Урок "Астрономія і мистецтво"

Про матеріал
Інтегрований урок астрономії, образотворчого мистецтва, музичного мистецтва та української літератури. Можна провести під час предметних тижнів або на будь-якому з перелічених уроків
Перегляд файлу

Астрономія і мистецтво

Інтегрований урок астрономії, образотворчого мистецтва, музичного мистецтва та української літератури

Мета: поглибити знання учнів про космос і пояснити, яким чином використовуються досягнення астрономії у створенні та збереженні творів мистецтва; виховувати гармонійно розвинену особистість, розвивати почуття прекрасного і вміння насолоджуватися красою мистецтва.

Тип уроку: урок поглиблення знань

Обладнання: портрети відомих художників, фотокопії їхніх картин, малюнки учнів на космічну тему, музика гурту «SPACE», презентація з фотографіями книжок, малюнками учнів про космос, сюжет про проєкт у музеї Корсаків.

Методичні поради: урок проводиться у відповідно оформленому кабінеті. З метою більш емоційного сприйняття декламація віршів, розповідь про картини і книжки варто робити під музичний супровід. Його доцільно провести спільно з вчителем образотворчого або музичного мистецтва.

Хід уроку:

Ведучий 1. Астрономія і мистецтво… Здається, вони несумісні. Однак, це не так і сьогодні ми спробуємо це довести.

Ведучий 2. Всесвіт – мінливий, він змінюється, рухається, живе. І наші очі знову і знову підіймаються вгору у захопленні та милуванні, в надії осягнути його велич, у спробі зрозуміти його суть, в усвідомленні своєї безпомічності у безмежних його глибинах. Тому людина постійно намагається пізнавати космос за допомогою різних видів мистецтва: відтворювати його недосяжну красу на полотнах, відчувати вібрації космічних подій у звуках музики, уявляти та втілювати свої фантазії у фільмах і книжках.

Ведучий 1. Космогонія завжди була популярним сюжетом в мистецтві. Художники з усіх куточків світу зображували походження і розвиток Всесвіту, використовуючи різні стилі і техніки.

Космогонія стала революцією в мистецтві, оскільки вона відкрила нові можливості для митців. Вона дозволила їм зобразити Всесвіт як місце чудес і можливостей.

До прикладів космогонічних творів мистецтва можна віднести такі:

Картина Леонардо да Вінчі "Зоряна ніч" (1609-1610)

Картина Клода Моне "Зоряне небо" (1892)

Картина Василя Кандинського "Композиції VII" (1913)

Картина Сальвадора Далі "Постійність пам'яті" (1931)

Картина Олександри Екстер "Міф про створення світу" (1921)

Картина Ігоря Клюєва "Планетарій" (1960)

Картина Юрія Якутовича "Зоряний оркестр" (1990)

Ведучий 2. 108 років тому українець Малевич створив «Чорний квадрат» і заснував супрематизм, змінивши світове мистецтво. Тепер українці знову роблять мистецьку революцію, створюючи «Космогонію» в Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків у місті Луцьку.

Художник Петро Антип та куратор Віктор Корсак втілюють в життя 2000 квадратних метрів діалогу про минуле, теперішнє і майбутнє. Це картина від українців для всього світу про увесь світ. Це проєкт, який інтегрує живопис, скульптуру, інсталяцію, перфоманс, медіа-арт та пропонує варіант мистецтва майбутнього

«Космогонія» - це те, чого раніше не було. У цьому мистецькому творі простежується сучасне українське новаторство. Це унікальний український варіант мистецтва майбутнього, якому немає аналогів на планеті.

Ведучий 1. «Космогонія» має величезне національне значення і вже може вважатися культурною спадщиною України.

До вашої уваги сюжет про створення картини у Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків у місті Луцьку.

(Перегляд відеофрагменту на мультимедійній дошці)

Ведучий 2. Космос вабить і надихає учнів нашого ліцею. До вашої уваги виставка малюнків юних художників.

(На мультимедійній дошці показ презентації з малюнками учнів )

Учень 1. А ви знали, що вчені з NASA в рамках одного зі своїх унікальних проєктів зуміли перетворити зображення зірок, зібрані телескопами, на приємну музику». Проєкт дістав назву «ультразвукування». За допомогою програми Universe of Learning та під керівництвом рентгенівської обсерваторії NASA перетворюють на звук мовчазні візуальні дані з деяких найпотужніших телескопів світу. Завдяки цьому можна пережити дані з космічних джерел цілком у новий спосіб: слухом.

Учень 2. У музиці, так як і у космосі, є гармонія. Між усіма музичним звуками існує лад, злагодженість, порядок, тому усі музичні твори мелодійні та милозвучні. Передати космічну атмосферу можна за допомогою електронної музики,  яскравим представником якої є гурт «SPACE», що в перекладі означає «космос». Колектив полюбляв зображати звучання космосу за допомогою музики. Композиція «Чарівний політ» заворожує своїм оригінальним, неймовірно глибоким звучання, що вібрує у душах слухачів енергією космосу.

Альбом цього гурту «Space Opera» було відправлено на орбітальну станцію і включено астронавтами серед зірок, в надії, що сила зброї може бути подолана музикою.

Тема космосу стає головною у творчості гурту. Випускаються нові і нові платівки, що розходяться у рекордних кількостях в усьому світі.

(Звучить уривок музики гурту «SPACE»)

Ведучий 1. Література також насичена космічною тематикою. Зараз ви в цьому переконаєтеся.

Учень 3. Доповідь «Книжки про космос»

Протягом останніх років на українському ринку з’явилося чимало якісних книжок про космос для дітей. Більшість із них – це перекладені видання, проте є і вітчизняні. Автори подають факти про космос все більш креативно, захопливо, що навіть дорослі залюбки читають ці книжки. Серед видань не лише енциклопедії, а й художні історії, біографії і автобіографії, а ще головоломки, квести. Книжок на космічну тематику дуже багато, але книжки, які на мою думку, варті уваги і обов’язкові до прочитання – це:

(На мультимедійній дошці показ фотографій обкладинок книжок)

Пол Браун «Марсіянин з нашого району»

Кріс Гедфілд, Кейт Філлон «Найтемніша темрява»

Валентина Вздульська «Плутон»

Нурія Рока, Керол Ісерн, Росіо Бонілла «Небо»

Рут Мартін «Космічний світ»

Олена Ольховська «Моя перша енциклопедія. Загадковий космос»

Тетяна Маслова «Що заховано в космосі?»

Алекс Фріт, Джером Мартін, Еліс Джеймс «100 фактів про космос»

Ігор Панасов «Леонід Каденюк»

Ці книжки мають багато ілюстрацій, наповнені ґрунтовним поясненням про космос, цікаві та захоплюючі, надихають, мотивують, вчать мріяти і ставити перед собою навіть, здавалося б, неможливі цілі. Деякі з них містять цікаві завдання, головоломки, логічні вправи. Також можна дізнатися багато цікавого і навіть дивного:  як космонавти чухають носа в скафандрі; чи існують на Місяці хвороби; чому не варто молоти перець у космосі; чи є в космосі шпигуни; що доведеться робити першим колонізаторам Марса; яким був перший бутерброд у космосі чи перший вид позаземного спорту.

Докладний і цікавий виклад життя українського космонавта Леоніда Каденюка у однойменній книзі може стати для малих читачів натхненням і розумінням, що мрії стають реальністю. Врешті, ця біографія буде цікавою й дорослим, які, можливо, не знали, що йому довелося сфальсифікувати дату народження, або й кумедні моменти про те, як доводилося митися чи голитися в космосі. Варто читати кожному українцеві, щоб краще знати історію своїх героїв, черпати натхнення для своїх не космічних щоденних звершень.

Найпопулярнішими серед книжок для дорослих є такі:

Стівен Гокінг і Леонард Млодінов «Найкоротша історія часу»

Оксана Абрамова «Астрономія»

Дуглас Адамс «Автостопом по Галактиці. Ресторан «В кінці Всесвіту»

Енді Вейп «Марсіянин»

Марк Гарлик «Всесвіт. Ілюстрований атлас».

Ведучий 2. Український фольклор багатий творами про походження землі, неба і появу людини, що бере початок вже у києво-руських піснях, легендах і переказах.

Учень 4. Доповідь «Космізм в українській літературі»

Пізніше, у ХІХ ст., в українській поезії космічна тематика втілилась у циклі « У космічному оркестрі» П. Тичини, в поемах «Електра» В. Еллана (Блакитного), «Навколо» В. Сосюри, «В електричний вік» М. Хвильового та ін. У 60-ті роки тема космічних мотивів фігурує у творчості І. Драча, М. Вінгаровського, де яскраво виражені намагання синтезувати світоглядні елементи з досягненнями НТР.

У будь-якому випадку космізм пов’язувався виключно з поезією,
в українській прозі він асоціювався лише з художньою творчістю Олеся Гончара.

Космізм умовно можна поділити на соціальний, філософський і цивілізаційний. Публіцисти-шестидесятники принесли в літературу такі проблеми: підкорення космосу, етична правомірність НТР, відповідальність ученого за наслідки своїх відкриттів.

 

Ведучий 1. Наші учні не тільки створюють прекрасні малюнки. Вони пробують писати вірші.

Учень 5. Розповідає власний вірш:

 

Безмежний космос, неосяжний,

Такий далекий і чужий

І в той же час такий прекрасний,

Моєму серцю ти близький.

В нічному небі сяють зорі,

Як діаманти мерехтять,

Мов душі у німому хорі

Лиш тільки дивляться й мовчать.

Чумацький шлях сатин розкинув,

Сховався Місяць між зірок,

І я задумливо порину

У чорні діри своїх думок.

Серед сузір’їв незліченних

Зграя супутників  летить,

І зараз там, в глибинах темних,

Якась зоря згасає вмить.

Я дочекаюсь зорепаду

І загадаю сто бажань,

Щоб моя рідна Україна

Жила без болю і страждань.

Щоб наші діти мирно спали,

Дивились в небо без страху,

Щоб мріяли і посміхались,

Забувши цю страшну війну.

 

Ведучий 2. Час, простір, людина, тема космосу і підкорення Всесвіту – це те, що дозволяє побачити майбутнє очима художника, уявити далекі світи, космічні кораблі і міста, почути космос у творах музикантів, поринути у пригоди разом з героями літературних творів. Фантазія, погляд крізь час і простір – ідея, яка була актуальною і довгий час буде залишатися такою.

Ведучий 1. Тема космосу буде захоплювати і надихати творчих людей ще багато років. Без сумніву, попереду на нас чекають нові неповторні художні, літературні та музичні твори.

docx
Додано
26 грудня 2023
Переглядів
173
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку