Урок біології у 6 класі "Гриби"

Про матеріал
Гриби — це особливі гетеротрофні живі організми. Дуже важливо ознайомити учнів з характерними особливостями Грибів, дати сучасну класифікацію грибів; формувати в учнів розуміння еволюційного розвитку органічного світу, формувати навички роботи зі схемами, таблицями, підручником; продовжувати виховувати бережливе ставлення до природи, залучати школярів до наукової творчості, попередити про небезпеку споживання отруйних грибів в їжу.
Перегляд файлу

1

 

Урок біології у 6 класі з теми: «Гриби»

Мета:  навчальна – ознайомити учнів з характерними особливостями царства Грибів та окремих видів, дати сучасну класифікацію грибів; розвивальна – формувати в учнів розуміння еволюційного розвитку органічного світу, формувати навички роботи зі схемами, таблицями, підручником;

виховна – продовжувати виховувати бережливе ставлення до природи, залучати школярів до наукової творчості, попередити про небезпеку споживання отруйних грибів в їжу.

       Обладнання: таблиця  «Сучасна класифікація царства Гриби», плодові тіла шапкових грибів (муляжні, фіксовані препарати «Гриби», кімнатні рослини, схеми будови клітини рослин, тварин і грибів).

       Тип уроку:  Урок-ділова гра 

Хід уроку

І. Актуалізація опорних знань

     Інтерактивна методика « Гронування »

Учні висловлюють усе, що їм відомо про гриби та разом  з учителем встановлюють зв’язки між поняттями (схема 1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ІІ. Сприйняття й засвоєння нового матеріалу

  1. Класифікація грибів.

         1) Розповідь учителя

Мікологія (від грецького мікос – гриб і логос – вчення) – наука, що вивчає гриби. Гриби займають проміжне положення між тваринами і рослинами, бо мають ознаки тварин, а також і рослин. Тому гриби утворюють окреме царство організмів – царство Гриби.

Розглянемо, що спільного між грибами і тваринами, та між грибами і рослинами.

Спільні риси

грибів і тварин

грибів і рослин

1. До складу клітинної стінки входить хітин, клітини не мають хлоропластів та інших типів пластид.

1. Клітини мають клітинну стінку.

2. Живляться гетеротрофно, не здатні до фотосинтезу.

2. В клітинах є вакуолі з клітинним соком.

3. Містять глікоген “тваринний крохмаль”.

3. Ростуть протягом всього життя, не здатні до активного руху.

4. Продуктом виділення є сечовина

4. Адсорбтивний тип живлення, тобто всмоктування.

5. Клітини мають ядро та мітохондрії.

 

Отже, гриби - це самостійне царство живої природи. Відомо понад 100 тисяч видів грибів.      

                               Складання опорних схем

Поділ грибів за способом живлення

 

 

 

сапротрофи  паразити   симбіонти

 

                              Способи розмноження грибів

 

 

вегетативно  статево   нестатево

 

   Далі рольова гра, в якій беруть участь: вчений – біолог, міколог, лісник, терапевт, травознавець, журналіст.

  1.               Яка історія науки про гриби або які таємниці грибного царства

         Вчений-біолог.  Так, є ще дуже багато забобонів, які пов´язані з необізнаністю народів про гриби. Так, наприклад, у Середній Азії вважається гріхом збирати та споживати їх. І пропадають багатющі врожаї степів. У Ташкенті не беруть степових білих грибів, вешенок, диких печериць. У бурятських грибників теж є свій забобон, ще з часів багатства: зневага до кращого  з кращих білого гриба. Ніяких  крім рижиків і хрящів не беруть забайкальці. Для них навіть міцний боровик – поганка. А на Україні надають перевагу  білим грибам.  Не в пошані у нас   трюфелі, про які колись  говорив О.С.Пушкін, як про окрасу французської кухні. Цей гриб росте під землею, шукають його із спеціально натренованими собаками.

     Французи займаються вирощуванням трюфелів. З підозрою ставляться   до багатьох смачних грибів. Десь із 40, а подекуди всього 10-15 їстівних грибів із 200 їх  видів попадає в кошики грибників. Навіть такі висококалорійні гриби, як печериці, подекуди вважають за поганки, не кажучи вже про дощовики, гливи, зморки та багато інших. Це пояснюється передусім недостатнім  знанням  грибної флори. На корені, не зібраний залишається  великий урожай «лісового хліба і м´яса»

    Журналіст. Часто в народі говорять, що гриби можна «зурочити». Чи правда, що гриби можна «зурочити?»

    Вчений – міколог. Так, є в народі повір´я гриб,  на яке глянуло людське око не росте. Це не зовсім так. Пояснити те, що гриб припинить  ріст, коли біля нього побувала і побачила його людина, можна тільки тим,  що заховуючи помічений гриб від інших, ворушать, перегрібають листяний настил і пошкоджують грибницю. Грибниця – потужній накопичувач вологи, збирач тепла. Грибник бачить  лише плід на  поверхні, а таємниця схована в землі, там, де ниточки грибниці  переплелися з корінням дерев. Минають дні, грибники приходять до місця, де залишив позначку, розгрібає листя над грибом і дивується: грибок який був, такий і залишився, тільки зів´яв і почав засихати. «Зурочив» - скаже собі забобонний грибник. Йому й на думку не спаде що зворушивши все довкола гриба він зруйнував грибницю. В один із грибних сезонів зробили цікаве спостереження.  Позначивши  купку молодих маслят з гриба зняли мірку, не чіпаючи його. А однаковий за величиною сусідній гриб трошки  розхитали. Рівно через добу прийшли на те саме місце. Оглянули  його за всіма ознаками сюди ніхто не приходив. Обміряний обережно гриб значно виріс. Діаметр його  шапинки побільшав з 12 до 24 мм, а потовщав з 7 до 14 мм.  Розміри збільшилися вдвічі, а об´єм і вага у 4-5 разів. Розхитаний гриб залишився без змін, він почав в´янути і засихати.

       Журналіст. Відьми існують лише в казках, а відьомські кола зустрічаються в лісах. Що таке відьомське коло?  Як правильно збирати гриби? Чи є основні правила і коли краще вирушати по гриби?

      Лісник. У похід за грибами треба вирушати ранком, а ще краще на світанку. У росі блищать шапинки грибів, їх добре видно. Та ось зійшло сонечко. Тоді треба йти,  щоб  будо за спиною. А якщо йдеш проти сонця то рябить в очах від різнотрав´я і грибів не видно. У вологому лісі треба  шукати  гриби подалі від дерев бо всі гриби «вийшли на простір». Тут більше тепла. Грибник повинен пам´ятати правила: ходиш по лісі – під ноги дивися. Не можна виривати гриби з грибниці. Їх треба зрізати або злегка повернувши, витягти із грунту. Я вам  залишаю пам´ятку про те, як збирати гриби.

       Журналіст. В народі говорять: «Всякий гриб у руки беруть, та не всякий у кошик кладуть» Чому?

      Лісник. Єдиним способом розпізнання грибів є їх зовнішні біологічні ознаки. Тому при збиранні грибів потрібно користуватися описом атласами. Причому, не одним – а кількома. Особливо слід бути уважним при збиранні пластинчастих грибів. До них належать: бліда поганка, яку можна зірвати замість зеленки, сироїжки, печериці. Бліда поганка має кількість отрути смертельної для дорослої людини.

      Міколог. У блідої  поганки нижній бік шапки зеленкувато – білий, а в печериць – рожевий. Ніжка у поганки довжиною 15 см., а товщиною – 2. На низу у ніжки є потовщення, що утворює наче комірець. Отруєння  блідою поганкою 50-90% смертельні.

         Несправжні опеньки зовні дуже схожі на їстівні. Збираючи їх, уважно оглядайте ніжки. У їстівних на ніжці є кільце плівки.  У несправжніх – блискуча і загострена шапинка, а під нею пластинки  зеленкуватого кольору. Попробуйте запам´ятати ознаки за допомогою рифми: «Имеєт съедобный опенок на ножке кольцо из пленок, у ложных опят ноги голые до пьят».

        Жовчний гриб за велику схожість до білого називають несправжнім білим грибом. Від білого гриба відрізняється тим, що верхня частина його ніжки вкрита малюнком  у вигляді чорної або чорно-сірої сітки, а м´якоть на зломі чорніє.

       Сатанинський гриб також схожий на білий, але шапинка у нього світло-сіра, зеленкувата. М´якоть спочатку червоніє, а потім – синіє, а у білого біла.

      Несправжні лисички  схожі на їстівні, проте у них шапка рівна червонувато-оранжева, а не з хвилястими краями і світло-жовтими. З надломленої шапки несправжньої лисички виділяється білий сік, а з їстівної не виділяється.

      Мухомор легко відрізнити за кольором шапинки. В них білі пластинки, на ніжках кільце а внизу потовщення. Ви  можете запитати, чи можна отруїтися їстівними грибами? І як  починається захворювання?

     Терапевт: Захворювання починається гостро. А через кілька годин різка біль в животі, блювота, сильно хочеться пити, запаморочення, блідість шкіри, іноді підвищується температура. Хворий стає в´ялим, або занадто збудженим. Можуть виникнути судоми . В кінці першої доби появляється біль під правим ребром. Від отруєння блідою поганкою отрута в першу чергу діє на печінку і нирки.

       Учень.        Яку допомогу необхідно надати хворому?

Терапевт: Якщо появились перші ознаки необхідно прийняти невідкладні заходи:

  1. Промити шлунок. Для цього необхідно дати хворому 0,5 л. води (кімнатної температури, чи розчин питної соди)
  2. Викликати блювоту.  Промивання  необхідно  повторити 2-3 рази. Тоді необхідно повторити  2-3 рази. Тоді необхідно  хворому лягти в ліжко і напитися гарячого  чаю. Надавши допомогу,  визвіть лікаря до приїзду його хворого положіть на бік, в разі блювоти шлункова маса не попаде в дихальні шляхи.  Порожнину рота очистіть бинтом, намотаним на край ложки. До приїзду лікаря не залишайте хворого одного.

         Учень.            Чи приносять користь неїстівні гриби?

Лісник. Багато грибів у наших лісах є шкідливими для організму людини, знаючи їх не поспішайте збивати їх палицями. Вони вбирають в себе всі некорисні людині соки, отруйні шкідливі речовини. Тим самим вони оздоровлюють навколишнє середовище.

        Відомо, що в природі існує взаємозв´язок  між усіма явищами, рослинами і тваринами. Виходячи з цього червоний мухомор корисний. Наприклад: Лось – велетень наших лісів лікується ними  від гельмінтів, що паразитують в нього в організмі.

      Помічено, що там де багато мухоморів ліс росте швидко. Грибниця червоного мухомора живить вологою й азотом  коріння, ялини, сосни і модрини.

      В  давнину мухомор використовували для знищення мух, блошиць та інших комах.

     Травознавець. Ми вже багато чули, що гриби приносять користь, а чи можна їх використовувати, як лікарську сировину?

      Мікролог. Так, є лікарські гриби. Ще староримський вчений Діоскорід в І ст. нашої ери відмітив лікарські властивості  трутовика,   зокрема в лікуванні кишково-шлункових захворювань. Грибні  препарати  широко застосовувались раніше в Японії, Китаї.

       Широко в народній медицині використовувалась веселка звичайна. Її настойка сприяла швидкому за живленню ран. Від обмороження ще 300 років тому назад використовували настойку білого гриба.

      В давнину мухомор був відомий в народній медицині. Як лікувальний засіб проти опухання залоз, туберкульозу, проти захворювань нервової системи.

       Гриб - дощовик має антибактеріальні властивості. Прикладена до рани серцевина замінює в польових умовах пластир. Спори дозрілих дощовиків добре кровозупинна речовина. Якщо посипати рану спорами (порошком) то кров через декілька хвилин зупиниться.

Міколог. Крім почутого є ще цікава інформація:

 У грунті є багато мікроскопічних грибів — в 1 г до 1 млн й навіть більше.

          Серед грибів є хи­жаки. За допомогою де­яких пристосувань гриби-хижаки гіфоміцети вловлюють здобич (не­матоди), розчиняють її оболонку, висмоктують внутрішній вміст, вико­ристовуючи його для свого живлення. Оскіль­ки нематоди — шкідни­ки сільськогосподарсь­ких культур, гриби-хижаки можна використа­ти в боротьбі з ними.

          Чага, або березовий гриб (інші назви — цир, чорна губа, березова губа), має вигляд нарос­ту неправильної форми чорного кольору з по­трісканою поверхнею. Поселяється на стовбурі живої берези в тріщинах кори, іноді сягає до 0,5 м завдовж­ки й може важити навіть 2 кг. Роз­множується спорами. Його вико­ристовують у народній медицині: чага містить комплекс барвників, які легко вбираються водою й ма­ють лікувальні властивості.

         Із давніх-давен відомий сим­біоз грибів і квіткових рослин. У єгипетських гробницях було знайдено насіння пажитниці, за­ражене тим самим грибом, з яким вона досі перебуває в симбіозі.

         Мешканці бразильських джунглів називають гриб, який росте буквально на очах, «дамою під покривалом». З'являється він із пружного білого «яйця», котре на очах збільшується, тріскається й розпадається на дві половинки. З них з'являється яскраво - оран­жева шапинка на довгій білій ніж­ці. Ніжка швидко збільшується. Наукова назва цього гриба — дзвоникуватий диктофон.

          Гриби, що ростуть у ґрунті. Це — трюфелі, їх знаходять за до­помогою спеціально навчених со­бак. Досвідчені ж грибники від­шукують трюфелі самі, знаючи, що трава над ними ніби випалена. Є трюфелі чорні, білі й оленячі. В Україні чорні трюфелі трапля­ються в південно-західних буко­вих лісах.

         Учень. Які ж кулінарні якості грибів? Чи можна розпізнати отруйні гриби за допомогою кулінарних способів, тощо.

        Гриби цінний харчовий продукт. Свіжі гриби - білоніжки корисніші за цибулю, моркву, капусту, а сушені майже вдвічі калорійніші за яйця і варену ковбасу.  Бульйон із сухих грибів у сім разів калорійніший за м´ясний і звичайно, запашніший, смачніший.

      Отруйні гриби розрізняють не тільки за зовнішнім виглядом, а за кулінарними властивостями.

  1. Срібна ложка, опущена в відвар із отруйних грибів,  покривається  бурим нальотом.
  2. Цибулина, покладена в гарячий відвар отруйних грибів, чорніє.
  3. Сіль посипана на нарізані отруйні гриби, жовтіє.
  4. На розрізі отруйного гриба виступає білуватий сік, причому голубувата м´якоть швидко чорніє.

Учень. А чи використовують гриби для промислових цілей?

           Учитель. Дикорослі гриби – один із найважливіших ресурсів харчування. А чи не виникне загроза до їх зникнення? Чи потребують вони охорони?

         Рефлексія      1)  Пошукова бесіда

  • Чому гриби виділено в ок­реме царство?
  • Що в них спільного з рос­линами? А з тваринами?

Спільні риси

грибів і тварин

грибів і рослин

1. До складу клітинної стінки входить хітин, клітини не мають хлоропластів та інших типів пластид.

1. Клітини мають клітинну стінку.

2. Живляться гетеротрофно, не здатні до фотосинтезу.

2. В клітинах є вакуолі з клітинним соком.

3. Містять глікоген “ тваринний крохмаль ”.

3. Ростуть протягом всього життя, не здатні до активного руху.

4. Продуктом виділення є сечовина

4. Адсорбтивний тип живлення, тобто всмоктування.

5. Клітини мають ядро та мітохондрії.

Чи зможемо ми побачити як гриби дихають? Чому ні?

Проблемне запитання

- Якщо ми не бачимо як дихає гриб, то, може він не дихає взагалі? В чому полягає особливість процесу дихання грибів?

Діти працюють над поставленою проблемою.

 Інтерактивна вправа «Знайди логічну помилку»

Завдання. Знайдіть зайвий термін і ска­жіть, чому ви так вирішили:

І ряд — гриби, бактерії, слизо­вики, лишайники;

ІІ ряд — паразити, автотрофи, симбіонти, сапрофіти;

III ряд — хітин, глікоген, хло­рофіл, сечовина.

VI. Підсумки уроку

       Гриби — це особ­ливі гетеротрофні живі організми, які разом зі слизовиками та ли­шайниками об'єднані в царство Гриби.

VII. Домашнє завдання. Підготувати творчі проекти з тем:

  • «Значення грибів у при­роді»;
  • «Значення грибів у житті лю­дини»
docx
Додано
20 січня 2020
Переглядів
2772
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку