Урок ФІЗИЧНІ ЯВИЩА, ЇХ РІЗНОМАНІТНІСТЬ

Про матеріал
РОЗРОБКА УРОКУ: ФІЗИЧНІ ЯВИЩА, ЇХ РІЗНОМАНІТНІСТЬ Для того щоб продовжити сформувати в учнів знання про явища природи,систематизувати фізичні явища та навести їх приклади,детальніше ознайомити з групами фізичних явищ був розроблений даний урок А ще дуже важливо виховувати повагу до спостережливості українського народу і розповсюдження знань через народну творчість.
Перегляд файлу

ТЕМА УРОКУ:  ФІЗИЧНІ ЯВИЩА, ЇХ РІЗНОМАНІТНІСТЬ.

Мета уроку:

- продовжити сформувати в учнів знання про явища природи,

- систематизувати фізичні явища та навести їх приклади,

- детальніше ознайомити з групами фізичних явищ,

-сформулювати висновок про значення фізичних явищ у житті людини

-  розвивати аналітичні здібності, вміння використовувати наукові та

народні знання, прикмети про фізичні явища природи в повсякденному житті;

-  виховувати повагу до спостережливості українського народу і

розповсюдження знань через народну творчість.

 

Тип уроку: Комбінований

Обладнання: Інтернет-презентація за темою, малюнки явищ, зошити, підручник.

ХІД УРОКУ

 

І. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

ІІ. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ТА ПІЗНАВАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ УЧНІВ

У природі відбуваються різноманітні явища. Світить Сонце, стелиться туман, дме вітер, біжать коні, з насінини проростає молода рослина — це лише окремі приклади. Щоденне життя кожної людини також сповнене явищ, які відбуваються за участю штучних тіл, наприклад, їде автомобіль, гріється праска, звучить музика. Озирнувшись довкола, ви побачите і зможете навести чимало інших прикладів явищ.Сьогодні ми продовжило знайомство з явищами і більш докладно зупинимося на фізичних явищах.

ІІІ ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

Розповідь учителя з елементами бесіди

Словникова робота

Фізичні явища — явища, під час яких нові речовини не утворюються, а змінюються розміри, форма, розташування, агрегатний стан тіл і речовин

Механічні явища відбуваються з тілами під час їхнього руху. Рухом називають переміщення тіл одне відносно одного. Рухаються стрілки і маятник годинника, тече вода в річці, летить літак, з гори спускається лижник, переміщуються організми, рухається транспорт, каменепад, піднімання й опускання ваги, наш власний рух, Земля обертається навколо Сонця — все це приклади механічних явищ. При цьому кожне тіло рухається по-різному: одне швидше, інше повільніше, одне на довші відстані, інші — на коротші. Та й тривалість руху кожного різна.

Словникова робота

Механічні явища — явища, пов’язані з рухом тіл, тобто зміною положення відносно інших тіл.

До руху застосовують такі характеристики, як швидкість, шлях, час.

 

 

 Механічні явища                природні

 

 викликаними діяльністю людини.

 

 

Наведіть приклади  руху живих організмів.Поміркуйте Рослини здатні до руху. Чи відповідають рухи рослин характеристикам механічного руху? (Вони змінюють положення частин тіла, але дуже повільно й тому не завжди помітно.)

Самоубийство: раскрыты подробности смерти Ефремова

 

Теплові явища

Тепловими явищами називають явища, які супроводжуються нагріванням або охолодженням тіл, зміною агрегатного стану речовини.

Танення льоду, випаровування води, утворення криги, нагрівання чайника — приклади теплових явищ. Дощ, сніг, іній, роса, туман, град — перехід речовини води з одного агрегатного стану в інший — це приклад теплових природних явищ

 Поліркуйте Чи правильно казати, що одяг нас зігріває в холоди? Адже його температура у шафі нижча за температуру нашого тіла.

Яка температура нашого тіла? А повітря?

Наше тіло має вищу температуру, ніж повітря, і тому віддає тепло, саме ж при цьому охолоджується. Але між одягом і тілом, між ворсинками одягу зберігається повітря, яке погано проводить тепло. Тож одяг не зігріває, а лише зберігає власне тепло тіла, не дає йому охолоджуватись. Але влітку температура повітря підвищується і, захищаючись від перегрівання, наш організм активно охолоджується. Що при цьому відбувається? Так, виділяється піт, який випаровується з поверхні тіла й сприяє його охолодженню.

Електричні явища

Розповідь учителя з елементами бесідиЩодня ми користуємося найрізноманітнішими електричними приладами і так звиклидо їхніх послуг, що вкрай рідко цікавимося: а як же працюють ці розумні прилади?

Слово «електрика» ввійшло до науки значно раніше, ніж були винайдені електричні лампи, електродвигуни, холодильники, телевізори, радіоприймачі. Ще за 600 років до нашої ери стародавні греки помітили, що коли бурштин, або янтар (тверда смола хвойних дерев, що росли на Землі сотні тисяч років тому), потерти об вовну, то він набуває властивості притягувати до себе пір'їнки, листочки, соломинки. Грецькою мовою янтар – електрон, від чого й пішло слово «електрика».

 Словникова робота

Явища, пов'язані з електризацією тіл, мають назву електричних явищ.

Винахід електрогенератора змінило весь устрій життя людства. Електрична енергія володіє величезними перевагами перед іншими видами енергії. Її можна передавати по проводах на величезні відстані з порівняно малими втратами і зручно розподіляти між споживачами. У природі також є електричні явища, що супроводжують людину все життя,— це блискавки, величезні електричні розряди, які можуть завдати багато лиха. Тому здавна їх вивчають, щоб знайти надійний захист. Блискавка – велетенський електричний іскровий розряд

 

Звукові явища

Словникова робота

Звук – це коливання фізичних тіл (наприклад, повітря, води, металу), що поширюються в навколишньому середовищі та сприймаються вухом людини та тварин.

Звук — це те, що чує вухо.

Шум автомобіля, шелест листя, пташиний спів, звук від свердла, дзвоник у школі. Усі

ці явища теж пов’язані з рухом тіл. Рухаючись, тіло коливається і передає ці

коливання.

 Поміркуй Чому люди, які хотіли почути стукіт копит кінного війська, прикладали вухо до землі, а не прислухались до нього в повітрі? Тому що в твердому середовищі звук має більшу швидкість, ніж в газоподібному.

Музичні звуки та шуми

Звуки, які ми чуємо щодня, дуже різноманітні. Прийнято розрізняти такі звуки:

1) музичні або тони;

2) шуми;

Найбільш «гучними» у світі тваринами є кити. Вони можуть створювати звуки, які чути в океанських водах на сотні кілометрів.

 

 

Світлові явища

 

День і ніч, світло і темрява — звичайні для нас явища. У природі існують тіла, що

водночас з теплом випромінюють і світло. А якщо спитати — що таке світло? Світло

— це один із видів випромінювання.

Звідки береться світло?

Словникова робота

Світлові явища  це явища, пов’язані з поширенням світла. Світло — це хвиля, яка поширюється тільки у прозорих середовищах.

Яке найбільше природне джерело світла ви знаєте ? (Сонце).

Приймачем світла є вся жива природа. Зелене листя рослин пристосовано до вбирання сонячного світла. Прикладом цього є те, що більшість рослин повертають своє листя до світла. Рослини, що ростуть у густому лісі мають велике листя, бо світла у такому лісі мало. Рослини, які ростуть на відкритих сонячних ділянках мають листя менших розмірів.

Завдяки процесу фотосинтезу існує життя на нашій планеті. У листках рослин під дією світла з вуглекислого газу, який є у повітрі та води, який поглинається рослиною з ґрунту утворюються поживні речовини (цукри) та виділяється кисень. Тому ви чули неодноразово, що ліси називають легенями міста чи планети взагалі.

Рослини в природі реагують на зміну світла. Певна кількість світла, що потрапляє на рослини протягом дня, є сигналом до того, що можна цвісти, бо прийшла весна, літо, скидати листя або відмирати (трав'янисті), бо настала осінь.

Розкривання й закривання пелюсток квіток у деяких рослин залежить від тривалості світлового дня.

З допомогою зору людина одержує близько 90% інформації про зовнішній світ. Із зором і світлом пов’язана виробнича та побутова діяльність людини

 

Магнітні явища

 

Нещодавно ми розділяли суміш ошурок за допомогою магніту. Магніти притягуються

різнойменними полюсами і відштовхуються однойменними. Притягання тіл до магніту

дістало назву магнітних явищ.

Деякі живі організми можна назвати «живими магнітами». Так, у степах Північної Америки росте невеличка рослина, яку називають сильфіум. Їїї широкі мережані листочки розташовані в одній площині і завжди орієнтовані ребром на північ південь, широкою стороною на захід схід. Для подорожніх сильфіум є надійним компасом. Ця дивна властивість захищає рослину від пекучих сонячних променів і надмірного випаровування вологи.

 

IV Узагальнення й застосування засвоєних знань, умінь і навичок

Прийом «Третій зайвий»

Завдання. Оберіть зайве явище.

Вітер — їде автомобіль — іржавіє цвях.

Гріється чайник — мерехтить лампочка — світиться медуза.

 

 Розподіліть по колонках приклади різних явищ:

  1. куля котиться, 2. свинець плавиться, 3. холодає, 4. чути гуркіт грому, 5. сніг тане, 6.зірки мерехтять, 7. вода кипить, 8. настає світанок, 9. луна (ехо), 10. пливе колода, 12. маятник коливається, 13. хмари рухаються, 14. гроза, 15. летить голуб, 16. блискає блискавка, 17. шелестить листя, 18. горить електрична лампа, 19. рух незмазаного возу, 20. приготування супу на електричній плиті, 21. гра на барабані, 22. полярне сяйво, 23. робота кондиціонера, 24. старт космічної ракети із Землі, 25. керування вітрильною яхтою, 26. робота електичного паяльника

Вправа продовжітьречення

Механічний рух — це зміна положення будь-якого тіла відносно……. інших тіл із плином часу.

Явища, пов’язані з нагріванням і охолодженням тіл, називають…… тепловими.

 Різні тіла і речовини по-різному проводять…………. тепло.

Електричні явища — це взаємодія наелектризованих………… тіл. Однойменно заряджені тіла й частинки відштовхуються, різнойменно заряджені — ……………………………притягуються.\

Третій зайвий

  • Явища: механічні, побутові, магнітні.
  • Кольори веселки: червоний, оранжевий, білий.
  • Кольори веселки: червоне; жовте; зелене; фіолетове; блакитне; помаранчеве; чорне; біле.
  • Розжарені джерела світла: полярне сяйво, багаття, свічка.
  • Природні джерела світла: полярне сяйво, світлячок, електрична лампочка.
  • Теплові явища: замерзання, просіювання, танення.
  • Теплові явища: листопад, снігопад, випадіння роси.

V. ПІДСУМОК УРОКУ. РЕФЛЕКСІЯ

Продовжіть речення на сьогоднішньому уроці я….

Домашнє завдання

Опрацювати  параграф 13 у  підручнику. Завдання 5 ст.60

D:\картинки\рисунки\знания\запитання 3.png

doc
Додано
15 грудня 2020
Переглядів
5376
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку