Урок № 11 " Оздоблення обкладинки для блокноту "

Про матеріал
Розробка уроку для проекту "Блокнот " .технологічний процес виготовлення та оздоблення блокноту .
Перегляд файлу

Урок №11                                            дата

Тема.  Оздоблення деталей обкладинки для блокнота  . 

Мета:

розвивати предметні компетентності: ознайомити учнів зі способами та технологіями оздоблення поверхні виробу ; виховувати бережливе ставлення до матеріалів.

розвивати ключові компетентності:

спілкування державною мовою: обговорювати питання, пов’язані з реалізацією проекту, ділитися власними думками, ідеями, коментувати та оцінювати власну діяльність та діяльність інших;

математична компетентність: уміння робити розрахунки для визначення необхідної кількості матеріалів, вартості виробу;

інформаційно-цифрова компетентність: безпечно використовувати соціальні мережі, етично працювати з інформацією;

уміння вчитися впродовж життя: формувати власну потребу в навчанні, шукати та застосовувати потрібну інформацію для реалізації проекту, організовувати навчальний процес;

соціальна та громадянська компетентність: уміння працювати самостійно та в команді з іншими на результат, повагу один до одного, здатність допомогти товаришеві.

Основні поняття: проект, технології декорування поверхні предметів .

Обладнання: вироби-аналоги,  інструменти та матеріали, презентація, повідомлення, мережа Інтернет.

                                                             

 

 

 

Хід уроку

І. Організаційний момент. 

  • Привітання.
  • Інструктаж із правил Т.Б..
  • Перевірка готовності класу до роботи в майстерні.

 

ІІ Актуалізація опорних знань та вмінь

  • 1. Як ти розумієш слово «декорування»?
  • 2. Чи можна декорувати вироби інтер’єрного призначення?
  • 3. Які способи декорування виробів тобі відомі?
  • 4. У чому полягає контроль якості виробу?
  • 5. Чи потрібно доглядати за виробами інтер’єрного призначення?

ІІІ Постановка практичного завдання та повідомлення теми уроку .

Чудовою можливістю змінити зовнішній вигляд виробу інтер’єрного призначення є його декорування та оздоблення. Саме ці прийоми надають виробу ексклюзивності, довершеності та витонченості. Способи оздоблення виробів тобі відомі з попередніх класів.

ІУ Мотивація навчальної діяльності

Зовсім необов’язково, щоб предмети інтер’єру були дорогими й новими. Завершити їх оформлення може допомогти декоратор - фахівець, який спеціалізується на декоруванні різних поверхонь та предметів. Кожен декоратор може будь-яку, на перший погляд, непривабливу річ перетворити на неповторну деталь .

У Вивчення нового матеріалу .

Декорування - це набір технік, художніх прийомів, за допомогою яких можна підсилити виразні властивості виробу, тобто прикрашання виробу з використанням образотворчих засобів.

Можна декорувати вироби з деревини, металу, скла, пластику, кераміки та інших конструкційних матеріалів.

Декорування виробів умовно можна розділити на два види - за матеріалом виготовлення декоративного елементу (дерев’яний декор, текстильний декор тощо) та за технікою виконання оздоблення (різьблення, випалювання, карбування, інкрустація, декупаж, батик, печворк тощо).

За способом розміщення елементів декорування може бути формоутворюючим, орнаментальним та сюжетним.

Декор може по-різному розміщуватися на площині. Ти вже знаєш, що таке композиція, що таке композиційний центр, і можеш зробити висновок про те, як впливатиме спосіб розміщення декору на загальний вигляд виробу. Існують тотальний, локальний, контрастний, хаотичний способи розміщення декору.

У тотальному способі розміщення декор заповнює всю площину виробу, що декорується (мал. 273).

https://uahistory.co/pidruchniki/gashyak-labor-training-technical-types-of-work-8-class-2016/gashyak-labor-training-technical-types-of-work-8-class-2016.files/image329.jpg

Мал. 273. Тотальний спосіб розміщення декору

У локальному способі декор знаходиться в одному місці - композиційному центрі й таким чином формує художній образ виробу (мал. 274).

https://uahistory.co/pidruchniki/gashyak-labor-training-technical-types-of-work-8-class-2016/gashyak-labor-training-technical-types-of-work-8-class-2016.files/image330.jpg

Мал. 274. Локальний спосіб розміщення декору

У контрастному (ритмічному) способі декоративні елементи чергуються з ділянками не оздобленої декором поверхні (мал. 275).

https://uahistory.co/pidruchniki/gashyak-labor-training-technical-types-of-work-8-class-2016/gashyak-labor-training-technical-types-of-work-8-class-2016.files/image331.jpg

Мал. 275. Контрастний спосіб розміщення декору

Хаотичний спосіб декору полягає в методі випадкового розміщення елементів оздоблення на виробі (мал. 276).

https://uahistory.co/pidruchniki/gashyak-labor-training-technical-types-of-work-8-class-2016/gashyak-labor-training-technical-types-of-work-8-class-2016.files/image332.jpg

Мал. 276. Хаотичний спосіб розміщення декору

Зверни увагу! Усі декоративні та композиційні засоби виразності активно проявляють свої властивості в декорі!

За способом послідовності виконання роботи декорування можна виконувати двома способами: наносити декор безпосередньо на конструктивні елементи виробу (мал. 277, а) та окремо, виготовляючи декоративні елементи, які потім кріпити до виробу (мал. 277, б) (накладний декор).

https://uahistory.co/pidruchniki/gashyak-labor-training-technical-types-of-work-8-class-2016/gashyak-labor-training-technical-types-of-work-8-class-2016.files/image333.jpg

Мал. 277. Способи нанесення декору

Сьогодні для дизайну предметів інтер’єру сучасна промисловість випускає величезну кількість різних матеріалів та елементів декору.

Розглянемо деякі способи декорування виробів. Окремі з них тобі вже знайомі. Зокрема, декорувати предмети з деревини можна випалюванням (пірографія, піротипія), мозаїкою (інкрустація, інтарсія, маркетрі) або різьбленням (плоско-рельєфне, рельєфне, прорізне, об’ємне або скульптурне різьблення).

До найпоширеніших видів декорування виробів з металу належать: карбування, інкрустація, тиснення (штампування).

Гуцульські майстри для декорування виробів поряд зі стандартними штампами широко застосовують спеціальні накатки, за допомогою яких на деревину наносять лінії, що складаються з крапок чи паралельних штрихів. Прикладаючи до деревини розпечені штампи-піки, народні художники з простих елементів навчилися складати візерунки, що вражають своєю красою і безпосередністю (мал. 278). Спосіб термічного декорування деревини називається піротипією.

https://uahistory.co/pidruchniki/gashyak-labor-training-technical-types-of-work-8-class-2016/gashyak-labor-training-technical-types-of-work-8-class-2016.files/image334.jpg

Мал. 278. Термічне декорування деревини

Одним із досить простих видів декорування є нанесення на поверхню малюнка або орнаменту за допомогою трафарету (мал. 279). Для цього використовують лекало або трафарет, який можна виготовити самостійно і за його допомогою наносити оригінальний малюнок на будь-який виріб інтер’єрного призначення.

https://uahistory.co/pidruchniki/gashyak-labor-training-technical-types-of-work-8-class-2016/gashyak-labor-training-technical-types-of-work-8-class-2016.files/image335.jpg

Мал. 279. Декорування за допомогою трафарету

Декорування виробу із деревних матеріалів можна також проводити шляхом імітації фактури й текстури.

Імітація фактури й текстури - це перенесення якісних візуальних ознак з одного предмета (об’єкта) на інший для створення або досягнення необхідного ефекту (мал. 280). Найчастіше використовується дизайнерами в інтер’єрах для творчих цілей або для здешевлення процесу виготовлення того чи іншого об’єкта (наприклад, нанесення фактури дерева на ПВХ).

https://uahistory.co/pidruchniki/gashyak-labor-training-technical-types-of-work-8-class-2016/gashyak-labor-training-technical-types-of-work-8-class-2016.files/image336.jpg

Мал. 280. Імітація: а - фактури дерева; б - текстури матеріалів

Декорування кольорами і відтінками вивчає колористика - наука про колір, його поєднання, про закономірності його використання в різних середовищах життєдіяльності людини. З основами колористики ти вже ознайомлений, тож можеш експериментувати, декоруючи свої вироби.

Декорувати поверхні предметів можна також розписом або аплікацією.

Останнім часом стало дуже популярно декорувати предмети інтер’єру за допомогою декупажу. Цей вид декорування доступний абсолютно всім і, разом з тим, може перетворити звичайний вішак, горщик для вазона або кавовий столик у витвір мистецтва. Це, по суті, декорування за допомогою нанесення картинок, текстур та інших деталей (мал. 281).

https://uahistory.co/pidruchniki/gashyak-labor-training-technical-types-of-work-8-class-2016/gashyak-labor-training-technical-types-of-work-8-class-2016.files/image337.jpg

Мал. 281. Декорування виробів декупажем

Слово decoupage французького походження, означає «вирізати». Отже, техніка декупажу - техніка прикрашання, декорування, оформлення виробів за допомогою вирізаних паперових мотивів. Її винайшли китайські селяни у XII ст., саме вони зробили тонкий барвистий папір і стали прикрашати за його допомогою різні предмети. До Європи цей метод декорування прийшов у XVII—XVIII ст. разом з красивими лаковими китайськими меблями.

Популярним є також патинування - це такий декоративний прийом, синонімом якого є імітація зістареного матеріалу. Робиться це за допомогою нанесення спеціального синтетичного матеріалу (патини), у результаті чого з’являється ефект окислення, потертості, характерних для антикварних меблів. Патина - характерний розкішний блиск, якого дерево набуває з роками. Її відтворення в домашніх умовах проводиться в кілька етапів і вимагає великих зусиль. Патинування - це процес нанесення на оброблювану поверхню спеціальних складів і морилок. Склади наносяться таким чином, щоб вони потрапили в пори дерева, що відкриваються під час механічної обробки. Важливо домогтися ефекту патини, за якого деревні глибокі пори виглядали б трохи темнішими й контрастнішими, ніж світліші поверхні. Для цього поверхню спочатку фарбують повністю, а потім за допомогою губки або тканини прибирають верхній шар, не чекаючи висихання. У результаті дерево з вигляду стає більш старовинним і благородним (мал. 282).

Обкладинка вирішує все

 

Зробити блокнот з паперу це ще половина справи, інша частина роботи це оформити його фасад. Адже перше ми бачимо дивлячись на блокнот – це обкладинка, і по ній вирішуємо подобається нам ця річ чи ні, ми захочемо її відкрити чи ні.
https://handiwork.info/wp-content/uploads/img_2913.jpg 

https://handiwork.info/wp-content/uploads/img_2917.jpghttps://handiwork.info/wp-content/uploads/img_2922.jpg

 

 

\

Прикрасити обкладинку для блокнота можна кількома способами:

https://handiwork.info/wp-content/uploads/img_2930.jpg

Скористатися готовими наборами зі скрап-паперу. Самостійно створити елементи для прикраси блокнота: можна використовувати практично всі тканина різного складу і фактури, мереживо, шкіра, стрази, бісер, вирізки з журналів і газет, фотографії, черепашки і морські камінці і багато іншого, що можна знайти в будь-якому будинку!

https://handiwork.info/wp-content/uploads/img_46.jpeg

Ось лише кілька прикладів як можна креативно прикрасити блокнот:

  • на блокнот можна зшити м’яку обкладинку, якщо між двома шарами тканини покласти тонкий поролон;
  • для декору можна використовувати фотографії або інші картинки пов’язані з захопленнями або певними подіями (наприклад, отримання диплому), а також вирізки з журналів;
  • якщо в декорі використовувати фосфорні наклейки, блокнот буде світитися в темряві;
  • також можна зробити пам’ятний напис невидимим чорнилом – такий сюрприз буде несподіваним;
  • якщо в обкладинку вшити тонкий магніт вийде блокнот притягує удачу.

https://handiwork.info/wp-content/uploads/img_2937.jpg

Якщо виготовлення блокнотів не ваш коник, а проявити творчий початок хочеться можна трохи схитрувати і задекорувати вже готовий блокнот, заздалегідь придбаний в магазині. Виглядати він буде не гірше рукодільного блокнота.

https://handiwork.info/wp-content/uploads/img_47.jpeg

Слід пам’ятати, що ніяка записна книжка, куплена в магазині, не зможе зрівнятися з блокнотом, зробленим власними руками і дарованим з любов’ю! Подарувати його можна на будь яке свято.

https://handiwork.info/wp-content/uploads/img_2942.jpg

Фото блокнота своїми руками

https://handiwork.info/wp-content/uploads/img_2946.jpg

https://handiwork.info/wp-content/uploads/img_2949.jpghttps://handiwork.info/wp-content/uploads/img_2956.jpg

https://handiwork.info/wp-content/uploads/img_2953.jpghttps://handiwork.info/wp-content/uploads/img_2954.jpg

 

 

https://handiwork.info/wp-content/uploads/img_2959.jpghttps://handiwork.info/wp-content/uploads/img_2961.jpg

 

https://handiwork.info/wp-content/uploads/img_2964.jpghttps://handiwork.info/wp-content/uploads/img_2967.jpg

 

https://handiwork.info/wp-content/uploads/img_2971.jpg

https://handiwork.info/wp-content/uploads/img_2974.jpghttps://handiwork.info/wp-content/uploads/img_2976.jpg

УІ Практична робота . Оздоблення обложки блокнота  .

Практична робота № 1 (для дівчат )

Отже, для його виготовлення вам знадобляться:

  • папір формату А4;
  • картон;
  • дирокол;
  • шило;
  • канцелярські прищіпки;
  • канцелярський ніж;
  • дерев’яна дошка;
  • лінійка;
  • голка і нитки;
  • клей;
  • наждачний папір або пилка для нігтів;
  • скрап-папір, декоративна калька, тканина, мереживо, бісер і т. д. (для прикраси).

https://handiwork.info/wp-content/uploads/img_2834.jpg

Матеріали для  роботи

Беремо кілька аркушів формату А4, кількість залежить від вашого бажання і потужності діркопробивача.

https://handiwork.info/wp-content/uploads/img_2839.jpg

  Практична робота № 2 (для хлопців) .

 

 Послідовність виконання роботи

      1. Ознайомитися з виробами-аналогами.

     

      2. Визначити розміри.

       3. Підготувати шаблони деталей, за допомогою яких здійснюють розмічання контурів.

        4. Випиляти лобзиком  деталі обложки блокноту  (за індивідуальним проектом).

         6. Відшліфувати поверхні деталей.

         7. Перевірити щільність прилягання.

          8. Склеїти деталі (чи з’єднати розтяжками ).

          10. Зачистити поверхню від клею та ще раз відшліфувати.

Блокнот из дерева с логотипом

Блокнот из дерева Лучшему учителюБлокнот из дерева с гербом Таргариен

V . Підсумки уроку.

VI. Домашнє завдання: для хлопців . Покрити поверхню виробу шарами лаку (чи пофарбувати). Для всіх:  підготувати деталі  блокнота для подальшого  виготовлення  .         

 

docx
Додано
21 листопада 2021
Переглядів
3161
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку