Урок "Єгипет. Місце країни у світі та регіоні. "

Про матеріал
Розробка уроку "Єгипет. Місце країни у світі та регіоні. Система розселення. Особливості структури економіки країни, що розвивається. Міжнародні зв’язки України з Єгиптом", допоможе ознайомитися із основними чинниками, що визначають місце країни в міжнародному поділі праці; визначити особливості галузевої структури та характерні риси просторової організації економіки Єгипту; показувати на карті найбільші міста, світові міста, промислові райони, найбільші аеропорти, морські порти та туристичні центри країни; наводити приклади промислових виробництв та послуг, що визначають міжнародну спеціалізацію країни; проаналізувати статистичну інформацію щодо динаміки чисельності населення, природного та механічного руху, статево-вікової структури населення країни; скласти: комплексну економіко-географічну характеристику Єгипту; зробити висновки щодо перспектив взаємовигідного співробітництва України та Єгипту.
Перегляд файлу

   Тема:  Єгипет. Місце країни у світі та регіоні. Система розселення. Особливості структури економіки країни, що розвивається. Міжнародні зв’язки України з Єгиптом.

 

Мета: ознайомитися із основними чинниками, що визначають місце країни в міжнародному поділі праці; визначити особливості галузевої структури та характерні риси просторової організації економіки Єгипту; показувати на карті найбільші міста, світові міста, промислові райони, найбільші аеропорти, морські порти та туристичні центри країни; наводити приклади промислових виробництв та послуг, що визначають міжнародну спеціалізацію країни; проаналізувати статистичну інформацію щодо динаміки чисельності населення, природного та механічного руху, статево-вікової структури населення країни; скласти: комплексну економіко-географічну характеристику Єгипту; зробити  висновки щодо перспектив взаємовигідного співробітництва України та Єгипту.

Тип уроку: урок-дослідження

Обладнання: підручники, атласи, політична карта Африки, фізична карта Африки.

Опорні та базові поняття: ЕГП, природні ресурси, природний приріст, густота населення, хибна урбанізація, ВВП, промисловість, сфера послуг, туризм, зовнішньоекономічні зв'язки, транспорт.

Хід уроку

I. Організація уроку

II. Актуалізація опорних знань умінь та навичок

Прийом . «Картографічний практикум»

Завдання. Позначити на карті 10 найбільших держав Африки та їх столиці

Прийом . « Виправити помилки»

        Африка – це острів, який омивається Атлантичним та Індійським океанами, Середземним та Червоним морями. Африка є дуже маленькою за площею. В Африці переважає гориста місцевість. Найвищою горою є Еверест. Кліматичні умови тут суворі часті снігопади та замети покривають значні території африканської країни Конго , через які двічі перетинаючи, протікає річка Ніл. Найбільша пустеля Сахара розкинулася на  півдні Африки. Населення Африки, в основному складають вихідці із Європи , які розпочали колонізувати материк у 20 столітті. Країни, розташовані в Африці в основному є високорозвинутими, лише одна країна ПАР відноситься до країн ,що розвиваються переселенського типу. Африка багата на цікавинки, але я про неї усе знаю…

       ІІІ. Мотивація навчальної та пізнавальної діяльності учнів.

 

        Прийом «Відгадай країну»

Країна з багатою історією, яка приховує в собі безліч таємниць, що відокремлює нинішнє покоління, від колись існуючої могутньої цивілізації. Її  по праву називають колискою цивілізації.
Відомий той цікавий факт, що саме тут були вперше виготовлені замок і ключі до нього, гребінець і ножиці, макіяж і дезодорант, зубна щітка з пастою.

95% територій цієї країни -  це пустеля. Єдина річка, яка є в країні -  це  Ніл. Ніл ділить її на дві частини. Основний дохід, держава отримує з мит, які беруть  із суден, які проходять по Суецькому каналі. Друга стаття доходу - це нафта, а туризм як джерело доходу знаходитися  на третьому місці. Хургада, а саме регіон Сафага один з найкращих місць для серфінгу. Тут рівне узбережжя, відсутність сильних хвиль і частих припливів, а також «рівні» і часті вітри — все це якнайкраще сприяє навчанню, крім того тут розташовано безліч кайт шкіл. З Курорта Шарм ель Шейх можна швидко добратися до Ізраїля.

Вірно . Це -Єгипет.

Епіграф та девіз одночасно сьогоднішнього уроку:

“Недостатньо тільки отримати знання; їх треба застосувати. Недостатньо тільки бажати; треба діяти.”, – Йоганн Вольфганг фон Гете.

Тож, я вам бажаю не лише дізнатися більше, дослідити Єгипет, а й у недалекому майбутньому відвідати країну і насолодитися подорожжю.

ІV. Етап визначення завдань дослідження

Найкраща витрата часу – це праця. Сподіваюсь, що ви не витрачатимете марно часу, отримаєте задоволення від праці і відкриєте для себе багато цікавого й нового.

Випереджувальні дослідницькі завдання

1.Дослідити вплив ЕГП країни на формування її території та історичний розвиток.

Групи: географи, історики

Результат дослідження : короткі повідомлення, формування висновків.

2. Дослідити природно- ресурсний потенціал країни. Розкрити екологічну ситуацію у державі.

Групи: географи, екологи

Результат дослідження :Виконати картографічний практикум. Випуск стінгазети « Природа Єгипту»

 

3. Дослідити населення Єгипту стиль життя єгиптян та культура , використовуючи прийом «Цікаві факти».

Групи: географи, демографи, культурологи.

Результат дослідження :створення відеоролика «Обличчя Єгипту», короткі повідомлення.

4.Визначити чинники, що зумовили сучасний розвиток господарства Єгипту.

Дати оцінку українсько – єгипетським відносинам.

 

Групи: географи, економісти

Результат дослідження :створення презентації господарство Єгипту.

V. Етап навчально – пізнавальної діяльності

1. Єгипет. Місце країни у світі та регіоні.

Географ. Єгипет африканська країна. Площа — 1001,4 тис. км2. Єгипет-це унітарна республіка, яка складається з 26 мухафаз (губернаторств). Столиця — Каїр. Частина території країни — Синайський півострів — розташована в Південно-Західній Азії. Єгипет на півночі має вихід до Середземного моря, на сході — Червоного. На території країни розташований Отецький канал, який з'єднує Середземне і Червоне моря, моря басейнів Атлантичного та Індійського океанів.

Держава межує з Лівією на заході, Суданом — на півдні, Ізраїлем та Сектором Ґази Палестинської автономії (територія Ізраїлю) — на сході. Єгипет, як і сусідні Судан та Лівія, входить до міждержавних організацій — Африканського Союзу, Ліги арабських держав (штаб-квартира в Каїрі), "Ісламської конференції". Єгипет є країною-членом ООН. Перевагою ЕГП Єгипту є наявність власних великих запасів нафти і газу. Сусідня Лівія є членом ОПЕК і має 2 % розвіданих запасів нафти світу.

Єгипет сповна використовує переваги свого транспортно-географічного положення між Африкою та Азією. Держава має. змогу розвивати зв'язки з 24 країнами Середземномор'я і басейну Червоного моря. Через міжнародний Суецький канал проходить інтенсивний вантажопотік морського транспорту світового значення між морями басейнів Атлантичного та Індійського океанів.

Історик.

Близько 3100 року до н. е. виникли дві розвинені державні утворення: Верхній Єгипет (у долині Нілу) і Нижній Єгипет (у дельті Нілу), які змагалися між собою за першість. Об'єднання цих утворень в одне приписують легендарному цареві Менесу, який започаткував першу з тридцяти однієї династії, які змінювали одна одну на єгипетському троні аж до 332 року до н. е., коли вони були переможені Олександром Македонським. У 641 році н. е. Єгипет завоювали араби. У 1798—1800 роках Єгипет опинився під французькою окупацією. Після відступу французів в країні розпочалася громадянська війна. Переміг у ній командувач загону вояків-албанців Мухаммед Алі. Талановитий воєначальник і хитрий дипломат, він почав з того, що зменшив податки і за підтримки єгиптян домігся призначення себе османським намісником.  У грудні 1914 року, після початку Першої світової війни, міністерство закордонних справ Великої Британії оголосило, що Єгипет переходить під англійський протекторат. Невдоволення британським правлінням переросло у свідомий націоналістичний рух, метою якого була державна незалежність. Повстання 1919 було придушено, однак наприкінці 1921 року країну охопило нове повстання, що змусило уряд Великої Британії визнати незалежність Єгипту. На даний час Єгипет розташовується в політично нестабільному регіоні, час від часу тут відбуваються заворушення та теракти, найбільший з них відбувся у 2017 році на півночі Синайського півострова, в результаті підриву мечеті бойовиками, загинули бл. 235 осіб, поранено більше сотні.

2.Природно-ресурсний потенціал

Географ.

Переважають рівнини, гори на півдні Синайського півострова та узбережжі Червоного моря. Клімат на півночі субтропічний, на решті території — сухий тропічний; понад 90 % — пустелі. Дельта і долина Нілу з наносними ґрунтами — 4 % площі країни. Мінеральні: нафта, природний газ, залізні та марганцеві руди, фосфорити, кам’яна сіль. Багаті рекреаційні ресурси: узбережжя морів, культурно-історична спадщина.

Прийом «Картографічний практикум»

Еколог.

За минулі сто років стан навколишнього середовища Єгипту значно погіршився. Це обумовлено інтенсивним розвитком виробництва, підвищеною народжуваністю регіону, урбанізацією, сезонним спалюванням відходів сільськогосподарського виробництва, відсутністю жорстких вимог технічного стану автомобільного транспорту.

До основних екологічних проблем Єгипту можна з достатньою мірою впевненості віднести:

  • виснаження грунтів – це обумовлено низьким рівнем життя населення – кожен квадратний метр родючої землі використовується максимально. Таким чином, з плином часу, грунт втрачає здатність плодоносити.
  • забруднення вод річки Ніл – причина полягає в тому, що стічні води, а також води, виробничого призначення без будь-якої обробки потрапляють у річку.
  • недостатня ступінь утилізації й переробки відходів – відсутність територій для оптимальної утилізації відходів випливає з категорій земель, складових територію країни.
  • відсутність зон рекреації – однієї причин даної проблеми є високий приріст населення і як наслідок недостатня кількість вільної від урбанізації території.

Сучасні курорти Єгипту дуже ретельно ставляться до екології своїх територій, їх пляжі утримуються в чистоті, існують суворі правила по утилізації відходів. Все робиться для того, щоб туристам було зручно відпочивати. Тому їхати у Єгипет в екологічному відношенні безпечно.

3.Населення

Демограф. Населення — 79,6 млн осіб. Для Єгипту, як і для інших арабських країн, характерними є високі показники народжуваності (22 на 1000 осіб у 2005 р.), при невисоких показниках смертності (5 на 1000 осіб). Відповідно природний приріст населення стабільно великий і становить 17 на 1000 осіб на рік. Частка дітей і підлітків у віковій структурі населення є також високою — 35 %. Середня тривалість життя єгиптян — 67,1 року. Відповідно в структурі населення незначною є частка населення старшого віку — 4 %. Для Єгипту характерним є від'ємне сальдо зовнішньої міграції (-0,22 на 1000 осіб). Населення в Єгипті розміщене вкрай нерівномірно. Середня густота населення —79 осіб на 1 км2, у долині Нілу цей показник становить 2000 осіб на 1 км2. Більшість його сконцентрована в долині та дельті Нілу. Частила населення проживає в оазисах Нубійської та Лівійської пустель. Більшість .єгиптян живе в сільській місцевості, рівень урбанізації невисокий (45 %). Найбільші міста: Каїр (9,7 млн осіб), Александрія (3,6 млн осіб).

Загальна кількість трудових ресурсів становить приблизно 21 млн осіб, із них у сільському господарстві — 43 %, промисловості — 23 %, решта працюють на транспорті, у сферах торгівлі, послуг і зв'язку.

Прийом «Цікаві факти»

  • Особливу етноконфесійну групу єгиптян складають копти, які з II ст. сповідують християнство.
  • У Каїрі та його околицях проживає близько 20% всіх єгиптян.
  • 99% населення Єгипту живуть уздовж ріки Ніл.
  • 1 з 6 чоловіків в Єгипті неписьменний. Жінок, не навчених грамоті, тут удвічі більше.
  • Близько 12% всього працездатного єгипетського населення працює в туристичній сфері.
  • Частіше всіх інших іноземців єгипетські курорти, за статистикою, відвідують громадяни Німеччини, України та Росії.
  • Єгипетські закони дозволяють чоловікам мати до 4 дружин, але тільки за умови, що всі вони будуть забезпечені гідною мірою. Тому на практиці містити навіть двох супутниць життя по кишені тільки дуже багатим людям.
  • Багато єгипетські чоловіки не можуть одружитися довгі роки, так як за наречену покладається заплатити її батькам величезний калим (викуп). Деякі по 10-15 років збирають на нього гроші.
  • Якщо після весілля більш-менш забезпечена єгипетська сім’я будує власний будинок, причому завжди в 2 поверхи заввишки, але з доробком на майбутнє. Старшому синові після власного весілля покладається надбудувати третій поверх, а другий — четвертий. Більше 4 поверхів не зазвичай не будують.
  • вивчаючи настінні малюнки стародавніх єгиптян, вчені прийшли до висновку, що популярною розвагою простих жителів була дуже схожа на боулінг гра.
  • Частина жителів Єгипту - це бедуїни. Бедуїн - перекладається як житель пустелі, вони найбагатші в Єгипті, хоч і живуть в жебрацьких умовах. Кожен з цих мешканців вважає, що має право на захоплення пустельних земель. Відповідно, якщо якийсь бізнесмен захоче побудувати готель на бедуїнській землі, він повинен, перш за все купити землю у бедуїнів, а потім ще раз купити цю землю у держави.

4. Особливості структури економіки країни, що розвивається.

 Міжнародні зв’язки України з Єгиптом.

Географ.

Єгипет належить до групи країн, що розвиваються. Загальний ВВП— 1,2 трлн. $ (2019) — 21-ше місце в світі, ВВП на душу населення — 13 тис. $ — 115 місце. За розмірами ВНП (247 млрд дол. США) — це економічно найпотужніша країна Північної Африки, на неї припадає 1/3 сукупного ВНП всіх арабських країн. У структурі ВНП на приватний сектор економіки припадає 70 %. 

Структура ВВП:первинний сектор — 12% вторинний сектор— 33%, третинний сектор— 55%. Концентрація економіки в долині та дельті Нілу. Серйозна макроекономічна проблема — велика зовнішня заборгованість країни — 31 млрд дол. 

 

Економіст.

Промисловість

У структурі промисловості важливе місце посідає видобувна галузь, яка охоплює видобуток нафти (45 млн т), газу, рудних корисних копалин, зокрема залізних руд та хромових руд, що є базою для розвитку чорної металургії. Розвивається видобуток хімічної сировини, зокрема фосфоритів, які сприяють виробництву фосфатних добрив. Є значні запаси цементної сировини.

На річці Ніл збудована найбільша в Африці Асуанська ГЕС (2,1 млн кВт). У країні працює ряд великих ТЕС, які використовують мазут і природний газ.

Розвиваються чорна і кольорова металургія, однак необхідного для їхнього функціонування власного кам'яного і коксівного вугілля країна не має і змушена його імпортувати. Машинобудування спеціалізується на виробництві суден та їх ремонті, автобудуванні, випуску мопедів, велосипедів і транспортного обладнання.

Важливе місце в структурі промисловості посідають галузі основної або неорганічної хімії, представлені виробництвом азотних і фосфатних добрив. Розвитку коксохімічної промисловості сприяє виробництво кислот та азотних добрив. Розвивається також виробництво каустичної соди і, в останні роки, налагоджено виробництво фармацевтичних виробів і хімічних волокон (Суец, Асуан). Важливе значення має цементна промисловість (Хелуан, Александрія). Найважливішою галуззю промисловості є легка, особливо текстильна (бавовняна, шовкова, вовняна). Розвивається швейна і взуттєва промисловість. Харчова промисловість (борошномельно-круп'яна, цукрова, тютюнова, плодоовочеконсервна та ін.) переробляє традиційні для Єгипту сільськогосподарські культури. Велике значення мають традиційні ремесла: гончарство, килимарство, обробка шкір, ткацтво, ювелірна справа, виробництво сувенірів.

Економіст.

Сільське господарство

У сільськогосподарському користуванні перебуває тільки 4 % земель Єгипту, і всі вони припадають на ріллю. Завдяки зрошуванню землеробство цілорічне. Власними продуктами харчування країна забезпечує себе тільки на 40 %, решта — імпортується.

Більшість посівних площ зайняті зерновими культурами. На зрошуваних землях вирощують рис, пшеницю, сорго, просо, кукурудзу, бобові, а також овочі, маслини, цитрусові та цукрову тростину. У пустельних оазисах культивують фінікову пальму. Найважливіша технічна культура — бавовна (річний збір — 0,5 млн т). Довговолокниста бавовна, вирощена в Єгипті, вважається найякіснішою у світі (перше місце у світі зі збору).

Тваринництво в Єгипті є провідною галуззю господарства в пустельних районах, але розвинене слабо через нестачу пасовищ і кормових ресурсів.

Воно розвивається екстенсивним шляхом і є, як правило, низькопродуктивним. Єгиптяни розводять велику рогату худобу, буйволів, верблюдів, віслюків, овець та кіз. У країні розвинене бджільництво, тут виробляють щорічно до 10 тис. т меду.

Економіст.

Третинний сектор економіки

Особливості географічного розміщення Єгипту визначають оптимальні можливості для розвитку всіх видів транспорту. Для зміцнення міжнародних зв'язків найбільше значення відіграє морський транспорт, у середині країни — залізничний (4955 км), автомобільний (64 000 км), річковий (довжина водних шляхів — 3500 км). Особливе транзитне значення для Єгипту має контроль над Суецьким каналом (довжина — 161 км, ширина — 150 м, глибина — 18 м), завдяки якому значно зменшується час проходження вантажів з Європи до країн Азії та Східної Африки. У країні діє 14 аеропортів, найбільший — у Каїрі. Морські порти: Александрія, Порт-Саїд, Суец.  Туризм дає 11-15% внеску до ВВП. Держава розвиває інфраструктуру в туристичних зонах, прокладає сучасні автомагістралі, вдосконалює залізничне сполучення з комфортабельними швидкісними потягами й морський транспорт.

 

Економіст.

    Зовнішньоекономічні зв'язки

Єгипет має виражене від'ємне сальдо зовнішньої торгівлі. У 2000 р. експорт становив 7300 млн дол. США, імпорт — 17 000 млн дол. Основними торговельними партнерами є США, Німеччина, Італія.

Експорт:Головні предмети експорту сира нафта і нафтопродукти, металовироби, бавовна-сирець, бавовняна пряжа, трикотажні вироби, рис, фрукти. Єгипет імпортує зерно, лісоматеріали, промислові вироби, озброєння.

Імпорт: машини й обладнання, продукти харчування, ліки, вироби з деревини.

Політолог.

Українсько- Єгипетські відносини.

Встановлення дипломатичних відносин між Україною та Єгиптом

відбулося: 25 січня 1992 р.

Дипломатичні установи: 1 вересня 1993 р. у Каїрі було відкрито Посольство України в Єгипті. Посольство Єгипту в Україні відкрито у 1993 р.

25 вересня 2019 р. у рамках участі у 74-й сесії ГА ООН. Відбулася зустріч Президента України В.Зеленського з Президентом Єгипту А.Аль Сісі -

24 липня 2020 р. Президент України В.Зеленський провів телефонну розмову з Президентом Єгипту. У травні 2018 р. в єгипетському парламенті було створено групу дружби з міжпарламентських зв’язків з Україною. Були підписані ключові документи: Угода про економічне і науково-технічне співробітництво, Угода про сприяння та взаємний захист інвестицій, Угода про торговельне співробітництво та ін.

Торговельно-економічне співробітництво

Торгівля товарами

Протягом 2020 р. українсько-єгипетський товарообіг склав 1,693 млрд дол. США.

Експорт українських товарів до Єгипту склав 1,618 млрд дол. США. Імпорт України з Єгипту склав 75,2 млн дол. США. Позитивне сальдо 1,543 млрд дол. США.

Основні статті українського експорту: зернові 10, чорні метали 72, жири та олії тваринного або рослинного походження 15, тютюн і його промислові замінники 24.

Основним продуктом єгипетського імпорту залишаються їстівні плоди 08, здебільшого, цитрусові, поставки яких становили 49,3% усього єгипетського імпорту до України.

Торгівля послугами

Протягом  2020 р. українсько-єгипетський обсяг торгівлі послугами склав 107 млн дол. США.

Українські підприємства надали Єгипту послуг на 34,375 млн дол. США. У свою чергу, єгипетські компанії надали послуг на суму 72,589 млн дол. США. Негативне сальдо у торгівлі послугами склало 38,215 млн дол. США.

Двостороннє інвестиційне співробітництво

НАК «Нафтогаз України» реалізує в Єгипті найбільший інвестиційний проєкт за кордоном. Це стосується робіт на родовищі Алам Ель-Шавіш у Західній пустелі АРЄ,  і складає понад 500 млн дол. США.

Туристична галузь

У 2020 р. Україна була першою за кількістю туристів, що відвідують єгипетські курорти та туристичні місця (727 тис.). У 2019 р. наша держава посіла друге місце за кількістю туристів, що відвідали Єгипет (1,49 млн).

Освітня галузь

Єгипет посідає 8-е місце за кількістю зареєстрованих у 2019 р. запрошень іноземним абітурієнтам на навчання в Україні – 1920 запрошень (4,01% від загальної кількості). За даними міністерства освіти, станом на листопад 2020 р., на всіх формах навчання в України навчалося 3499 єгипетських студентів.

VІ. Контрольно-оцінювальний етап.

Узагальнення:

1. Розв'язання кросворду.

 

« Єгипет»

 

 

2. Методичний прийом «Власна думка»

1.Які основні чинники впливають на розвиток господарства Єгипту?

2. Які перспективи розвитку українсько- єгипетських відносин?

VІІ. Домашнє завдання

Опрацюйте матеріал підручника з теми «Єгипет».

Виконайте дослідження: складіть маршрут уявної подорожі найвидатнішими місцями Єгипту.

 

docx
Пов’язані теми
Географія, Розробки уроків
Додано
7 лютого 2022
Переглядів
4740
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку