Узагальнення знань з теми «Гриби» біологія 6 клас
Мета:
навчальна- узагальнити та систематизувати знання отримані при вивченні теми «Гриби»;
розвиваюча -розвивати вміння порівнювати, аналізувати, знаходити причинно-наслідкові зв’язки;
виховна -виховувати толерантне ставлення до оточуючих, формувати почуття відповідальності, культуру поведінки.
І. Вправа «Так — ні» (5 балів)
1. Деякі лишайники дуже чутливі до забруднення повітря.
2. Лишайники переважають у рослинності тундри.
3. Ксанторію ще називають «оленячим мохом».
4. У лишайників переважає вегетативний спосіб розмноження.
5. У лишайнику водорості за допомогою гриба отримують воду й мінеральні солі.
6. Лишайники прикріплюються до субстрату коренями.
7. Тіло лишайнику повільно розвивається.
8. У лишайнику гриб отримує від водорості органічні речовини.
9. Найбільше видів лишайників можна зустріти у великому промисловому місті.
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
так |
так |
ні |
так |
так |
ні |
так |
так |
ні |
так |
10. Наука, що вивчає лишайники, називається ліхенологією.
Відповідь:
ІІ. Розгляньте малюнок та підпишіть позначені частини (1 бал)
|
1 - плодове тіло
2 – шапинка
3 – грибниця (міцелій)
4 – ніжка
5 – спори
ІІІ. Встановіть відповідність між групами та представниками (1 бал)
Групи Представники
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
в |
г |
д |
а |
б |
1. Вибрати ознаки, притаманні лишайникам (1 бал)
А Тіло лишайнику складається з гіфів гриба і водоростей.
Б Живлення лишайників здійснюється за рахунок процесу фотосинтезу у клітинах водоростей.
В Розрізняють дві групи лишайників: накипні і кущисті.
Г Лишайники характеризуються високою стійкістю до несприятливих умов.
Д Лишайники є біоіндикаторами води.
Е Характерна біологічна особливість цих організмів — утворення лишайникових солей.
Відповідь: А,Б,Г
2. Вибрати ознаки, притаманні шапинковим грибам (1 бал)
А Шапинкові гриби названі так, тому що вони утворюють плодове тіло, що поділяється на ніжку і шапинку.
Б Вони мають добре розвинену покривну і механічну тканини.
В Усі шапинкові гриби їстівні.
Г Грибниця живе кілька років, а плодове тіло — кілька днів або тижнів.
Д Живляться готовими органічними речовинами.
Е Серед шапинкових грибів багато сапротрофів і мікоризоутворюючих грибів.
Відповідь: А, Г,Д,Е
ІІІ. Розгадування кросворда (2 бали)
1. |
|
|
|
|
|
Ф |
|
|
|
||
|
2.М |
|
|
|
|
|
|
||||
|
3. |
р |
|
|
|
|
|
|
|||
|
4. |
|
|
|
б |
|
|
|
|
|
|
|
5. |
|
|
|
ц |
|
|
|
|||
1. Частина гриба, у якій утворюються спори. (гіменофор)
2. Цвілевий гриб. (мукор)
3. Вегетативне тіло гриба. (грибниця)
4. Сполука, яка вбиває або гальмує ріст і розмноження хвороботворних мікроорганізмів. (антибіотик)
5. Цвілевий гриб, з якого отримують лікарські препарати. (пеніцил)
VI. Доповніть схему (1 бал)