Урок- година спілкування "Добро починається з тебе"

Про матеріал
Урок містить корисні матеріали для проведення виховної години до Тижня гуманної педагогіки. Розрахований на учнів 5-8 класів закладів середньої освіти.
Перегляд файлу

Жашківська спеціалізована школа № 1 з поглибленим вивченням окремих предметів

 

 

 

 

 

 

Година спілкування

« Добро починається з тебе»

 

Учитель – Білянівська Людмила Анатоліївна

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Жашків – 2019

Тема: «Добро починається з тебе»

Мета: поглибити знання про добро; формувати почуття гуманності, милосердя;  зміцнити дружбу між учнями класу; розвивати навички усної взаємодії; виховувати повагу до сім’ї, толерантність

Обладнання: запис пісні Назарія Яремчука «Родина», ілюстрації з висловами про добро, записані на аркушах паперу частини прислів’їв про добро, сімейні фото учнів класу

 

«Сім’я – це те первинне середовище, де  людина повинна вчитися творити добро»

                                                                                   Василь Сухомлинський

Методичні рекомендації. Святково прибраний клас. На  одній частині дошки  - вислови про добро,  ілюстрації, а на іншій – сімейні фото учнів касу у вигляді родинного дерева.   Дошка закрита. Учні сидять напівколом. Звучить пісня  «Родина»  Назарія Яремчука)

Учитель:  Сьогодні у нас незвичайна виховна година – це тепле сімейне спілкування. А говоритимемо ми про… Як ви думаєте, про що? Допоможе вам дати відповідь пісня, яку ви чуєте. Скажіть, будь ласка, хто є  виконавцем і як називається  музичний твір?

Так це геніальна  пісня Назарія Яремчука «Родина». 

Добро… Родина… Такі нероздільні поняття! Саме про них співав Назарій Яремчук у своїй  однойменній пісні. Адже в сім’ї дитина починає розуміти, що таке добре, і що погане. І надалі школа стає невід’ємним ланцюжком добра в житті кожної людини.( Учитель відкриває дошку)

Без названия (3).jpg

- А що для вас означає слово родина?

- Чи школа, клас – це родина?

Добро для мене – це… продовжте речення, а потім запишіть на дошці всі ваші асоціації з цим словом. ( Діти пишуть слова-асоціації навколо сердечка із словом добро. Наприклад,  добро – це сім’я, мир, благополуччя. друзі, школа, клас…)

 

C:\Users\User\Desktop\Ярослава\Без названия (1).jpgimages (2).jpg

 

 

Учитель: « Не шкодуй добра мені, людині,

                Щастя не жалій моїм літам –

                Все одно ті скарби по краплині

                Я тобі закохано віддам»

                                         Василь Симоненко

 

Доброзичливі люди завжди скромні, уважні до довкілля. Вони розмовляють з вами тактовно, з притаманною їм делікатністю. Вони уміють вислухати співрозмовника, почути його, – а це мистецтво, яким володіють далеко не всі. Тож продемонструймо своє вміння говорити доброзичливо, вміти вислухати. Допоможе нам «Коло дружби».  ( Діти стають колом, беруться за руки.) Ви маєте назвати спільні риси свого товариша справа та ваші. І пам’ятайте, що ви – шкільна родина (Учні називають спільні риси і намагаються не повторюватись) .

       Гра «Знайди пару»

Учитель: Добрі люди мають багато друзів і можуть зрозуміти один одного з напівслова. Тож ваше завдання – знайти закінчення прислів’я, відповідно знайшовши пару. (Учні обирають  листочки із частиною прислів’я, а потім шукають закінчення або початок. Потім, підібравши відповідник, беруться за руки і піднімають їх догори).

 

C:\Users\User\Desktop\Ярослава\Без названия (2).jpg

 

Гра « Закінчи речення»

Учитель: Коли людина добра, то вона передає його іншим своїм поглядом, посмішкою, словом. Давайте спробуймо передати добро ввічливими словами, які я впевнена, ви знаєте і постійно використовуєте.

Розстане навіть льодяна крижина

Від слова доброго…(спасибі)

 

Зазеленіє навіть пень,

Коли почує…( добрий день)

 

Якщо їсти більше невсилі

Скажем мамі ми …(спасибі)

 

Коли за витівку сварять чи підказку

Скажем…( вибачте, будь ласка)

 

І у Франції, і у Словаччині

На прощання кажуть… (до побачення)

Милосердя, милостиня

Учитель: Одна з трьох головних добрих справ – милостиня; справи милосердя щодо тіла: голодного нагодувати, спраглого напоїти, голого одягнути, подорожнього в дім пустити, хворого відвідати.

- Чи давали ви милостиню?

- Чи допомагали нужденному? (Бесіда)

І хочеться наголосити: робити добро тому, кому і так добре, - невелика заслуга. Тож пожалійте бідного, немічного, старенького, хворого. Будьмо милосердними!

 

Без названия.jpg

 

 Добро = родина

Учитель: На початку ми говорили про те, що добро починається з родини. На дошці ви бачите родинне дерево нашої шкільної родини. На фотографіях – ваші мами, тата, братики, сестрички. Проте багато  із вас мають бабусю, дідуся, а в декого є ще й прадіди.  Це – люди, які віддали свої сили,  молодість,  красу,  здоров’я і працю нашим батькам і нам. На старість їх мучать недуги. Їм так хочеться уваги, ласки від своїх дітей та онуків. Подумайте, проаналізуйте, чи мають вони це від вас та ваших батьків? Коротенько опишіть добрі справи своєї сім’ї і розкажіть про те хороше, що потрібно зробити, аби люди стали справжнім людьми. ( Бесіда)

images (3).jpg

 

Ваше домашнє завдання – оточити дідусів та бабусь турботою, увагою, ласкою. Якщо інколи ви не можете допомогти, скажіть хоч добре слово. І якщо це щиро, то більшого вони і не прагнутимуть.

І ще запам’ятайте дуже важливу річ. Зробивши добро, ніколи цим не вихваляйтесь, не нагадуйте про це тому, кому ви його зробили. Цим ви принижуєте, ображаєте людину.

Тож дякую за добро! Скажіть і ви так один одному, посміхніться і несіть добро у світ!

images.jpg

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
15 березня 2019
Переглядів
787
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку