«Тепер була черга за самоваром: він повинен був співати. Але самовар відмовився тим, що може співати лише тоді, коли всередині нього кипить вода, - він просто пишався і е хотів співати інакше, як стоячи на столі в панів».
Тема. Кипіння. Температура кипіння. Питома теплота пароутворення
Мета уроку.
Основні поняття:кипіння, температура кипіння, питома теплота пароутворення, кількість теплоти.
Обладнання: колба, вода, штатив, корок, трубка, термометр, спиртівка.
Тип уроку: вивчення нового матеріалу.
Хід уроку
І. Організаційний момент
ІІ. Актуалізація опорних знань
Інтерактивна вправа «Реклама».
Реклама – це не вистава, а конкретне (цілеспрямоване) повідомлення з даної теми. Вона відрізняється від торгівельної реклами тим, що на уроці пропонується не купити, а вивчити.
Вимоги до реклами: має бути змістовною, цікавою, добре виконаною, містити необхідну інформацію, достатні відомості для характеристики об’єкта, що рекламується.
Для реклами пропонується випаровування та конденсація.
Об’єднуємо клас у 2 (4 чи 6) груп., яким пропонується прорекламувати дані явища.
Наприклад, три учні рекламують «випаровування».
Перший. Що є причиню вистигання гарячого чаю?
Другий. Що є причиною відчуття холоду в мокрому одязі?
Третій. Що є причиною висихання калюж на асфальті?
Разом. Випаровування.
Перший. Випаровування – це явище переходу речовини в газоподібний стан.
Другий. Випаровування рідин відбувається за будь-якої температури.
Третій. Швидкість випаровування залежить від температури рідини, площі її поверхні, від природи речовини та наявності вітру.
Перший. Якщо ви хочете дізнатися, чому собака висуває в спеку язика.
Другий. Якщо ви хочете дізнатися, чому, щоб мокре волосся швидше висохло, його необхідно розчісувати.
Третій. Якщо ви хочете дізнатися, що треба зробити з білизною, аби вона швидше висохла.
Разом. Вивчайте процес випаровування.
ІІІ. Оголошення теми та мети уроку
Інтерактивна вправа «Проблемне запитання».
Г.Х.Андерсен.
«Тепер була черга за самоваром: він повинен був співати. Але самовар відмовився тим, що може співати лише тоді, коли всередині нього кипить вода, - він просто пишався і е хотів співати інакше, як стоячи на столі в панів».
На ці та інші запитання ми спробуємо відповісти сьогодні.
ІV. Формування нових знань
Проведемо експеримент. Закріпимо колбу з водою в лапці штатива і щільно закоркуємо, лишивши в корку два отвори. В один з отворів вставимо трубку для виходу пари, у другий помістимо термометр. Нагріватимемо воду в колбі за допомогою спиртівки.
Через якийсь час дно та стінки колби вкриються бульбашками. Ці бульбашки утворені розчиненим у воді повітрям. Річ у тім, що в рідині завжди є розчинені гази, однак зі збільшенням температури розчинність газів зменшується, а «зайвий» газ виділяється у вигляді бульбашок. Оскільки бульбашки перебувають у воді, то в них, окрім повітря, є ще й водяна пара.
Після досягнення бульбашкою певного розміру Архімедова сила, що діє на бульбашку, відриває її від стінки чи дна посудини й бульбашка піднімається. На місці бульбашки залишається невелика кількість повітря — зародок нової бульбашки. Верхні шари води певний час холодніші за нижні, тому у верхніх шарах водяна пара в бульбашці конденсується, повітря, яке було в бульбашці, розчиняється і вона різко зменшується в об'ємі — захлопується. Цей процес супроводжується шумом.
Коли вся рідина достатньо прогріється, а температура верхніх і нижніх шарів зрівняється, бульбашки, піднімаючись, уже не зменшуватимуться в об'ємі, а навпаки, будуть збільшуватися. Протягом цього часу всередину бульбашок активно випаровується вода. Досягнувши поверхні води, бульбашки лопаються і викидають назовні значну кількість водяної пари. Вода починає вирувати й клекотіти — ми кажемо, що вона закипіла. Термометр у цей момент показує температуру 1000С.
Кипіння - це процес пароутворення, що відбувається в усьому об'ємі рідини й супроводжується утворенням і зростанням бульбашок пари.
Продовжимо нагрівати тепер уже киплячу воду і спостерігати за показаннями термометра. Ми побачимо, що стовпчик термометра застиг на позначці 100°С. Отже, під час кипіння температура рідини не змінюється.
Температура, за якої рідина кипить, називають температурою кипіння.
З'ясуємо, від чого залежить температура кипіння рідини.
Для початку зменшимо вихід пари з колби, досить міцно затиснувши трубку, що відводить пару. Пара збиратиметься над поверхнею води, тиск над рідиною збільшиться, кипіння на якийсь час припиниться, а температура рідини почне підвищуватися.
Таким чином, температура кипіння залежить від зовнішнього тиску. Зі збільшенням зовнішнього тиску температура кипіння рідини зростає.
Наллємо в колбу воду кімнатної температури. За допомогою насоса відкачуватимемо повітря з колби. Через якийсь час на внутрішній поверхні колби з'являться бульбашки газу. Якщо відкачувати повітря й далі, вода закипить, але вже за температури, набагато нижчої від 1000С. Отже, якщо зовнішній тиск зменшується, температура кипіння рідини знижується.
Спостерігаючи кипіння інших рідин, наприклад спирту, олії, ефіру, можна помітити, що за умови нормального тиску вони киплять за різних температур, які відрізняються від температури кипіння води. Тобто температура кипіння залежить від роду речовини.
Речовина |
Температура кипіння |
|
Речовина |
Температура кипіння |
Водень |
-253 |
|
Гліцерин |
290 |
Кисень |
-183 |
|
Олія |
310 |
Ефір |
35 |
|
Ртуть |
357 |
Спирт |
78 |
|
Свинець |
1740 |
Молоко |
100 |
|
Мідь |
2567 |
Вода |
100 |
|
Залізо |
2750 |
Температура кипіння також сильно залежить від наявності в рідині розчиненого газу. Якщо довго кип'ятити воду, видаливши тим самим із неї розчинений газ, то повторно за нормального тиску цю воду можна буде нагріти до температури, що перевищує 1000С. Таку воду називають перегрітою.
Процес кипіння — це процес переходу рідини в пару, і цей процес іде з поглинанням енергії. Тому для підтримування кипіння рідини до неї потрібно підводити певну кількість теплоти. Ця енергія йде на розривання міжмолекулярних зв'язків і утворення пари.
Досліди показують: кількість теплоти, яка необхідна для перетворення рідини на пару за незмінної температури, пропорційна масі рідини й залежить від роду рідини.
Питома теплота пароутворення - це фізична величина, що характеризує певну речовину й дорівнює кількості теплоти, яку необхідно передати рідині масою 1кг, щоб за незмінної температури перетворити її на пару.
Питому теплоту пароутворення позначають символом L і обчислюють за формулою , де Q – кількість теплоти, яка отримана рідиною, m – маса пари.
Питома теплота пароутворення показує, на скільки за даної температури внутрішня енергія 1кг речовини в газоподібному стані більша, ніж внутрішня енергія 1 кг цієї самої речовини в рідкому стані.
З формули для визначення питомої теплоти пароутворення дістанемо одиницю цієї величини в СІ – джоуль на кілограм (Дж/кг).
Питому теплоту пароутворення речовин визначають дослідним шляхом і заносять до таблиць.
Наприклад:
Речовина |
L, Дж/кг |
|
Речовина |
L, Дж/кг |
Вода |
2300 000 |
|
Ефір |
400 000 |
Аміак |
1400 000 |
|
Ртуть |
300 000 |
Спирт |
900 000 |
|
Повітря |
200 000 |
З формули для визначення питомої теплоти пароутворення речовини легко дістати формулу для обчислення кількості теплоти, яку необхідно передати рідині (масою т) для того, щоб перетворити її на пару за незмінної температури .
Щоб обчислити кількість теплоти, необхідну для перетворення рідини на пару за незмінної температури, потрібно питому теплоту пароутворення цієї рідини помножити на її масу.
Якщо перед трубкою для відведення пари помістити якийсь холодний предмет, то пара конденсуватиметься на ньому. Дуже ретельні вимірювання показують, що в ході конденсації пари виділяється точно така сама кількість теплоти, яка йде на її утворення.
V. Закріплення вивченого матеріалу
Інтерактивна вправа «Відгадай процес».
Картки із словами розкладенні на столі. Учень підходить до столу, витягує картку й описує цей процес, не вимовляючи це слово. А учні в класі повинні здогадатися, про що йдеться.
Слова на картках: кипіння, температура кипіння, питома теплота пароутворення, випаровування, конденсація, дощ, туман, кругообіг води в природі, сублімація.
Розв’язування задач:
VІ. Підсумок уроку
Інтерактивна вправа «Незакінчене речення»
Учні продовжують речення «На уроці я:
VІІ. Домашнє завдання
Опрацювати відповідний параграф підручника.
Тема. Розв’язування задач на використання графіків пароутворення та конденсації
Мета уроку.
Основні поняття: кипіння, пароутворення, випаровування, конденсація, температура кипіння, кількість теплоти.
Обладнання: таблиця «Графіки випаровування, кипіння, конденсації».
Тип уроку: урок удосконалення знань та вмінь.
Хід уроку
І. Організаційний момент
ІІ. Актуалізація опорних знань
Бесіда за запитаннями:
ІІІ. Оголошення теми та мети уроку
Сьогодні ми вчитимемося будувати та аналізувати графіки зміни агрегатного стану речовини.
ІV. Формування нових знань
Процеси нагрівання і випаровування можна зобразити графічно. По осі Оу відкладаємо значення температури рідини, а по осі Ох – час нагрівання і випаровування рідини.
Наприклад, розглянемо процеси нагрівання і випаровування води кипінням. Графік нагрівання і випаровування рідини складається з трьох ділянок: для нагрівання рідини – це пряма лінія з певним кутом нахилу, який залежить від значення питомої теплоємності рідини; для кипіння рідини – це горизонтальна лінія, температура рідини залишається сталою і дорівнює температурі кипіння рідини доти, доки вся рідина не випарується; для нагрівання пари – пряма лінія, кут нахилу якої визначається питомою теплоємністю пари, її значення відрізняється, від такого для рідини, томі і нахил інший; температура пари зростає прямо пропорційно часу нагрівання.
V. Закріплення вивченого матеріалу
Розв’язування вправ:
t,0С |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
140 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
120 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
100 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
80 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
60 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
40 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
20 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
|
t,хв |
-20 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
-40 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
t,0С |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
140 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
120 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
100 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
І |
|
80 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ІІ |
|
60 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
40 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ІІІ |
|
20 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0 |
2 |
4 |
6 |
8 |
10 |
12 |
14 |
16 |
|
|
t,хв |
-20 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
-40 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
t,0С |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
120 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
100 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
80 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
60 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
40 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
20 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
0 |
|
5 |
|
10 |
|
15 |
|
20 |
|
25 |
t,хв |
VІ. Підсумок уроку
Інтерактивна вправа «Думай швидко».
На плакаті чи дошці зроблено запис: зліва під номерами 1,2,… записано питання (загального характеру); по центру – залишається вікно (квадратик чи рамка), куди записується довільна літера; справа стовпчик цифр, біля яких будуть відповіді. Необхідно за 3-4хв. дати відповіді на запитання, записані на плакаті зліва, так, щоб вони починалися на вказану літеру.
Наприклад.
Питання |
Ф |
Відповіді |
||
1 |
Вчений. |
1 |
Фарадей |
|
2 |
Фізичне тіло. |
2 |
Фотоапарат. |
|
3 |
Речовина. |
3 |
Ферит (залізо) |
|
4 |
Явище. |
4 |
Фотоефект. |
|
5 |
Пристрій. |
5 |
Фонограф. |
|
6 |
Одиниця вимірювання. |
6 |
Фарад. |
|
7 |
Професія, що має відношення до фізики. |
7 |
Фотограф. |
|
8 |
Фізична величина. |
8 |
Фокусна відстань. |
VІІ. Домашнє завдання
Повторити основні відомості про теплообмін, процеси зміни агрегатного стану речовини.