Урок "Функції еритроцитів, групи крові"

Про матеріал

Розробка уроку "Функції еритроцитів, групи крові". Пропонуються вправи в інтерактивному сервісі LearningApps.org, розроблена презентація до уроку, навчальний відеофрагмент, який розміщений в храниліщі youtu.be. В уроці використані інтерактивні вправи для опрацювання матеріалів уроку та засвоєння практичних навичок з заданої теми.

Перегляд файлу

Тема уроку: Функції еритроцитів. Групи крові.

Мета: поглибити знання про будову клітин крові, з`ясувати функції еритроцитів, встановити причини хвороб, які пов`язані з порушенням кількості еритроцитів, правила переливання крові, засвоїти практичні прийоми допомоги при отруєннях чадним газом.

Обладнання: Біологія: підручник для 8 класу, загальноосвітніх навчальних закладів. Н. Ю. Матяш та ін. К.: - Генеза, 2016., інформаційні матеріали, роздатковий матеріал, презентація PowerPoint, інтерактивні вправи в сервісі LearningApps.org, відеофайл https://youtu.be/QjTe-_Oqnog.

Хід уроку:

Актуалізація опорних знань та чуттєвого досвіду:

Виконання вправи сервісі LearningApps.org:

https://learningapps.org/display?v=p8et38e5j18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мотивація навчальної діяльності:

Вправа (робота в парах):

Розв`яжіть задачу: (слайд 2)

Визначте масу крові у власному організмі, якщо відомо, що вона складає 1/3 маси тіла. Найдіть середньоарифметичне  число для вашої пари.

Чому таке велике значення надають цій складовій нашого організму?

З давніх часів збереглося уявлення, що в крові таїться найголовніше, що визначає характер, долю, сутність людини. Кров завжди була оточена ореолом святості. (слайд 3)

Знаменитий лікар Гіппократ висунув гіпотезу про здатність крові здорових людей виліковувати душевні хвороби. (слайд 4)

Століттями кров була популярним лікувальним засобом серед воїнів – щоб вилікувати поранення та поповнити запаси крові, кров просто пили.

З історії відомо, що єгипетські війська вели за собою стадо баранів як джерело поживної лікувальної сили. (слайд 5)

Тільки після наукових досліджень, стало відомо, що таке кров. (слайд 6)

Давайте пригадаємо склад крові (слайд 7)

Ну, а  тему сьогоднішнього уроку ви можете узнати, виконавши наступну вправу:

https://learningapps.org/display?v=p5ooh17z218

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Як ви думаєте, про що дізнаємось на уроці?

Новий матеріал:

Запис теми уроку «Функції еритроцитів. Групи крові».

Клітини крові розрізняються кольором, кількістю, функціями. (слайд 8) Давайте складемо паспорт клітин крові. І почнемо з еритроцитів. (слайд 9)

 (робота з підручником, ст. 88 – 89, §18): (слайд 10)

 

 

Ознаки

Характеристика

Забарвлення

 

Форма

 

Наявність ядра

 

Кількість

 

Речовина, що входить до складу

 

Місце утворення

 

Місце руйнування

 

Час існування

 

Основні функції

 

 

Речовина, що міститься в еритроцитах, називається гемоглобін. Має цікаві властивості: (схема на дошці) (слайд 11)

 

 

 

 

 

 

 

 

Сильні отруєння викликає накопичення карбоксигемоглобіну в крові людини.

Коли це може статися? (під час пожеж).

Необхідно знати правила першої допомоги при отруєннях чадним газом.

Перша допомога при отруєннях чадним газом -  випереджувальне завдання(виступ учня).

А зараз спробуємо побути лікарями гематологами. (слайд 12, 13, 14) До вас звернулися пацієнти з певними хворобливими ознаками, спробуйте їм допомогти.

(підручник ст.90, інформаційні матеріали на партах)

Завдання в групах:

перша група – діагноз першого пацієнта, причини;

друга група – профілактика хвороби;

третя група – діагноз пацієнтки

  • Який діагноз можна поставити пацієнту, якщо рівень гемоглобіну – 90 г/л? Пацієнт скаржиться на загальну слабкість, головний біль, різке схуднення.  Поясніть причини  захворювання. Які рекомендації щодо лікування можна надати хворому?
  • До лікаря звернулась жінка, яка довгий час мешкала в горах. Лікар зробив аналіз крові та виявив підвищений вміст еритроцитів до 6 млн. в 1 мл крові. Про що може свідчити таке порушення?

Звіти груп (слайд 13).

 

 

Виділяють наступні найбільш часті причини підвищення еритроцитів і гемоглобіну:

  • Заняття професійним спортом. Було відмічено, що у осіб, які займаються атлетикою (особливо важкою атлетикою) кількість еритроцитів, а також рівень гемоглобіну дещо вищий, ніж у інших людей. Вся справа в тому, що на тлі постійних фізичних навантажень м’язові тканини потребують більшої кількості кисню. Білком, який транспортує кисень до клітин організму, є гемоглобін. Саме тому в кров’яному руслі підвищується гемоглобін, а також еритроцити, які переносять його. Варто відзначити, що важка фізична праця (вантажники, шахтарі, працівники різних цехів) також призводить до збільшення кількості гемоглобіну і червоних кров’яних тілець.
  • Тривале перебування в гірській місцевості. У жителів гір, а також мандрівників і альпіністів в крові нерідко виявляється підвищений вміст гемоглобіну і збільшення еритроцитів. Це пов’язано з тим, що повітря в горах менш насичене киснем, що призводить до кисневого голодування. Збільшення червоних кров’яних тілець і гемоглобіну дозволяє в деякій мірі поліпшити утилізацію кисню і компенсувати гіпоксію (кисневе голодування) на тканинному рівні.
  • Часті стресові ситуації можуть приводити до підвищення червоних кров’яних тілець і гемоглобіну. Справа в тому, що при стресі організм мобілізує всі свої резервні функції. Однією з адаптаційних реакцій є підвищення гемоглобіну та еритроцитів. Це необхідно для поліпшення перенесення кисню від легенів до тканин організму. Варто зауважити, що хоча стрес і може викликати підвищення гемоглобіну та еритроцитів, але зазвичай дані зміни носять несуттєвий характер.
  • Серцева недостатність. Під цим поняттям розуміють такий патологічний стан, при якому робота серцевого м’яза порушена по будь-якій причині (токсичне ушкодження міокарда, запальний процес, порушення збудливості і провідності міокарда). Серцева недостатність характеризується нездатністю серцевого м’яза перекачувати кров до тканин в достатньому обсязі. В результаті даного патологічного стану клітини недоотримують кисень, глюкозу та інші необхідні речовини. Так як кисневе голодування вкрай несприятливо впливає на всі життєво важливі органи, то у відповідь на це нирками виробляється особливий гормон еритропоетин. Даний гормон впливає на кістковий мозок і активує його роботу по утворенню нових клітин крові. В кінцевому рахунку, в кров потрапляє велика кількість молодих форм еритроцитів, які в подальшому дозрівають і виконують функцію з транспортування до тканин вкрай необхідного кисню.
  • Недостатність дихальної системи призводить до того, що легені погано засвоюють кисень. У свою чергу, це викликає зниження вмісту кисню в артеріальній крові (гіпоксемія). На тлі цих змін активізуються нирки, які викидають в кров гормон еритропоетин. Головною функцією еритропоетину є підвищення еритроцитів і гемоглобіну за рахунок стимуляції роботи кісткового мозку.

                                                      Концентрація еритроцитів у жителів гір на різних висотах

Висота, м

0

1000

1500

2500

3500

4500

5500

6500

Концентрація еритроцитів, млн / мм 3

5,3

5,4

5,5

5,8

6,2

6,6

7,3

8,2

 

 

 

 

 

 

Чи однакова за складом кров у різних людей? Чому на одязі людей, професія яких пов`язана з ризиком, є такі нашивки? (слайд 15)

Кров людей розрізняється за складом певних речовин, які визначають групи крові. Виявляється, існує більш ніж 20 груп крові. Але найбільш вживаними є дві – система АВО та система резус-фактора.

Історія відкриття груп крові – випереджувальне завдання (виступ учениці) (слайд 16, 17)

В еритроцитах людини міститься два типи білка А і В.  Від цього залежить група крові. (схема на дошці) (слайд 18)

Група крові

Аглютиногени

Аглютиніни

І (О)

-

α та β

ІІ (А)

А

β

ІІІ (В)

В

α

IV (АВ)

АВ

-

 

 

 

 

 

 

 

 

Знання про групу крові найчастіше потрібні при переливаннях крові.  Історія переливань крові (слайди 19, 20)

При неправильному переливанні виникає явище – аглютинація – злипання і руйнування еритроцитів (слайд 21)

Для правильного переливання крові повинна бути умова – не повинні співпадати А і α, В і β в крові реципієнта. (слайд 22)

 

 

 

 

 

 

Робота в парах – заповнити в таблиці пусті рядки:

Реципієнт

Донор

ІІ

 

 

І

ІІІ

 

 

IV

 

 

 

 

 

Як визначають групи крові (відео файл)(пояснення учня) https://youtu.be/QjTe-_Oqnog

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Друга ознака, за якою відрізняють кров людей – це наявність резус-фактора. (слайд 24)

Резус – фактор (Rh-фактор) – це білок, був виділений з еритроцитів мавпи макаки-резуса (Macacus resus). Він виявлений в 1940 році К. Ландштейнером та А. Вінером.

         Біля 85% європейців мають цей білок в своїй крові і відповідно називаються резус-позитивними (Rh+). 15% , у яких його немає – резус-негативні (Rh-). ( слайд 25)

Якщо, не враховувати наявність цього білка, може виникнути хворобливий стан, який називається резус-конфлікт. Особливо небезпечне це явище, коли воно розвивається під час вагітності. (слайд 26)

 Наслідки резус-конфлікту – жовтяниця новонароджених. (слайд 27).

Узагальнення та систематизація знань:

Вправа «Ланцюжок нових слів». Всі нові слова , які вивчені на уроці, учні швидко і по черзі називають. Слова, які не назвали, аналізуються після вправи.

Домашнє завдання:

  • Прочитати §18, опрацювати конспект та    матеріали уроку.
  • Провести соціальне опитування учнів свого класу та їх батьків щодо груп крові та резус-фактора. Побудувати діаграму отриманих результатів. Зробити висновки щодо розповсюдженості груп крові серед населення  Черкащини.

Підсумки уроку.

 

 

 

 

 

 

 

 

Анемія або недокрів`я – стан зниженої кількості гемоглобіну або еритроцитів

 

Зустрічаємість груп крові у представників різних рас:

 

 

Європа

Америка (індіанці)

Азія

І

43%

80%

40%

ІІ

47%

20%

26%

ІІІ

6%

Практично не зустрічається

6%

IV

4%

Практично не зустрічається

 

 

 

Група крові

Аглютиногени

Аглютиніни

І (О)

-

α та β

ІІ (А)

А

β

ІІІ (В)

В

α

IV (АВ)

АВ

-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Донор – людина, яка віддає кров.

Реціпієнт – людина, яка приймає кров.

Аглютинація – злипання та руйнування еритроцитів

 

Для правильного переливання крові повинна бути умова – не повинні співпадати А і α, В і β в крові реципієнта.

 

 

 

 

 

 

 

 

Резус-конфлікт – стан, коли відбувається аглютинація еритроцитів при неправильному переливання крові з  резус-фактором

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Біологія, Розробки уроків
Додано
11 грудня 2018
Переглядів
1497
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку