Урок доброти, присвячений захисту тварин

Про матеріал

Слайд 1

Привітання.



Слайд 2



Давайте з вами спробуємо відгадати назву заходу. … Розпочнемо наш захід із ігрової частини. Вам потрібно відгадати загадки на тематику тварин. Називається:

Вгадай – Хто я?

Слайд 3



Сьогодні ми з вами будемо обговорювати інформацію, яка стосується правильного утримання домашніх тварин. У тварин, як і у людей, є свої потреби. І коли ми обираємо для себе собаку, кішку, чи хом'яка і навіть равлика – необхідно враховувати їх життєві потреби – що саме можна давати поїсти, де тваринка може спати, які речі в неї мають бути. Перед тим, як приносити додому – спочатку необхідно ознайомитися із всією інформацією. Наприклад, що можна давати пацючкам їсти, а що ні. Потрібно знати, що підстилка із тирси підходить для хом'яків і морських свинок, але не підходить для пацюків. У свинок і хом'яків дуже ніжні п'яточки і тверді гранули їм можуть зашкодити. Для пацюків краще рушнички або кукурудзяні гранули.

Зараз ми з вами обговоримо 5 свобод тварин.

Всесвітня спільнота захисту тварин — World Animal Protection виокремила 5 базових і беззаперечних свобод тварин. Вони містяться у Всесвітній декларації добробуту тварин. Ці свободи прийняті та захищаються у всьому цивілізованому світі.

Слайд 4



Свобода від голоду та спраги. Вода та харчування

Це означає, що харчування має бути ВІДПОВІДНИМ для конкретного біологічного виду, у належній якості та кількості. Тобто, не допускати як голоду так і ожиріння тварини. Також у тварини повинен бути доступ до чистої питної води в достатньому об'ємі.

Від того, наскільки правильно підібраний раціон, залежить здоров'я, а отже, зовнішній вигляд і тривалість життя вашого улюбленця. Потреби у поживних речовинах, які тварина отримує з їжі, відрізняються залежно від віку, породи, розміру та навіть активності кота чи собаки. Наприклад, морським свинкам заборонено давати зернові корми. Можна тільки трави, сіно та овочі. Хом'якам – навпаки, можна зернові корми.

Слайд 5 Зоомагазин



Слайд 6



Свобода від дискомфорту. Безпека та комфорт

Місце відпочинку тварини у квартирі чи будинку має відповідати її біологічним особливостям, а всі члени родини поважати її особистий простір. Наприклад, у м. Львів «Правила утримання й поводження з домашніми тваринами» уперше в Україні забороняють перебування собак на прив'язі та ланцюгах та вольєрне утримання короткошерстих собак.

Перш ніж принести нового улюбленця додому, потрібно усунути потенційно небезпечні для нього предмети. Приймаючи рішення взяти додому кота чи собаку, слід розуміти, що віднині ваше помешкання стає спільною з вашим улюбленцем територією, яка має бути безпечною для нього та комфортною для співіснування з ним.

Слайд 7



Свобода від болю, травм та хвороби. Підтримання здоров'я

Ветеринарна допомога, профілактичний огляд, вакцинація це обов'язок власника тварини, як і унеможливлення її травмування. Не можна чинити дії, які наражають тварину на небезпеку, наприклад, залишати закритою в автомобілі на спеці.

Всесвітня асоціація лікарів ветеринарної медицини дрібних тварин наполегливо рекомендує проводити періодичні профілактичні огляди принаймні раз на рік, а у перший рік життя кота та собаки – 2 - 4 рази на рік.

Слайд 8 Ветеринар



Слайд 9



Свобода природної поведінки. Бути собою

Наприклад, для котів алгоритм — лоток-диван-миска, без можливості реалізовувати свої мисливські інстинкти, є недостатнім. А собакам потрібні тривалі прогулянки. Тож, якщо ви вже досягли 14 років, ви маєте право перебувати зі своїм собакою в громадських місцях — на вулицях, у парках, скверах. За умови, що собака на повідку.

Собаки – соціальні тварини, для них важливо спілкуватися з іншими собаками. Тому варто включити до маршруту щоденних прогулянок парк або майданчик, де вигулюють собак (деякі майданчики навіть розподіляються відповідно до розмірів тварин).

Натомість коти – здебільшого самостійні тварини. Їм подобається досліджувати середовище у тривимірному просторі. Помешкання для кота рекомендується облаштовувати таким чином, щоб спонукати тварину більше рухатись і проявляти свою природну поведінку: стрибати, видиратися вгору, бігати.

Слайд 10 Повернення додому



Слайд 11



Свобода від страху та стресу.

Якщо у тварини є різні поведінкові реакції на вулицю, на інших тварин, загальна агресія тощо, такі моральні страждання тварини повинні коригуватися кваліфікованою допомогою.

Не можна залишати собаку прив'язаною біля магазину, відпускати собак та котів на самовигул. Не можна ображати та бити домашніх тварин. Заздалегідь продумайте зручне місце для відпочинку та годування, відповідно до потреб виду та породи тварини. Важливо, щоб у кожної тварини було індивідуальне місце для відпочинку, їжі та води, а у випадку з котом – свій лоток із наповнювачем.

Візити до ветеринара або короткотривалі поїздки в гості також можуть викликати занепокоєння у тварини. Щоб зменшити стрес від зміни місця перебування:

• говоріть лагідним голосом, гладьте свого улюбленця під час поїздки, проте не виказуйте власну тривогу;

• переїжджаючи на нове місце, прихопіть якусь звичну для тварини річ;

• бажано відвідати з твариною місце її тимчасового перебування напередодні, а також познайомити з людиною, яка за нею доглядатиме.

Слайд 12

Місія – Друг з притулку

Слайд 13

А зараз ми з вами переглянемо останнє відео під назвою «Дворняжка»

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок доброти. Шкільні омбудсмени. ХЛ№109

Номер слайду 2

ВГАДАЙ - ХТО Я?

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Свобода від голоду та спраги

Номер слайду 5

Зоомагазин

Номер слайду 6

Свобода від дискомфорту

Номер слайду 7

Свобода від болю, травм та хвороби

Номер слайду 8

Ветеринар

Номер слайду 9

Свобода природної поведінки

Номер слайду 10

Повернення додому

Номер слайду 11

Свобода від страху та стресу

Номер слайду 12

Місія “Друг з притулку”

Номер слайду 13

Бережіть своїх улюбленців!

pptx
Пов’язані теми
Психологія, Презентації
Додано
24 жовтня 2023
Переглядів
149
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку