Урок № 2. Українські землі у складі Російської імперії: адміністративно-територіальний устрій і національне та соціальне становище

Про матеріал

Українські землі, що від кінця 18 ст. перебували у складі Російської імперії, в історичній літературі називають Східною, Центральною або Наддніпрянською Україною. Щоправда, останнє найменування історики вважають не дуже вдалим, надаючи перевагу назві Велика Україна.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

9 клас Андріївська ЗОШ І-ІІІ ст. Урок № 2. Українські землі у складі Російської імперії: адміністративно-територіальний устрій і національне та соціальне становище

Номер слайду 2

Завдання уроку:схарактеризувати адміністративно-територіальний устрій українських земель у складі Російської імперії наприкінці XVIII — у першій половині XIX ст., визначити соціальний і національний склад населення, проаналізувати політику російського уряду щодо Наддніпрянської України; формувати уміння працювати з документами, історичною картою, термінами й поняттями, уміння аналізувати історичний матеріал, робити висновки, висловлювати власну точку зору.

Номер слайду 3

План вивчення: Адміністративно-територіальний устрій українських земель у складі Російської імперіїНаціональна та соціальна структура суспільства в підросійській УкраїніЖиття міста в першій половині 19 ст. Життя українського села

Номер слайду 4

Опорні дати:

Номер слайду 5

Основні поняття, терміни, назви: адміністративно-територіальний устрій, губернія, генерал-губернаторство, повіт, «смуга осілості», русифікація, Наддніпрянська Україна, Правобережна Україна, Лівобережна Україна, Слобідська Україна, Південна Україна.

Номер слайду 6

Персоналії:

Номер слайду 7

Актуалізація опорних знань Тестова перевірка домашнього завдання Фронтальне опитування

Номер слайду 8

Роздивіться карту. Які українські терени було приєднано до Росії внаслідок російсько-турецьких воєн 1768-1774, 1787-1791, 1806-1812 рр.?Які нові територіально-адміністративні одиниці з’явилися на українських землях у складі Російської імперії на початку 19 ст.? Які з них розташовувалися на землях колишньої Гетьманщини та Слобідської України, Правобережжя й Волині, а які - на теренах Південної України і Криму?Робота з картою:

Номер слайду 9

Вивчення нового матеріалу Адміністративно-територіальний устрій українських земель у складі Російської імперії

Номер слайду 10

Словник: Бессарабія - історичний регіон між річками Дністром, Прутом (притокою Дунаю) і гирлом Дунаю.

Номер слайду 11

Адміністративно-територіальний устрій підросійської України

Номер слайду 12

Вивчення нового матеріалу2. Національна та соціальна структура суспільства в підросійській Україні

Номер слайду 13

Микола Пимоненко. Великодня утреня. 1891

Номер слайду 14

Вивчення нового матеріалу3. Життя міста в першій половині 19 ст.

Номер слайду 15

Вивчення нового матеріалу4. Життя українського села

Номер слайду 16

Закріплення нових знань1. Назвіть події, унаслідок яких у складі Російської імперії опинилися: а) Лівобережна Україна та Слобожанщина; б) Правобережна Україна; в) Південна Україна та Крим.

Номер слайду 17

Закріплення нових знань2. Якою була адміністративно-територіальна структура українських земель у складі Російської імперії? Покажіть на карті відомі вам адміністративно-територіальні одиниці.

Номер слайду 18

Закріплення нових знань3. Розташуйте губернії підросійської України згідно з історичними назвами.{3 C2 FFA5 D-87 B4-456 A-9821-1 D502468 CF0 F}Землі колишньої Гетьманщини. Слобожанщина. Південна (Степова) Україна. Правобережна Україна    а) Подільська; б) Київська; в) Волинська; г) Полтавська; д) Херсонська; е) Чернігівська; є) Катеринославська; ж) Таврійська; з) Харківська.

Номер слайду 19

Закріплення нових знань3. Розташуйте губернії підросійської України згідно з історичними назвами.{3 C2 FFA5 D-87 B4-456 A-9821-1 D502468 CF0 F}Землі колишньої Гетьманщини. Слобожанщина. Південна (Степова) Україна. Правобережна Українаб, г, е, єз д,  жа, в

Номер слайду 20

Закріплення нових знань4. Складіть речення, використавши поняття і терміни: «генерал-губернаторство», «губернія», «смуга осілості», «кріпацтво».

Номер слайду 21

Закріплення нових знань5. Дайте відповіді на запитання: Що було характерним для національного складу земель підросійської України? Яку політику здійснював російський уряд з метою впливу на формування етнічного складу населення? Які особливості мав соціальний склад населення українських земель? Що визначало становище українських селян? Що зумовило розвиток міст у першій половині 19 ст.? Чи відбулися істотні зміни в житті українського села?

Номер слайду 22

Закріплення нових знань5. Дайте відповіді на запитання: Що було характерним для національного складу земель підросійської України? Яку політику здійснював російський уряд з метою впливу на формування етнічного складу населення? Які особливості мав соціальний склад населення українських земель? Що визначало становище українських селян? Що зумовило розвиток міст у першій половині 19 ст.? Чи відбулися істотні зміни в житті українського села?

Номер слайду 23

Підсумок уроку: Українські землі, що від кінця 18 ст. перебували у складі Російської імперії, в історичній літературі називають Східною, Центральною або Наддніпрянською Україною. Щоправда, останнє найменування історики вважають не дуже вдалим, надаючи перевагу назві Велика Україна. На певних історичних етапах губернії об’єднувалися в генерал-губернаторства. які запроваджував російський уряд у національних окраїнах для боротьби з національно-визвольним рухом або у воєнний час.

Номер слайду 24

Домашнє завдання: Підручник

pptx
Додано
6 серпня 2018
Переглядів
9647
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку