Урок «Апаратне забезпечення ПК. Периферійні пристрої: введення-виведення інформації».

Про матеріал
Обчислювальна система – це сукупність програмної та апаратних засобів, що забезпечують автоматизацію збору, накопичення, опрацювання, систематизація, зберігання, подання, передачі інформації. Програмне забезпечення – це сукупність всіх програм і документації. Апаратне забезпечення — це сукупність усіх пристроїв, з яких складається комп'ютер, або які можуть додаватися до нього за необхідності.
Перегляд файлу

Тема заняття: «Апаратне забезпечення ПК. Периферійні пристрої: введення-виведення інформації».

 

Мета заняття: Повторити основні периферійні пристрої персонального комп’ютера, закріпити вивчений матеріал за допомогою  практичної роботи.

Навчальна:

  • ознайомлення з  видами пристроїв введення-виведення.
  • розвиток навичок уваги і цікавості до предмета і даної теми, формування культури  інформаційної мови, а також  актуальності даної теми.

Виховна:  виховання любові до предмету, живої цікавості до знання інформатики, виховання уваги .

Забезпечення заняття (наочності,   технічні засоби навчання:

Устаткування: Комп’ютер вчителя, комп’ютери студентів, локальна  мережа, Internet.

 Обладнання: ПК з операційною системою MS Windows ХР, принтер, сканер, колонки, дротики напруги, сітьові фільтри, носії інформації: флеш-пам’ять, CD та DVD диски, HDD, дискети тощо.

Методичне забезпечення: наочності, презентація.

Тип уроку:  комбінований, закріплення знань.

 

 

ХІД  ЗАНЯТТЯ

1.  Організаційний момент.

Перевірка готовності студентів до уроку та присутності на уроці

2. Актуалізація опорних знань.

1.    Що таке пристрої введення-виведення інформації?

2.    Які ви знаєте пристрої введення інформації?

3.    Які ви знаєте пристрої виведення інформації?

4.    Які ви знаєте види сканерів?

5.    Розкажіть про пристрої  друкування?

3. Повторення пройденого  матеріалу.

План заняття

  1.         Призначення периферійних пристроїв.
  2.         Класифікація периферійних пристроїв.
  3.         Пристрої вводу інформації.
  4.         Пристрої виводу інформації.

 

Обчислювальна система – це сукупність програмної та апаратних засобів, що забезпечують автоматизацію збору, накопичення, опрацювання, систематизація, зберігання, подання, передачі інформації.

 

110717Програмне забезпечення – це сукупність всіх програм і документації.

 

Апаратне забезпечення — це сукупність усіх пристроїв, з яких складається комп'ютер, або які можуть додаватися до нього за необхідності.

 

До основних пристроїв комп'ютера належать:

  системний блок;

 монітор;

 клавіатура.

 

Додатково до комп'ютера можна підключити:

 принтер пристрій для виведення інформації на паперовий аркуш

 

 

 

 

Картинки по запросу лазерний принтерабо на спеціальну термостійку плівку. Принтери бувають матричні, струминні, лазерні, світлодіодні. Характеристикою принтера є швидкість (кількість сторінок за хвилину) та якість друку. Роздільна зда­тність матричних принтерів — 244 точки на дюйм (dpi) або 360 dpi, струминних — 1440х720 dpi, ла­зерних — 1200х1200 dpi;

 

Маніпулятори  це пристрої введення, що забезпечують природний спосіб спілкування користувача з комп’ютером. Найбільш розповсюдженим маніпулятором є миша (відеоролики), але є й інші маніпулятори: трекбол, джойстик, графічний планшет.

mouse_optical

 маніпулятор «миша» — пристрій для керування положенням курсора на екрані дисплея та для роботи з програмами;

 

scan_planshet сканер пристрій для введення з паперових носі­їв у комп'ютер графічних зображень і тексту. Ха­рактеристика — роздільна здатність (1200х2400, 2400х2400 dpi); розрядність кольору, який обробляється (42 або 48 бітів); швидкість попереднього перегляду (4 с.); час розпізнавання повної сторін­ки тексту (25 с.) або рисунка (20 с.);

 

 

 

 

 

cdrom пристрій для роботи з лазерними та цифровими дисками (CD-RW, DVD-ROM);

 

пристрій для роботи з JAZ-накопичувачами єм­ністю 1 або 2 Гбайт;

 

пристрій для роботи з накопичуваними великих обсягів інформації (ZIP) ємністю 100 або 250 Мбайт;

 

пристрої мультимедіа. Мультимедіа —це спеці­альна технологія, яка за допомогою програмного забезпечення і технічних засобів дає змогу вико­ристовувати на комп'ютері інформацію у вигляді звуків та рухомих зображень (відео). Апаратними складовими мультимедіа є акустичний адаптер, мі­крофон, акустичні колонки;

 модем — пристрій для обміну інформацією між комп'ютерами за допомогою каналів зв'язку (те­лефонні лінії, виділені канали);

 стример — пристрій для резервного копіювання великих обсягів інформації (до 10 Гбайт) на маг­нітній стрічці;

 плотер — пристрій для виведення графічної інфор­мації на спеціальну плівку або пластик. Застосову­ється при виконанні проектно-конструкторських ро­біт, виготовленні рекламних проектів тощо;

 джерело безперебійного живлення — пристрій, який протягом певного часу забезпечує комп'ютер електростумом при його зникненні в електромере­жі. Він дає змогу коректно завершити всі працю­ючі програми комп'ютера. Залежно від потужності цього пристрою та потужності комп'ютера робота може тривати кілька годин;Картинки по запросу видеопроєктор

• відеопроектор — пристрій для передачі зображен­ня з екрана комп'ютера на настінний екран або на спеціальну відеостіну. Використовується у на­вчальних і диспетчерських центрах транспортних підприємств, виставкових, концертних, презентаційних залах;

 

 ТВ-тюнер — пристрій для перегляду на екрані комп'ютера телевізійних передач;

Картинки по запросу веб камера• Web-камера — застосовується при проведенні відео-конференцій в мережі Internet;

 

планшет графічний планшет — пристрій для створення і роботи з графічними зображеннями (маніпулято­ром є багатокнопкова миша або перо для чіткішо­го позиціювання курсора на екрані дисплея);

 

мережний фільтр — пристрій для захисту від пе­репадів напруги електроструму, а також для по­слаблення завад.

 

  • lcd-monМонітор -  призначається для відображення тек­стової, графічної та відеоінформації. Основними харак­теристиками дисплея є роздільна здатність, кількість ко­льорів (палітра), розмір екрана.

У текстовому режимі на екран виводяться тільки символи (25 рядків, у кожному — 80 символів). Поточ­не місце екрана для введення символів позначається блимаючим значком, який називається курсором.

У графічному режимі на екран виводяться зобра­ження, що складаються із точок (пікселів). Кількість точок характеризує роздільну здатність дисплея. У свою чергу, роздільна здатність залежить від ємності відео-пам'яті, яка може становити 16, 32, 64 Мбайт. Роздільна здатність дисплея може мати такі значення: 640х480, 1024х676 точок/дюйм та ін.

Кількість кольорів дисплея — 65 536 (High Color), 16 млн (True Color). Розмір екрана дисплея виражаєть­ся в дюймах (1 дюйм = 2,54 см). Використовуються 14, 15, 17, 19, 21, 2 7-дюймові екрани.

 

4. Закріплення нового матеріалу.

  1.   Яке призначення периферійних пристроїв?
  2.   Які ви знаєте периферійні пристрої?
  3.   Які є пристрої вводу інформації?
  4.   Що таке відеоадаптер?
  5.   Друкувальні пристрої?
  6.   Які є пристрої виводу інформації?

 

5. Повідомлення домашнього завдання.

Гаєвський  А. Ю.  Інформатика 7-11 клас

Гл. 2, §10, 11, конспект уроку вивчити.

6. Підведення  підсумків уроку, виставлення оцінок.

Отже, сьогодні  на уроці ми  закріпили знання  про пристрої введення -  виведення інформації. Я вважаю, що ціль уроку була досягнута. Виставляння оцінок.

 

docx
Додано
10 грудня 2019
Переглядів
3945
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку