Урок чемності , як можна вітатися.

Про матеріал
Виховна година .Пояснення якими словами можна вітатися з друзями, вчителями, старшими людьми . Як поводитися у зізних ситуаціях.
Перегляд файлу

Урок чемності

Доброго дня, дорогі діти! Я привіталася з вами так, як роблю це кожного дня. Ви, мабуть, дуже здивувалися, якби замість привітань почули: "Чи їли ви сьогодні?" або "Чи здорова ваша худоба?" Але виявляється, що ці слова також можуть бути вітаннями. Саме такими фразами обмінювалися під час зустрічі мешканці Стародавнього Китаю, Монголії та Єгипту. І це не просто символічно. Для монгола-кочівника здорова худоба була основою життя. Питання на кшталт "Чи вистачає худобі їжі?" або "Чи все гаразд із худобою?" мали глибоке значення, адже здоров'я худоби означало добробут її власника та всієї родини. Тому побажати здоров'я худобі було рівнозначно побажанню здоров'я господарю.

Жести та рухи, якими люди різних країн обмінювалися під час вітання, також різноманітні. Одні вклонялися, інші падали навколішки і билися лобом об землю. Треті підносили руку до чола і серця, четверті торкалися носами. А зараз подивіться навколо: військові віддають честь, чоловіки потискають руки, інші махають один одному, а жінки, які довго не бачились, обіймаються і навіть цілуються. Не привітатися або не відповісти на привітання в усі часи вважалося невихованістю та неповагою до інших. Адже у коротких словах привітання закладено глибокий зміст: "Я тебе бачу, я тебе поважаю і хочу, щоб ти до мене добре ставився. Я бажаю тобі здоров'я, миру, щастя, радості й добра."

Я привіталася з вами словами "Доброго дня, дорогі діти". А який важливий зміст я вклала в ці прості слова! А які ще слова привітання ви знаєте?

(Відповіді дітей)

А як ви думаєте, що означають ці слова зараз?

Зараз я розповім вам чудесну бувальщину про слово "Здрастуйте". (Читання легенди). Слово "Здрастуйте", як і "Добрий день", має чудодійну силу, воно зближує людей і відкриває їхні душі. Бажати здоров'я і добра – що може бути кращим у світі? Поверніться один до одного, привітайтеся, усміхніться. Правда, це приємно?

Ви пам'ятаєте, з чого ми почали нашу зустріч? Ми привіталися. І зробили це не тільки для того, щоб побажати добра, а й тому, що вміння правильно вітати людину – це одне з багатьох правил ввічливої культурної поведінки. А звідки взялися ці правила? Ніхто їх не вигадав навмисне. Вони з'явилися поступово й аж ніяк не випадково. Скільки разів ви, мабуть, чули: "Зніміть шапку, коли входите в приміщення". А чому? Звичаї знімати шапку лишилися з давніх часів, коли це був символ поваги до дому та його господарів.

А зараз перевіримо, чи добре ви знаєте правила поведінки та чи чемні ви. (Гра-конкурс). Клас поділений на дві команди. По черзі кожна команда відповідає на запитання. За правильну відповідь кожна команда отримує два бали.

  1. Які слова називаються "чарівними"?
  2. У дверях зіткнулися чоловік і дівчина. Що робити? Хто має привітатися першим?
  3. У дверях зіткнулися старший учень і молодший. Як повестися?
  4. Чи можна замість слова "Здрастуйте" казати "Привіт"? І кому?
  5. Чи обов'язково вітатися, зайшовши до магазину, бібліотеки або іншого громадського місця?
  6. Як ви поводитеся, заходячи до кабінету директора школи?
  7. Які ім'я та по батькові прибиральниці, яка прибирає у нашому класі?
  8. Два вчителі розмовляють, а вам потрібно звернутися до одного з них. Чи будете ви одразу звертатися, чи маєте почекати завершення розмови?

Молодці! Сьогодні ви дуже гарно працювали. За підрахунком балів перемогла дружба, адже ви запам'ятали все, що потрібно на нових уроках.

 

docx
Додано
16 жовтня
Переглядів
10
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку