урок 5 Пізнаємо природу Яке значення бактерій і вірусів у природі й для людей

Про матеріал
урок для 5 класу Пізнаємо природу "Яке значення бактерій і вірусів у природі й для людей" Модельна навчальна програма «Пізнаємо природу». 5-6 класи» для закладів загальної середньої освіти (автори Біда Дарія Дмитрівна, Гільберг Тетяна Георгіївна, Колісник Ярина Іванівна). Рекомендовано Міністерством освіти і науки України: Наказ Міністерства освіти і науки України від 12.07.2021 № 795.
Перегляд файлу

Яке значення бактерій і вірусів у природі й для людей

 

Мета: формувати уявлення про віруси і бактерії та їх вплив на життя людей та природу; з’ясувати користь бактерій у природі та для людини; порівняти віруси та бактерії; розширювати знання про те, як уберегтися від вірусних інфекцій; спонукати дітей свідомо та відповідально ставитися до свого здоров’я; збагачувати активний словник відповідно до тематики тижня; продовжувати формувати логічне мислення, розвивати самостійне мислення, вміння досліджувати, уяву, доказове та зв’язне мовлення, пам’ять, увагу, дрібну моторику, критичне мислення, навички вільного спілкування; виховувати пізнавальний інтерес, естетичний смак.

Очікувані результати: учень / учениця розуміє, що таке віруси та бактерії; називає їх ознаки; розповідає про користь та шкоду бактерій; знає про шляхи передачі вірусних інфекцій; описує вияви погіршення здоров’я (наприклад, нежить, кашель), припускає, що могло спричинити захворювання.

Методи навчання: індивідуальне та фронтальне опитування, розповідь з елементами бесіди, демонстрація ілюстрації різноманітних клітин бактерій та вірусів, демонстрація досліду «Мікроогранізми повітря класу», використання QR-кодів, самостійна робота з підручником, групова робота, вправи «Інтелектуальна розминка», «Поміркуй», «Ребус», «Працюємо разом», «Це цікаво», «Коротко про головне»,  «Бліцопитування», «Швидкі запитання», «Наукові забави», «Незакінчене речення», «Мікрофон».

Тип уроку: комбінований.

Хід уроку

Здавен існує суперечність:

Один мікроб – наш вірний друг,

А інший – ворог небезпечний,

 Розплідник пошесних недуг

Б. П. Мацелюх, український мікробіолог, генетик

І. Організаційний момент

ІІ. Актуалізація опорних знань

Вправа «Інтелектуальна розминка»

  1. Хто належить до мікроорганізмів? (Бактерії, одноклітинні гриби)
  2.           Хто такі бактерії? (Бактерії - мікроскопічні, переважно одноклітинні організми, в яких немає ядра.)
  3. Хто вперше побачив бактерій? (Антоні ван Левенгук)
  4.           Чи правда, що мікроорганізми можна побаччити і без мікроскопа? (Так, тільки не клітини, а їхнє скупчення - колонії.)
  5.           Що означає слово «бактерія» у перекладі з грецької? (Паличка)
  6.           Якої форми бувають бактерії? (Круглі, паличкоподібні, вигнуті у вигляді коми, спіральнозакручені)
  7.           Чим живляться бактерії? (Одні види бактерій споживають готові поживні речовини, інші утворюють їх самостійно, розкладають рештки відмерлих організмів, речовинами живих організмів)
  8.           Як називають бактерій, які спричиняють захворювання рослин, тварин, людей? (Патогенними)
  9.           Хто такі віруси? (Неклітинні форми життя (вони не мають клітинної будови), які проявляють ознаки і живого, і неживого.)
  10.       Як називають віруси, що паразитують у бактеріях? (Бактеріофагами)
  11.       Які форми можуть мати віруси? (Різні)

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності. Повідомлення теми та мети.

Вправа «Поміркуй»

Оскільки бактерії мешкають у різних умовах, вони відіграють важливу роль у природі та житті людини. Вона буває позитивною і негативною. І у чому ж виявляється їхнє позитивне і негативне значення? Відповіді на ці запитання ми знайдемо на сьогоднішньому уроці.

 

 

РЕБУС

Повідомлення теми та мети.

ІV. Вивчення нового матеріалу

1. Які хвороби спричиняють бактерії та віруси.

Деякі види бактерій проникають в організм людини й оселяються там, спричиняючи захворювання. Це хвороботворні бактерії.

Проникнувши всередину тіла людини, хвороботворні бактерії живляться, швидко розмножуються й отруюють організм продуктами своєї життєдіяльності. Хвороботворні бактерії спричиняють тиф, холеру, дифтерію, правець, туберкульоз, ангіну, сап, сибірку, бруцельоз та інші хвороби.

Завдання

Подивись відео про бактерії і віруси та про хвороби, які вони спричиняють. Будь уважним/-ою, щоб правильно розв’язати завдання.

Це цікаво

На тілі здорових людей і тварин, а також у різних органах завжди міститься багато видів бактерій. Підраховано, що на шкірі людини може бути величезна кількість бактерій (від 7510 до 121 210 екземплярів). Особливо багато бактерій, у тому числі й хвороботворних, на шкірі людини, якщо вона не дотримується правил гігієни. Відкриті частини тіла людини забруднюються різними видами сапрофітних і патогенних (хвороботворних) бактерій значно частіше, ніж закриті.

За даними південнокорейського «Бюро захисту прав споживачів», кількість бактерій на ручках (без антибактеріального покриття) візків великих магазинів сягає 1100 колоній на 10 см2. Друге місце посідають комп’ютерні «мишки» (690 колоній на ту ж площу). Ручки кабінок громадських вбиралень містять лише 340 колоній шкідливих мікроорганізмів.

 

1) Пригадай збудників хвороб, які можна побачити у світловий мікроскоп: бактерії чи віруси.

2) Що таке симптоми хвороби?

3) Визнач, яке з названих у відео захворювань бактеріальне, а яке - вірусне: грип, правець, кашлюк, поліомієліт, дифтерія, гепатит В, кір. Які ти ще знаєш бактеріальні та вірусні хвороби?

4) Якими шляхами бактерії і віруси можуть потрапити в наш організм? (З водою, повітрям, продуктами харчування, через покриви тіла.)

https://uahistory.co/pidruchniki/bida-explore-nature-integrated-course-5-class-2022/bida-explore-nature-integrated-course-5-class-2022.files/image270.jpg

Бактерії, віруси і хвороби

Працюємо разом

Позмагайтесь групами, хто більше запам’ятав з відео назв і вірусних захворювань.

5) На основі одержаної інформації складіть схему передачі мікроорганізмів між учнями під час звичайного дня в школі (відвідування туалетів без миття рук або миття їх без мила, похід до шкільної їдальні, позичання ручок чи інших речей у друзів, рукостискання, використання комп’ютерів, телефонів, пиття з однієї пляшки тощо).

6) Який захисний механізм допомагає нашому організму боротися із збудниками захворювань - вірусами та бактеріями?

7) Чи всі бактерії, які є в організмі людини шкідливі?

8) Які засоби профілактики інфекційних захворювань перелічені у відео?

ЦЕ ЦІКАВО

Вірус грипу – один з найпоширеніших у світі. Йому не шкодить навіть заморожування. При температурі близько 0°С вірус зберігається до місяця. Саме тому найбільша кількість захворювань прирадає на відлиги проте звичайне мило вбиває вірус грипу «наповал».

Завдання

Перейди за QR-кодом і розв’яжи завдання. Якщо його правильно виконаєш відкриється постер ЮНІСЕФ з рекомендаціями щодо запобігання поширенню коронавірусної інфекції. На основі інформації в ньому розроби свій постер-пам’ятку про профілактику бактеріальних і вірусних захворювань.

https://uahistory.co/pidruchniki/bida-explore-nature-integrated-course-5-class-2022/bida-explore-nature-integrated-course-5-class-2022.files/image271.jpg

Завдання про профілактику інфекційних захворювань

 

ПАМ’ЯТКА

          Дотримуватися правил особистої гігієни.

          Стежити за чистотою класу, квартири, регулярно робити вологе прибирання, провітрювати й впускати сонячні промені.

          Охороняти навколишнє середовище від забруднення.

          Знищувати переносників інфекцій (тарганів, вошей, бліх, комарів, різних гризунів).

          Вчасно звертатися до лікаря, робити щеплення.

          Загартовуватися.

          Ретельно обробляти їжу, тобто кип’ятити молоко, обсмажувати м’ясо й правильно зберігати продукти.

          Не вживати консервацію, яка зберігалася в банках зі здутими кришками.

2. Як спіймати бактерії. Відомо, що у повітрі закритих приміщень, у яких перебуває багато людей, міститься найбільше мікроорганізмів, серед яких може бути значна кількість хвороботворних. Як думаєш, чому?

Щоб виявити бактерії у повітрі, мікробіологи використовують спеціальні поживні середовища в чашках Петрі. На них бактерії утворюють скупчення клітин - колонії, які можна побачити неозброєним оком. Розглянь уважно світлини чашок Петрі, які одержали дослідники, коли вивчали кількість мікроорганізмів повітря класу в різний період дня (мал. 160).

https://uahistory.co/pidruchniki/bida-explore-nature-integrated-course-5-class-2022/bida-explore-nature-integrated-course-5-class-2022.files/image272.jpg

Мал. 160. Мікроорганізми повітря класу: до уроків (1), після другого уроку (2) і після уроків (3)

Завдання

Які висновки можна зробити із цього дослідження мікробіологів? Запропонуй, що можна зробити для зменшення кількості мікроорганізмів у повітрі класу.

3. Яка роль бактерій. Хвороботворні бактерії спричиняють захворювання людей, тварин, рослин. Бактерії псують харчові продукти, ціанобактерії призводять до «цвітіння водойм».

Проте бактерії мають дуже багато корисних ролей. Зокрема, в ґрунті вони розкладають речовини відмерлих організмів і забезпечують його родючість. Бульбочкові бактерії у коренях квасолі, сої, бобів (та деяких інших рослин) забезпечують ці рослини потрібним для них азотом з повітря. Бактерії утворюють антибіотики, вітаміни, гормони, які застосовують у медицині.

Бактерії спричиняють захворювання комах - шкідників рослин, тому з них виготовляють препарати для боротьби з ними. Бактерії кишківника людини поліпшують травлення, утворюють корисні вітаміни, захищають від хвороботворних бактерій. Бактерії очищують стічні води, розкладають різноманітні відходи. Певні бактерії використовують для виготовлення сирів, кисломолочних продуктів, квашення овочів.

РОБОТА В ГРУПАХ

Зараз я вам  пропоную стати на деякий час мікробіологами-дослідниками. Для цього вам потрібно розподілитись на дві групи дослідників. Одна із груп буде досліджувати позитивну роль бактерій у природі, а інша – в житті людини. (5 хв.) Свої дослідження ви будете заносити в зошит за схемою.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Завдання

Тепер полічи, яких ролей бактерій вийшло більше: корисних чи шкідливих. Який висновок про значення бактерій у природі й для людини можна зробити?

Група бактерій

Спосіб харчування

«+»

«–»

Бульбочкові бактерії

Симбіонти

Збагачують ґрунт нітратними добривами; підвищують урожайність ґрунту

Гнильні бактерії

Сапротрофи

Санітарна роль: розкладання органічних решток

Псування продуктів харчування

Кишкова паличка

Симбіонт

Поліпшує травлення, синтезує вітаміни, пригнічує хвороботворні бактерії

Молочнокислі бактерії

Симбіонти

Утворюють молочнокислі продукти

 Скисання продуктів

Хвороботворні бактерії

Паразити

Допомагають знищувати кровосисних комах, шкідників сільського господарства

Викликають інфекційні захворювання людей, тварин і рослин

КОРОТКО ПРО ГОЛОВНЕ

• Бактерії та віруси можуть спричиняють різноманітні захворювання рослин, тварин і людей.

• Дотримання правил здорового способу життя, особистої гігієни та профілактики інфекційних захворювань є дієвими засобами запобігання розвитку цих хвороб.

• Бактерії виконують у природі багато корисних функцій, багато з них використовує людина.

V. Узагальнення, систематизація знань та умінь

Вправа «Бліцопитування»

  1.           Хто такі бактерії? (Бактерії - мікроскопічні, переважно одноклітинні організми, в яких немає ядра.)
  2.           Які бактерії називають хвороботворними? (Це бактерії, які проникають в організм людини й оселяються там, спричиняючи захворювання.)
  3.           Чи всі бактерії, які є в організмі людини шкідливі? (Ні)
  4.           Назви бактеріальні захворювання людини. (Тиф, холера, дифтерія, правець, туберкульоз, ангіна, сап, сибірка, бруцельоз)
  5.           Назви вірусні захворювання людини. (Грип, корона, кір, гепатити, поліомієліт, сказ, енцефаліт, папіломи, вітряна віспа, СНІД)
  6.           Як захиститися від хвороботворних бактерій та вірусів? (дотримуватись правил особистої гігієни, профілактичні щеплення)
  7.           Яке значення бактерій у природі?
  8.           Яке значення бактерій для людини?

Вправа «Швидкі запитання»

Діти дають відпоідь швидко, не роздумуючи

1. Чому небезпечно споживати консерви з банок зі здутими кришками? (Тому що в них розвиваються клостридії, що спричиняють захворювання на ботулізм.)

2. Які бактерії відіграють роль санітарів у природі? (Сапротрофи, або бактерії гниття.)

3. Бактерії, що забезпечують родючість грунту. (гниття)

4. Як називається паличка, яка забезпечує процеси травлення у людини, утворенні вітамінів? (кишкова)

5. Які бактерії зумовлюють цвітіння води? (ціанобактерії)

6. Засвоюють азот з повітря. (бульбочкові)

7. Якими шляхами передаються інфекційні хвороби, що їх збудниками є бактерії? (Повітряно-крапельним, через спільні предмети побуту, посуд, їжу, воду.)

8. Яких заходів необхідно вживати з метою профілактики бактеріальних хвороб у людини? (Провітрювання, вологе прибирання, розведення фітонцидних рослин, повноцінне харчування, щеплення, вживання кип’яченої води.)

 

НАУКОВІ ЗАБАВИ

Правда чи ні?

1. Ти ніколи не буваєш на самоті. А все тому, що просто зараз у твоєму тілі приблизно стільки ж клітин мікроорганізмів, як і твоїх власних.

2. Тільки маленька частка відомих науці бактерій є патогенними для людини.

3. Серед бактерій є справжні екстремали, що населяють сніги Антарктиди і гарячі джерела, солоні водойми та радіоактивні відходи.

VІ. Підсумки уроку

Вправа «Незакінчене речення»

На уроці я дізнався (лася) про…

VІІ. Рефлексія

Вправа «Мікрофон»

-          Сьогодні я дізнався/ -лася…

-          Було цікаво….

-          Було складно…..

-          Тепер я зможу….

-          Я навчився/-лася…

VІІІ. Домашнє завдання. Опрацювати § 42, дати відповідь на питання в кінці параграфу.

 Підготувати проєкт «Кисломолочні продукти»

 

https://naurok.com.ua/uploads/files/57129/85441/91224_html/images/85441.002.jpg

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Папіровник Оксана Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додано
16 лютого
Переглядів
2092
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку