Урок-дослідження «Звіт Святому Миколаю" (Інтерпретування даних у вигляді діаграм з використанням табличного процесора Excel)

Про матеріал
Інтерпретування даних у вигляді діаграм є однією з важливих частин вивчення теми «Опрацювання табличних даних». Під час засвоєння матеріалу та закріплення навичок створення діаграм учні мають наочно переконатися у важливості вміння складати діаграми для подальшого життя та майбутньої професійної діяльності. А також упевнитися в тому, як знання програми Excel та її аналогів полегшують процес упорядкування та унаочнення даних. Так як урок припав на День Святого Миколая, з метою підтримки цікавості та активізації дітей святково-дослідницьке практичне завдання було подано у формі соціологічного дослідження кількості добрих справ та досягнень учнів у різних сферах життя за рік, своєрідний лист-звіт Святому Миколаю.
Перегляд файлу

Урок інформатики у 9 класі

підготувала Наталія ЯРЕМЕНКО,

вчитель інформатики

Ніжинської гімназії № 3

Ніжинської міської ради Чернігівської області

 

Урок-дослідження

«Звіт Святому Миколаю»

Тема уроку: Інтерпретування даних у вигляді діаграм. Вибір типу та побудова діаграм.

Мета: ознайомити учнів із інтерпретуванням даних у вигляді діаграм, типами діаграм, зображенням рядів даних. Формувати вміння виділяти головне, аналізувати, порівнювати, зіставляти. Встановити зв’язки між засвоєними та новими знаннями. Формувати групи компетентностей: соціальну, інформаційну, загальнокультурну, уміння вчитися. Розвивати логічне мислення, дослідницькі навички. Виховувати уважність, товариськість та відповідальність, бажання мати глибокі та якісні знання задля подальшого їх використання у майбутній професійній діяльності.

Тип уроку: засвоєння нових знань.

Обладнання та наочність: комп’ютери з підключенням до мережі Інтернет, підручники, інтерактивна панель.

Хід уроку

І. Організаційний етап

  • Привітання з класом

Доброго дня, шановні дев’ятикласники та дев’ятикласниці. Сподіваюся, що в День Святого Миколая, наш урок буде сповнений святкового настрою! Ми усі будемо чемними, гарними й взаємоввічливими, щоб кожен з вас отримав ще одного «Миколайчика» у вигляді високих оцінок та позитивних емоцій. З нетерпінням чекала на зустріч з вами, аби порадіти приємному спілкуванню та плідній роботі на уроці у святковий день!

Повідомлення теми і мети уроку

Сьогодні на уроці ми з вами ознайомимось із інтерпретуванням даних у вигляді діаграм, типами діаграм, зображенням рядів даних. 

ІІ. Мотивація навчальної діяльності

Не забувайте про правила поведінки та техніку безпеки на уроці інформатики. (повторення правил з використанням інтерактивних елементів платформи mozaBook)

ІІІ. Актуалізація опорних знань

Фронтальне обговорення понять, вивчених у 7 класі: діаграма, типи діаграм, Майстер діаграм. Як бачите, ви вже багато знаєте про діаграми. Проте не завжди легко можна зорієнтуватись, який тип діаграми вибрати до певного завдання. Сьогодні у вас незвичайне завдання, святково-дослідницьке. Діаграми, що ви маєте створити, це ваш своєрідний лист-звіт Святому Миколаю про ваші добрі справи та досягнення. 

ІV. Вивчення нового матеріалу

Розповідь учителя з демонстрацією додатку «Діаграми» платформи mozaBook на інтерактивній панелі.

 

Динамічна пауза 

V. Усвідомлення набутих знань та формування вмінь і навичок

Практичне завдання (для отримання інструкції виконання та файлу-заготівки використовуються можливості локальної мережі кабінету)

Вправа 1. Добрі справи.

Завдання: Змініть числові значення у стовпці В відповідно до власних показників. Змініть назву секторної діаграми, що зберігається у файлі Звіт Святому Миколаю, задайте розмір символів назви – 16. Змініть місце розташування легенди.

  1. Відкрийте файл Звіт Святому Миколаю, що зберігається в папці:

Гімназія 3:\01_2023\9 клас\Урок 6 грудня\

  1. Виділіть назву діаграми. У контекстному меню оберіть вказівку Змінити текст.

  1. У текстовому написі введіть новий заголовок Мої добрі справи. Клацніть мишею у вільному від об’єктів місці в області діаграми.
  1. Встановіть розмір літер – 16, а колір тексту – синій.

Клацніть правою клавішею миші на заголовку діаграми й за допомогою інструментів, розташованих на міні-панелі форматування, встановіть потрібні параметри  форматування.

  1. Змініть місце розташування легенди за зразком:

Клацніть правою клавішею миші на діаграмі за допомогою інструментів групи Стилі діаграм вкладки Конструктор діаграм розмістіть легенду знизу.

  1. Збережіть результати у папці: E:\9-А\ Звіт Святому Миколаю Власне прізвище

Вправа 2. Банк моїх досягнень.

Завдання. Змініть числові значення у стовпцях В  та С відповідно до власних показників. Побудуйте стовпчасту діаграму для даних таблиці Мої досягнення для порівняння кількості власних досягнень у 2022 та 2023 роках.

  1. Відкрийте файл Звіт Святому Миколаю, що зберігається в папці:

E:\9-А та оберіть аркуш Досягнення_порівняння

  1. Виділіть діапазон клітинок А2:С9 і побудуйте стовпчасту діаграму. На вкладці Вставлення виберіть за допомогою інструментів групи Діаграми стовпчасту діаграму
  1. У полі заголовка введіть назву діаграми Мої досягнення як показано на малюнку.

 

Збережіть результати у тому само файлі. Розмістіть файл у папці Звіт Святому Миколаю 9-А на Google-диску аккаунту informatikagimnaz3@gmail.com.

Релаксація

Вправа для профілактики короткозорості та порушення зору.

VІ. Підведення підсумків уроку

  • Бесіда за питаннями:
  1. Які типи діаграм можна створити в Excel?
  2. Коли доцільно застосовувати кругову діаграму?
  3. Коли доцільно застосовувати стовпчасту діаграму?
  4. Які основні кроки побудови діаграм?
  5. Як змінити розміри діаграми або її об’єктів?

Оцінювання роботи учнів. Вручення «миколайчиків». 

VІІ. Домашнє завдання: Опрацювати конспект. Виконати інтерактивні вправи:

https://learningapps.org/27773775

https://learningapps.org/5196576

https://learningapps.org/14824466

 

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ:

  1. Морзе Н.В. Формування інформатичних компетентностей учнів середньої школи. / Н. Морзе, О. Кузьмінська. // Інформаційні технології і засоби навчання. 2011. №3 (23).
  2. Нелюбов В. О., Куруца О. С. Основи інформатики. Microsoft Word 2016 : навч. посіб. в ел. вигляді. / В. О. Нелюбов, О. С. Куруца // Ужгор. нац. ун-т, Центр інформ. техн. – Ужгород : ДВНЗ «УжНУ», 2018. – 96 с: іл.
  3. Ривкінд Й., Лисенко Т., Чернікова Л., Шакотько В. Інформатика: підручник для 9 класу закладів загальної середньої освіти. – Київ, «Генеза», 2022 – 277 с.

 

 

 

 

1

 

docx
Додано
4 січня
Переглядів
74
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку