.

 

Вітамін Б. Найбільше його є у висівках (запарених), в зеленому горошку, яйцях, свинині, печінці, квасолі, горіхах, гречці, коричневому рисі, патоці та дріжджах.

 

                        У яких продуктах є багато вітаміну С?

  • солодкі перці;
  • полуниця;
  • чорна смородина;
  • шипшина;
  • цитрусові (апельсини, ківі, лимон, грейпфрут);
  • помідори;
  • овочі хрестоцвіті (броколі, брюссельська капуста, капуста цвітна);
  • біла картопля.

 

Вітамін Д: у яких продуктах міститься найбільше:

риб'ячий жир — 250 мкг;

печінка тріски — 200 мкг;

жирний оселедець — 30 мкг;

скумбрія — 16,1 мкг;

червона риба (сьомга, лосось, горбуша) — 10–11 мкг;

курячий жовток — 7,7 мкг;

ікра червона зерниста — 2,9 мкг;

яйце куряче — 2,2 мкг;

 

  1. Повідомлення теми та мети уроку.
  • Сьогодні на уроці ми поговоримо про фізичну активність та харчування. Навчимося складати меню на тиждень.

 

  1. Мотивація навчальної діяльності.
  • Для чого нам потрібні знання про те, як правильно харчуватися?

(Щоб не хворіти, почуватися бадьорими, сильними і красивими)

 

  1. Вивчення нового матеріалу.

-Ви зростаєте і розвиваєтесь. Також дуже багато рухаєтесь, тому ваш організм потребує поживних речовин більше, ніж організм ваших батьків чи інших дорослих, хоча вони і більші за вас. Але це не означає, що ви повинні їсти у двічі більше за них. Просто їжа повинна бути різноманітною: молоко, сир, яйця, м’ясо, риба, фрукти та овочі.

Обов’язково треба їсти яблука , моркву: в них багато вітамінів. Але, щоб зберегти  міцне здоров’я, треба не просто споживати їжу. Харчуватися потрібно правильно, тобто дотримуватися гігієни, режиму                     харчування та обов’язково займатися  спортом.

 

  1. Фізкультхвилинка . Рухавка «Летить по небу шар»

Летить, летить по небу шар,

По небу шар летить,

Та знаємо ми, що шар оцей

Ніяк не відлетить.

 

  1. Робота в групах

Об’єднати учнів в 5 груп (понеділок, вівторок, середа, четвер, п’ятниця).

Кожна група на свій день складає меню з урахуванням усіх необхідних організму поживних речовин.

Презентація меню.

  • Орієнтовне меню:

Понеділок

Сніданок: каша пшоняна, бутерброд з маслом і сиром, чай;

Обід: суп курячий з вермішеллю, картопляне пюре, відварна куряча грудка, салат, хліб;

Полудень: булочка, чай, яблуко;

Вечеря: каша гречана з тефтелею, хліб, сік .

Вівторок

Сніданок: молочна каша 5 злаків, варене яйце, какао;

Обід: борщ, гречана каша з тефтелями і томатною підливою, салат, хліб, компот;

Полудень: печиво вівсяне, сік, апельсин;

Вечеря: запіканка сирна, хліб, чай.

Середа

Сніданок: каша молочна рисова, бутерброд з маслом і сиром, чай;

Обід: суп, капуста тушкована з м'ясом, вінегрет, хліб;

Полудень: булочка з сиром, кефір;

Вечеря: картопляні оладки зі сметаною, какао.

Четвер

Сніданок: сирники, каша манна, какао;

Обід: борщ, вареники з картоплею, салат, хліб, компот;

Полудень: запіканка сирна з підливою, яблуко або банан;

Вечеря: каша рисова з рибною котлетою, хліб, молоко.

П'ятниця

Сніданок: каша вівсяна на молоці, бутерброд з сиром, варене яйце, чай;

Обід: тушкована картопля з курячою грудкою, рагу овочеве, огірок свіжий, хліб, компот;

Полудень: млинці з повидлом, чай, груша;

Вечеря: каша гречана з курячою грудкою, тертий буряк, хліб, молоко

Субота

Сніданок: млинці з сиром 1-2 штуки, каша молочна геркулесова, бутерброд з сиром і маслом, какао;

Обід: суп з вермішеллю, салат зі свіжих овочів, плов з куркою, чай, хліб;

Полудень: ряжанка, печиво, банан;

Вечеря: овочеве рагу, відварне м'ясо, хліб, сік.

Неділя

Сніданок: вермішель молочна, бутерброд з сиром і маслом, чай;

Обід: борщ, буряковий салат, картопляне пюре з котлетою, компот, хліб;

Полудень: сік, булочка з маком, яблуко;

Вечеря: риба відварна, терта морква, каша пшоняна, хліб, молоко.

  1. Фізкультхвилинка. Рухавка «Заборонений продукт»

Учні стають один за одним, беруться за плечі. Рухаються за ведучим, пританцьовуючи і промовляючи «Чіпси, кетчуп, кока-кола».

 

  1. Робота в зошитах.

Складання меню на тиждень, яке записується у зошит .

  1. Фізкультхвилинка  «Фруктовий коктейль»

«Банан, лимон, апельсин»

(За командою вчителя, учні по черзі міняються місцями)

ІІІ. Заключна частина

1)Зворотній зв’язок.

-Що найбільше сподобалось на уроці?

2) Прощання

Гра «Віночок бажань»

Учні стають у коло і по черзі кладуть руку на плече товаришеві і бажають… (здоров’я, гарного настрою,…)

  • Діти, запам’ятайте! Нема більшого багатства, як ваше здоров’я. На радість всім – і тату, й мамі ростіть усі здорові  й гарні.
docx
Пов’язані теми
Фізична культура, Розробки уроків
Інкл
Додано
5 квітня 2023
Переглядів
315
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку