Урок "Австралія. ГЕОГРАФІЧНЕ ПОЛОЖЕННЯ, ІСТОРІЯ ВІДКРИТТЯ І ДОСЛІДЖЕННЯ. ГЕОЛОГІЧНА БУДОВА. ФОРМИ РЕЛЬЄФУ ТА КОРИСНІ КОПАЛИНИ АВСТРАЛІЇ."

Про матеріал
  • Розгорнутий конспект нестандартного уроку. Урок нвдає змогу вчителю творчо та цікаво провести урок з даної теми.
Перегляд файлу

ГЕОГРАФІЧНОГО ПОЛОЖЕННЯ. ІСТОРІЯ ВІДКРИТТЯ І ДОСЛІДЖЕННЯ. ГЕОЛОГІЧНА БУДОВА. ФОРМИ РЕЛЬЄФУ ТА КОРИСНІ КОПАЛИНИ АВСТРАЛІЇ.

ПРАКТИЧНА РОБОТА № 10.

 

Мета: сформувати в учнів загальне уявлення про своєрідність та особливості природи Австралії; продовжити формування навичок учнів  складати характеристику географічного положення материка за планом, відшукувати закономірності розташування форм рельєфу та корисних копалин; удосконалити  практичні вміння учнів працювати з картами атласу й іншими джерелами географічної інформації; вииховувати патріотизм, інтерес до вивчення навчальної дисципліни.

 Обладнання:фізична карта Австралії, глобус, атласи, контурні карти, портрети мореплавців, ілюстративний матеріал, опорні блок-схеми.

Тип уроку: вивчення нового матеріалу.

Методи: бесіда, уявна подорож, робота в парах, робота в групах, мікрофон.

ХІД УРОКУ

Ти на Землі живеш,

Тож пізнавай її!..

Ти, як Колумб,

Відкрий щодня нову країну,

Материк чи річку край села.

 

І. Організаційний момент

       Один поет сказав:

                                    Вважай, ти втратив день,

                                    В який не посміхнувся.

       А  що б не був він  втраченим, подивіться один на одного і посміхніться,  подумки побажайте успіхів.

                                 успіх  - це

                                                  У – уміння   навчатись і    працювати

                                                  С – співробітництво   в парах, в групах

                                                  П – подолання     труднощів

                                                  І    ініціативність

                                                 Х -  хороший настрій

      Всі ці складові  необхідні для нашого   уроку.  Я  вам бажаю  гарного настрою, посмішок і успіху.

 

II. Мотивація навчальної і діяльності

Учитель. На Землі існує багато цікавих куточків. Навряд чи зможете відвідати їх усі протягом життя. Щастя, ви можете здійснити уявні подорожі на різні материки на уроках географії.    

                            Загадка

Я – найменший, найсухіший

І, мабуть найцікавіший:

Звірі з сумками живуть,

«Лихом» кролика тут звуть.

                                                        (Австралія)

 

Ви здогадалися, що подорожувати будемо материком, найменшим за площею Австралією.

Немає такої дитини, яка б не мріяла побувати на цьому континенті.

 «Цей край — найцікавіший на всій земній кулі! Його виникнення, природа, рослини, тварини, клімат — усе це дивувало і дивує... Найчудовіша, країна з усіх, які коли-небудь існували! Земля парадоксальна, адже заперечує всі закони природи».

200 років тому мандрівникові потрібен був рік, щоб дістатися материка. Сьогодні 35 годин — і ви в Сіднеї (з двома пересадками в Делі й Сінгапурі).

«Terra Australia incognita» — у подорож кличе далека, загадкова, південна, невідома земля.

 

ІІІ. Оголошення теми, мети, завдань уроку

 

ІV. Актуалізація опорних знань

Учитель. На авіалайнер потрібен квиток, який ви обміняти на свої знання.

 

 

     1. Учень — «знавець карти» запитує розташування географічних об'єктів ( оз. Чад, р. Конго, р. Замбезі, р. Оранжева, р. Ніл, р. Нігер, Червоне море, Середземне море, п-в Сомалі, гори Атлас, Гвінейська затока, пустелі Сахара, Калахарі і так далі ). Учні показують їх на карті і позначають їх зірочкою (наклейкою ).  Впоравшись із  завданнями, учень отримує квиток «ЩАСЛИВИЙ КВИТОК».

 Щасливої подорожі!

ЩАСЛИВИЙ КВИТОК

 

№………….

ВІД м. Кривий Ріг

Україна

ДО СІДНЕЙ

АВСТРАЛІЯ

 

                  

 

2. Учитель. Отже, ви готові до подорожі.  Ви зараз знаходитесь на борту комфортабельного лайнера. З вами летить журналіст.

 

              Журналіст. А чи відомо вам, хто вперше відкрив материк? Чому ще до сьогодні Австралією номінально править англійська королева?..

 

 Учитель. Вам пощастило, з вами летить відомий австралійський історик. (прізвище учня.) Він вам розповість про історію відкриття материка.

 

Історія відкриття і дослідження Австралії.

      Припущення про існування загадкової Південної землі виникли ще за античних часів. Картографи Середньовіччя наносили цю землю на карту за назвою Теrrа Аиstralis Іncognstа, що в перекладі з латини означає «невідома південна земля». Роком відкриття Австралії вважається 1606 р., коли голландський мореплавець В. Янсон на невеличкому кораблі «Дейфмен» («Голубка») досліджував ділянку західного берега півострова Кейп-Йорк на півночі континенту. Цього ж року чотири місяці по тому іспанська експедиція під командуванням Л. Торреса відкрила протоку між Новою Ґвінеєю й Австралією. Протягом XVII ст. основні відкриття під час вивчення невідомої землі були зроблені голландцями, унаслідок чого Австралія спочатку дістала назву Нова Голландія. Дві подорожі до Австралії здійснив А, Тасман, який першим обігнув Австралію з півдня. Під час його експедиції в 1642 р. були відкриті острови, пізніше названі Тасманією і Новою Зеландією. Під час другої експедиції в 1644 р. Тасман досліджував затоку Карпентарія.

У 1770 р. під час першої навколосвітньої подорожі відомий англійський мореплавець Дж. Кук досліджував східне узбережжя Австралії і давши йому назву Новий Південний Уельс, оголосив володінням британської корони. Ця подія стала початком епохи англійського освоєння материка. У 1788 р. в Сіднеї, який називався тоді Порт-Джексон, була заснована перша колонія для англійських каторжників.

У1797—1803 рр. англійський дослідник М. Фліндерс обійшов острів Тасманія, увесь материк, позначив на карті південне узбережжя і Великий Бар'єрний риф. Він запропонував перейменувати материк на Австралію.

Внутрішні області Австралії ще тривалий час залишалися важкодоступними і незвіданими. У1840 р. польський мандрівник П. Стшелецький піднявся на найвищу вершину континенту, якій дали назву на честь національного героя Польщі Т. Косцюшко. Уперше перетнув Австралію з півдня на північ у 1860—1861 рр. ірландець Р. О'Хара Бери. Під час повернення експедиції тим же шляхом усі мандрівники, крім одного, загинули від виснаження. Наступні експедиції докладно досліджували пустелі Центральної Австралії. Спроби проникнути в незвідані простори п'ятого континенту нерідко закінчувалися трагічно. Лише в першій половині XX ст. були ліквідовані «білі плями» на материку.

Дослідження Нової Ґвінеї, Австралії й Океанії проводив наш вітчизняний учений, нащадок запорізьких козаків М. Міклухо-Маклай. Від 1878 до 1887 р. він жив у Сіднеї, звідки вирушав до Океанії, на Малайський архіпелаг, у внутрішні райони Австралії, щоб збирати етнографічні матеріали. У Сіднеї він заснував на власні кошти гідробіологічну станцію для вивчення морських організмів.

 

V. Вивчення нового матеріалу

 

Учитель. Так, ви вже на материку Австралія. І щоб краще її вивчити, працюємо за планом.

 

 

ПЛАН:

1.Історія відкриття і дослідження.

2. ФГП.

3. Рельєф і тектонічна будова.

4. Корисні копалини.

 

 

1. Завдання. Спираючись на розповідь історика аналізуємо історію відкриття.

 

2. Завдання.  Характеристику географічного положення  материка, працюючи за типовим  планом.

 1. Розташування материка щодо екватора, тропіків, нульового і 180 меридіанів.

              2. В яких кліматичних поясах і природних зонах він розташований?

 3. Розташування щодо інших материків. Площа материка.

 4. Протяжність материка в кілометрах з півночі на південь та із заходу на схід.

 

 

Крайні точки

 

Із заходу Австралія омивається Індійським океаном, зі сходу — Тихим.

 

Уздовж північно-східного узбережжя простягнувся найбільший у світі кораловий риф — Великий Бар'єрний риф, який ускладнює судноплавство.

 

Північна — мис Йорк

Південна — мис Південно-Східний

Західна - мис Стіп-Пойнт

Східна — мис Байрон

                     Основні риси географічного положення Австралії

 

Береги материка розчленовані слабо, тому в Австралії мало заток, сприятливих для будівництва портів.

 

Австралія розташована відносно «близько до Південно-Східної Азії.

 

Через те що Австралія розташована південніше від екватора, частина з її просторових орієнтирів є незвичними для жителів Північної півкулі. Австралійці не бачать сузір'я Великої Ведмедиці, їхнім символом є полярне сузір'я Південний Хрест. Опівдні в Австралії сонце розташоване на півночі, а не на півдні, як у Північній півкулі.

 

 Фізкультхвилинка

 

Ми географи — дослідники малі,

Любим крокувати по Землі.

На захід, на схід поглядаєм,

На північ і південь аж присідаєм.

Налларбор рівнину зустріли

І гору Косцюшко підкорити зуміли.

У річці Мюррей плавати хотілось,

Та вже дуже потомились,

Тому за парти ми сідаємо

І знову в подорож рушаємо.

 

3. Завдання. Проаналізувати особливості геологічної, тектонічної будови материка.

Використовуючи текст параграфа та карти атласу, записуємо в зошиті основні форми рельєфу Австралії.

Учитель. У геологічному минулому Австралія, як і Африка, була частиною материка Гондвани, від якого вона відокремилася в кінці мезозою. В основі Австралії, за винятком її східної частини, лежить давня Авс­тралійська платформа, що є частиною Індо-Австралійської літосферної плити. Кристалічний фундамент платформи вкритий потужною товщею осадових порід, лише місцями на півночі, заході й у центрі материка корінні породи виходять на поверхню, утворюючи щити. На сході до давньої платформи приєдналася область герцинської складчастості. В Австралії немає активних сейсмічних зон і діючих вулканів, у зв'язку з чим її називають найспокійнішим у геологічно­му відношенні материком. За сотні мільйонів років невтомні трудівники — вода і вітер — «попрацювали» над поверхнею платформи, перетворивши її на рівний, досить одноманітний простір. Винятком є невеликі височини — залишки давніх гір, подібні до «кругляка» Айєрс-Рок, яка лежить у самому серці Австралії. Це гора заввишки 350 м і 8 км по колу нагадує величезний кругляк. Під час сходу сонця гора здається коричневою, удень яскраво-жовтогарячою, під час заходу горить червоним кольором, а вночі — чорна. Тисячі туристів з'їжджаються сюди, щоб помилуватися незвичайною грою кольорів і розглянути в печерах давні наскельні малюнки. Середня висота ма­терика ледь сягає 300 м. Тектонічні рухи — підняття, опускання, прогини, розломи,— які тривали протягом усієї геологічної історії материка, сформували три основні форми його рельєфу: Західно-Австралійське плоскогір'я, Центральну низовину і Великий Вододільний хребет.

На заході простягається велике Західно-Австралійське плоскогір'я, на поверхню якого майже всюди виходять давні кристалічні породи. На сході й південному сході плоскогір'я переходить у Центральну низовину, укриту потужною товщею осадових порід: глина­ми, пісками. Висота її не перевищує 100 м, а в районі озёра Ейр вона опускається нижче від рівня океану (-10—12 м).

Уздовж усієї східної окраїни материка на 2330 км простягаються невисокі, сильно зруйновані Східно-Австралійські гори, які в Австралії називають Великий Вододільний хребет. Середня висота гір — 800—1000 м. Розломи і річкові долини розбили гори на окремі масиви. На деяких із них збереглися невеликі конуси давно згаслих вулканів. На крайньому південному сході гори досягають найбільшої висоти і називаються Австралійськими Альпами. Вони утворені давніми кристалічними породами. Середня висота гір досягає майже 2000 м. Серед них — і найвища точка Австралії — гора Косцюшко (2228 м).

Продовженням Великого Вододільного хребта є острів Тасманія. Він був відділений від материка великим скидом, у результаті чого утворилася тектонічна западина — Басова протока, яка з'єднує Тихий океан з Індійським.

Великий Бар'єрний риф, який простягнувся вздовж східної окраїни Австралії,— найбільше та найбільш унікальне коралове утворення у світі. Ширина рифу — від 2 км на півночі до 150 км на півдні. Від берега материка риф відділений водним простором — завширшки 50—100 км. Утворення рифу також пов'язане з геологічною історією материка. Поступове опускання його окраїни створило сприятливі умови (невелика глибина й тепла вода) для розвитку коралів. З уламків відмерлих коралів під дією хвиль утворилися брили вапняку, які перетворилися на численні острови й рифи.

 

4. Корисні копалини

Учитель. Австралія багата на різноманітні корисні копалини, особливо на руди чорних і кольорових металів. Кристалічні породи фундаменту платформи містять поклади залізних, мідних, свинцево-цинкових, уранових руд, олова, платини, золота. З осадовими породами чохла молодої платформи та областями давньої складчастості пов'язані родовища фосфоритів, кухонної солі, кам'яного та бурого вугілля, нафти, природного газу. У 1978 р. поблизу міста Кімберлі в штаті Західна Австралія були знайдені алмази. В Австралії зосереджено 85% світового видобутку опалів — напівкоштовних каменів, які використовуються для виготовлення ювелірних виробів.

 

            Закономірності розміщення корисних копалин Австралії.

 

Закономірність.

 

                                    Групи корисних копалин.

           Паливні.

               Рудні.

           Нерудні.

Зязок з геологічною будовою.

  • Повязані з осадовим чохлом.
  • Повязані з магматичними та метаморфічними породами кристалічного фундаменту платформи.
  • Мають різноманітне походження та пов’язані з різними тектонічними структурами.

Найбільш поширені види корисних копалин.

  • НАФТА.
  • ПРИРОДНИЙ ГАЗ.
  • БУРЕ ВУГІЛЛЯ.
  • КАМЯНЕ ВУГІЛЛЯ.
  • ЗАЛІЗНІ РУДИ.
  • РУДИ КОЛЬОРОВИХ МЕТАЛІВ:
  • Міді.
  • Нікелю.
  • Золото.
  • Найбільше значення мають родовища алмазів та опалів.

Райони поширення.

  • Переважно на сході та південному сході материка.
  • Захід, північ, південь материка,    
  • о. Тасманія.
  • Алмази поширені поблизу м. Кімберлі в  Західній Австралії.
  • Опали у внутрішніх районах (Центральна низовина )

 

 

 Опал-прозорий мінерал осадового походження. Може мати різні кольори:жовтий,білий,зеленуватий, чорний. Благородні опали використовуються у ювелірній промисловості. В Австралії зосереджено 95% світового видобутку опалів.

 

Учні працюють над завданнями, користуючись опорними схемами, атласами, матеріалами підручника.

 

 

VI. Закріплення вивченого матеріалу

 

  1. Заповніть таблицю.

 

Ознаки порівняння

Австралія

Африка

Тектонічна будова

 

 

Плоскогір'я

 

 

Низовини

 

 

Гори

 

 

Область складчастості

 

 

 

 

Практична робота №10 «Позначення на контурній карті назв основних географічних об’єктів Австралії».

 

Запитання.

1. У чому полягають основні особливості географічного положен­ня Австралії?

2. Чому Австралію часто називають «материком навпаки»?

3. Які причини перешкоджали швидкому вивченню й освоєнню Австралії?

4. Яка залежність існує між розташуванням форм рельєфу на ма­терику і його внутрішньою будовою?

5. У яку горотворчу епоху утворився Великий Вододільний хре­бет? Чи позначилося це на особливостях його рельєфу?

6. Чому в Австралії немає діючих вулканів і відсутнє сучасне за­леденіння?

7. Чому серед австралійських корисних копалин переважають РУДНІ? 

Як варіант ля закріплення – проведення географічного диктанту.

 

V. ПІДСУМОК УРОКУ.

Прийом «Прес-конференція»

Чи цікавою була подорож? Про що хотілось ще дізнатись?Що б ви розказали вдома цікавого з уроку?

 

 Вона знаходиться під нами,

І ходять там, напевно, догори ногами,

Там навпаки всі пори року:

Там в жовтні розквітають гори,

А в лютому палає літо

І дощ не ллється як з корита.

Там протікають без води

В пустелях ріки,

І називають жителі їх «кріки».

Висновки:

 

  • Австралія — найменший материк На Землі, повністю розташований у Південній півкулі. Значна частина материка лежить у тропічних широтах. Австралія — відокремлений материк, віддалений від усіх інших континентів.
  • Географічно цей континент відкрили європейці (голландець В. Янсон, 1606 р.). Кук відкрив (1770 р.) цю землю для європейської колонізації.
  • Австралія, як і Африка, була частиною материка Гондвана. В основі материка лежить давня платформа, на схід від якої простягнулися області герцинської складчастості.
  • Австралія — найнижчий материк нашої планети. Середня висота материка — близько 300 м. На східній окраїні материка розташовані невисокі, сильно зруйновані гори — Великий Вододільний хребет.
  • Австралія багата на корисні копалини, особливо на руди чорних і кольорових металів.
  • В Австралії встановлено пам'ятник нашому співвітчизнику - Тарасу Григоровичу Шевченко в

м. Канберра.

 

 

VIII. Домашнє завдання

Опрацювати відповідний параграф («№)

Підготувати повідомлення

●Цікаві факти про кліматичні особливості материкаматерика. Або

● Які галузі господарства ви розвивали б в Австралії з огляду на її мінеральні ресурси?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток № 1

 

Памятник українському поету Т.Г. Шевченко в м. Канберра.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Чикалов Віктор
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додано
13 квітня 2020
Переглядів
2159
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку