Урок. "Dzień świętego Mikołaja. Stopniowanie przymiotników"

Про матеріал
Конспект відкритого уроку з польської мови у 6 класі на тему "Dzień świętego Mikołaja. Stopniowanie przymiotników"
Перегляд файлу

Конспект уроку з польської мови

6 клас

Тема уроку :Kalędarz pełen radości. Dzień świętego Mikołaja. Stopniowanie przymiotników

Мета: Вивчити основні правила творення ступенів порівняння прикметників, навчити розповідати про свята зимового циклу у Польщі, порівнювати  святкування дня св. Миколая в Україні та в Польщі;розширити знання учнів про традиції та звичаї країни, мова якої вивчається; розвивати інтелектуальний рівень   учнів, виховувати любов та повагу до культури та традицій польського народу.

Обладнання:

Підручник. Біленька-Свистович Л.В., Ковалевський Є., Ярмолюк М. О. «Польськамова. 6клас»,таблиця «Stopniowanieprzymiotników”, аудіо записи PiosenkinaMikołajki–MajkaJeżowska "KochamyPanieMikołaju", дитячі малюнки до дня св. Миколая, презентація до уроку.

Хід уроку

1. Організація класу. слайд 1

a) Привітання. Введення в іншомовну атмосферу.

-Dzień dobry. Witam na lekcji polskiego!

Jak się pan/paniczuje? [Як себе пан / пані почуває?]:

  • Tak sobie [так собі];
  • niespecjalnie (nieszczególnie) [не дуже];
  • źle [погано];
  • bardzo źle [дуже погано];
  • okropnie [жахливо];
  • fatalnie [фатально/зовсім жахливо];

-    beznadziejnie [безнадійно].

2. Основна частина уроку слайд 2

а)  Повідомлення теми та мети уроку.

Jak można się domyślić z tematu lekcji dziś mówimy o dniu świętego Mikołaja i stopniowaniu przymiotników.

Dziś celem naszej lekcji jest nabycie umiejętności poprawnego redagowania życzeń świątecznych kierowanych doróżnych adresatów, doskonalenie pisania, wykorzystywanie wiedzy w praktyce.

слайд 3

б)Прослуховування пісні. Majka Jeżowska "Kochamy Panie Mikołaju".

- Proszę posluchać piosenke, i dać odpowiedź o jakim święcie mydzisiaj mówimy.

- Тak, to dzień Świętego Mikołaja

в) Читання повідомлення та вірша «Mikołaje», обговорення прочитаного (с. 84 підручника).

слайд 5

Święty Mikołaj przychodzi do dzieci uczciwych i grzecznych.

Najsłodszymi najweselszym świętem, pachnącym słodyczami i pomarańczami, z prezentami pod poduszką, jest święto św.Mikołaja. W Polsce św. Mikołaj odwiedza dzieci 6 grudnia, a do dzieci ukraińskich on przychodzi 19 grudnia. Prezenty otrzymują tylko te, które napisały do niego listy z prośbą o prezenty.

г)Бесіда за запитаннями. слайд 6

Odpowiedz na pytania.

1.Na czym do nas pędzą Mikołaje?

2. Dlaczego jeden ma w torbie mróz i śnieg biały, drugi rodzynkii migdały?

3. Ile worków ma Mikołaj?

4. Jak Mikołaje wchodzą do budynków?

5. О jakiej porze pukają srebrną laską?

6. Przez jaką krainę pędzą Mikołaje?

д) Випереджувальне завдання. слайд 7

Повідомлення учнів про традиції свята Миколайкі в Польщі.

Учень. Миколайки (пол. Mikołajki) – традиційна, польська назва свята, на честь Святого Миколая. Цей святий став прообразом міфічної фігури Санта Клауса. Також, Святий Миколай зараховується до святих як такий, що опікується воїнами, водіями, мандрівниками, допомагає бідним у скруті. Вважається покровителем дітей та студентів, моряків, торговців, і лучників.

У Польщі ця традиція відома з XVIII століття.  Цього дня особливо чекають діти, адже в цей день дітей, у свою чергу, чекають подарунки. Святкують Миколайки двічі: 6 грудня і з 24 на 25 грудня. Так що дітям пощастило.

Народився Миколай приблизно у 270 році в Патарі на території сучасної Туреччини в багатій родині. З самої своєї молодості був людиною доброю, побожною і, користуючись наявністю коштів, із задоволенням допомагав незаможним і нужденним.

Одного разу, ще не будучи єпископом, він дізнався, що у одної збіднілої людини є три дочки на виданні. Але заміж їх ніхто не візьме, адже приданого у них немає. Отцю належало відправити дівчат заробляти своєю красою. Микола, дізнавшись про таку ситуацію, вирішив допомогти сестрам уникнути ганьби і гріха і почав таємно допомагати їм.

Він потайки підібрався до будинку, де жили дівчата, і закинув у вікно калитку з золотом, що вберегло їх від злиднів і виправило скрутне становище. Крім того, коли померли батьки Миколи, він розпорядився спадщиною, як підказувала йому його душа, звернена до Бога. Він роздав все належне йому за законом майно на користь знедолених і голодних.

Вважається, що саме з цього і пішло повір’я, що Святий Миколай приносить всім подарунки. Тепер уже складно уявити собі Святого Миколая без подарунків.

У Польщі записи про Миколайки відносяться до XVIII століття. Тодішні подарунки були незрівнянно скромніше сучасних. Слухняні діти отримували яблука, золочені горіхи, пряники і дерев’яні хрестики, а неслухняні могли отримати в якості подарунка гнилу картоплину. Це змушувало пустунів задуматися і виправитися до наступного приходу Святого Миколая. Благо, чекати було недовго – до 24 грудня, але потрібно було наробити добрих справ.

Святий Миколай залишає подарунки під подушкою або в великій шкарпетці, що висить біля каміна.

е) Слово вчителя

Пам’ятайте, що св. Миколай приносить подарунки лише слухняним та чемним дітям, але потрібно обов’язково написати Йому листа, вказуючи свої хороші вчинки та зазначити подарунок, який Ви б хотіли отримати.

Вдома вам потрібно буде написати такого листа, але перед цим згадайте основні правила ступенів порівняння прикметників (stopniowaniа przymiotników) для того щоб ви могли їх використати у своєму листі.

(Zanim zaczniesz pisać listy do świętego Mikołaja, pamiętajmy, jak powstają stopniowanie przymiotników.)

слайд 8

3. Повторення вивченого матеріалу.

а) Повторення матеріалу попереднього уроку.

Stopniowanieprzymiotników

Stopniowanieprzymiotnikówumożliwiaporównywanienatężeniatejsamejcechy. Przymiotnikitworzą formystopniarównego: ładny, wyższego: ładniejszy inajwyższego: najładniejszy.

Stopień najwyższytworzysię zawszeprzezdodanieprzedrostka naj- doformystopniawyższegoprzymiotnikalub – jeśliprzymiotnikstopniujesię opisowo – przezużyciezamiastsłowa bardziej słowa najbardziej.

Stopień wyższyprzymiotnikówtworzysię zapomocą końcówki -szy:

  • -y  -szy (nowy  nowszy, młody  młodszy)

czemu często towarzyszą oboczności w tematach:

  • -ąc-y  -ęt-szy (gorący  gorętszy)
  • -ad-y  -ed-szy (blady  bledszy)
  • -ł-y  -l-szy (trwały  trwalszy, miły  milszy), a ponadto:
  • -iał-y  -iel-szy (biały  bielszy, śmiały  śmielszy)
  • -oł-y  -el-szy (wesoły  weselszy)

lub końcówki -ejszy (z obocznościami w temacie):

  • -ł-y  -l-ejszy (ciepły  cieplejszy)
  • -n-y  -ni-ejszy (ciemny  ciemniejszy, kwaśny  kwaśniejszy, śmieszny  śmieszniejszy)
  • -sn-y  -śni-ejszy (jasny  jaśniejszy, ciasny  ciaśniejszy)
  • -r-y  -rz-ejszy (mądry  mądrzejszy)
  • -t-y  -ci-ejszy (żółty  żółciejszy)
  • -w-y  -wi-ejszy (łatwy  łatwiejszy)

Niektóre przymiotniki tworzą nieregularne formy stopnia wyższego, por.:

Przymiotnik

Stopieńwyższy

Stopieńnajwyższy

dobry

lepszy

najlepszy

zły

gorszy

najgorszy

duży

większy

największy

mały

mniejszy

najmniejszy

 

Niektóreprzymiotnikitworząstopieńwyższyzapomocąsłowa bardziej i formystopniarównego. Możliwejestrównieżstopniowanie w tensposóbprzymiotników, któretworząstopieńwyższyregularniealbonieregularnie. Naprzykład: nerwowy  bardziejnerwowy.

б) Закріплення набутих знань.

Виконання вправи з підручника

  • ĆWICZENIE 29, s. 82

Utwórz stopień wyższy i najwyższyp rzymiotników.

WZÓR : brudny – brudniejszy – najburdniejszy

4. Заключна частина уроку

а) Підсумки уроку. Оцінювання роботи учнів.

  • Nasza lekcja już prawie się skończył.
  • Czy się cieszę?
  • Bardzo dobrze.
  • Dziś dobra robota i bezpłatne następujące oceny...

 

слайд 10

б)Домашнє завдання.

Написати лист до святого Миколая на отриманих бланках.

(Napisz list do świętego Mikołaja na otrzуmanych kartkach).

слайд 11

 

 

 

Миколайки (пол. Mikołajki) – традиційна, польськаназва свята, на честь Святого Миколая. Цейсвятий став прообразом міфічноїфігури Санта Клауса. Також, СвятийМиколайзараховується до святих як такий, щоопікуєтьсявоїнами, водіями, мандрівниками, допомагаєбідним у скруті. Вважається покровителем дітей та студентів, моряків, торговців, і лучників.

У Польщіцятрадиціявідома з XVIII століття. Цього дня особливо чекаютьдіти, адже в цей день дітей, у свою чергу, чекаютьподарунки. СвяткуютьМиколайкидвічі: 6 грудня і з 24 на 25 грудня. Так щодітямпощастило.

НародивсяМиколайприблизно у 270 році в Патарі на територіїсучасноїТуреччини в багатійродині. З самоїсвоєїмолодостібув людиною доброю, побожною і, користуючисьнаявністюкоштів, іззадоволеннямдопомагавнезаможним і нужденним.

Одного разу, ще не будучи єпископом, віндізнався, що у одного збіднілого селянина є три дочки на виданні. Але заміжїхніхто не візьме, адже приданого у них немає. Отцю належало відправитидівчатзароблятисвоєю красою. Микола, дізнавшись про такуситуацію, вирішивдопомогти сестрам уникнутиганьби і гріха і почав таємнодопомагатиїм.

 

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Вінпотайкипідібрався до будинку, де жили дівчата, і закинув у вікно калитку з золотом, щовбереглоїхвідзлиднів і виправилоскрутне становище. Крім того, коли померли батьки Миколи, вінрозпорядивсяспадщиною, як підказувалайомуйого душа, звернена до Бога. Вінроздав все належнейому за законом майно на користьзнедолених і голодних.

Вважається, щосаме з цього і пішлоповір’я, щоСвятийМиколай приносить всімподарунки. Тепер уже складно уявитисобі Святого Миколая без подарунків.

У Польщі записи про Миколайкивідносяться до XVIII століття. Тодішніподарункибулинезрівнянноскромнішесучасних. Слухнянідітиотримувалияблука, золоченігоріхи, пряники і дерев’яніхрестики, а неслухняні могли отримати в якостіподарункагнилукартоплину. Цезмушувалопустунівзадуматися і виправитися до наступного приходу Святого Миколая. Добре, щочекатибулонедовго – до 24 грудня, але потрібнобулонаробитидобрих справ.

СвятийМиколайзалишаєподарункипід подушкою або в великійшкарпетці, щовиситьбілякаміна.

 

 

 

docx
Додано
5 вересня 2021
Переглядів
4208
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку