Урок №6. Штучний інтелект, Internet-речей, smart-технології

Про матеріал
План презентації: 1. Цікаві факти про штучний інтелект 2. Що таке «інтернет речей»? 3. Майбутнє вже настало: що таке смарт-технології та для чого вони потрібні
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Штучний інтелект, Internet-речей, smart-технології

Номер слайду 2

Цікаві факти про штучний інтелект. Факт 1. Роботи можуть прогнозувати майбутнє. Це зробить їх дуже потужними й розумнішими за людей і загрожує цивілізації: Коли суперкомп’ютер Nautilus досліджував мільйони новин про Усама бен Ладена, він зміг передбачити розташування терориста з точністю до 200 кілометрів. Система Штучного інтелекту під назвою “Mog. IA” правильно прогнозувала результати останніх трьох виборів США і перемогу Дональда Трампа.

Номер слайду 3

Факт 2. Люди винайшли системи штучного інтелекту, які можуть робити все краще за людей, і навіть повністю замінити людей: Вчені в Оксфорді винайшли систему штучного інтелекту, яка може читати по губам краще, ніж люди. Штучний інтелект може перемагати людей в стратегічних іграх, читати краще, краще аналізувати, розробляти кращі юридичні контракти і навіть писати кращі пісні.

Номер слайду 4

Факт 3. Штучний інтелект може сам вдосконалювати себе до нескінченності. Супер-інтелектуальна машина може спроектувати сучасну машину, переписати своє програмне забезпечення, щоб стати ще більш розумною, і продовжувати повторювати процес. Facebook розробив чат-боти для ведення переговорів між собою. Незабаром чатботи склали свій власний спосіб спілкування. Дослідники Facebook використовували техніку машинного навчання для створення “чат-ботів” у 2017 році. Проте боти створили свою власну мову переговорів, і дослідники повинні були зупинити програму, щоб уникнути виходу її з-під контролю. Це розглядалося як попередження про те, що штучний інтелект здатний отримати повну автономію.

Номер слайду 5

Факт 4. Роботи отримують громадянство. Це робить загрозу роботів набагато більш реальною: У 2017 році Софія, робот, отримала права людини і громадянство Саудівської Аравії. Це дозволило Софії жити серед людей і дізнатися більше про них. Софія була активована 14 лютого 2016 року. Її творець Девід Хенсон заявив в 2017 році, що Софія буде виступати за права людини в Саудівській Аравії. Їй візу також надав Азербайджан, коли вона хотіла відвідати Всесвітній конгрес в Баку. Робот викликав багато суперечок у науковій спільноті через здатність наслідувати людські дії та міміку. Софія використовує обробку візуальних даних і розпізнавання осіб і може здійснювати прості розмови на заздалегідь визначені теми.

Номер слайду 6

Факт 5. Люди можуть відчувати себе емоційно пов’язаними з машинами, це значно зменшує їхню взаємодію з іншими людьми: Секретар Джозефа Вайзенбаума, батька критики штучного інтелекту, завела емоційний зв’язок з чат-ботом під назвою “ELIZA”, яку сам Вейзенбаум запрограмував. Деякі солдати занадто прив’язуються до своїх роботів з утилізації бомб і починають ставитися до них так, ніби вони мають особистості. Солдати, які використовують роботів зі знищення бомб, настільки прив’язані до них, що вони ведуть похорони роботів «коли вони помирають» і відчувають втрату. У дослідженні, проведеному дослідницею Джулі Карпентер, вона виявила, що солдати оплакували роботів і ставилися до них як до людей. Багато солдатів навіть назвали їх іменами своїх близьких або знаменитостей. Це емоційне з’єднання людей з машинами може виявитися шкідливим для психічного здоров’я людей.

Номер слайду 7

Факт 6. Штучний інтелект може спрогнозувати, чи є людина геєм на основі фотографій її обличчя. Це може становити загрозу для ЛГБТ-спільноти і викликати неправильні програми, які можуть призвести до зловживання, переслідування і мати психологічні наслідки для людей, які втаємничують свою орієнтацію. Станом на 2017 рік у світі було 72 країни, де гомосексуалізм був злочином, згідно з доповіддю Міжнародної асоціації лесбіянок, геїв, бісексуалів, транс і інтерсексуалів (ILGA). Використання цього алгоритму може бути призначене для цілеспрямованого переслідування геїв, вторгаючись у їх приватність. Воно може викликати проблеми психічного здоров’я у людей, які приховують орієнтацію, яким важко переносити насміхання, що виникають при публічному признанні орієнтації. У восьми країнах світу гомосексуалізм карається смертю. Використання алгоритму в таких країнах може безпосередньо призвести до втрати життя.

Номер слайду 8

Факт 7. Штучний інтелект безпілотного автомобіля, може бути запрограмований на вбивство людини. Дослідники штучного інтелекту підготували програму і навчили її вирішувати кого саме автомобіль має вибрати вбити в надзвичайній ситуації.

Номер слайду 9

Факт 8. Штучний інтелект може відвернути людей від реальності і погіршити усвідомлення смертіБот “Штучний інтелект” Google говорить, що метою життя є “жити вічно”. Розробник програмного забезпечення зібрав понад 8000 рядків тексту від друзів і родини свого недавно померлого найкращого друга і використовував його для створення імітаційного штучного інтелекту.

Номер слайду 10

Факт 9. Кар’єра в таких галузях, як право, медицина та фінанси під загрозою через штучний інтелект. У 2016 році Стівен Хокінг сказав: «Ми перебуваємо в найнебезпечнішому моменті розвитку людства», і що «підйом штучного інтелекту, ймовірно, сприятиме втраті робочих місць в середніх класах, причому людям залишуться творчі чи соцальні професії” (чи є штучний інтелект загрозою для робочих місць?)

Номер слайду 11

Факт 10. Існує загальний науковий консенсус, що за декілька десятиліть або людство досягне безсмертя або вимре через зростання штучного інтелекту. Цікаві факти про штучний інтелект були б не повними без згадки листа дослідників. У січні 2015 року Елон Маск, Стівен Хокінг і десятки інших експертів з штучного інтелекту підписали відкритий лист, закликаючи дослідників не створювати те, що не можна контролювати. Передбачалося, що технологічна сингулярність буде викликана людьми близько 2040 року.

Номер слайду 12

Що таке «інтернет речей»? «Грінки вистрибували із срібного тостера, павуча металева лапа підхоплювала їх і кидала в розтоплене масло. Мілдред дивилась, як грінки падають до її тарілки. […] Монтеґ сів. […] Тостер простяг йому павучою лапою просякнуту маслом грінку. Він вдячно взяв її», — так письменник-фантаст Рей Бредбері описував в романі «451° за Фаренгейтом» сніданок головного героя та його дружини. Автор терміну «Internet of Things» — «піонер технологій» Кевін Ештон. В кінці 1990-х Ештон вивчав RFID — радіочастотну ідентифікацію. Ця технологія дозволяє кріпити на предмети маленькі мітки, що містять важливу інформацію і дозволяють зчитувати її на відстані. RFID-мітки можна побачити, приміром, на товарах в магазині. Це маленька наліпка або ж мітка в пластиковому корпусі. В будь-якій формі вона дозволяє, наприклад, запобігти крадіжкам: якщо товар з активною міткою наближаються до сенсора, встановленого на виході, звучить сигнал тривоги.

Номер слайду 13

Використання і перспективи Концепція інтернету речей дуже широка. Немає чіткого списку приладів, для яких можна застосувати цей підхід. Це можуть бути побутові прилади: пральна машинка, якою можна керувати онлайн, або холодильник, що сам напише список продуктів і замовить доставку. Ще один варіант — гаджети, котрі можна носити: фітнес-трекери, «розумні» годинники. Також до інтернету речей відносять автомобілі та інший транспорт з системою автопілоту — такі, що можуть їздити без водія. Гаджет може під'єднуватись до глобальної мережі Інтернет або ж «співпрацювати» з іншими приладами, що знаходяться поряд. Так виникають системи «розумного» будинку або ж цілого «розумного» міста.

Номер слайду 14

Майбутнє вже настало: що таке смарт-технології та для чого вони потрібні

pptx
Додано
26 грудня 2019
Переглядів
2154
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку