Урок 25. Тема уроку: Модернізм як літературно-мистецький напрям кінця XIX – початку XX ст. Течії раннього модернізму: символізм, імпресіонізм, неоромантизм.

Про матеріал
В презентації "Модернізм як літературно-мистецький напрям кінця XIX – початку XX ст. Течії раннього модернізму: символізм, імпресіонізм, неоромантизм" розглядаються такі питання: соціально-історичне тло доби; основні філософські напрямки ХХ століття; причини виникнення модернізму; загальні засади модернізму; порівняння і головні відмінності мистецтва реалізму і модернізму. В стислій формі розглядаються особливості течій раннього модернізму; додаються таблиці "Періодизація модерніму", "Течії раннього модернізму".
Перегляд файлу

image


imageimage
Модернізм як літературно – мистецький напрям наприкінці ХІХ – на початку ХХ століття

Модернізм як літературно – мистецький напрям наприкінці ХІХ – на початку ХХ століття

image   Мистецтво втратило функцію наслідування життя, звільнилося від соціальної залежності, головними його ознаками стали свобода самовиявлення митця та активне новаторство в галузі художньої творчості.

imageМодернізм як літературно – мистецький напрям наприкінці ХІХ – на початку ХХ століття

image   На межі ХІХ-ХХ століття відбулася зміна мистецьких форм. Романтизм і реалізм відійшли на другий план, поступилися місцем новому – модернізму, який став естетичним вираженням духовного перевороту й домінував до останньої третини ХХ століття.

imageМодернізм як літературно – мистецький напрям наприкінці ХІХ – на початку ХХ століття

image Література модерізму ввібрала філософські й моральні проблеми доби, збагатила художній досвід людства новими течіями й стилями. Але формуванню модернізму й оформленню його як цілісної художньої системи передував перехідний період, що отримав назву “ декаданс”

image

 

 

imageПоняття модернізм

Модернізм - загальна назва напрямів мистецтва та літератури кінця XIX - поч. XX ст., що відображували кризу буржуазної культури і характеризували розрив із традиціями реалізму та естетикою минулого. Загальні риси модернізму

       особлива увага до внутрішнього світу особистості;

       проголошення самоцінності людини та мистецтва;

       надання переваги творчій інтуїції;

       прагнення відкрити нові ідеї, що перетворять світ за законами краси і мистецтва;

       розуміння літератури як найвищого знання, що здатне проникати у найінтимніші глибини існування особистості і одухотворити світ;

       пошук нових засобів у мистецтві (метамова, символіка, міфотворчість тощо);

image

image

image

image

imageНеоромантизм (від грец. nеоs — новий і романтизм) — стильова течія модернізму, визначальною рисою якої є спроба подолання розриву між ідеалом та дійсністю завдяки могутній силі особистості, здатної перетворити бажане на дійсне. Виникла в літературі на межі XIX—XX ст.

image

image

imageСимволізм (фр. symbolisme, з грец. симболон знак, ознака, прикмета, сим вол) — літературно-мистецький напрям кінця ХІХ — початку XX ст. Одна з течій модернізму, напрям у поезії, де використовується художній символ замість образу, що відтворює певне явище.

Представники     Виник у символізму:

Поль Верлен,      Франції в 60 Моріс Метерлінк,  – 70 рока

Рільке, О. Блок та

                                                                                                                                     інші                            ХІХ ст.

Домашнє завдання:

1. Опрацювати ст. 142-151 підручника .

image

pdf
Додано
29 березня 2023
Переглядів
710
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку