УРОК 15 ГЕОГРАФІЯ ЯК НАУКА, ЯКА ВИВЧАЄ ВСЕ ЖИВЕ

Про матеріал
На уроці ми ознайомимося с поняттями географія та що вона вивчаєЛВЩПОЩПКШОПОВВЛВШДОВОВПШЛВПВЛАЛЛЛПЛПЛПЛПЛПЛПЛІХЗЛПЗ Д ЛБИЛЗЛІПЛЛПІЛПЛПУКОПДОПКОПЛКПШКШКЩЗЛПЗЩЦЛПЗІЩПЛОПІОЬПІТІЛДПЬІЛТПІЛПЖІЛОПІШОПШІЗОПЗКШЩОПЩЗЦОПЬЗДЬМВЛДИЬВИВЛИЬЛВЗЕШОУКЗЩОПЩКЗОКЗРВАДРАОРВОРЗОРЩУЗОПЩІХАБХІЛПХ ІЬОІЩЗКПКПРРПККК
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Юпітер. Підготували: Вероніка Кульгова та Дар`я Хожай

Номер слайду 2

Як Юпітер отримав своє ім'я?Стародавні римські астрономи виявили сім природних об'єктів на небі: п'ять яскравих планет, а також Сонце і Місяць. Ці сім об'єктів були легко помітні з Землі неозброєним оком через їх розмір і яскравість. Римляни вирішили назвати ці тіла після деяких своїх найважливіших богів. Відповідно, ранні римські астрономи назвали найбільшу планету за своїм найпотужнішим богом Юпітером.

Номер слайду 3

Фізичні характеристики. Супутники: 79 Маса: в 318 разів перевищує масу Землі Діаметр: 139 820 км Рік: 11,9 земних років День: 9,8 годин Температура: -145 °С до +153 °С Відстань від Сонця: п'ята планета від Сонця Тип планети: газовий гігант (складається в основному з водню та гелію)

Номер слайду 4

Особливості Юпітера. Будучи третім найяскравішим об’єктом на нічному небі, люди знали про існування Юпітера вже тисячі років. Галілей вперше виявив 4 найбільші супутники Юпітера в 1610 році, а інші стверджують, що невдовзі відкрили Велику червону пляму.

Номер слайду 5

Склад Юпітера. Юпітер складається в основному з водню і гелію, в центрі планети є кам'яне ядро з більш важких елементів які перебувають там під великим тиском. Зовнішня атмосфера планети явно розділена на кілька витягнутих смуг уздовж широт, і це призводить до бур і штормів уздовж їх взаємодіючих кордонів.

Номер слайду 6

Велика червона пляма. Першим її помітив астроном Кассіні, спостерігаючи Юпітер в кінці 1600-х років. На думку вчених це великий атмосферний шторм, що вирує в південній півкулі планети більше 400 років.

Номер слайду 7

Супутники Юпітера. На Юпітері є ряд цікавих супутників, зокрема Ганімед, Іо, Європа та Каллісто. Ці чотири супутники були вперше відкриті Галілеєм і називаються Галілейськими. Ганімед – найбільший супутник у Сонячній системі, він навіть більший за планету Меркурій. Іо вкритий вулканами та лавою. Європа вкрита льодом і має під льодом величезне солоне море.

Номер слайду 8

Дослідження Першим кораблем, що літав до Юпітера в 1973 році, був Pioneer 10, а пізніше це були Pioneer 11, Voyager 1, Voyager 2 і Ulysses. Космічний корабель Galileo нещодавно знаходився на постійній орбіті навколо Юпітера і надсилав одержані дані до 2002 року. Вивчати планети-гіганти за допомогою космічної техніки почали на десятиліття пізніше, ніж планети земної групи. 3 березня 1972 р. із Землі стартував американський космічний апарат "Піонер-10". Через 6 місяців польоту апарат успішно минав пояс астероїдів і ще через 15 місяців досяг околиць Юпітера, пройшовши на відстані 130 300 км від нього в грудні 1973.

Номер слайду 9

Цікаві факти про планету Юпітер1) Юпітер має 67 підтверджених та названих супутників. Однак, за підрахунками, супутники Юпітера можуть досягати кількості в 200 і більше. 2) Юпітер має три дуже слабкі кільця. 3) Він має надзвичайно сильне магнітне поле, яке майже в 16 разів сильніше магнітного поля Землі. 4) Якщо дивитися із Землі, Юпітер є третім найяскравішим об’єктом на нічному небі. 5) Хмари на Юпітері можуть досягати товщини до 50 км.

pptx
Пов’язані теми
Географія, Планування
Інкл
Додано
1 червня 2021
Переглядів
384
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку