Урок для учнів 7 класу "рух тварин"

Про матеріал
урок для учнів 7 класу, "рух тварин", за підручником Соболь, рівень стандарту
Перегляд файлу

Тема: Рух тварин

Мета: сформувати та розвинути знання про рух, поглибити знання про опорно-рухову систему, вдосконалювати вміння роботи із підручником.

Обладнання: підручник, дидактичні картки, презентація, рисунки, мультимедійна дошка, схеми та таблиці.

Основні поняття: рух, опора, опорно-рухова система, скелет.

Тип уроку: засвоєння нових знань

І. Організаційний етап

Привітання з учнями, перевірка присутності учнів

ІІ. Актуалізація опорних знань

Перевірка домашнього завдання

Фронтальна бесіда з учнями

Що таке скелет?

Назвіть відділи хребта у ссавців?

Назвіть функції опорно-рухової системи?

Відділи черепа у ссавців?

У якого класу тварин вперше з'являється скелет?

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності

Рух – це життя. – так казав відомий давньогрецький мислитель Арістотель.

З попереднього уроку ви вже знаєте, що таке опорно-рухова система, сьогодні ми розглянемо, що таке рух.

Кожна тварина так чи інакше перебуває в русі. Наприклад, акули на відміну від кісткових риб вони не мають плавального міхура, тому вимушені все життя знаходитись у русі, це відбувається задля підтримання дихання.

ІV. Вивчення нового матеріалу

Давайте пригадаємо основні властивості живих організмів:

Учні по черзі називають властивості:

Живлення

Дихання

Транспорт речовин

Виділення

Опора

Рух

Подразливість

Розмноження

Ріст та розвиток

Рух – це переміщення складових частин клітини, самих клітин, органів організму й самого організму шляхом активної зміни положення чи форми.

Рух відбувається у цитоплазмі в усіх живих клітинах, переміщується рідина в тканинах, змінюється форма клітин рослини, грибів, та тварин, що мають несправжні ніжки, джгутики чи війки, рослини повертають свої квітки чи листки рослин до світла. Рухаються й змінюють своє місце в просторі й самі вільноживучі організми. Таким тином, для губок й коралів рух також є основою життя, він забезпечує зміни на рівні клітин.

Особливості руху тварин пов’язані з такою здатністю як скоротливість, що визначається на кожному з рівнів організму. Велике значення для зміни форми клітин та руху тварин має відсутність у їхніх клітинах жорсткої клітинної стінки. Тканинами тварин, що проявляють здатність до скоротливості, є м’язові. В організмі тварин розрізняють гладку та посмуговану м’язові тканини, які утворюють спеціальні скоротливі органи руху – м’язи. Гладкі й посмуговані м’язи формують м’язову систему в межах опорно-рухової.

Отже, рух - це здатність клітин чи організмів до активних взаємовідносин із середовищем, що виникає як результат скоротливості на різних рівнях організаціях життя.

Існують різні види руху тварин.

Рухи тварин можуть бути пасивними (повітря переміщує на павутинках павуків) та активними (біг у гепарда, плавання риб). І ті, й інші рухи відіграють свою роль у житті організмів, але специфічним для тварин є саме активний рух.

Активний рух тварин (локомоція) – це процес життєдіяльності, у якому беруть участь органели руху та органи руху для активного переміщення клітин чи організмів у просторі.

Амебоїдний рух – це рух за допомогою несправжніх ніжок, які з’являються завдяки повільному перетіканню цитоплазми й зміні форми клітини. У губок такий рух властивий амебоцитам, які забезпечують живлення й перетравлювання пасток їжі.

Мерехтливий рух – це рух за допомогою джгутиків та війок, які е довгими чи короткими ниткоподібними цитоплазматичними виростами клітин з мікротрубочками всередині. Завдяки руху війок перемішуються війчасті черви, личинки безхребетних тварин, яйцеклітини у яйцепроводах та затримується пил у дихальних шляхах хребетних.

М’язовий рух – це рух за допомогою скоротливих органів м’язів, в утворенні яких беруть участь м’язові тканини.

Скорочення м'язів відбувається за допомогою вивільнення енергії. Енергія утворюється у мітохондріях, в цій органелі синтезується молекули АТФ, що і потрібні для активного руху м'язів.

V. Узагальнення знань

Що таке рух?

Які є види руху?

Де утворюється енергія для роботи м'язів?

VІ. Підбиття підсумків уроку

Отже, рух - це здатність клітин чи організмів до активних взаємовідносин із середовищем, що виникає як результат скоротливості на різних рівнях організаціях життя.

VІІ. Домашнє завдання

Прочитати параграф 40, замалювати в зошиті скелет будь-якого ссавця, скласти короткий конспект про гладкі та посмуговані м'язи.

docx
Додано
11 березня 2021
Переглядів
728
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку